Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Можам да регистрирам возило пред истекот на регистрацијата? Планирам да вадам зелен картон ама регистрацијата ми истекува за 2 недели (до тогаш ќе важи и зелениот картон). Па сега да регистрам порано возило за картонот да ми важи бар цела година

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
не сум сигурен дали можеш... до пред извесно време можеше ама дали сега може, незнам... јас мојата кола ја регистрирав 2-3 дена пред истек на регистрација, а датумот ми го ставија стариот... значи не ми го поместија датумот на регистразција за 2-3 дена прано него тој што си беше тој го ставија... нај убаво е да си појдеш и да си прашаш на технички кај што има службено лице од мвр да ти појасно дали може и ако може дали го мењаат датумот или пак стариот си останува...

и не би било лошо да пишеш тука после што си направил.. да се информира народ...

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
не сум сигурен дали можеш... до пред извесно време можеше ама дали сега може, незнам... јас мојата кола ја регистрирав 2-3 дена пред истек на регистрација, а датумот ми го ставија стариот... значи не ми го поместија датумот на регистразција за 2-3 дена прано него тој што си беше тој го ставија... нај убаво е да си појдеш и да си прашаш на технички кај што има службено лице од мвр да ти појасно дали може и ако може дали го мењаат датумот или пак стариот си останува...

и не би било лошо да пишеш тука после што си направил.. да се информира народ...
• Регистрацијата на возилото ни истекува на 6 јуни, а треба да патуваме во странство на 13 мај. Во тој случај зелениот картон до регистрација би важел само 3 недели.
Дали може возилото да се регистрира порано, на пр. 10 мај и тогаш да купиме зелен картон кој ќе важи 1 година т.е. до 10 мај 2013.
Поздрав, Лихнида

АМСМ: Возилото може да се регистрира порано, но датумот на регистрацијата ќе остане 6 јуни, а со тоа и важноста на зелениот картон. Тој е поврзан со важноста на полисата за автоодговорност и со датумот на регистрацијата. Зелениот картон е со важност до истекот на регистрацијата.
За поконкретна информација во врска со зелениот картон можете да се јавите во Националното биро за осигурување на телефон 02/ 3216-553.
Доколку имате потреба од дополнителни информации, ги очекуваме Вашите прашања на нашиот e-mail: contact@amsmstp.mk или во контакт центарот на АМСМ на следниот телефон +389 (0)2 3181-181, а исто така можете да ја посетите нашата веб страница www.amsm.mk.

---------------------
----------------------
Море педерско направено, мамата нивна, од секаде да грабнат.

Член од
21 април 2012
Мислења
51
Поени од реакции
2
Zdravo decki,

Zainteresiran sum da zemam Megane 2005 karavan, 1.5dci
Daili ima nekoj iskustvo so ovie modeli, zosto mene mi kazaa deka ne cinel ovoj motor imal problemi so trubinata se rasipuvala.

Sekoj sovet ke mi bide od pomos.

Fala

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Добро бе мајкуму толку ли не чинат BMW Е46 320D?Кој и да го прашав за таа кола,само ми вика бегај што подалеку.Сеа ќе зиам месецов или А4 B5 1.9тди 110 или А6 C5 со истиот мотор,сакам,ама и BMW ми е онака неисполнет сон.Сакам дизел,пошто горивово отиде во неповрат.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Добро бе мајкуму толку ли не чинат BMW Е46 320D?Кој и да го прашав за таа кола,само ми вика бегај што подалеку.Сеа ќе зиам месецов или А4 B5 1.9тди 110 или А6 C5 со истиот мотор,сакам,ама и BMW ми е онака неисполнет сон.Сакам дизел,пошто горивово отиде во неповрат.
Не дека е лошо, сеа си имаат дефекти, другарче беше мераклија на такво го купи и на пат од штип навака му рикна пумпа за нафта, после тука нешто мењаше праеше
у принцип деловите се скапички не дека не и подложни се на дефекти
не сите нормално ама голем дел се извозени, на другаров мењачот беше раскурцан ко на југо да мењаш и сл.

Член од
21 април 2012
Мислења
51
Поени од реакции
2
Zdravo decki,

Zainteresiran sum da zemam Megane 2005 karavan, 1.5dci
Daili ima nekoj iskustvo so ovie modeli, zosto mene mi kazaa deka ne cinel ovoj motor imal problemi so trubinata se rasipuvala.

Sekoj sovet ke mi bide od pomos.

Fala
Некој да не има искуство со овие модели/мотори на Рено??

Член од
10 април 2009
Мислења
146
Поени од реакции
9
не сум многу запознат со турбините по дизелашите, ама што сум слушал за некој коли, турбата уклучувале после 2000, 2500...дали има некоја што уклучува на 1000 обртаи турбината?

Член од
10 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
90
не сум многу запознат со турбините по дизелашите, ама што сум слушал за некој коли, турбата уклучувале после 2000, 2500...дали има некоја што уклучува на 1000 обртаи турбината?
Турбините не уклучуваат, не се на струја ! Врзани се со издувна грана и цело време вртат. Се зависи колку издувни гасови излегуваат толку и ке потисне турбината воздух

Член од
21 април 2012
Мислења
51
Поени од реакции
2
Мене ме интересираше дали слушнал некој нешто околу тој модел на Меган. 1.5 dci
Добра понуда има и навистина сум заинтересиран да ја купам. Знам дека се многу економични ама неколку мајстори ми кажаа дека моторот се расипувал често ( турбина, дизни инт)

Член од
10 април 2009
Мислења
146
Поени од реакции
9
Турбините не уклучуваат, не се на струја ! Врзани се со издувна грана и цело време вртат. Се зависи колку издувни гасови излегуваат толку и ке потисне турбината воздух
Значи лошо сум ја сфатил работата на турбините. Ама ти сепак не ми одговори. Турбината е директно вклучена во повлекувањето на возилото. Колку порано вртат турбините, толку порано колата ќе ја добие посакуваната брзина и ќе нема “задоцнување“ на турбото. Пр. на бмв 320дизел 2000та, се осеќа значајна промена во брзината околу 2000обртаи. Значи турбината побрзо врти после 2000 обртаи. Е сега, ако сум ептен во грешка ќе си се повлечам со муабетот. Ама прашањето ми беше дали има некоја дизел кола кај која турбината врти од старт повеќе?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Турбините со променлива геометрија завртуваат порано за разлика од обичните, со то се губи таа турбо дупка што ја има дур заврти обичната турбина

Член од
10 април 2009
Мислења
146
Поени од реакции
9
Турбините со променлива геометрија завртуваат порано за разлика од обичните, со то се губи таа турбо дупка што ја има дур заврти обичната турбина
а кој коли ги имаат тие турбини со променлива геометрија?

Kajgana Shop

На врв Bottom