Фискални каси/принтери и нивно поврзување со PC

Член од
8 јули 2008
Мислења
7
Поени од реакции
3
Би сакал да развиеме дискусија и размениме информации за 'нашите' фискални каси.
На ниедно место не наидов на добра подршка освен во accent кои имаат барем некое упатство.
За другите како и да не постојат

Ако има некој со информации нека повели.
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Мислам дека оваа тема ќе биди доста интересна и корисна, особено за дечките шо се занимаваат со оваа проблематика.

Конкретно јас до сега сум работел со (то значи сум напрајл програма што има комплетна комуникација со):
Давид компјутери: експерт и Давид Микро Т фискални апарати. И двете се базирани на ист софтвер, така да поврзувањето на PC е идентично (кодот што работи за една каса, работи и за друга). Сега гледам имаат извадено некој нов фискален принтер, таков до мене нема дојдено сеуште.
Акцент компјутери: Фискалниот принтер ПФ 500.

Е сега, мене ме интересира дали некој има работено со фискалната SY 50 на акцент компјутери? Никаде неможам да најдам документација, од Акцент се прават на мутави и упорно ми тврдат дека PF-500 работи идентично со SY-50, а благе везе нема едното со другото... најдов еден ептен оскуден пример како да испечатиш обична сметка и тоа е тоа. Касата ја имам дома, ама џабе... Недостигаат секвенците за сторно, дневен/контролен/периодичен извештај.

Ако некој има некаква документација, слободно да ја сподели.

п.с. ако на некој му треба нешто од погорните примери што ги наведив, нека ме контактира, имам документација и примери ќе му ги пратам.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.005
Мислам дека оваа тема ќе биди доста интересна и корисна, особено за дечките шо се занимаваат со оваа проблематика.

Конкретно јас до сега сум работел со (то значи сум напрајл програма што има комплетна комуникација со):
Давид компјутери: експерт и Давид Микро Т фискални апарати. И двете се базирани на ист софтвер, така да поврзувањето на PC е идентично (кодот што работи за една каса, работи и за друга). Сега гледам имаат извадено некој нов фискален принтер, таков до мене нема дојдено сеуште.
Акцент компјутери: Фискалниот принтер ПФ 500.

Е сега, мене ме интересира дали некој има работено со фискалната SY 50 на акцент компјутери? Никаде неможам да најдам документација, од Акцент се прават на мутави и упорно ми тврдат дека PF-500 работи идентично со SY-50, а благе везе нема едното со другото... најдов еден ептен оскуден пример како да испечатиш обична сметка и тоа е тоа. Касата ја имам дома, ама џабе... Недостигаат секвенците за сторно, дневен/контролен/периодичен извештај.

Ако некој има некаква документација, слободно да ја сподели.

п.с. ако на некој му треба нешто од погорните примери што ги наведив, нека ме контактира, имам документација и примери ќе му ги пратам.
Имам фискална SY 50 на акцент компјутери што ти треба?
 
Член од
30 март 2011
Мислења
13
Поени од реакции
2
Мислам дека оваа тема ќе биди доста интересна и корисна, особено за дечките шо се занимаваат со оваа проблематика.

Конкретно јас до сега сум работел со (то значи сум напрајл програма што има комплетна комуникација со):
Давид компјутери: експерт и Давид Микро Т фискални апарати. И двете се базирани на ист софтвер, така да поврзувањето на PC е идентично (кодот што работи за една каса, работи и за друга). Сега гледам имаат извадено некој нов фискален принтер, таков до мене нема дојдено сеуште.
Акцент компјутери: Фискалниот принтер ПФ 500.

Е сега, мене ме интересира дали некој има работено со фискалната SY 50 на акцент компјутери? Никаде неможам да најдам документација, од Акцент се прават на мутави и упорно ми тврдат дека PF-500 работи идентично со SY-50, а благе везе нема едното со другото... најдов еден ептен оскуден пример како да испечатиш обична сметка и тоа е тоа. Касата ја имам дома, ама џабе... Недостигаат секвенците за сторно, дневен/контролен/периодичен извештај.

Ако некој има некаква документација, слободно да ја сподели.

п.с. ако на некој му треба нешто од погорните примери што ги наведив, нека ме контактира, имам документација и примери ќе му ги пратам.
Код:
http://www.scribd.com/doc/2013989/Synergy-PF500-Kontrolni-kodovi-v131
некои работи accent ги тргнале од нивниот веб
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Имам фискална SY 50 на акцент компјутери што ти треба?
И јас имам :)

Ми треба, пример како треба да изгледа текстуалниот фајл SY50.in кој шо ќе испечати сторно сметка преку PC.
некои работи accent ги тргнале од нивниот веб
Во право си. Ама ова шо го покажа е за PF-500, а тоа јас го имам. И не работи на SY-50

Еве пример, како изгледа печатењето на сметка (in фајлот)

Chr(32)+Chr(48)+ 01,0000,1
#1 artikl1 A2*1
$5
^8

Е сега, првиот ред отвара сметка со корисник 1
вториот ред е #1 е секвентен број (оди #2, #3 и тн редоследно), артикл1 е назив, А,Б,В е даночна основа (18%, 5%, 0%), 2 е количина, 1 е цена и на крај има Chr(13) + Chr(10) (или vbCrlf), па се додава нареден артикл ако има.
третиот ред е пресметај сума
четвртиот е затвори сметка.

