Семејно насилство

Член од
24 октомври 2013
Мислења
9.150
Поени од реакции
14.242
Нема потреба од чип, може да носи алка. Имаше за осудени педофили и Уставен го бутна. Погрешна одлука. Требаше да бидат објавени јавно и педофилите и сексуалните престапници.

И тука има категоризирање. Битно е тоа кој управува со воланот односно т.е. ако не може да ги контролира сексуалните нагони, дали пристапил кон помош и лекарства. Всушност дали сакал да го реши тој одреден проблем.

За оние кои вршат семејно насилство не може да има регистар, се сложиле повеќето тука или не со мене. Зборуваме за физичко насилство. Има институции и си има закон. Само не гледам ништо мачо во женотепачите! Нека најде некој приближно силен колку него и нека се пробаат. И мажите страдаат од семејно насилство, само тука е изразено психичкото.

Тешко е да се процени карактер кога си затрескан во неа. Барем мене ми било тешко. Ама и односот се менува со оглед на фактот дека поминувате многу време заедно. Затоа не се препорачува да работите заедно. Тука се и кавгите на професионален план, покрај времето поминато заедно.

За Осамена, злато не знам што да ти кажам. Можеш да видиш кој работи на полето на психологијата или психијатријата на форумов и да контактираш во него/неа ПП. Мислам дека сите ќе ти излезат во пресрет. :)
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.489
Поени од реакции
4.219
Нема потреба од чип, може да носи алка. Имаше за осудени педофили и Уставен го бутна. Погрешна одлука. Требаше да бидат објавени јавно и педофилите и сексуалните престапници.

И тука има категоризирање. Битно е тоа кој управува со воланот односно т.е. ако не може да ги контролира сексуалните нагони, дали пристапил кон помош и лекарства. Всушност дали сакал да го реши тој одреден проблем.

За оние кои вршат семејно насилство не може да има регистар, се сложиле повеќето тука или не со мене. Зборуваме за физичко насилство. Има институции и си има закон. Само не гледам ништо мачо во женотепачите! Нека најде некој приближно силен колку него и нека се пробаат. И мажите страдаат од семејно насилство, само тука е изразено психичкото.

Тешко е да се процени карактер кога си затрескан во неа. Барем мене ми било тешко. Ама и односот се менува со оглед на фактот дека поминувате многу време заедно. Затоа не се препорачува да работите заедно. Тука се и кавгите на професионален план, покрај времето поминато заедно.

За Осамена, злато не знам што да ти кажам. Можеш да видиш кој работи на полето на психологијата или психијатријата на форумов и да контактираш во него/неа ПП. Мислам дека сите ќе ти излезат во пресрет. :)
Алки се за лица во домашен притвор. Секс-офендерите откако ќе отслужат казна се движат наоколу слободно. Превенцијата мора да биде главна. Казнената политика не успева.

И тоа како може и треба да има регистар, не само за семејно туку и било какво насилство. Досегашните пракси се огромен фејл така да чипови и онлајн регистри се и тоа како потребни.
За лица кои го загрозуваат физичкиот интегритет на друга личност нема друг излез. Страшно е што во 2021 не постои општествен консензус по овие прашања, како да се нема јасен став кон загрозувачите на физичкиот интегритет. Си играме општество.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
9.150
Поени од реакции
14.242
Алки се за лица во домашен притвор. Секс-офендерите откако ќе отслужат казна се движат наоколу слободно. Превенцијата мора да биде главна. Казнената политика не успева.

И тоа како може и треба да има регистар, не само за семејно туку и било какво насилство. Досегашните пракси се огромен фејл така да чипови и онлајн регистри се и тоа како потребни.
За лица кои го загрозуваат физичкиот интегритет на друга личност нема друг излез. Страшно е што во 2021 не постои општествен консензус по овие прашања, како да се нема јасен став кон загрозувачите на физичкиот интегритет. Си играме општество.
Не се алките само за домашен притвор. Дури и медицината ги користи во поедини држави, зошто да не се користат и за следење на сексуалните престапници и педофилите? Иако дел од нив имаат и други обврски по ослужувањето на казната, повеќе судски.

