Утринава некои од позициите преку веб не ги прикажуваше.Пробувам денес на ИБКР да проверам портфолио преку нивниот портал, и вергла вергла ендлесс.
Вклучив TWS и ми изгледаше ОК.
Ако некој денес 31.03 користел ИБКР портал, дали му се случило нешто слично?
Благодарам однапред
Па @Side Hustler не им ги отвора очите на УЈП туку пробува да спаси. Не знам дали детално го прочита постот ама со сегашнава ситуација добивката е заедничка а загубата само твоја... всушност кај нас плус и на загубата треба да платиш.Мислам дека не е паметно ние да им објаснуваме на УЈП и да им ги отвараме очите за тоа како според закон треба да ни наплатат поголем данок од тоа што они мислат дека треба да ни наплата, да не испадне со свој камен да си удираме по глава. Најдобро да не знаат ни тие а и ние "нема да знаеме" и ќе си пријавуваме праведен 10% данок од реално направената добивка (или ќе си направиме некоја друга поправична пресметка како што ни одговара на нас а каква што вработен од УЈП три дена нема да знае да провери да види дали стварно е точна..., а не да плаќаме некој данок на загубата што ја правиме од тргување, каков што нема ни во африка. Да не ја правиме македонската и да си патиме од главата
Законски можеш, на пример ако имаш недвижен имот во странство мислам дека имаше можност да имаш сметка за примање на кирија, плаќање на сметки и сл. но имаш ограничување како и за што смееш да ја користиш. Плус мислам дека имаш можност да имаш сметка и во земјата каде имаш твојно државјанство. Ова е што имам слушнато.Никогаш не сум размислувал за отварање на банкарска сметка во странство, првенствено ЕУ зона.
Дали е возможно/изводливо за не резиденти без виза. Онака да идам со пасош (не БГ) у банка.
Да бидам искрен, почнува да ми се лоши од "панаѓуров" кај нас, Почнувајќи од банкарски сектор па до даночно.
Имам чувство дека сум оставен на лична перцепција и персоналоно толкување на законите на било кој шалтерски работник во било која институција.
Иначе на мој пријател кога се враќаше од работа по 10 години од Блиски Исток си префрли значителна сума на МК сметка и веднаш сметката и парите му беа блокирани, по што мораше да ги поднесува договорите за работа, дозвола за престој и потврди од плата како имал сметка во странска банка и од каде е потеклото на парите.
А колку што имам слушнато ЕУ пасош ти дава право да отвориш сметка било каде во ЕУ за било каква потреба и во тој поглед нашиот закон е контрадикторен со ЕУ регулативата.