LordDragonII
Dr.Strangelove
- Член од
- 15 август 2008
- Мислења
- 10.995
- Поени од реакции
- 5.726
Хех, околу името тоа е невозможна мисија.Референдуми можат и да се местат.
Хех, околу името тоа е невозможна мисија.Референдуми можат и да се местат.
Не заебавам, само укажувам. Веројатно истите јунаци кои ја протнаа територијалната поделба. Сигурно не мислиш дека народот сам одлучи да се унакази на таков начин?Демек лифтови нема да функционираат?
Кој е тој јунак што ќе го "мести" референдумот за името? Не заебавај сеа.
...хмм од посабајле мартини?? со колку маслинки го пиеш?? Мора да е со три , така го сркаат шутраци.Mr Dimitrov said any new name would be subject to approval in a referendum and the government would seek cross-party consensus before putting the issue to a vote.
Читај се до крај
претседател на собрание е избран легално и по закон. Она шо беше незаконски и се правеше по бел ден е да имавме претседател на минато собрание, кој немаше легитимитет од ова собрание (а сепак си преседаваше) и кој закажувал и одржувал 20 седници во рок од 4 месеци на кој ни еднаш не дојде на дневен ред избор на нов претседател на собрание. А замисли тие 20 седници биле “конститутивни“.жИмавме и сред бел ден претседател на држава да прекрши устав и даде мандат на партија која немаше мнозинство во собрание и грујо кутар мораше месец дена да трча наоколу молејќи некој да му се придружи за да може да направи влада и никој не му се нафати и го избегаваа како дете во училиште кое има вошки....хмм од посабајле мартини?? со колку маслинки го пиеш?? Мора да е со три , така го сркаат шутраци.
Па добро бе чоек , кого пробаш да го молерисуеш у шарено револуционарен стил??.. у Македонија на дневна светлина наместија претседател на Собрание , устоличија премиер кој не доби мнозинство на изборите плус е квислинг , а приватно аболициран лопов. Демонстрираа како се прави референдум со кој територијално се черечи Македонија и федерализира... Ти ил си нетокму ил пробаш нас да не убедиш дека сме ние нетокму????
Propagandata na sds i soros e edinstvenoto nesto sto siga do ocite i usite na sarenite idioti i vakvite kako tebe. Se prezentira Rusija kako crn gresen gjavol i lugjevo bez da znaat zaso, ne ni razmilile voopsto go prifakjaat samo toa. I pazi, da gubis poeni zaso nekoj pravi propaganda deka si so rusite, a nema vrska, blage veze nema.Е сега шо да им прам кога се подпаднати под руско српско влијание и слушаат наредбите од белград
И?Da sea gleam. Eve go celiot tekst od Financial Times
Macedonia will consider changing its name in an effort to unlock Greek opposition to its Nato membership, the country’s foreign minister has said.
Membership of the alliance would help calm the wider Balkan region after months of political tension that occasionally spilled into bloodshed, Nikola Dimitrov will tell senior Nato officials in Brussels on Monday.
Mr Dimitrov said it was too soon to discuss any specific name proposals but he would meet Greek ministers on Wednesday to restore trust between the two neighbours after Athens vetoed the Balkan republic’s Nato application in 2008.
“I will ask Greece to reconsider what kind of neighbour they want — do they want a stable, friendly country that offers hope for democracy and justice?” he said in an interview. “If we are a good neighbour, then hopefully political forces in Greece will realise this is a historic opportunity.”
Macedonia, which calls itself the Republic of Macedonia, infuriates Greeks who believe the name implies a territorial claim to the northern Greek province with the same name. Nikola Gruevski, former prime minister, further antagonised Athens by renaming airports and motorways after Alexander the Great, the ancient Greek warrior reimagined by his party as its own national hero.
A name change has been floated in the past and previous suggestions include Upper Republic of Macedonia. The country gained admission to the UN as the Former Yugoslav Republic of Macedonia but evidence of Russian meddling in the Balkans has bolstered western determination to settle the dispute and extend Nato membership. Montenegro joined the alliance on June 5, months after an alleged coup attempt reportedly backed by Moscow, which has denied the claims.
Western analysts said progress on Nato membership would also help Macedonia’s new government bridge a political divide that EU officials have sought to mediate for nearly two years. “The new government needs shoring up and nothing would be a better sign of success than a breakthrough in the name dispute,” said Florian Bieber, political scientist at the University of Graz.
The Big Read
Europe’s new political divisions
Macron’s win brought hope of EU unity, but tensions are rising between west and east and over the Balkan countries
Greece’s Syriza government has greeted the government in Skopje as a more co-operative partner than its strongly nationalist predecessor and officials gave Mr Dimitrov’s remarks a cautious welcome. “There are grounds now for more optimism [on the name issue] and we’re hoping for progress when our foreign ministers meet in Athens next week,” said one Greek official.
But he ruled out setting a timetable for reaching a compromise: “This is an issue that has been on the table for more than two decades and it would be rash to make any prediction.”
Mr Dimitrov said any new name would be subject to approval in a referendum and the government would seek cross-party consensus before putting the issue to a vote. He added an agreement, which some analysts believe could be achieved within a year, would help sideline calls to redraw the region’s political map and risk reopening explosive political and ethnic disputes.
“The Balkans is not a very happy place; in many places, people feel there is a chance to change the status of the post-Yugoslav war settlements,” he said. “By welcoming Macedonia, Nato could have a calming effect on the region.”
In opposition, officials from Syriza, Greece’s leftwing internationalist governing party, spoke openly of agreeing on a composite name chosen by Macedonia. But in government, Alexis Tsipras, prime minister, must tread carefully. His coalition partner, the small rightwing Independent Greeks, or Anel, is fiercely nationalist.
“It’s hard to be optimistic [about a solution] when you consider that nationalist rhetoric is what defines Anel for its voters,” says Thanos Veremis, emeritus professor of history at Athens University. “There is also a quietly nationalist faction within Syriza to be taken into account.”[DOUBLEPOST=1497253586][/DOUBLEPOST]
Ne ne , pod Macedonia da vlezeme
Ili ti ne stiga da procitas deka odgovoriv na toaИ?
Во текстот Димитров изјавува дека доколку има предлог, за истиот ќе се бара подршка од сите партии и задолжително ќе се стави на референдум.
Или ти не стигна да си го прочиташ текстот што го постираше тука туку се надразни од насловот.
Citam se.
Da tokmu tuka e trikot. Vmro ke bide edinstvenata partija koja nema da go poddrzi toa i ke bidat obvineti za blokiranje na Makedonija i ovozmozuvanje i poddrzuvanje na "ruskoto vlijanie" na balkanot.
Да, народот сам одлучи да се унакази. Станува збор за референдум Шкорпи. Една од ретките форми на директна демократија.Не заебавам, само укажувам. Веројатно истите јунаци кои ја протнаа територијалната поделба. Сигурно не мислиш дека народот сам одлучи да се унакази на таков начин?
И ако даде подршка ќе се оди на референдум. Не беше ова истата позиција на ДПМНЕ последниве ~10 години? Шо се промени за ова да чинеше додека ДПМНЕ беа на власт? СДСМ дојде на власт? Премисата е иста.Ili ti ne stiga da procitas deka odgovoriv na toa
"Некои прашања не заслужуваат одговор".Кои би паралелите кај новиот референдум?
Grcija vika samo so promena na imeeeИ ако даде подршка ќе се оди на референдум. Не беше ова истата позиција на ДПМНЕ последниве ~10 години? Шо се промени за ова да чинеше додека ДПМНЕ беа на власт? СДСМ дојде на власт? Премисата е иста.
П.С.
Сменет е насловот на статијата на FT.Сепак станувало збор за привремената референца.
Macedonia considers using provisional name to join Nato
Русите си гледаат свои интереси, и во прво и второ српско востани ги оставија србите на цедило, ги подбуцнуваа да се кренат па ги оставија сами без помош да бидат исклани од турците, во прва светска војна франција и англија ги прифатија српските војски ги нахранија излекуваа облекоа и вооружија, во втора светска војна америка и англија праќаше воена помош на партизаните, гога германија ја нападна југославија, русите беа сојузници и приатели на хитлер ине мрднаа со прст да и помогнат, русите се појавија на крај на војна кога веќе ниту требаа и одвај ги наговорија да излезат пак надвор од југославија пошто единствена желба им беше да ја окупираат и стават под свое влијание, во 1948 се закануваа со напад и ја држеа под блокада југославија 6 години и пукаа на граничари и натрупаа оклопни армии на границите а америка и запад даваше поош во храна оружје лекови, , не дадоа никаква помош на србија кога беше бомбардирана денес од севкупниот извоз на србија 85% е во земјите на ЕУ а 95% од сите инвестиции во србија е од ЕУ.Propagandata na sds i soros e edinstvenoto nesto sto siga do ocite i usite na sarenite idioti i vakvite kako tebe. Se prezentira Rusija kako crn gresen gjavol i lugjevo bez da znaat zaso, ne ni razmilile voopsto go prifakjaat samo toa. I pazi, da gubis poeni zaso nekoj pravi propaganda deka si so rusite, a nema vrska, blage veze nema.