освен да се проба нешто од ова да се префрли во ASCII па да се тестира :
85(55H) односно кодот за отварање на сторнасметка (ова да се стави наместо Chr(48), а за затварање на сторната сметка се праќа командата 86 (56H) и ова наместо ^8 (немам време сега да пробам, мада ќе ја пробијам деновиве, ,ми треба)

Кај давид касите, за сторно сметка само се додава ,R во насловот (01,0000,1, R) и толку е, печати сторно сметка.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.005
Друже па
http://www.accent.com.mk/index.php/en/fiskalni/76-fiskalnasy50
http://www.accent.com.mk/index.php/en/fiskalni/77-synergy-pf500
не се исти фискални апарати
Sy 50 може да работи со подршка на компјутер и самостојно,додека
Sy-pf работи само со подршка на компјутер
И на двете се вадат дневен,месечен финанскиски извештај.
На двете се прават сторни,се пресметуваат попусти
--- надополнето: 25 јули 2012 во 21:21 ---
И јас имам :)

Ми треба, пример како треба да изгледа текстуалниот фајл SY50.in кој шо ќе испечати сторно сметка преку PC.
Си пробал ли преку касата да правиш сторни,може да работи и самостоојно.
Слаба подршка(меморија) имаат за на компјутер.Често(5-6пати)знаеше да се блокира фискалната па ај на сервис.
Сега ја работат без копјутер и 2-3 години немаме проблем
 
Член од
30 март 2011
Мислења
13
Поени од реакции
2
Лошо сум те разбрал... дека имаш SY50 а ти треба за PF500
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Друже па
http://www.accent.com.mk/index.php/en/fiskalni/76-fiskalnasy50
http://www.accent.com.mk/index.php/en/fiskalni/77-synergy-pf500
не се исти фискални апарати
Sy 50 може да работи со подршка на компјутер и самостојно,додека
Sy-pf работи само со подршка на компјутер
И на двете се вадат дневен,месечен финанскиски извештај.
На двете се прават сторни,се пресметуваат попусти
Да де да, јасно ми е сето тоа, само идејата е да се прави преку PC. Не за друго, веќе има 3 такви каси клиентот, не се исплати да ги менува...


Си пробал ли преку касата да правиш сторни,може да работи и самостоојно.
Да, ама идејата е да се прави сето тоа преку софтвер... Пошто така можам да ти кажам, еве ти 100 шишиња, продај 60 преку мојот софтвер, ќе дојди вечер Митко и без да знајшќе извади и матерјален извештај, и финансиски извештај и со 3 клика ќе те провери дали си украл нешто денес или не. То е целата идеја, фискалните не се врзани со матерјално книжење на артиклите.
 

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Друже може да ми дадеш повеќе информации за програмот што го имаш направено за фискални каси/принтери и цена за истиот? Планирам наскоро да отварам продавница па замислата ми е да се работи преку таков софтвер.
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Друже може да ми дадеш повеќе информации за програмот што го имаш направено за фискални каси/принтери и цена за истиот? Планирам наскоро да отварам продавница па замислата ми е да се работи преку таков софтвер.
Провери си ПП.
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.005
Да де да, јасно ми е сето тоа, само идејата е да се прави преку PC. Не за друго, веќе има 3 такви каси клиентот, не се исплати да ги менува...


Да, ама идејата е да се прави сето тоа преку софтвер... Пошто така можам да ти кажам, еве ти 100 шишиња, продај 60 преку мојот софтвер, ќе дојди вечер Митко и без да знајшќе извади и матерјален извештај, и финансиски извештај и со 3 клика ќе те провери дали си украл нешто денес или не. То е целата идеја, фискалните не се врзани со матерјално книжење на артиклите.
Имав таков софтвер на компјутерот.Фискалната sy 50 беше синхронизирана и автоматски го минусираше секој продаден производ.
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Имав таков софтвер на компјутерот.Фискалната sy 50 беше синхронизирана и автоматски го минусираше секој продаден производ.
Вадеше сторно сметка преку PC?
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.005
Вадеше сторно сметка преку PC?
Не вадеа сторана преку компјутер.Преку каса правеа сторна,а во компјутер ја минусираа.Тогаш мислам дека се блокираше фискалната,па ја носеа во сервис да ја одблокираат.
 
Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Темава е соодветна на моето прашање, барем не најдов посоодветна. Треба во еден проект да додадам функционалност за читање на бар кодови за потврда на извршено плаќање и соодветни акции над производот кој е платен (при што се издава потврда со соодветен бар код).
Дали некој има искуство по ова прашање? Кој хардвер би го препорачале (или барем кој не би го користеле ни под разно), колку е тешко да се изведе генераторот на бар кодови и нивното читање и сл. Секој совет и мислење се добредојдени.
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
И дефинитивно потврдено: SY-50 освен шо можи да печати фискални сметки, то е то... нема можност (засега) да прај нешто појќе.

Темава е соодветна на моето прашање, барем не најдов посоодветна. Треба во еден проект да додадам функционалност за читање на бар кодови за потврда на извршено плаќање и соодветни акции над производот кој е платен (при што се издава потврда со соодветен бар код).
Дали некој има искуство по ова прашање? Кој хардвер би го препорачале (или барем кој не би го користеле ни под разно), колку е тешко да се изведе генераторот на бар кодови и нивното читање и сл. Секој совет и мислење се добредојдени.
Чекај сега... ти треба да го опишиш то со зборој или треба да напрајш апликација?

Друго: секој производ кој што е платен, од некаде е дојден. Шо значи, со приемот на производот автоматски имаш бар код. Така да бар код генератор 158,9% нема да ти треба, освен ако не планираш производство.

Кога сме кај бар код читачите, имам јадено уба попара. Мој избор би бил ласерски бар код читач, по можност да кошта над 100 евра.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom