Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936

Постојниот Закон за хартии од вредност го уредува начинот и условите за функционирање на пазарот на хартиите од вредност и на овластените учесници на пазарот, меѓутоа Законот не е целосно усогласен со поновите директиви и регулативи на ЕУ во областа на пазарот на капитал. Поради ова се наметна потреба од подготовка на нов Закон за финансиски инструменти и нов Закон за проспект и обврски за транспарентност на издавачите на хартии од вредност, во кои ќе бидат имплементирани најновите европски директиви и регулативи од областа на пазарот на капитал, а со кои закони ќе биде заменет постојниот Законот за хартии од вредност.

Цел на предлог законот:

- ќе се овозможи сите финансиски инструменти што се достапни за инвеститорите на меѓународните пазари да бидат препознаени и на домашниот пазар, а лиценцирањето и организациските барања за брокерските куќи (инвестициски друштва) ќе се врши според стандардите на ЕУ. Освен Берзата (пазарниот оператор) ќе може да се основаат нови платформи за тргување како Мултилатерална платформа за тргување и Организирана платформа за тргување. - ќе се зголемат овластувањата на Комисијата за хартии од вредност

Прашањето е дали регулативите на ЕУ ќе го задирнат и непребивање на загуби за ,,странски'' хартии од вредност откатко сеа ќе се едицураат нашите шо се уствари деривати?

Последно уредено:
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Постојниот Закон за хартии од вредност го уредува начинот и условите за функционирање на пазарот на хартиите од вредност и на овластените учесници на пазарот, меѓутоа Законот не е целосно усогласен со поновите директиви и регулативи на ЕУ во областа на пазарот на капитал. Поради ова се наметна потреба од подготовка на нов Закон за финансиски инструменти и нов Закон за проспект и обврски за транспарентност на издавачите на хартии од вредност, во кои ќе бидат имплементирани најновите европски директиви и регулативи од областа на пазарот на капитал, а со кои закони ќе биде заменет постојниот Законот за хартии од вредност.

Цел на предлог законот:

- ќе се овозможи сите финансиски инструменти што се достапни за инвеститорите на меѓународните пазари да бидат препознаени и на домашниот пазар, а лиценцирањето и организациските барања за брокерските куќи (инвестициски друштва) ќе се врши според стандардите на ЕУ. Освен Берзата (пазарниот оператор) ќе може да се основаат нови платформи за тргување како Мултилатерална платформа за тргување и Организирана платформа за тргување. - ќе се зголемат овластувањата на Комисијата за хартии од вредност

Прашањето е дали регулативите на ЕУ ќе го задирнат и непребивање на загуби за ,,странски'' хартии од вредност откатко сеа ќе се едицураат нашите шо се уствари деривати?
Набрзина го разгледав предлог законот и иако не може целосно да оценам како влијание има на нас, колку што успеав набрзина на да видам ме загрижува членот 6, кадеза да се пружаат инвестициски услуги или активности се бара телото да биде регистрирано во МК или да се има дозвола.

Што точно ова значи? Дали значи дека ако ИБКР не се регистрира во МК, или не побара дозвола, нема да може да опслужува МК клиенти?

Иначе, да споделам дека УЈП ги има генерирано годишните извештаи, па може да си ги проверите. Кај мене првата пријавена дивиденда која беше одобрена и е прикажана во годишната пресметка. Ситите останати пријавени дивиденди имаат веќе од ноември 2022 имаат статус "за проверка" и не се вклучени во годишната пријава. Дали може да направам корекција сега и да ги внесам и останатите дивиденди и без да им бидат одобрени пријавите?

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
bullish.png

Одамна не сум играл earnings. Пристрасно 2 булиш calls на МЕТА (имам заштита пошо мислам дека ќе кикснат пак на ревењу) и еден чист кол на Амазон. Мислам дека АМЗН е вајлд карт овој пат.

#IlOvethiSGame
Автоматски споено мислење:

520$ za 36 minuti na Meta.

#The Side Bolt Hustler :aplauz:

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.149
Поени од реакции
8.944
Прегледај го приврзокот 376770

Одамна не сум играл earnings. Пристрасно 2 булиш calls на МЕТА (имам заштита пошо мислам дека ќе кикснат пак на ревењу) и еден чист кол на Амазон. Мислам дека АМЗН е вајлд карт овој пат.

#IlOvethiSGame

Сега уште да го забранат ТикТок во САД

Член од
11 септември 2008
Мислења
106
Поени од реакции
89
1682546077145.png

1682546176151.png

Прегледај го приврзокот 376770

#IlOvethiSGame

Ај сеа тие 500 иди заврти ги во астрата црвено црно :D

Последно уредено:
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
[/QUOTE]
Малце ме навредува перцепцијата ,,гемблер'' пошо премногу време, труд и учење посветувам во ова. Но ок, ќе се потрудам уше повеќе ;)

Последно уредено:
Член од
11 септември 2008
Мислења
106
Поени од реакции
89

Малце ме навредува перцепцијата ,,гемблер'' пошо премногу време, труд и учење посветувам во ова. Но ок, ќе се потрудам уше повеќе ;)
Trading е коцка во која со помош на индикатори, шаблони кој се повторуваат, статистика, стратегии и ред други скилови сакаме да дојдеме до некоја поволна веројатност за некој трејд да биде успешен.
Тоа шо посветуваш време, труд итн не те прави добар трејдер.
Туку кажи ми која е веројатноста да погодиш earnings beat, која предност ја имаш со купување на опции пред earnings освен да се надеваш на чиста среќа?

А за Мета ака фејсубук ака којзнае кое следно име ќе и го даде марсовецот за да го подобри нарушениот имиџ освен шо се монопол нема апсолутно никаква друга вредност.
И си стојам на мислење дека во некоја можеби не блиска иднина кога ќе се појави децентрализиран конкурент фејсубк ќе стане платформа на ботови и духови.
А до тогаш ништо чудно и нов high да направи.
Така да кеширај се, но олабави со тоа дека е добра компанија или инвестиција long term.
Не за џабе беше казнета со 80% дамп во една година.
Think about it.

Последно уредено:
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
[/QUOTE]
Trading е коцка во која со помош на индикатори, шаблони кој се повторуваат, статистика, стратегии и ред други скилови сакаме да дојдеме до некоја поволна веројатност за некој трејд да биде успешен.
Тоа шо посветуваш време, труд итн не те прави добар трејдер.
Туку кажи ми која е веројатноста да погодиш earnings beat, која предност ја имаш со купување на опции пред earnings освен да се надеваш на чиста среќа?

А за Мета ака фејсубук ака којзнае кое следно име ќе и го даде марсовецот за да го подобри нарушениот имиџ освен шо се монопол нема апсолутно никаква друга вредност.
И си стојам на мислење дека во некоја можеби не блиска иднина кога ќе се појави децентрализиран конкурент фејсубк ќе стане платформа на ботови и духови.
А до тогаш ништо чудно и нов high да направи.
Така да кеширај се, но олабави со тоа дека е добра компанија или инвестиција long term.
Не за џабе беше казнета со 80% дамп во една година.
Think about it.
Трејдинг друже е Арт но во исто време да, коцка, за сите шо без припрема и едукација влагаат у ,,црвено-црно'' фазон. Мене времето шо го посветувам на студирање на чартови, читање книги и стратегии ми е прајслес инвестиција шо валоризацијата не ми е веќе под знак прашање, ги гледам од ден за ден. Порано на лонг трм ординарна акција чекав неколку месеци и кога ќе направев 1000$ во еден ден скокав од радост за да во 24 саата да се случи натурален пул бек и да се преполови gain-oт на пола. Или кога пазарот влага во капитулативен стејџ 4 како во ковид или 2022 кога заради игноранција губиш 60,70, 80 % од вредноста на акциите кои љубоморно ги држиш неколку години со велју петокрака а чело. Денес тие 1000$ ги правам скоро секој ден (повремено и губам) со гро продавање на опции каде не отстапувам од минимум 60-70% odds на моја страна. Пошо сме под бар за сеа инкогнито дискурс, се расфрлам со бројки пошо не ми значат искрено и очекувам да се усовршам многу повеќе од ова. Фор д рекорд Герет вчера направи 38$k долари во лајв шортинг преку BITI во неколку минути. Кога ги гледам тие бројки и нон-шарлантноста до нив тогаш драјвот е на аппер левеел.
Тешко е да најдеш нов мултибегер', еволуирана топ блу чип акција е многу полесно. МЕТА по сентиментот го премости даунтрнот. Фактори како падот на доларот, масивните отпуштања , реструктурирањето, насочувањето кон АИ и стаборнесот кон Метаверс и добриот гајднс од Q4 ми се доволна поткрепа да ризикувам (многу ретко и за забава играм еарнингс) 500$ за да направам 500$. Bull call spread 210/215 значи дека МЕТА после earnigns треба само да надмине 2 долари. Над 215$ сум добитен 100% и тоа е максимумот шо можам да постигнам. Коцка би било да премости 230$ или повеќе. Да купеше 100 акции вчера пред earnigns ќе те чинеа 21.300 долари а ќе направеше денес 1700. Да купеше гол АТМ call ќе те чинеше 1100$ со анлимитед потенцијална заработака. Мене 2 спреда ме чинеа 520$ со дополнително поставен stop limit loss заштита ако денес не одеше работата во моја насока и ќе имав минимална загуба и ќе ги продадев АСАП, no- questions-asked (совен ако енормно не падеше акцијата како шо порасна вчера и ги изгубев сите 500$). Ова е според тебе коцка? Значи сите probabilities се на моја страна oд фундаменталс до математика и техникалс. Леверџот од опциите е најмаестралната ствар измислена во инвестингот но и жежок костен за игнорантското его.

Последно уредено:
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Продадов АМЗН пред earnings. Секогаш ќе бидам контрариан на се шо е во хајп а поготово мрзам се шо скока 5% пред офишл еарнингс. Дури и да сум во грешка наредни саат време нема да ми биде криво пошо направив 300$ на implied volatility во 24 саати . Колку и да изгледа ова контраинтуитив, мојот мајндсет не препознава детски болести ака ФОМО.
П.с 1000чево домарно пак вреска, цицки ипол ..
Поздрав,

Untitled.png

#SideTheChampHustler

Упс... јбг парт оф д гејм!

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Кои финансиски показатели се важни при селекција на квалитени акции?

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Има многу методи за вреднување на акции што користат различни показатели. Кој метод ќе се користи зависи од тоа што сака инвеститорот и кој му е временскиот период.

Јас го користам методот на Питер Линч за барање на компаниите. Така ги најдов MDLZ (Милка), MO (Малборо, Честерфилд), PEP (Пепси). А потоа го користам методот на Ворен Бафет за тоа колку долго ќе ги чувам компаниите и што ќе правам со нив.

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Здраво до сите,
На ИБКР допрев до некоја дивиденда и би сакал да ја реинвестирам (па може и withdrawal). Ме буни, и порблем ми е што дивидендата ја гледам како посебна ставка (Dividends), како на сликата долу. Јас очекував да ми биде дојдена/додадена во Setlled Cash и да можам со неа да направам нешто.
Сега вака Buying Power ми е еднаков со Setlled Cash и се чудам како би можел да ги користам паричките од Dividends?
Има ли некој марифет да се префрлат во Settled Cash па да се искористат за реинвест или whitedrawal ?

1683028835414.png

Благодарам.

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
Препорака за европски ETF што е во евра, што следи SP500, и не треба да се плаќа данок на капитална добивка (за да се избегне двојно оданочување)?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Здраво до сите,
На ИБКР допрев до некоја дивиденда и би сакал да ја реинвестирам (па може и withdrawal). Ме буни, и порблем ми е што дивидендата ја гледам како посебна ставка (Dividends), како на сликата долу. Јас очекував да ми биде дојдена/додадена во Setlled Cash и да можам со неа да направам нешто.
Сега вака Buying Power ми е еднаков со Setlled Cash и се чудам како би можел да ги користам паричките од Dividends?
Има ли некој марифет да се префрлат во Settled Cash па да се искористат за реинвест или whitedrawal ?
Не можам да видам точно каде гледаш, но штом тие е во dividends значи дека се се најдуваш помеѓу ex-date кога си се стекнал со право на дивиденда и pay date кога фактички ти е исплатена дивидендата.
Кога ќе се исплати дивидендата вообичаено ќе добиеш известување дека е исплатена сумата, средствата ќе ти се зголемат а dividends каде гледаш сега ќе ти се намали.
Ако напарвиш испис како activity statement во dividend accruals мислам дека има информација за pay date. Само сметај дека може да поминат и по 2-3 дена после pay date додека да легнат парите на сметка.

Препорака за европски ETF што е во евра, што следи SP500, и не треба да се плаќа данок на капитална добивка (за да се избегне двојно оданочување)?
Бирај кој сакаш, само гледај да биде акумулационен т.е да не исплаќа дивидени. Продавање по две години за да немаш оданочување на капитална добивка.

• Ми се допаѓа
Reactions: dwa

Kajgana Shop

На врв Bottom