Не може некој да биде на тапет за насилство. Разликата меѓу педофилите и сексуалните престапници е во однос на училиштата, градинките и игралиштата каде имаат забрана за пристапување. Останатите се само лесна мета, да не зборуваме дека во САД имаше неколку познати случаи и за лажно силување каде случајот експресно се сврте! Тука секогаш го земам и Мајк Тајсон каде таа што го обвини веќе неколку пати исто била нападната и "силувана".

Па дури и онаму каде има цврсти докази, имаш случаи на изменети состојби на свеста. Така имаш агресивни алкохоличари кои не се воопшто агресивни кога не се под дејство на алкохол. Не оправдувам ништо, само го презентирам случајот. Далеку од тоа дека треба да биде ослободен од секаква вина.

Можеш да правиш категории за сѐ односно за секое кривично дело посебно. Тоа не е продуктивно.

Прашањето кое се наметнува е: зошто некој да биде казнет и по ослужувањето на казната затвор? :)
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.489
Поени од реакции
4.219
Не се алките само за домашен притвор. Дури и медицината ги користи во поедини држави, зошто да не се користат и за следење на сексуалните престапници и педофилите? Иако дел од нив имаат и други обврски по ослужувањето на казната, повеќе судски.

Не може некој да биде на тапет за насилство. Разликата меѓу педофилите и сексуалните престапници е во однос на училиштата, градинките и игралиштата каде имаат забрана за пристапување. Останатите се само лесна мета, да не зборуваме дека во САД имаше неколку познати случаи и за лажно силување каде случајот експресно се сврте! Тука секогаш го земам и Мајк Тајсон каде таа што го обвини веќе неколку пати исто била нападната и "силувана".

Па дури и онаму каде има цврсти докази, имаш случаи на изменети состојби на свеста. Така имаш агресивни алкохоличари кои не се воопшто агресивни кога не се под дејство на алкохол. Не оправдувам ништо, само го презентирам случајот. Далеку од тоа дека треба да биде ослободен од секаква вина.

Можеш да правиш категории за сѐ односно за секое кривично дело посебно. Тоа не е продуктивно.

Прашањето кое се наметнува е: зошто некој да биде казнет и по ослужувањето на казната затвор? :)
Чиповите се многу подобра опција бидејќи се попрактични, чисто од технички аспект. Алките се застарена технологија веќе.
Ако едно општество не сака да намали ризик по своите жители во поглед на сексуален и физички интегритет, такво општество не треба да постои (Ко не воли карамфиле не сме да живи, Пера Митиќ) :D
Чипот и регистарот не се казна по отслужување затвор туку се превенција од рецидивизам и можност за заштита на заедницата.

Може и тоа како. Ако некој извршил насилен акт и со тоа го загрозил физичкиот интегритет на некоја друга особа, од стварање на здравствени тегоби, кршење ребра, отоци на фаца било што, па се до обиди за убиства, таквите престапници треба да бидат познати на јавноста.
Нивната анонимност е само мотив повеќе за рецидивизам.

Небитно дали имало алкохол или дрога, насилство е насилство. Има притаено агресивни лица кои со помош на алкохол ги намалуваат инхибициите и се впуштаат во насилни акти (шо ме глеаш бе :D ситуации). Исто и во семејни услови, пијан насилник кој трезен би размислил, вака намерно се пијанчи за да има "храброст" да тепа жена и деца.

Досегашните пракси како што напоменав се покажаа неуспешни. Технологијата е веќе тука, зошто да не се искористи во превенција, заедно со други видови превентивни мерки како што е образувањето на јавноста за начините да се препознае потенцијален насилник. Законите треба да се модифицираат веќе во склад со новите можности кои овозможуваат употреба на разни технологии за докажување на насилство. Мора да се овозможи пример жена која долго време трпи насилие да може со снимка истото да го докаже пред суд, инаку општеството и понатаму ќе биде на страна на насилниците.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
9.150
Поени од реакции
14.242
Не, тогаш се губат функциите на самиот затвор. Прво имаш процес на ресоцијализација која ќе биде отежната само затоа што некој константно е на тапет за нешто што го направил пред Х број години, а за тоа платил и пари и Х број години од својот живот. После имаш и социјална адаптација каде тешко е да најдат работа, да оформат семејство или да влезат во друштво. Ако овие процеси одат тешко, шансите се големи да направи некаков криминал или одредено кривично дело и повторно да се врати во затвор.

Мислам дека општеството скоро секогаш се поврзува со жртвата. Но има и исклучоци. Од една страна го имаш Козби (кој излезе од затвор) каде имаше проблем при неговата регистрација затоа што е речиси слеп и во години. Шансите да го повтори делото се мали, а тоа беше еден од аргументите против да го регистрираат. Никој, дури ни црнците не застанаа зад него (како што направија со О.Џ.Симпсон).
Вајнстин, каде одредени обвинувања кон него се покажаа како лажни, но повеќето како вистинити.
Џони Деп, каде ја загуби соработката со неколку студија баш поради еднострани обвинувања за семејно насилство. Имаше и снимка, ама не беше ништо посебно.
Или МЈ каде сеуште огромен процент од јавноста верува дека им бил само другар на децата! Кај последниот проблемот е што е починат и 2 пати беше ослободуван од вина. Така неговата вина, денес, тешко дека некако може да се докаже.
Дел се спогодуваат, како Клинтон и никој потоа не зборува за тоа!

Сега ова е на купче, дел и надвор од темата. Така, лично сум против таа систематизација по категории. Не ја гледам целта, откако казната си ја отслужил. :)
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.489
Поени од реакции
4.219
Не, тогаш се губат функциите на самиот затвор. Прво имаш процес на ресоцијализација која ќе биде отежната само затоа што некој константно е на тапет за нешто што го направил пред Х број години, а за тоа платил и пари и Х број години од својот живот. После имаш и социјална адаптација каде тешко е да најдат работа, да оформат семејство или да влезат во друштво. Ако овие процеси одат тешко, шансите се големи да направи некаков криминал или одредено кривично дело и повторно да се врати во затвор.

Мислам дека општеството скоро секогаш се поврзува со жртвата. Но има и исклучоци. Од една страна го имаш Козби (кој излезе од затвор) каде имаше проблем при неговата регистрација затоа што е речиси слеп и во години. Шансите да го повтори делото се мали, а тоа беше еден од аргументите против да го регистрираат. Никој, дури ни црнците не застанаа зад него (како што направија со О.Џ.Симпсон).
Вајнстин, каде одредени обвинувања кон него се покажаа како лажни, но повеќето како вистинити.
Џони Деп, каде ја загуби соработката со неколку студија баш поради еднострани обвинувања за семејно насилство. Имаше и снимка, ама не беше ништо посебно.
Или МЈ каде сеуште огромен процент од јавноста верува дека им бил само другар на децата! Кај последниот проблемот е што е починат и 2 пати беше ослободуван од вина. Така неговата вина, денес, тешко дека некако може да се докаже.
Дел се спогодуваат, како Клинтон и никој потоа не зборува за тоа!

Сега ова е на купче, дел и надвор од темата. Така, лично сум против таа систематизација по категории. Не ја гледам целта, откако казната си ја отслужил. :)
Веќе има регистри на секс-офендери во многу земји кои функционираат без разлика на отслужена казна на престапниците, така би требало да биде за сите видови насилни акти, вклучувајќи семејно насилство. Во одредени земји како нордиските акцент се става на ресоцијализација на престапници, во некои као Јапан сеуште има капитална казна, треба да се извлече поука од разни места.
За оваа територија не знаеме ниту процент на рецидивизам, на никој не му е гајле, цела багра на државна цицка кои нишаат врата а би можеле да се бават со корисна работа како тоа колку криминалци пост-робија се вратиле на старите патишта или дури направиле и поголеми злочини него пред тоа.

