Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Пробувам денес на ИБКР да проверам портфолио преку нивниот портал, и вергла вергла ендлесс.
Вклучив TWS и ми изгледаше ОК.
Ако некој денес 31.03 користел ИБКР портал, дали му се случило нешто слично?

Благодарам однапред
Утринава некои од позициите преку веб не ги прикажуваше.

Мислам дека не е паметно ние да им објаснуваме на УЈП и да им ги отвараме очите за тоа како според закон треба да ни наплатат поголем данок од тоа што они мислат дека треба да ни наплата, да не испадне со свој камен да си удираме по глава. Најдобро да не знаат ни тие а и ние "нема да знаеме" и ќе си пријавуваме праведен 10% данок од реално направената добивка (или ќе си направиме некоја друга поправична пресметка како што ни одговара на нас а каква што вработен од УЈП три дена нема да знае да провери да види дали стварно е точна..., а не да плаќаме некој данок на загубата што ја правиме од тргување, каков што нема ни во африка. Да не ја правиме македонската и да си патиме од главата :)
Па @Side Hustler не им ги отвора очите на УЈП туку пробува да спаси. Не знам дали детално го прочита постот ама со сегашнава ситуација добивката е заедничка а загубата само твоја... всушност кај нас плус и на загубата треба да платиш.

Никогаш не сум размислувал за отварање на банкарска сметка во странство, првенствено ЕУ зона.
Дали е возможно/изводливо за не резиденти без виза. Онака да идам со пасош (не БГ) у банка.
Да бидам искрен, почнува да ми се лоши од "панаѓуров" кај нас, Почнувајќи од банкарски сектор па до даночно.

Имам чувство дека сум оставен на лична перцепција и персоналоно толкување на законите на било кој шалтерски работник во било која институција.
Законски можеш, на пример ако имаш недвижен имот во странство мислам дека имаше можност да имаш сметка за примање на кирија, плаќање на сметки и сл. но имаш ограничување како и за што смееш да ја користиш. Плус мислам дека имаш можност да имаш сметка и во земјата каде имаш твојно државјанство. Ова е што имам слушнато.

Иначе на мој пријател кога се враќаше од работа по 10 години од Блиски Исток си префрли значителна сума на МК сметка и веднаш сметката и парите му беа блокирани, по што мораше да ги поднесува договорите за работа, дозвола за престој и потврди од плата како имал сметка во странска банка и од каде е потеклото на парите.

А колку што имам слушнато ЕУ пасош ти дава право да отвориш сметка било каде во ЕУ за било каква потреба и во тој поглед нашиот закон е контрадикторен со ЕУ регулативата.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.650
Поени од реакции
5.360
А колку што имам слушнато ЕУ пасош ти дава право да отвориш сметка било каде во ЕУ за било каква потреба и во тој поглед нашиот закон е контрадикторен со ЕУ регулативата.
So EU pasos i vo Madzarska i vo Svedska mi gi baraa dogovorite za vrabotuvanje i slicno pred da mi otvorat smetka. Ne e deka na lepe oci ti otvaraat.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67
Никогаш не сум размислувал за отварање на банкарска сметка во странство, првенствено ЕУ зона.
Дали е возможно/изводливо за не резиденти без виза. Онака да идам со пасош (не БГ) у банка.
Да бидам искрен, почнува да ми се лоши од "панаѓуров" кај нас, Почнувајќи од банкарски сектор па до даночно.

Имам чувство дека сум оставен на лична перцепција и персоналоно толкување на законите на било кој шалтерски работник во било која институција.
секаде постои некоја филијала некаде во некоја населба или помало градче каде што ако стигнеш преку вистинскиот пат ке ти отворат нерезидентна сметка само со пасошот…

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
. Најдобро да не знаат ни тие а и ние "нема да знаеме" и ќе си пријавуваме праведен 10% данок од реално направената добивка (или ќе си направиме некоја друга поправична пресметка како што ни одговара на нас а каква што вработен од УЈП три дена нема да знае да провери да види дали стварно е точна..., а не да плаќаме некој данок на загубата што ја правиме од тргување, каков што нема ни во африка. Да не ја правиме македонската и да си патиме од главата :)
Ähm, ne e bash taka. Kaj domasen broker rabotata se zavrshuva po avtomatizam, tie pravat prebivanje dobivka/zaguba i prijavuvaat vo ujp. Ako si kaj stranski broker obvrzan si sam da prijavis i dobivka i zaguba pa se pravi prebivanje no vo visina na procentot na danokot na kapitalna dobivka, vo EU e nekade okolu 25% +/- , sekoja drzava razlicno, vo Finska mislam e 50%, ne sum siguren.
Toa deka ujp nemaat pojma, ne e taka. Koga otvarash account kaj stranski broker moras da prilozis danocen broj od drzavata vo koja si rezident, toa e klucno , bez toa nemas shansa da dobies smetka. Ti prijavuvas dobivka kaj ujp, i toa realna. Brokerot preku tvojot danocen broj e povrzan so nacionalnoto ujp i e obvrzan da dostavuva izvestaj taka da ujp znae za tvojata eventualna dobivka.

Istiot princip e i kaj otvaranje Bank account kako nerezident. Bankata ne ja interesira tvojot pasosh. Sosema irelevantno ! Moras da prilozis danocen broj od drzavata vo koja si rezident, prebivalishte poveke od 180 dena (6 meseci) vo tekot na edna godina.

Systemot e izmislen I usovrshen, taka da trikovi ne pomagaat.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
По однос на пријавување данок за ЕУ не знам, ама за УСА нема капитална добивка за нерезиденти. А по однос на дивиденда на годишниот документ за платен данок што се добива од ИБКР, пишува дека доколку сите даночни обврски на нерезиденти се покриени со withholding tax што автоматски се врши, тогаш не треба да пријавуваш ништо. Тоа важи за УСА за нерезиденти.

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
По однос на пријавување данок за ЕУ не знам, ама за УСА нема капитална добивка за нерезиденти. А по однос на дивиденда на годишниот документ за платен данок што се добива од ИБКР, пишува дека доколку сите даночни обврски на нерезиденти се покриени со withholding tax што автоматски се врши, тогаш не треба да пријавуваш ништо. Тоа важи за УСА за нерезиденти.
Kapitalnata se odnesuva na iznosi dobieni od prodazba na akcii opcii derivati i sl.

Dividendite se druga stavka i ne se ograniceni na delovna godina (31.12) t.e. prijavuvas vo ogranicen rok, mesec dena.

Toa sto ti go kazuvas se odnesuva na dvojno odanocuvanje, vo slucaj US , toa zavisi od nacionalnoto zakonodavstvo na sekoja oddelna drzava, no vo princip se doplakja eventualnata razlikata, nacionalna danocna stapka - withholding tax , dokolu rezultatot e pogolem od nula.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Kapitalnata se odnesuva na iznosi dobieni od prodazba na akcii opcii derivati i sl.

Dividendite se druga stavka i ne se ograniceni na delovna godina (31.12) t.e. prijavuvas vo ogranicen rok, mesec dena.

Toa sto ti go kazuvas se odnesuva na dvojno odanocuvanje, vo slucaj US , toa zavisi od nacionalnoto zakonodavstvo na sekoja oddelna drzava, no vo princip se doplakja eventualnata razlikata, nacionalna danocna stapka - withholding tax , dokolu rezultatot e pogolem od nula.
Поентата ми е дека не треба ништо да пријавуваш во УСА, со кои нема двојно оданочување, затоа што капитална добивка нема, а добивката од дивиденди е задржана и пријавена автоматски. Тука треба да си пријавиш и да си платиш.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936

Данок на капитална добивка.png
Добро, но шо мислиш за ова. Јас два пати зборев со УЈП истото ми го рекоа. Дека со цел е сменет членот и дека пребивањето се однесува само за македонски тргувања и дека сум обврзан месечно аконтанивна да поднесувам за голи капиталните добивки без пребивања со загубите . Како ти би играл ?

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Прегледај го приврзокот 373944
Добро, но шо мислиш за ова. Јас два пати зборев со УЈП истото ми го рекоа. Дека со цел е сменет членот и дека пребивањето се однесува само за македонски тргувања и дека сум обврзан месечно аконтанивна да поднесувам за голи капиталните добивки без пребивања со загубите . Како ти би играл ?
Jas izigrav pred mnogu godini koga ja napushtiv MK bash zaradi vakvi i sl. gluposti.

Problemot ne e kaj ujp, tuku kaj zakonodavecot (parlamentot). Zakonite gi pravat eksperti na baterii, gi prepisuvaat zakonite, ocigledno greska vo prevodot i vo zakonot.

Pokazi im go postot, toa e modelot . Potcrtanoto vazi za dobivki po osnov na dividendi i vo nikoj slucaj ne smee da vazi za prodazba na hartii od vrednost.
Vo takov slucaj prebivanje ne bi bilo mozno!

Zatoa potencirav, dividendata e izdvoena od stavkata - kapitalna dobivka, tuka nema prebivanje so eventualnata zaguba i se prijavuva vo kratok rok, kako shto stoi, najcesto do 10 ti naredniot mesec.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936

Маск го замени птица логото со доџ кучето на Твитер. Коинот 20 % инстант горе. Чиста НФТ и Крипто френзи реминисценција од 2021. Кај и да е НВДА ќе ја видиме на 200 п/е. Едноставно, не е време за спротивставување на нагорниот тренд туку скокање унатре АСАП. ,,Бај д дип'' шемата у MeetKevin стајл уше од утре може да се врати повторно у тренд.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Маск го замени птица логото со доџ кучето на Твитер. Коинот 20 % инстант горе. Чиста НФТ и Крипто френзи реминисценција од 2021. Кај и да е НВДА ќе ја видиме на 200 п/е. Едноставно, не е време за спротивставување на нагорниот тренд туку скокање унатре АСАП. ,,Бај д дип'' шемата у MeetKevin стајл уше од утре може да се врати повторно у тренд.
Мислам дека побрзо ќе видиме S&P да се доближи до 3800 отколку до 4300. Сеуште мислам дека се јаки сеќавањата на падовите од минатата година. Плус рецесијата мислам дека допрва доаѓа и сите се свесни за тоа. Еве утринава гледам ISM Manufacturing Index за март бил 46,3% vs очекување од 47,5% и вредност од 47,7% за февруари. Тешко до некој позначаен раст до крајот на годинава кога се очекувало да започнат преговори за Украина.

Иначе можам и официјално да споделам дека на дивидендите од сингапурски REIT-и нема witholding tax.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Мислам дека побрзо ќе видиме S&P да се доближи до 3800 отколку до 4300. Сеуште мислам дека се јаки сеќавањата на падовите од минатата година. Плус рецесијата мислам дека допрва доаѓа и сите се свесни за тоа. Еве утринава гледам ISM Manufacturing Index за март бил 46,3% vs очекување од 47,5% и вредност од 47,7% за февруари. Тешко до некој позначаен раст до крајот на годинава кога се очекувало да започнат преговори за Украина.

Иначе можам и официјално да споделам дека на дивидендите од сингапурски REIT-и нема witholding tax.
Singapore imposes no withholding tax on dividend payments made by resident companies

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87

Има нешто...

On April 3, 2023 at 15:12:14 ET an unusually large $2,492.46K block of Put contracts in NVIDIA (NVDA) was sold, with a strike price of $270.00 / share, expiring in 46 days

Kajgana Shop

На врв Bottom