Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Ти благодарам на одговорот.

На друг екран ги гледам и Yahoo и TradingView и +/- нешто ситно во цената не ми влијае, во моментов. Кликнав Акцепт и ми помина Buy ордерот.
Инаку, ДА, користев лимит ордер пошто изгледав многу видеа на ИБКР академија и ептен го форсираа. Како и да е, ќе те послушам и друг пат ќе гледам да користам stop loss.

Имај убав ден

Член од
9 септември 2020
Мислења
141
Поени од реакции
102
Во кој град ти е пријавата? Скопје беше, ако не се лажам?
Сеуште само го поднесуваш извештајот од ИБКР, не поднесуваш други документи, како преводи од овластени судски преведувачи, или потврда за задржан данок од странски даночни служби и сл?

Иначе тоа ти е. Како ќе ти се падне парето е работава со УЈП. Изгледа дека живееме во различни држави со различни правила.

Кај мене од ноември нема никакви промени и се чека на одобрување.
Да во Скопје ми е пријавата и не поднесував судски преведени документи и потврди од странски даночни служби.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Денес има интересен пазар, земав и позитивна и негативна позиција на Форд, негативна на Сектор Финансии, позитивна на Монделез

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
MPW.jpg

MPW може да биде скриен благослов.
За 5 дена цената падна за 20%, дивидендата порасна на 13,2%, ex-date е 15 март. Дали е value trap? Во овој момент не би требало. Моменталната квартална дивиденда од 0,29УСД била покриена околку 120%. FFO било очекувано да се намали за наредната година, заради ситуацијата со Prospect, но дури и да прекинела исплатата на киријата комплетно за болницата во Филаделфија, наредната година не би требало да има проблеми со исплатата на дивидендата. Болницата во Конетикат било договорено да се продаде на Јеил за околку 450 милиони долари, со мала капитална добивка. Во наредниот период мое мислење е дека овие 450 милиони ќе бидат користени, во еден дел за да се намали долгот, кој кај американските REIT-и мислам дека беше ограничен на 50%, па ако се намали вредноста на објектите по автоматизам се зголемува у уделот на долгот, а другиот дел ќе биде искористен за обезбедување на нови објекти. Плус во изминатите неколку месеци а и во овој момент MPW е масивно под short.
Мое мислење е дека не треба да се очекува цената на акцијата ќе се врати од нивото од 20тина долари за наредните 2 години, но во процесот барем ќе има добра дивиденда и прилично голема маргина на сигурност.

Иначе само да ве информирам дека пред еден ден покренав тикет до ИБКР за добивање/споделување на Shareholder Reference Number. Овој број е неопходен за отворање на сметка кај регистрарот како Computershare кој ги администрира документите од акционерите како и сертификатите за даночна резидентност со цел да се добие редуцирана или да се елеминира данокот, поконкретно за UK REIT-и. Од ИБКР генралната информација беше дека не го обезбедуваат овој број, што ме наведува дека користат омнибус сметки, што има други импликации. Како и да е сеуште чекам конкретен одговор, по ова прашање, и може да е различно за другите земји.

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Прегледај го приврзокот 371100

MPW може да биде скриен благослов.
За 5 дена цената падна за 20%, дивидендата порасна на 13,2%, ex-date е 15 март. Дали е value trap? Во овој момент не би требало. Моменталната квартална дивиденда од 0,29УСД била покриена околку 120%. FFO било очекувано да се намали за наредната година, заради ситуацијата со Prospect, но дури и да прекинела исплатата на киријата комплетно за болницата во Филаделфија, наредната година не би требало да има проблеми со исплатата на дивидендата. Болницата во Конетикат било договорено да се продаде на Јеил за околку 450 милиони долари, со мала капитална добивка. Во наредниот период мое мислење е дека овие 450 милиони ќе бидат користени, во еден дел за да се намали долгот, кој кај американските REIT-и мислам дека беше ограничен на 50%, па ако се намали вредноста на објектите по автоматизам се зголемува у уделот на долгот, а другиот дел ќе биде искористен за обезбедување на нови објекти. Плус во изминатите неколку месеци а и во овој момент MPW е масивно под short.
Мое мислење е дека не треба да се очекува цената на акцијата ќе се врати од нивото од 20тина долари за наредните 2 години, но во процесот барем ќе има добра дивиденда и прилично голема маргина на сигурност.

Иначе само да ве информирам дека пред еден ден покренав тикет до ИБКР за добивање/споделување на Shareholder Reference Number. Овој број е неопходен за отворање на сметка кај регистрарот како Computershare кој ги администрира документите од акционерите како и сертификатите за даночна резидентност со цел да се добие редуцирана или да се елеминира данокот, поконкретно за UK REIT-и. Од ИБКР генралната информација беше дека не го обезбедуваат овој број, што ме наведува дека користат омнибус сметки, што има други импликации. Како и да е сеуште чекам конкретен одговор, по ова прашање, и може да е различно за другите земји.
Мислам дека некаде на Reddit прочитав дека ИБКР давале SRN, но повеќе верувам на ова што си го пишал.
Ако навистина нема SNR тогаш цццц.... што ако еден ден ги угасат серверите?
Можеби некаде грешам....

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Мислам дека некаде на Reddit прочитав дека ИБКР давале SRN, но повеќе верувам на ова што си го пишал.
Ако навистина нема SNR тогаш цццц.... што ако еден ден ги угасат серверите?
Можеби некаде грешам....
and...

Interactive Brokers only offers a custodian account, which means that we will store our investments with Interactive Brokers rather than in our CDP Account after buying stocks.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
За тие што сакаат да научат тргување со опции, ги препорачувам:
1.Greg Harmon - Trading Options: Using Technical Analysis to Design Winning Trades (Основно Ниво)
2.Sheldon Natenberg - Option Volatility and Pricing (Напредно Ниво)

Член од
18 август 2015
Мислења
181
Поени од реакции
95
Дечки ми треба малку помош.

После една година Интерактив ми побара некоја дополнителна верификација, во случајов пасошот, преку некоја au10tix апликација, т.е влегувам на Интерактив, на пораката кадешто треба да прикачам документ, па преку телефон скенирам бар код, ме пренасочува на au10tix, го сликам пасошот од "предна страна", па ми бара слика од "задна страна". Пробувам горната страна (адресата каде што е напишана), не ја регистрира воопшто, бара "frame". Како и да е, се пробав, а нема опција за друг документ. Chat support од Интерактив дури во понеделник.
Некој да имал сличен проблем?
Screenshot (211).png

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Колапсот на Silicon valley bank е тригер за ФЕД и Пауел да олабават со каматните стапки. Веќе почнаа да се редат и други имиња во истата верига како претходно Силвергејт, Signature Bank, SOFY и други. Поради тој разорен рисенси бајас од 2008 година, целта на ФЕД повеќе не ги оправдува средствата. На наредниот ФОМЦ и да има 50 поени на федерал фунд рејт можно е и да бидат последни во пауза моуд.
Хмм. Знаете шо ќе се случи во тој случај, Рели во текот на цела 2023 година на злато и риск асетс со крипто со се, се дур економијата не покаже превоочливи знаци на рецесија преку колапс на некој од најизбацените. Секогаш коа доаѓа до краш целиот пазар е затекнат а не како сеа во исчекување од ден за ден. Е коа сме кај крашот, пошо толку многу работи треба да исчистат, верувам дека берзата после тоа можеби 10 до 15 години нема да се оправи со нови OTH.

Attachments

Последно уредено:

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Дечки ми треба малку помош.

После една година Интерактив ми побара некоја дополнителна верификација, во случајов пасошот, преку некоја au10tix апликација, т.е влегувам на Интерактив, на пораката кадешто треба да прикачам документ, па преку телефон скенирам бар код, ме пренасочува на au10tix, го сликам пасошот од "предна страна", па ми бара слика од "задна страна". Пробувам горната страна (адресата каде што е напишана), не ја регистрира воопшто, бара "frame". Како и да е, се пробав, а нема опција за друг документ. Chat support од Интерактив дури во понеделник.
Некој да имал сличен проблем?
Прегледај го приврзокот 371187
Мене пак воопшто не ми бараше ништо да прикачувам, никаков документ, туку директ ме однесе на ова. Јас ја скенирав личната карта, со телефон со помош на нивната апликација. Морав убаво да ја наместам за доро да ја фатело. Можеби ако сум почнал со пасош ќе идело потешко. После тоа апликацијата м рече да напраам едно селфи у фаца гро план, самo глвата, и птојде се.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Мамички ајде малку помош. Forbes ја рангираше оваа банка како една од најдобрите американски банки 5та година по ред, па не знам дали да инвестирам некој $ во неа. Совет?

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
За тие што сакаат да научат тргување со опции, ги препорачувам:
1.Greg Harmon - Trading Options: Using Technical Analysis to Design Winning Trades (Основно Ниво)
2.Sheldon Natenberg - Option Volatility and Pricing (Напредно Ниво)
Ја симнав од интернет тука кому треба нека иде да ја собере во pdf. Ако не може нека ми пише ќе му ја пратам.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Мамички ајде малку помош. Forbes ја рангираше оваа банка како една од најдобрите американски банки 5та година по ред, па не знам дали да инвестирам некој $ во неа. Совет?

На Forbes му беше дојава из клуба за 2 во 1, ама испадна обратното 1 во 2 :D

Член од
18 август 2015
Мислења
181
Поени од реакции
95
Мене пак воопшто не ми бараше ништо да прикачувам, никаков документ, туку директ ме однесе на ова. Јас ја скенирав личната карта, со телефон со помош на нивната апликација. Морав убаво да ја наместам за доро да ја фатело. Можеби ако сум почнал со пасош ќе идело потешко. После тоа апликацијата м рече да напраам едно селфи у фаца гро план, самo глвата, и птојде се.
Да, за истото зборувам (тоа со селфито), но кај мене пишеше точно дека треба пасош да сликам (и бројот на пасош беше посочен дури).
Дали кај тебе пишеше личната карта или пасошот да го сликаш?

Kajgana Shop

На врв Bottom