Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Имам јас нешто да прашам.
МИ треба некој дигитален апарат, како за мене само кога идам на одмор некаде да се сликаме, ама сакам сликите да се со одличен квалитет. Иначе во апарати ништо не се разбирам. Па сега сакам едно нешто да прашам што ме буни.
Оние од Sony апаратите CyberShot или како и да беа, мали и тенки што се со Carl Zeiss леќа, кога ми ги споредиле со некој друг апарат со исто мегапиксели само со поголема леќа кој вади подобра слика? Овие на сони моделите се минијатурни со мали леќи но претпоставувам вадат добра слика, додека има некои апарати (незнам точно кои модели) кои имаат да речеме исто мегапискели ама па леќите или објективнот се многу поголеми од овие на сони сајбершот. Па ме интересира една споредба на цени (одприлика) и квалитет на слика ако може некој да ми направи.

Г

Гоццццце

Гостин
Браќа топло ви препорачувам Canon. Дома тој шо го имам веке 2-3 години , нема глас пуштено. Мала леќа има, добри слики вади..... ш`о сакате поише.

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
2
Jane напиша:
Имам јас нешто да прашам.
МИ треба некој дигитален апарат, како за мене само кога идам на одмор некаде да се сликаме, ама сакам сликите да се со одличен квалитет. Иначе во апарати ништо не се разбирам. Па сега сакам едно нешто да прашам што ме буни.
Оние од Sony апаратите CyberShot или како и да беа, мали и тенки што се со Carl Zeiss леќа, кога ми ги споредиле со некој друг апарат со исто мегапиксели само со поголема леќа кој вади подобра слика? Овие на сони моделите се минијатурни со мали леќи но претпоставувам вадат добра слика, додека има некои апарати (незнам точно кои модели) кои имаат да речеме исто мегапискели ама па леќите или објективнот се многу поголеми од овие на сони сајбершот. Па ме интересира една споредба на цени (одприлика) и квалитет на слика ако може некој да ми направи.
fufjifilm F31fd, nema da pogresis, mnogu sliki sum isprintal od nego i stvrano e odlicen aparat za amateri i plus toa ima se sto napisa pogore.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
fsreplay напиша:
fufjifilm F31fd, nema da pogresis, mnogu sliki sum isprintal od nego i stvrano e odlicen aparat za amateri i plus toa ima se sto napisa pogore.
Не ме свативте. Не прашав да ми кажете конкретен модел. Не ми е јасно што е подобро. Дали сони CuberShot со 8МР со Carl Zeiss леќа кои се минијатурни со мали леќи или да речеме некој друг апарат со исто 7-8МР кој е поголем и со поголема леќа или објектив (како и да се вика тој кругот од напред кај што е сместена леќата).

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
2
Jane напиша:
Не ме свативте. Не прашав да ми кажете конкретен модел. Не ми е јасно што е подобро. Дали сони CuberShot со 8МР со Carl Zeiss леќа кои се минијатурни со мали леќи или да речеме некој друг апарат со исто 7-8МР кој е поголем и со поголема леќа или објектив (како и да се вика тој кругот од напред кај што е сместена леќата).
Sekako deka aparat so pogolemi leki e podobar tuka nema sto da se razgovara:D, sonievite minijaturi super izgledaat ama mnogu izoblicuvaat bas zatoa sto se mali.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
fsreplay напиша:
Sekako deka aparat so pogolemi leki e podobar tuka nema sto da se razgovara:D, sonievite minijaturi super izgledaat ama mnogu izoblicuvaat bas zatoa sto se mali.
Значи според тебе не вреди да се дадат пари за таков сони иако има карл цајс леќа, туку да си земам голем апарат со голема леќа? Тоа викаш?
А вака орентационо цени ако можеш да ми кажеш на Сони Сајбершто моделите и на некои други апарати со голема леќа што би ми препорачал.

mmm121

Pentaxian
Член од
27 јуни 2006
Мислења
545
Поени од реакции
21
Јане, кажи ни до колку пари можеш да дадеш па ние ќе ти предложиме повеќе опции од кои можеш да бираш.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
SEga se premisliv olipmys sp-510 mi se gleda kako mnogu podobra opcija

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
mmm121 напиша:
Јане, кажи ни до колку пари можеш да дадеш па ние ќе ти предложиме повеќе опции од кои можеш да бираш.
Па до кај 250-300 евра највеќе. Него пак не ме свативте што ми беше дилемата.
Дали вреди да се дадат пари за таков сони сајбершот кој е мал и има карл цајс леќа, или да си земам голем апарат со голема леќа (објектив)?
Мислам дека ме свативте сега.

DzULA

Nikonian
Член од
31 мај 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
Еј Јане ти препорацувам (за тие пари) или Fujifilm f-31fd или Panasonic TZ1 со LEICA лекја и тоа бааги голема (за мал фотоапарат) и тоа со оптичка стабилизација и 10х зум. Твое е да си одбереш.

Поздрав

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Јане ти значи размислуваш помеѓу профи и идиотче колку што те сватив сега јас. вака за 300 евра профи немаш значи од оние големите црни апарати со променлив објектив, а имаш предобри апарати идиоти за 300 евра. Мојот го земав 200евра и една слика лоша ми нема излезено

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
точкест напиша:
Јане ти значи размислуваш помеѓу профи и идиотче колку што те сватив сега јас. вака за 300 евра профи немаш значи од оние големите црни апарати со променлив објектив, а имаш предобри апарати идиоти за 300 евра. Мојот го земав 200евра и една слика лоша ми нема излезено
Епа тоа прашував. Значи Сонито е идиотско, а тие големите црни се профи и поскапи?

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Па да бе Јане, се што е ГОЛЕМО и ЦРНО е СКАПО и КВАЛИТЕТНО, е ако ти е за таков апарат прежали МИНИМУМ 900евра, но ко што прочитав тебе ти е за сликање на одмор со друштво, епа земи си го сонито

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
точкест напиша:
Па да бе Јане, се што е ГОЛЕМО и ЦРНО е СКАПО и КВАЛИТЕТНО, е ако ти е за таков апарат прежали МИНИМУМ 900евра, но ко што прочитав тебе ти е за сликање на одмор со друштво, епа земи си го сонито
Епа тоа ми требаше. Уште да ми кажеш вака цени одприлика како се движат за сонито, и во кои продавници ги има?

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
E - Store имаш сони најмногу Техно Маркет исто така цените....различни Ако си од скопје можеш да прошеташ и да погледнеш. Еве ти малце совети од мене
  1. Не ја глеј цифрата со мегапикселите сепак ќе правиш фотки за памтење не фотки за обработка
  2. Батериите гледај да се обични т.е. од оние што можеш да ги купуваш од која стигнеш трафика, препорачувам ричарџбл со полнач
  3. Припазувај на зумот, оној оптичкиот најважен е дигиталниот нема да го употребиш
  4. Ако веќе зимаш SONY треба да имаш на ум дека сони користи мемориски картици специфични, не се ретки не се секирај Memori stick pro duo или pro micro. Земи си 1гига и цел одмор има да се утепаш од сликање
  5. Апаратот го зимаш со цел да сликаш, а не да снимаш така да не се разочарувај ако видеото излезе малце шкартно со коцки.
  6. Што друго да ти кажам освен памет у глава при бирање на апарат:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom