Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ја сфаќаш ли сега смислата на таа реченица?
Ја воочуваш ли разликата помеѓу Бог и Божји Син?
Е ајде де Фанатик, дај посочи ми/ни ја разликата меѓу Бога и Синот па након то, прејди на посочување на нивните заеднички одлики...

--- надополнето ---

И плус тоа размисли вака, како е можно семоќен Бог без почеток и крај, апсолутен владетел на се и сешто, да се спушти на ниво на креација и да биде каменуван, исмејуван, плукан, па и убиен? Unacceptable.
Е ајде де кажи, како и зашто?...

S

Shellshock nam67

Гостин
Еве тема за да продискутираме што всушност бил Исус.

Ве молам сите тврдења да бидат поткрепени со докази од Светите Книги, историските списи и сл.
Пророк исто како што бил и Мухамед а и Син господов значи ние православните христијани веруваме во свето тројство отецот синот и светио дух за разлика од муслиманите кои веруваат во Алах
прашање кои би ти го поставил јас е следното кој бил и што бил Мухамед и како го проширил Исламот на Арапскиот полуостров ?
зошто бил протераН од мека во медина и кој бил Али и од каде сумити и Шиити како секти на исламот ?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Еве тема за да продискутираме што всушност бил Исус.

Ве молам сите тврдења да бидат поткрепени со докази од Светите Книги, историските списи и сл.

Исус Христос е Бог.

Бараш да тврдењето биде поткрепено со докази од Светите Книги. Па еве ова тврдење го поткрепувам со доказ од Светите Книги:

ПРВО СОБОРНО ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИОТ АПОСТОЛ ПЕТАР

1. Од Петра, апостолот на Исуса Христа, до избраните придојдени, *растурени по Понт, Галатија, Кападокија,
Азија и Витинија,
*Јак.1,1;
2. *по провидението на Бога Отецот, преку осветувањето од Духот за послушност и
попрскување со крвта на Исуса Христа: да ви се умножи благодатта и мирот!
*Рим.8,29;
3. Благословен е Бог и
Отецот на нашиот Господ Исус Христос, Кој по својата голема милост н# прероди преку воскресението на Исуса
Христа од мртвите за жива надеж,
4. за наследство што не пропаѓа, чисто, кое не свенува, запазено на небесата
за вас,
5. *кои Божјата сила преку верата ве запазила за спасение, приготвено да се открие во последно време.

*Јован 17,11;
6. Затоа радувајте се, макар сега да сте *малку во скрб - ако е потребно -, во разни искушенија,

*2.Кор.4,17; *1.Петр.5,10;
7. та вашата вера испитана, да излезе подрагоцена од нетрајното злато, *па било тоа
да е испитано и преку оган, за пофалба и чест и слава, кога ќе се појави Исус Христос,
*Изрек.17,3;
8. Кого Го
сакате, иако не сте Го виделе, и во *Кого верувајќи сега, а не гледајќи Го, се радувате со неискаж и прославена
радост,
*Јован 20,29;
9. примајќи го крајот на вашата вера - спасението на душите;
10. *кое го бараа и
испитуваа пророците, што прорекоа за вашата благодат.
*Лука 10,24;
11. Откако испитаа, во кое или какво
време им *јавуваше Духот Христов однапред, Кој беше во нив, сведочејќи за Христовите страдања и славата која
иде по нив;
*Иса.53,4-5;
12. ним им беше откриено дека тие не за самите себе служат, а за нас со она што ви се
јави сега вам преку оние, кои го проповедаа Евангелието од небото преку Светиот Дух, и во кое сакаат да вникнат
ангелите.
13. Поради тоа, возљубени, *притегнувајќи ги бедрата на умот свој, бидејќи бодри, наполно надевајте
се дека ќе ви се принесе благодатта при јавувањето на Исуса Христа.

Друг документ за доказ:

Енциклика „Во надеж спасени“ од папата Бенедикт XVI

[FONT=&quot] Поверуваме на Божјата љубов[/FONT]
[FONT=&quot] - така христијанинот може да го изрази своето темелно животно определување. Да се биде христијанин не е резултат на некоја етичка одлука или некои големи идеи, туку тоа е средба со еден настан, со една Личност, која на нашиот животот му дава нов хоризонт и со тоа одлучувачки правец. Во своето евангелие Јован овој настан го истакнува со следните зборови: „Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него ... да има живот вечен“ (Јован 3,16).
[/FONT]

[FONT=&quot]Ако ти требат уште докази, ќе ти испратам за да поверуваш.
[/FONT]

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Пророк исто како што бил и Мухамед а и Син господов значи ние православните христијани веруваме во свето тројство отецот синот и светио дух за разлика од муслиманите кои веруваат во Алах
прашање кои би ти го поставил јас е следното кој бил и што бил Мухамед и како го проширил Исламот на Арапскиот полуостров ?
зошто бил протераН од мека во медина и кој бил Али и од каде сумити и Шиити како секти на исламот ?
мала корекција... Отецот ( Господ Бог ) е оној истиот кој муслиманите го викаат Алах... затоа тие не веруваат во синот ( Исус ) и Светиот Дух... имено јудеизам, христијанство и муслиманство се религии кај кој Господ Бог е ист.... само што за евреите правиот пророк кој Господ Бог го пратил бил Мојсеј, за христијаните Исус а за муслиманите Мухамед.... и да ти одговорам колку што можам на прашањето. Мухамед е протеран од Мека заради ширење ерес и всушност до тогаш нема муслиманство бидејќи тоа почнува со преминувањето на Мухамед во Медина. Мухамед бил пророк, за нас христијаните обичен човек кој го продолжил учењето на Господ Бог на друг начин... тој го признавал Исус како пророк но не и како месија. Мухамед животот го врвел многу раскошно имал многу деца и си починал како секој обичен човек. После неговата смрт различни фамилии роднински поврзани за Мухамед почнале да го шират неговото учење и затоа муслиманството се расцепкало на толку многу групи... ниедна од двете не е секта, сите се продолжение на учењето на Мухамед но изменето и прилагодено според оној кој го проповедал

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
После неговата смрт различни фамилии роднински поврзани за Мухамед почнале да го шират неговото учење и затоа муслиманството се расцепкало на толку многу групи...
Христијанството има 38.000 различни деноминации. Секти, би било попрецизно, ако се земе предвид фрапантниот број на варијанти, само, луѓе ќе се наљутат...

Исламот е, не релативно, него тотално покомпактен од христијанството... ама, еј! ;) христијанството е пола милениум постаро - тек ќе се нагледаме дисекција на нивната омилена сликовница.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
мала корекција... Отецот ( Господ Бог ) е оној истиот кој муслиманите го викаат Алах... затоа тие не веруваат во синот ( Исус ) и Светиот Дух... имено јудеизам, христијанство и муслиманство се религии кај кој Господ Бог е ист.... само што за евреите правиот пророк кој Господ Бог го пратил бил Мојсеј, за христијаните Исус а за муслиманите Мухамед.... и да ти одговорам колку што можам на прашањето. Мухамед е протеран од Мека заради ширење ерес и всушност до тогаш нема муслиманство бидејќи тоа почнува со преминувањето на Мухамед во Медина. Мухамед бил пророк, за нас христијаните обичен човек кој го продолжил учењето на Господ Бог на друг начин... тој го признавал Исус како пророк но не и како месија. Мухамед животот го врвел многу раскошно имал многу деца и си починал како секој обичен човек. После неговата смрт различни фамилии роднински поврзани за Мухамед почнале да го шират неговото учење и затоа муслиманството се расцепкало на толку многу групи... ниедна од двете не е секта, сите се продолжение на учењето на Мухамед но изменето и прилагодено според оној кој го проповедал
Mala ispravka. Ako se smeta za raskosh imanjeto na deca,togas,taka e,imal deca. No vo drugi slucaevi,Muhammed s.a.w.s ziveel dosta skromen zivot. Druga rabota,za razlikite vo Islamot.
Razliki vo Akidata gotovo i da nema kaj nikoi od Muslimanite. Siite i Sunitite naj mnogu se razlikuvaat. Pa i kaj samite Siiti nema razlika vo Akidata-Veruvanjeto,tuku,razlikata i neslogata e samo vo toa sto Sunitite se drzat i gi priznavaat kako naslednici Halifite koi go nasledile Muhammed s.a.w.s te. Ebu Bekir,Omer,Osman i Alija r.a. (taka bil rasporedot) dodeka Siitite so toa ne se slozuvale i smetale deka prv trebalo da go nasledi Alija r.a.
E sega vo samite Siiti ima nekolku sekti koi navistina skrsnuvaat. Sodeka Sufiite i nivnite poveke tarikati,ne se delat od Sunitite i isto taka se smetaat za Suniti,poveketo od Hanefiski Mesheb. Kaj Sunitite isto taka ima i poveke Meshebi i tie se slozni site edni so drugi.Gi ima cetiri i site cetiri se priznavaat edni so drugi. Druga razlika nema,osven kaj Siitite i toa ne kaj site. Problemot kaj site Siiti e okolu izborot na Prviot Halifa.

gos

Wrong
Член од
8 ноември 2007
Мислења
719
Поени од реакции
56
8. Потоа ѓаволот го одведе на многу висока планина и Му гипокажа сите

царства на светот и нивната слава

[/FONT]
нели земјата е округла,како може ѓаволот да му гипокаже сите царства? во било која планина да се качи и да го има најдобриот телескоп пак едната страна на земјата нема да го види

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
нели земјата е округла,како може ѓаволот да му гипокаже сите царства? во било која планина да се качи и да го има најдобриот телескоп пак едната страна на земјата нема да го види
Епа затоа во средновековието ги спалувале живи оние кои тврделе дека земјата е округла! Денеска религиите се пософистицирани во манипулациите, па со помош на ментални гимнастики, премолчувања и подметнувања, ги занемаруваат овие работи!

O

Omer el Faruk

Гостин
....

[FONT=&quot]Ако ти требат уште докази, ќе ти испратам за да поверуваш.
[/FONT]
Ми требаат, поточно ми треба само еден единствен доказ. Испрати ми каде Исус ( не Павле ) директно рекол: " Јас сум Бог!" или: " Мене обожувајте Ме !"
--- надополнето: May 30, 2011 9:24 PM ---
Епа затоа во средновековието ги спалувале живи оние кои тврделе дека земјата е округла! Денеска религиите се пософистицирани во манипулациите, па со помош на ментални гимнастики, премолчувања и подметнувања, ги занемаруваат овие работи!
Додека во средновековието некој потпалувал клади со вештици и еретици поради ересот наречен округла Земја, муслиманите истата таа Земја ја проучувале преку веќе направениот глобус.;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Додека во средновековието некој потпалувал клади со вештици и еретици поради ересот наречен округла Земја, муслиманите истата таа Земја ја проучувале преку веќе направениот глобус.;)
Тоа што христијаните го правеле со "еретиците" и "вештерките", муслиманите денас го прават со хомосексуалците, сатанистите, прељубниците.....итн, итн.

O

Omer el Faruk

Гостин
Тоа што христијаните го правеле со "еретиците" и "вештерките", муслиманите денас го прават со хомосексуалците, сатанистите, прељубниците.....итн, итн.
И добро прават.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
Омер, тука си во право за напредокот на арапскиот свет во тие времиња... Но денешните муслимани немаат ни трошка прав од сето тоа... И вашата религија пропаѓа и го следи патот на христијанството... И така треба и да биде! :sneaky: Не газете го човекот на неговиот пат! Може да ве нападне и изеде! :)

Според мене, Исус е научна формула, за која мала милијарда луѓе дрдорат и ја величат и бранат (како да е потребно сето тоа) а многу малку ја разбираат :)

O

Omer el Faruk

Гостин
Зарем се исти доброто и злото па не се распознаваат робе на Шејтанот? Што подразбираш ти под муслимански држави и нации?
--- надополнето: May 30, 2011 10:15 PM ---
Омер, тука си во право за напредокот на арапскиот свет во тие времиња... Но денешните муслимани немаат ни трошка прав од сето тоа... И вашата религија пропаѓа и го следи патот на христијанството... И така треба и да биде! :sneaky: Не газете го човекот на неговиот пат! Може да ве нападне и изеде! :)

Според мене, Исус е научна формула, за која мала милијарда луѓе дрдорат и ја величат и бранат (како да е потребно сето тоа) а многу малку ја разбираат :)
Во право си во делот каде ја воочуваш декаденцијата на муслиманите. Имено, муслиманите треба да бидат свесни дека : " Аллах нема да ја промени состојбата на еден народ се додека тој народ самиот не се промени!" ( Куран)

Промената лежи во враќањето кон изворот.

Kajgana Shop

На врв Bottom