Рецензија: Call of Dutty: Black Ops

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.641
Поени од реакции
29.637
Локација
Скопје
Нема да претераме ако кажеме дека ова е една од најочекуваните игри за оваа година. Впрочем, секоја година е така - денот кога излегува новата Call of Duty е празник за сите гејмери.
Но, дали ова е празник кој заслужува да го славиме?

Формулата за Call of Duty, уште од самиот почеток е иста - направи интересна сингл-плеер кампања, направи уште поинтересен мулти-плеер, зачини го сето тоа со убава графика и потоа само прави си пари од неа. Оваа рецепта важеше за Modern Warfare 2, па зашто не би важела и за Black Ops. Сепак, играта е правена од друго студио, не од оригиналните Infinity Ward туку од Treyarch, па дали тие може да направат игра која е достојна за брендот "Call of Duty"?
call-of-duty-black-ops-wallpaper1.jpg

Гејмплеј
Ако нешто не е расипано, тогаш не го поправај!
Очигледно ова е мотото според кое се водат Treyarch, па затоа и оваа Call of Duty е како и сите други. Што значи можете да очекувате огромни количини на акција (иако скриптирана), многу оружја, крв и напнати моменти. Секако, не очекувајте ништо повеќе од ова, во поглед на гејмплејот.
Кампањата, стандардно, е кратка и со многу скриптирани моменти. Секако, сето тоа убаво изгледа, ама има две мали нешта кои сметаат:
1. Колку и да е убаво и интересно, сфаќате дека се е скриптирано.
2. Ова е веќе 7мата CoD, а нема некои промени во формулата и искрено...станува малку репетитивно и досадно.
Друг голем проблем се баговите - скриптираните секвенци се "мрзливо" обработени - ми се случи со мојот хеликоптер да пројдам низ противнички хеликоптер како да е дух. Зашто? Бидејќи програмерите не замислиле јас да летам како сакам, него има да летам они како сакаат!
Но, да не бидеме сурови, играта има свои моменти, кои навистина се феноменални и вредат да се видат. Ќе рушите згради, ќе обезглавувате војници, ќе се "пентарите" по Антартикот...и уште многу луди работи! :)
375304-call-of-duty-black-ops.jpg

Графика
Знаете како викаат, "it's all fun and games until Nvidia comes". Во превод, играва е, благоречено, неоптимизирана.
Ако навлеземе во детали, ќе сфатиме дека овде и лежи најголемиот проблем.
На 90% од компјутерите играта сецка, без разлика дали имате quad-core процесор или пак обичен пентиум 4ка. Сето ова би требало да се поправи со patch во брзо време, но за игра која претендира да биде "Game of the Year"; срамота е да излезе од "фабриката" без тестирање. Фрапантно е како некој може да пушти ваква игра во продажба. Не, срамота е.
Но ајде, ќе се среди со patch тоа. А што со остатокот од графиката?
Па, нема некои огромни промени од онаа графика на Modern Warfare 2. Текстурите и shader-ите се исти, само локациите се менуваат. За среќа, локациите се одлични, како од Џејмс Бонд филм. Не би ви ги кажувал, за да не ви го расипам изненадувањето. :)
call-of-duty-black-ops-20100520032256345.jpg

Звук
Звукот и никогаш не бил проблем за Treyarch. Во "World at War" беше одличен, а и овде е одличен. Куршумите се моќни, тенковите се помоќни, а базуките растураат.
Сараундот "фрчи" со куршуми околу вас, тоа е прав филинг на војна. Околината е интерактивна, комуницира со вас - кога ќе скршите стакло, парчињата летаат "околу" вас на сараундот, а дождот паѓа од сите страни. Пофалба и за глумачката постава, која е како во високо-буџетен филм. Тука е Sam Worthington како главниот лик, а улоги имаат и Ed Harris и Gary Oldman. Чиста 10ка за глумата, односно гласовите во играва.
Единствено, ако би морале да замериме за нешто,тогаш тоа е клише изборот на музика, која веќе е користена во ваквите воени филмови.
Заклучок
Кога ја започнав овогодинешната Call of Duty, си реков "по ѓаволите, еве уште 5-6 саати мисии од една иста, репетитивна војна и мисии". Но, играта има софистицираност и елегантност, заради која ќе сакате да ја свртите уште при првото играње. Пофалба за внесувањето на колку-толку интересна приказна, која ве држи врзани за столчето.
Ако ги средите проблемите со графиката и сецкањето, несомнено ќе уживате во оваа игра. Само, нема ништо ново...се е веќе видено. Којзнае, можеби во следната верзија...:)
Оценка - 8.5/10
gamescom-2010-call-of-duty-black-ops-hands-on-preview.jpg

Бонус рунда
Оваа рецензија се базира на сингл-плеер елементите од играта. За жал, ја немавме таа среќа да ја испробаме онлајн во нашата редакција. Па, ако понатаму добиеме можност, ќе напишеме рецензија и од тој аспект.
Или пак ве охрабруваме вас читателите да испратите ваша рецензија и критички осврт на мулти-плеер елементите од Black Ops!

Извор Ајтемс!

сега ќе купам Ps3.Ајде ќе го испробам multiplayerot и ќе напишам некоја рецензија.За зомби момби такви работи

сега ќе купам Ps3.Ајде ќе го испробам multiplayerot и ќе напишам некоја рецензија.За зомби момби такви работи
Веднаш адни ме на ПСН за да играме заедно онлајн кога ќе ја купиш. ПСН-то ми е The_Timi. Ќе ти помогнам ако може некако во пишување на рецензијата, ќе напишев и сам али ме мрзи ...

За black ops немам што да кажам уште на почетокот сум со мисииве али ми изгледа доста добра, ама на veteran 1 саат се мачам за една мисија.Иначе најдобри се MW 1 & MW 2

Некако не ми се свиѓаше баш приказната, иначе играњето и графиката одлично

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom