Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.311
Поени од реакции
57.753
Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.098
Поени од реакции
9.903
За новово време паметам Френк Дарабонт кажа дека повеќето продуценти се главните фаци во креативноста и бараат режисери што ќе ја реализираат нивната идеја наместо да биде обратно како што било.
Поизразено е ова денес, ама не е од сега. Може 30 години наназад продуцентите во Холивуд се тие што решаваат како ќе изгледа филмот, освен кај некои мудоњи ко Тарантино што би одјебале такви фаци.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.275
Нинџа желки изглеа дојдоа на ред за клање.
Среќа не бев толку мал кога се појавија и не сум нешто приврзан.
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.483
Поени од реакции
33.585
Немора да се пратат трендови или да се биде во некој тек,може да гледате зона на замаракот од 50тите,твин пикс од 90тите,нешто рандом култно од памтивек и да уживате во тоа и да го немате она чувство на fear of missing out .

И ова држи вода и е добар зен мајндсет,само премногу малку луѓе може да тераат со таа перспектива.
А може и вака “Destruction is a form of creation.” Donnie Darko

За новово време паметам Френк Дарабонт кажа дека повеќето продуценти се главните фаци во креативноста и бараат режисери што ќе ја реализираат нивната идеја наместо да биде обратно како што било.

Не е сето црно/бело,хејт/сакање,woke/antiwoke ...“Life isn’t that simple. I mean who cares if Ling Ling returns the wallet and keeps the money? It has nothing to do with either fear or love.”
Pa ne e samo pratenje trend, filmovite cesto go ismevaat opstestvoto, adresiraat problemi, ja reflektiraat realnosta i toa e ponekogas dobitnoto za nekoj film da ti se dopadne, da klikne. Primer Io Sono moze kolku saka da gleda Monty Python, Cheers ili sto i da gledaat cickovcite :p sepak si se iznasmeal na Dont Look Up kade go imitiraat Piterson ili takov profil sto e karakteristicen za vremeto, nesto sto nikogas nema da go dobie od starite recimo

Ne biva samo da reprizirame po nekolku pati gledanje twilight zone, twin peaks, tropski gorestini… toa fear of missing out ti e long shot


миџетите.

Нема боље жими мајка, гледаш филм и од нигде никаде се убацува миџет, праи нешто 2-3 минути колку да го испоштуваат и го снемува. И толку.

Па у Joker на пример, миџетот и таа сцената у станот коа гребеше по клучалката е најјака сцена во цел филм. Го засени Феникс тука. :D

Сеа последно у Елвис исто, тотално рандом едно миџетче се прошуња низ сцената и му се изгуби трагата.

И у Бабилон имаше миџет којшто играше со огромен кур на сцена, oдносно она за скокање као федер што се стои на него (oкккеејјјј :D ) у форма на кур. На крај ја испрска публиката.
Hahah
Koja koincidencija, od posledni filmovi In Bruges se tepaa midgeti, nekni gledav PAK Mad Max i go imase midgetot 5 6 min tops being weird i tolku hahaha, denovive ke gledav Babylon…


Ха, како да не! Преку 100 карти од 2019 Декември до сега.
Respect
 
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.587
Дека се претера со woke пропагандата не е спорно, ама па за среќа може да бираме што да гледаме.

Ако целата содржина на филмот се однесува на тоа - геј врски, трансвестити, угнетени групи или очигледно сака да продаде некоја пропаганда едноставно ќе го одминам и нема да го гледам... Има и добри филмови на овие теми ама сепак ако не се my cup of tea ич не ги пуштам.

Од друга страна, во последно време имам гледано филмови и серии каде ради политичка коректност ќе вметнат нешто такво, ама тоа нема никаква поврзаност со приказната. Пример, тоа дека девојчето што патуваше низ мултиверзумот со Др. Стрејнџ имала две мајки беше спомнато само и немаше никаква врска со ништо друго во филмот. Исто беше и во Wednesday. Ова е без веза, ама обрнувам очи и продолжувам да гледам пошто не ми влијае на впечатокот на филмот.

Најголема глупост е филмови што немаат диверзитет да не можат да конкурираат за награди. Некогаш самата приказна е таква што едноставно не е можно да има такви ликови.
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.612
Поени од реакции
31.817
Ми легна Babylon, а богами и музиката во него. Специфичен филм, можеби малку претенциозно изработен, ама не ми сметаше, си имаше некоја поента и приказна. Ме потсети малку на 8½, малку на The Great Beauty, така некој шмек го влечеше од некое ретро време.

 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.275
Кои црни идеолошки предиспозиции, дај те молам? Ти реков: моите „идеолошки предиспозиции“ се исти со твоите. Темата беше за серијата, ти коментираш за woke култура, иако беше напоменато дека тоа нема да се толерира затоа што има друга тема за тоа. Ти и покрај тоа продолжуваше да коментираш за woke култура. Плус: не сум јас сам кој го мислеше тоа. Скоро секое едно мислење ти беше пријавувано од членови, и тоа не било кои, туку луѓе чие мислење се цени, повеќето од нив модератори, со назнака - „дај отстранете го, дај нека не труе...“. Ама не, до „идеолошките предиспозиции“ било. ОК!
И ти, и челновите чие мислење се цени можете да се ебете у гз со зажарено железо. ОК? Ја ќе пишувам што сакам, а ти прави тоа што можеш (давај банови, читај приватни пораки и сл.).

Не ми сметаат миџети, црнци или жени у главни улоги. Нигде не реков дека ми сметаат и прекинете таа плитка перспектива како навиени да ја понављате.

Ми смета премисата во уметноста, дека мора уметничкото дело да биде идеолошки потковано за да може да постои. Таква премиса имаше кај Мао, Хитлер, Стаљин и ИСИС. Што суштински значи таа состојба, може да се сфати ако се сака.

Постот кој го избриша не беше оф топик и не беше за woke сектава, туку за серијата.

Тренирај го чинот што си го добил и употреби ги овластувањата.
 

Џонтра Волта

Qué miras, bobo?
Член од
20 јули 2020
Мислења
8.860
Поени од реакции
54.390
Кој е најдобар, или кои се топ 3, топ 5 еве, режисер/и од стариот Холивуд?
Нека се и 10, што повеќе тоа подобро.

Прајте муабет малце ајде. :D
 

Kajgana Shop

На врв Bottom