A dobro da te prasam, sto ti imaat tebe cedo bozjo zgreseno rusite? Kogo napadnale? Oni da ne ja bombardiraa Srbija?Oni li go otcepija kosovo i napravija vestacka drzava koja e izvor na terorizam i postojana zakana za tebe?
Oni li rasturaat drzavi? Oni li koristat ljopkite kako alatka za sproveduvanje na svoite politiki na balkanot? Oni li imaat voena baza najgolema vo evropa? I toa bas u kosovo? Oni li ti ja napraija 2001? Oni li ti skinaa pretsedatel?
Daj boze vmro da bea so Rusija. Ali ko sto gleam, i pokraj se, i pokraj cela stata na Mk i niv ostanuvaat svrteni kon zapadot. . .
Не е само до промена на името.Grcija vika samo so promena na imeee
Друже, Русија не е ништо поинаку од САД во своето дејствување, минијатурни разлики се во прашање, и добра пропаганда од двете страни. Кина да не ја заборавам исто. И САД, и ЕУ, и Русија, и Кина, сите се глобалисти. Се борат само кој да го води и доминира глобалново село. Кина не се ни труди да ги бира зборовите, јасно ставија до знаење дека имаат интерес да го доминираат Пацификот (со исклучок на Австралија и Нов Зеланд) заедно со земјите во тој регион, на ист начин на кој што САД влијаат и контролираат други држави), и дека се насочени кон Индискиот Океан последователно и нивните агенди за Африка (веројатно имаш слушнато што се прави Кина таму). Русија си ја има за цел Европа и Централна Азија (со можност и некои земји од Блиски и Среден Исток).Propagandata na sds i soros e edinstvenoto nesto sto siga do ocite i usite na sarenite idioti i vakvite kako tebe. Se prezentira Rusija kako crn gresen gjavol i lugjevo bez da znaat zaso, ne ni razmilile voopsto go prifakjaat samo toa. I pazi, da gubis poeni zaso nekoj pravi propaganda deka si so rusite, a nema vrska, blage veze nema.
A dobro da te prasam, sto ti imaat tebe cedo bozjo zgreseno rusite? Kogo napadnale? Oni da ne ja bombardiraa Srbija?Oni li go otcepija kosovo i napravija vestacka drzava koja e izvor na terorizam i postojana zakana za tebe?
Oni li rasturaat drzavi? Oni li koristat ljopkite kako alatka za sproveduvanje na svoite politiki na balkanot? Oni li imaat voena baza najgolema vo evropa? I toa bas u kosovo? Oni li ti ja napraija 2001? Oni li ti skinaa pretsedatel?
Daj boze vmro da bea so Rusija. Ali ko sto gleam, i pokraj se, i pokraj cela stata na Mk i niv ostanuvaat svrteni kon zapadot. . .
Hahah a od sama sebe moze li da ne odbrani?Русите си гледаат свои интереси, и во прво и второ српско востани ги оставија србите на цедило, ги подбуцнуваа да се кренат па ги оставија сами без помош да бидат исклани од турците, во прва светска војна франција и англија ги прифатија српските војски ги нахранија излекуваа облекоа и вооружија, во втора светска војна америка и англија праќаше воена помош на партизаните, гога германија ја нападна југославија, русите беа сојузници и приатели на хитлер ине мрднаа со прст да и помогнат, русите се појавија на крај на војна кога веќе ниту требаа и одвај ги наговорија да излезат пак надвор од југославија пошто единствена желба им беше да ја окупираат и стават под свое влијание, во 1948 се закануваа со напад и ја држеа под блокада југославија 6 години и пукаа на граничари и натрупаа оклопни армии на границите а америка и запад даваше поош во храна оружје лекови, , не дадоа никаква помош на србија кога беше бомбардирана денес од севкупниот извоз на србија 85% е во земјите на ЕУ а 95% од сите инвестиции во србија е од ЕУ.
Слично е и со Македонија, држави со кој Македонија има најголема трговска размена се Германија, Грција, Британија, Италија, Бугарија..... најголем извоз Македонија има во земји на ЕУ и најголем увоз има од земји од ЕУ
Македонија е една од ретките земји во светот која потпиша посебен договор за одбрана со Америка каде Америка е обврзана да воено и помогне на Македонија во случај да биде нападната....
А пошто слабо учиш историја, прашај ги унгарците и чесите и словаците кои директно осетиа шо значи руска интервенција во нивни земји и како им беше кога иљадници загинаа а стотици иљади ги напуштиа своите домови поради руска инвазија на нивните земји