Тие високопрофилни селебрити случаи се друга категорија, имаше во Британија случај каде педофилот Џими Севил, водител и тв-селебрити откако се упокои на виделина излегоа стотици случаи на сексуално злоставување а дури бил жив бил недопирлив. Неможноста за докажување поради немање технологија заедно со неговите можности да си обезбеди легална одбрана си го направиле своето.
Затоа технологијата треба да има поголема улога.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
2.489
Поени од реакции
4.219
@Osamena@ немаш некаква можност да се тргнеш од лудакот, да се вратиш барем кај твоите не е никаква срамота тоа па чекор по чекор да најдеш работа, не знам сеа какви се твоите дали би помогнале.
 
Член од
11 мај 2021
Мислења
51
Поени од реакции
48
Се согласувам со тоа дека снимки како доказ за насилство треба да се земат во предвид, како инаку некој би докажал дека е психички малтретиран? Нема никакви докази освен зборот од жртвата, ако насилникот има врски или е некоја битна фаца тогаш ќе биде сето тоа скриено под тепих и никому ништо. Насилството ќе си продолжи уште.
Автоматски споено мислење:

@Osamena@ немаш некаква можност да се тргнеш од лудакот, да се вратиш барем кај твоите не е никаква срамота тоа па чекор по чекор да најдеш работа, не знам сеа какви се твоите дали би помогнале.
Да можев одма ќе се вратев, имам пишувано во други постови каква е ситуацијата.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
10.736
Поени од реакции
17.297
Многу е тешко да бараш помош,
... пробај да побараш помош од градоначалникот, закажи прием и побарај помош во име на двете деца, нека најдат решение да те вработат, па и живеалиште под кирија,
... не дека му е гајле нему за тебе, ама понекогаш вака ,, јавно помагање ,, му е во интерес на градоначалникот, сега посебно кога се локални избори за градоначалници, без разлика што мислиш дека ќе биде бескорисно направи го тоа иди закажи прием ...избори се!
 

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
1.539
Поени од реакции
7.382
... пробај да побараш помош од градоначалникот, закажи прием и побарај помош во име на двете деца, нека најдат решение да те вработат, па и живеалиште под кирија,
... не дека му е гајле нему за тебе, ама понекогаш вака ,, јавно помагање ,, му е во интерес на градоначалникот, сега посебно кога се локални избори за градоначалници, без разлика што мислиш дека ќе биде бескорисно направи го тоа иди закажи прием ...избори се!
Никој нема да ја прими кај градоначалникот, најдобро е да пише изјава во центар за социјална работа, прво ќе биде сместена во шелтер центар со платено јадење и пиење, после можеби ќе и најдат државна куќа некоја за живеење. Или ако има и стан, зависи од работоспособноста. И со активационен план ќе ја внесат во агенција за вработување, па ќе ја контактираат. Од кај градоначалникот ќе ја препратат во центарот, а и ништо таму не се решава...

Едит: Се работело за психичко насилство, мислев за физичко е. Снимките не ги земаат за фактор, а ќе биде нејзиниот збор против неговиот, така да не знам, шелтер центарот отпаѓа ако нема физичко насилство, ама мора да си пише изјава со се што преживува, за да можат да ја сместат ако има каде и да и најдат работа.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
10.736
Поени од реакции
17.297
Никој нема да ја прими кај градоначалникот, најдобро е да пише изјава во центар за социјална работа, прво ќе биде сместена во шелтер центар со платено јадење и пиење, после можеби ќе и најдат државна куќа некоја за живеење. Или ако има и стан, зависи од работоспособноста. И со активационен план ќе ја внесат во агенција за вработување, па ќе ја контактираат. Од кај градоначалникот ќе ја препратат во центарот, а и ништо таму не се решава...

Едит: Се работело за психичко насилство, мислев за физичко е. Снимките не ги земаат за фактор, а ќе биде нејзиниот збор против неговиот, така да не знам, шелтер центарот отпаѓа ако нема физичко насилство, ама мора да си пише изјава со се што преживува, за да можат да ја сместат ако има каде и да и најдат работа.
... јас не пишувам напамет, знам што знам, нека проба ништо не губи само може да добие, ако @Osamena@ знае да зборува поемотивно, да замоли на начин дека потоа ќе бара од ТВ помош затоа што нема излез,
... нема да им биде свеедно ако на Тв кажат дека градоначалникот не најде доблест да помогне на една мајка која се наоѓа во незавиден фамилијарен хаос, каде трпат децата, така да мора да се пробат сите опции за излез од ситуацијата!
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
9.150
Поени од реакции
14.242
... јас не пишувам напамет, знам што знам, нека проба ништо не губи само може да добие, ако @Osamena@ знае да зборува поемотивно, да замоли на начин дека потоа ќе бара од ТВ помош затоа што нема излез,
... нема да им биде свеедно ако на Тв кажат дека градоначалникот не најде доблест да помогне на една мајка која се наоѓа во незавиден фамилијарен хаос, каде трпат децата, така да мора да се пробат сите опции за излез од ситуацијата!
И каква врска има градоначалникот? Па и медиумски случај и хајка ќе правиш! Не е работа тоа на градоначалникот. Замисли Петре, во град од 0,6 милиони, да се занимава со секој ваков изолиран случај!
Има Центар за социјални работи при Министерството за труд и социјална политика. И пак, очекувам да се инаетиш и да реплицираш, иако и самата знаеш дека не си во право. ;)

пи.ес. Да се посети психијатар не е срамота, уште помалку врска нема со цврстината на карактерот. Разговорот и стручната помош секогаш се од полза.
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
10.736
Поени од реакции
17.297
И каква врска има градоначалникот? Па и медиумски случај и хајка ќе правиш! Не е работа тоа на градоначалникот. Замисли Петре, во град од 0,6 милиони, да се занимава со секој ваков изолиран случај!
Има Центар за социјални работи при Министерството за труд и социјална политика. И пак, очекувам да се инаетиш и да реплицираш, иако и самата знаеш дека не си во право. ;)
пи.ес. Да се посети психијатар не е стамота, уште помалку врска нема со цврстината на карактерот. Разговорот и стручната помош секогаш се од полза.
...јас пишувам за провинција за конкретен случај на ,,осамена,, не за рандом случаеви и за Шилегов, а тоа за градоначалникот има успех во неколку случаеви и многу убаво напишав ако знае @Osamena@ да го искаже тоа поемотивно, па и зачинето со медиумско барање на помош, зошто да не и тоа во време кога млади се иселуваат, кога нема наталитет, па и машки деца... не мора да ме послуша, јас и дадов идеја!
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
9.150
Поени од реакции
14.242
...јас пишувам за провинција за конкретен случај на ,,осамена,, не за рандом случаеви и за Шилегов, а тоа за градоначалникот има успех во неколку случаеви и многу убаво напишав ако знае @Osamena@ да го искаже тоа поемотивно, па и зачинето со медиумско барање на помош, зошто да не и тоа во време кога млади се иселуваат, кога нема наталитет, па и машки деца... не мора да ме послуша, јас и дадов идеја!
И ти кажав што мислам за твојата идеја. Медиумскиот притисок е за добивање на евентуален социјален стан (ако воопшто има слободни), другото ти е гола вода. :)

Знам дека ќе се инаетиш, ама ок...
 

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
1.539
Поени од реакции
7.382
Значи секој сака добра реклама. Ако одиме по таа логика тогаш нека се обрати секаде. По ресторани, базени, клубови. За добра реклама ќе помогнат. Секако.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom