Студентот Ѓерасим чистач во Microsoft

Член од
9 март 2012
Мислења
175
Поени од реакции
249
Ѓерасим како и повеќето студенти додека бил на студии барал некоја работа да закрпи месецот. Не дека бил некој сјаен студент, просечен, ама го сакал студентскиот живот, а за тоа треба и парички па се решил да бара работа. И така се пријавил Ѓерасим на конкрусот за работа во Microsoft како “чистач на WC”. Директорот го примил на разговор во неговиот кабинет и после кратко време му рекол:
-”Примени сте, само оставете ми го e-mail -от за да можам да ви го ипратам договорот”.
Ѓерасим, збунет му одговорил дека нема е-маил. На тоа директорот одговорил: “Жал ми е, ако немате e-mail, виртуелно значи дека не постоиш, и не можам да те вработам”.
Ѓерасим разочаран излегува од седиштето на Micrsoft. Со 10 долари влегува во еден супермаркет и си купува гајба јагоди. За кратко време од стан во стан Ѓерасим ја распродадел гајбата јагоди и спечалил 60 долари.
Тогаш сватил дека со овој систем може да преживее.
И така секоја ден распродавал по 3 гајби јагоди. Работел така една година и со парите што ги спечалил си купил старо камионче. После 5 години станал сопственик на 10 камиони и отворил шпедиција.
Тогаш помислил на иднината на своите деца и решил да го осигура својот имот. Повикал агент за да може да потпише полиса на осигурување. Агентот на крајот од разговорот го прашал дали има email за да му ја испрате полисата на mail.
Ѓерасим му кажал дека нема, на тоа агентот одговара: “Многу чудно, немате email а успеавте да направите империја. А замислите ако сте имале email што би биле сега во моментот.”
Студентот се замисли, и на тоа му одговорил: “…. Ако имав email ќе бев чистач на WC во Microsoft”.
Заклучок:
Интернетот не ги решава сите проблеми во животот.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Ѓерасим како и повеќето студенти додека бил на студии барал некоја работа да закрпи месецот. Не дека бил некој сјаен студент, просечен, ама го сакал студентскиот живот, а за тоа треба и парички па се решил да бара работа. И така се пријавил Ѓерасим на конкрусот за работа во Microsoft како “чистач на WC”. Директорот го примил на разговор во неговиот кабинет и после кратко време му рекол:
-”Примени сте, само оставете ми го e-mail -от за да можам да ви го ипратам договорот”.
Ѓерасим, збунет му одговорил дека нема е-маил. На тоа директорот одговорил: “Жал ми е, ако немате e-mail, виртуелно значи дека не постоиш, и не можам да те вработам”.
Ѓерасим разочаран излегува од седиштето на Micrsoft. Со 10 долари влегува во еден супермаркет и си купува гајба јагоди. За кратко време од стан во стан Ѓерасим ја распродадел гајбата јагоди и спечалил 60 долари.
И така секоја ден распродавал по 3 гајби јагоди. Работел така една година и со парите што ги спечалил си купил старо камионче. После 5 години станал сопственик на 10 камиони и отворил шпедиција.
Тогаш помислил на иднината на своите деца и решил да го осигура својот имот. Повикал агент за да може да потпише полиса на осигурување. Агентот на крајот од разговорот го прашал дали има email за да му ја испрате полисата на mail.
Ѓерасим му кажал дека нема, на тоа агентот одговара: “Многу чудно, немате email а успеавте да направите империја. А замислите ако сте имале email што би биле сега во моментот.”
Студентот се замисли, и на тоа му одговорил: “…. Ако имав email ќе бев чистач на WC во Microsoft”.
Заклучок:
Интернетот не ги решава сите проблеми во животот.
Интересна современа електронска бајка од ЕЗОП.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Секој си има различна приказна, за некои интернетот не решил проблеми, за некој решил. Животот е купче од можности. Може да избереш да си чистач, може да избереш да продаваш на тезга. Постојано имаме можност за одлука дали сакаме да го направиме ова или да направиме нешто друго. Нашиот избор на можностите , во кои сме се нашле во одреден временски интервал го креира текот на нашиот живот.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
веќе од ваквиве прикаски....
ме мрзи многу да пишувам ама на кратко мојава апдејтирана верзија
дечкото прави e-mail и се вработува како чистач во мс, по некој ден го загледува ќерката на бил гејтс, се вљубува во него и така ѓерасимчо наш му е зет на гејтс и осигуран за навек

сеа шо праиме?

колку што е реална првобитната прикаска, толку е и мојава

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Своевремено оваа сказна се кажуваше со поштарот од Мариово.

В

влијателен

Гостин
...Со 10 долари влегува во еден супермаркет и си купува гајба јагоди. За кратко време од стан во стан Ѓерасим ја распродадел гајбата јагоди и спечалил 60 долари.
И така секоја ден распродавал по 3 гајби јагоди.
Арно ама бидејќи немал регистирано компанија и не плаќал данок, Ѓерасим го тужеле, му ги зеле сите пари и го депортирале назад во Македонија бидејќи бил испуштен од факултет, а во САД бил со студентска виза која му била истечена.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.289
Поени од реакции
23.920
јас со јаболка ја знам, ама изгледа му падна цената на јаболката. јаготките поскапи се:)

Kajgana Shop

На врв Bottom