Што може да открие Санскритскиот јазик за Македонскиот јазик и потекло?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Локација
Дома
Веб-сајт
www.trn.blog.mk
Ај јас ќе ја зачнам вака темава, а верувам дека ќе долови интрес кај АнгПу, анавено и останатите кои прочепкале малку повеќе за Македонскиот јазик.

21eoinc.jpg

snlyfl.jpg

Ова се скриншотови од Вики, каде меѓудругото пишува:

The verbal adjective saṃskṛta- may be translated as "put together, well or completely formed, refined, highly elaborated". It is derived from the root saṃ(s)kar- "to put together, compose, arrange, prepare", where saṃ- "together" and (s)kar- "do, make".

samskrtam, sam skrtam

Нашето сам шткртам буквално се преведува на Англиски self scribe (self draw)

Логичо е дека ова се однесува на пишување зашто шкртки се линии, а не обоени површини. Тоа дава јасна слика што всушност занчи сам шкртам - пишувам.

Како илустрација на идентичните зборови во Санскритот и Македонскиот јазик, еве скриншот од само мал дел од истражувањето од страна на требениште:

Санскрит___________Англиски___________Македонски
34zf1ph.jpg

2h6y1yc.jpg

Браво!! Одлично!! Сепак... Кирил и Методиј го продолжиле „муабетот“ од овие зборови ...

Хааa какви шокови за ѓупцине јужно допрва ке донесе ова санскритот.

Во секој случај ке биде интересно да се види како ке се правдаат! :pos:

Македонскиот јазик,секако дека е дел од Санскритот. Тоа не треба да се докажува.

Пожелен е во случаи кога некој ќе ни каже дека dog=куче бил "блгарски",а вистината е дека е тоа kuTTi и уште 50 зборови со корен КУТ(ре).

А што прави кучето? Лае или lalajjihva-bitch-kucka.

Куче, не е на старо-Македонски или Прилепски?Нема проблем.
Пес или pEy.

И песот лае-alaka.(Sanskrit Lexicon)
Но,песот и апе или aRpam,gRhapAla...

Пазете се од бесен-bhaSa ,bhaSaNa пес.

Немал педигре?
Џукела-dhavala

Ај да видам некој потомок на Татарот Мостич, па да му кажам, ај не лај-jneLLai (Tamil Lexicon).

Македонскиот јазик,секако дека е дел од Санскритот. Тоа не треба да се докажува.
Со 6000+ сродни или исти зборови не треба да се докажува, но мора да се истражува, да се бараат додатни врски, и да се нижат книги!

Страшно многу сме назад, а тоа е тематика која МАНУ треба да се организира и да ја истражува максимално, а ништо не прави (колку јас што знам). Барем македонско-санскритски речник да состават.

Србите не тепаат по ова прашање на слепо. Погледнете некои наслови:

1. Бранислава Божиновиќ, “Речник на сродни српско-санскритски зборови’’ (Пешиќ и синови, Белград).

2. Горан Арсиќ “Научи санскритски” (Пешиќ и синови, Белград, 2004).

3. Радмило Стојановиќ, “Санскритска читанка’’ (издавачка куќа Мирослав, Белград, 2000).

4. Радмило Стојановиќ, “Вовед во санскритски’’ (Прометеј, Нови Сад, 1997).

5. Радмило Стојановиќ, “Санскритски: Периферна морфологија’’, (Институт за странски језици, Белград, 1977).

6. Драгослава Рисимовиќ, “Речник санскрит-српски’’ (Белград, 2002)

Да не зборам дека ја преведоа Мајрхоферовата “Санскритска граматика’’ во 2002. година...

Еве некои санскритски-македонски зборови:

аgan - оган
bagas - бог
brath - брат
bhala - бела
chata - чета
deti - дете
div - див
dina - ден

dama - дома
girya - гора
grad - град

iskra - искра
kada - кога
kuta - куќа
lot - лут
laghi - лаган

ljubhva - љубов
matr - мајка
mala - мал/а/о/и
more - море
mil - мил
nabas - небо
nava - нов/а/о;
paraha - прав
prati - против

panca - пет
pena - пена
rabh - роб

rosa - роса
sa - сол
sila - сила
sas - шест
stan - стан
sabha - соба
stala - астал

tata - тат(к)о
ta - таа (личност)
trassti - да тресеш

trang - траг
tamas - тама, темнина

tri - три; triydosa - тринаесет
tada - тогаш

vicur - вечер
vi - вие
vas - вас
viva - жива ............

Хехе... е ова е добро. Ќе испадне ние со Македонски со цел свет може да се разбереме, а?

И стварно што не се фатат за работа оние фосилине во МАНУ? За што земаат плата, да дремат?

Супер. Ова докажува дека сме прастара нација. И не знам што се жалите на МАНУ кога тие и незнаат која е нивната работа. Веројатно нивната работа е да го преживеат денот и ништо повеќе. Сепак одлични факти на наша страна.

Прастара нациjа сте, Санскрит е од 1500 BC :) Заборавив, коj бил владетел на Античка Македониja во овоj период?

Прастара нациjа сте, Санскрит е од 1500 BC :) Заборавив, коj бил владетел на Античка Македониja во овоj период?
Развитокот на јазикот со владетели? Поконкретно да кажеше поврзаноста нешто не ми е јасна ;)

пазете од 1 до 10 броевите
  1. éka-
  2. dva-
  3. tri-
  4. catúr-
  5. páñcan-
  6. ṣáṣ-
  7. saptán-
  8. aṣṭá-
  9. návan-
  10. dáśan-

НЕ бе писмото на сон му дошло на Кирил и Методиј кои инаку биле Грци нели, и во сонот почнале одма азбуката да пишуваат. Оваа грчката иако била супериорна, супер писмена, нееееее на сон ми дојде таа и таа азбука и мора со неа, нека ми извини хеленизмот.

Кога ја напишале, со торбичката од село во село од град во град:

- Абе момче ти Словен си ?
- Да.
- Еве ти азбука да не бидиш неписмен.
- Абе момче ти Словен си ?
- Не, Германец.
- Ааа ти писмен си , не ти треба тебе.

Ова се вели историја.

Значи до 1500 BC имало македонци и jазикот им бил Словенски? Две, три... ? :pos2:И всуштност Санскрит е македонски диалект?

Значи до 1500 BC имало македонци и jазикот им бил Словенски? Две, три... ? :pos2:И всуштност Санскрит е македонски диалект?

Македонци имало 1500 години пред новата ера. И тогаш постоела Македонска култура, јазик, држава. Нивниот јазик бил МАКЕДОНСКИ, а земјата МАКЕДОНИЈА. Словенството ни тогаш а ни денес не постоела или можеби знаеш каде се протегала СЛОВЕНИА во тоа време, или кој бил главен град на СЛОВЕНИА во 1, 6, 4 век Пред новата ера, или кои биле СЛОВЕНСКИ кралеви во антиката.... Словенство е дел од МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА И ЦИВИЛЗАЦИЈА која продрела на исток. Тоа што ти го нарекуваш СЛОВЕНСТВО е МАКЕДОНСТВО.

А како се викала Бугарија пред 2000 години?? Ние се викавме Македонија и Македонци, а вие?

Ако сте го менувале името, значи сте менувале и народ и нација.

Стварно, Македонија и Македонци постои со милениуми, а Бугари, Срби од кога постојат? :icon_lol:

Sovremeni Bugari - Tatari,Chausi,Mongoli,Turci:baeh::baeh:
Sovremeni Srbi - Luzicki Srbi
Sovremeni Hrvati - Horvati od granicata so Polska i Germanija

I moderni Makedonci - Anticki Makedonci

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom