Реинкарнација

Верувате ли во реинкарнација?

 • Да

  Гласови: 268 58,3%
 • Не

  Гласови: 128 27,8%
 • Не сум размислувал/а ...

  Гласови: 64 13,9%

 • Вкупно гласачи
  460

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
9.713
Поени од реакции
12.941
Ти многу погрешно гледаш на Библијата и ја толкуваш уште попогрешно и буквално.Ајде дај ми го тој стих од Библијата каде што го има зборот РЕИНКРАРНАЦИЈА,РЕИНКАРНИРАН/А/И... кога човекот умира тој се распаѓа и животот престанува,тој не е свесен за ништо,ова ти го кажувам од Библијата најди ги ти сам кои стихови се,Исус ја опишува смртта како ,,сон без будење и знаење'',т.е мртвите не се свесни за ништо,нема во нив љубов,чуства,знаење и слично.Кога ќе дојде Второто Христово доаѓање сите ќе бидат воскреснати од гробовите за да им биде судено.Затоа не треси глупости и не ја искривувај Библијата со реинкарнации и такви хинду источно-ретардирани доктрини.КОГА МРТВИОТ УМИРА ТОА Е КРАЈ И ТОЈ НЕ Е СВЕСЕН ЗА НИШТО,НО ОНА ШТО Е РАДОСНО ЗА ХРИСТИЈАНИТЕ Е ДЕКА ПОСТОИ СПАСЕНИЕ Т.Е ВОКСРЕСЕНИЕ И ВЕЧЕН ЖИВОТ! значи ЧОВЕК СЕ РАЃА,ЖИВЕЕ, УМИРА,ВОСКРЕСНУВА,СУДЕН Е И ДОБИВА ВЕЧЕН ЖИВОТ ИЛИ ВЕЧНА СМРТ,ЕТЕ ОВА Е ХРИСТИЈАНСКИОТ СТАВ НА ЦРКВАТА И ГОСПОД А НЕ ТИ ТОА ШТО МИ ПИШУВАШ ЗА ВАТИКАН И ГЛУПОСТИ... И ТИЕ ХИНДУИСТИЧКИ ПРОПАГАНДИ ДЕКА ЖИВОТОТ Е КРУГ НА БЕСКОНЕЧНО ЖИВЕЕЊЕ И УМИРАЊЕ.. глупости.
A што би правел ако не се вртиш во кругот на бесконечно умирање и раѓање?
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
9.713
Поени од реакции
12.941
Не те разбирам,што би требал да правам на пример ?
Па сигурно не 2 m под земја со споменик над глава......на кој основната намена меѓу другото му е да те чува таму и да не дозволи да киднеш :D
Види, животот и ти сте едно те исто.....ти си уствари животот. Тоа што треба да го правиш е да живееш(да Си), ништо повеќе ништо помалку.
 
Член од
28 декември 2011
Мислења
4.327
Поени од реакции
6.200
A што би правел ако не се вртиш во кругот на бесконечно умирање и раѓање?
Сакаш да кажеш дека аргумент pro постоење на реинкарнација е тоа дека животот би бил ептен тапа доколку реинкарнација не постои?
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
9.713
Поени од реакции
12.941
Сакаш да кажеш дека аргумент pro постоење на реинкарнација е тоа дека животот би бил ептен тапа доколку реинкарнација не постои?
Абе реинкарнацијата како феномен може да се разгледува од наша гледна точка во која имаме време кое оди на напред така? Инаку од аспект на тој што се инкарнира времето е непостоечко, затоа што сите животи ги има симултано(од наша гледна точка пак).
 
Член од
28 декември 2011
Мислења
4.327
Поени од реакции
6.200
Абе реинкарнацијата како феномен може да се разгледува од наша гледна точка во која имаме време кое оди на напред така? Инаку од аспект на тој што се инкарнира времето е непостоечко, затоа што сите животи ги има симултано(од наша гледна точка пак).
Ова звучи ко визуелизација на imaginary time, односно тој што се инкарнира е вон-простор времето и го набљудува универзумот ко безвременски пошо вон универзумот не постои самиот координатен систем простор-време. Блиску сум?
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
9.713
Поени од реакции
12.941
Ова звучи ко визуелизација на imaginary time, односно тој што се инкарнира е вон-простор времето и го набљудува универзумот ко безвременски пошо вон универзумот не постои самиот координатен систем простор-време. Блиску сум?
Да....одприлика.
Иако во твојава констатација не фигурира универзумот на субатомско ниво http://en.wikipedia.org/wiki/Planck_scale
 

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.474
Поени од реакции
643
Абе реинкарнацијата како феномен може да се разгледува од наша гледна точка во која имаме време кое оди на напред така? Инаку од аспект на тој што се инкарнира времето е непостоечко, затоа што сите животи ги има симултано(од наша гледна точка пак).
Tи ми кажуваш од аспект на физика И ТОА Е ОКЕЈ,но јас само сакам да бидеме на чисто дека ХРИСТИЈАНСТВО НЕ ПРИЗНАВА И ПРИФАЌА РЕИНКАРНАЦИЈА.Таму јасно е напишано што после смртта и точка.Членот што погоре напиша за Св.Илија може да употребиме воскреснат,оживеан(буквално или фигуративно) итн но неможеме реинкарниран (општо кажувам не на тебе конкретно) плус во Библијата јасно е напишано ,,ОД ЗЕМЈА СИ НАПРАВЕН ВО ЗЕМЈА ЌЕ СЕ ВРАТИШ'' и нема натаму детали (ќе се реинкарнираш).Патем тој што ја читал Библијата знае дека Бог кога му се обраќа Мојсеј често ги посоветува како да се издвојуваат и разликуваат во верата и обичаите од НЕЗНАБОШЦИТЕ а тие се народи кои веруваат во реинкарнација,дека човекот кога умира се раѓа како некој друг на друго место или како животно ИЛИ ПАК ВООПШТО НЕ ВЕРУВААТ ВО ЗАДГРОБЕН ЖИВОТ..Нема да објаснувам сега за нив само кратко ќе кажам дека тој што се прокламира и декларира како Христијанин А ВЕРУВА ВО РЕИНКАРНАЦИЈА а не во она што го вели Христос и Бог тогаш тој апсолутно е НЕЗНАБОЖЕЦ бидејќи не го познава словото на Бог и што тој рекол за животот после смртта... прашајте кого сакате свештено лице ќе ви каже,да не биде јас тука глумам владика..
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
9.713
Поени од реакции
12.941
Tи ми кажуваш од аспект на физика И ТОА Е ОКЕЈ,но јас само сакам да бидеме на чисто дека ХРИСТИЈАНСТВО НЕ ПРИЗНАВА И ПРИФАЌА РЕИНКАРНАЦИЈА.Таму јасно е напишано што после смртта и точка.Членот што погоре напиша за Св.Илија може да употребиме воскреснат,оживеан(буквално или фигуративно) итн но неможеме реинкарниран (општо кажувам не на тебе конкретно) плус во Библијата јасно е напишано ,,ОД ЗЕМЈА СИ НАПРАВЕН ВО ЗЕМЈА ЌЕ СЕ ВРАТИШ'' и нема натаму детали (ќе се реинкарнираш).Патем тој што ја читал Библијата знае дека Бог кога му се обраќа Мојсеј често ги посоветува како да се издвојуваат и разликуваат во верата и обичаите од НЕЗНАБОШЦИТЕ а тие се народи кои веруваат во реинкарнација,дека човекот кога умира се раѓа како некој друг на друго место или како животно ИЛИ ПАК ВООПШТО НЕ ВЕРУВААТ ВО ЗАДГРОБЕН ЖИВОТ..Нема да објаснувам сега за нив само кратко ќе кажам дека тој што се прокламира и декларира како Христијанин А ВЕРУВА ВО РЕИНКАРНАЦИЈА а не во она што го вели Христос и Бог тогаш тој апсолутно е НЕЗНАБОЖЕЦ бидејќи не го познава словото на Бог и што тој рекол за животот после смртта... прашајте кого сакате свештено лице ќе ви каже,да не биде јас тука глумам владика..
Остај го христијанството, штом император ја прифатил како официјална религија тури му пепел. Тоа се се испревртени приказни дотерани за да му одговараат на некого.
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.226
Поени од реакции
1.483
Ти многу погрешно гледаш на Библијата и ја толкуваш уште попогрешно и буквално.Ајде дај ми го тој стих од Библијата каде што го има зборот РЕИНКРАРНАЦИЈА,РЕИНКАРНИРАН/А/И... кога човекот умира тој се распаѓа и животот престанува,тој не е свесен за ништо,ова ти го кажувам од Библијата најди ги ти сам кои стихови се,Исус ја опишува смртта како ,,сон без будење и знаење'',т.е мртвите не се свесни за ништо,нема во нив љубов,чуства,знаење и слично.Кога ќе дојде Второто Христово доаѓање сите ќе бидат воскреснати од гробовите за да им биде судено.Затоа не треси глупости и не ја искривувај Библијата со реинкарнации и такви хинду источно-ретардирани доктрини.КОГА МРТВИОТ УМИРА ТОА Е КРАЈ И ТОЈ НЕ Е СВЕСЕН ЗА НИШТО,НО ОНА ШТО Е РАДОСНО ЗА ХРИСТИЈАНИТЕ Е ДЕКА ПОСТОИ СПАСЕНИЕ Т.Е ВОКСРЕСЕНИЕ И ВЕЧЕН ЖИВОТ! значи ЧОВЕК СЕ РАЃА,ЖИВЕЕ, УМИРА,ВОСКРЕСНУВА,СУДЕН Е И ДОБИВА ВЕЧЕН ЖИВОТ ИЛИ ВЕЧНА СМРТ,ЕТЕ ОВА Е ХРИСТИЈАНСКИОТ СТАВ НА ЦРКВАТА И ГОСПОД А НЕ ТИ ТОА ШТО МИ ПИШУВАШ ЗА ВАТИКАН И ГЛУПОСТИ... И ТИЕ ХИНДУИСТИЧКИ ПРОПАГАНДИ ДЕКА ЖИВОТОТ Е КРУГ НА БЕСКОНЕЧНО ЖИВЕЕЊЕ И УМИРАЊЕ.. глупости.
Едно многу логичко размисливање и прашање, како дошол господ исус христос на планетава? Преку раѓање како сите ние. Дали он постоел претходно? Постоел, дури и пред да се свори земјата он постоел. Така да ако и ова не е доказ дека душата е вечна јас не знам што повеќе сакаш .Значи раните христијани верувале во реинкарнација, но сегде ѓаволот вметнал прсти па така и тука. Но ете госпдо бог и тоа зло го дозволил за некоја цел. Но секој може да напредне свесно и да спознае дека животот не е еден.
 

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.474
Поени од реакции
643
Остај го христијанството, штом император ја прифатил како официјална религија тури му пепел. Тоа се се испревртени приказни дотерани за да му одговараат на некого.
Тоа што е император го прифатил и признал Христијанството не значи ништо друго освен пример дека прво најголемиот треба да го прифати она што е вистинско и друго тоа е само негово спасение... не гледам во што е проблемот ако е император.[DOUBLEPOST=1403646169][/DOUBLEPOST]
Едно многу логичко размисливање и прашање, како дошол господ исус христос на планетава? Преку раѓање како сите ние. Дали он постоел претходно? Постоел, дури и пред да се свори земјата он постоел. Така да ако и ова не е доказ дека душата е вечна јас не знам што повеќе сакаш .Значи раните христијани верувале во реинкарнација, но сегде ѓаволот вметнал прсти па така и тука. Но ете госпдо бог и тоа зло го дозволил за некоја цел. Но секој може да напредне свесно и да спознае дека животот не е еден.
Така викаш... ај те молам цитирај ми стих од Библијата каде што пишува дека Исус постои уште пред да се создаде земјата.. може стварно сум пропуштил тоа да го прочитам.. колку што јас знам Библијата почнува со објаснувања дека Бог ја создава планетата,небото,ноќта и денот.. никаде пред тоа не пишува кој од каде е и дали е жив... плус ја не реков дека душата не е вечна,немој да ме водиш во криви води сега,Библијата го вели токму спротивно зошто да не беше душата вечна немаше да има воскресение нити задгобен живот т.е вечен живот.. кои рани Христијани ? Мојсеј,Еремија,Авраам ? па тие биле во директна комуникација со Бог и тој никогаш никаде не им кажува за ренкарнации...
 
Последно уредено:

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
9.713
Поени од реакции
12.941
Тоа што е император го прифатил и признал Христијанството не значи ништо друго освен пример дека прво најголемиот треба да го прифати она што е вистинско и друго тоа е само негово спасение... не гледам во што е проблемот ако е император.
Најголем?!
Па тоа ти е едно од најголемите ѓубриња на планетава!
Се знае која им била и која им е каузата на такви ѓубриња низ милениумите, или не.........
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.226
Поени од реакции
1.483
Тоа што е император го прифатил и признал Христијанството не значи ништо друго освен пример дека прво најголемиот треба да го прифати она што е вистинско и друго тоа е само негово спасение... не гледам во што е проблемот ако е император.[DOUBLEPOST=1403646169][/DOUBLEPOST]
Така викаш... ај те молам цитирај ми стих од Библијата каде што пишува дека Исус постои уште пред да се создаде земјата.. може стварно сум пропуштил тоа да го прочитам.. колку што јас знам Библијата почнува со објаснувања дека Бог ја создава планетата,небото,ноќта и денот.. никаде пред тоа не пишува кој од каде е и дали е жив... плус ја не реков дека душата не е вечна,немој да ме водиш во криви води сега,Библијата го вели токму спротивно зошто да не беше душата вечна немаше да има воскресение нити задгобен живот т.е вечен живот.. кои рани Христијани ? Мојсеј,Еремија,Авраам ? па тие биле во директна комуникација со Бог и тој никогаш никаде не им кажува за ренкарнации...

Свето Евангелие според Јована

6. Имаше еден човек по име Јован, пратен од Бога;
7. тој дојде за сведоштво, да сведочи за Светлината, та сите да поверуваат преку него.
8. Тој не беше Светлина, туку да сведочи за Светлината.
9. Постоеше вистинска Светлина, Која го просветлува секој човек, што доаѓа на светов.
10. Во светот беше и светот преку Него стана, но светот не Го позна.
11. Дојде при Своите и Своите не Го примија.
12. А на сите што Го примија – на сите што веруваа во Неговото име – им даде можност да станат синови Божји:
13. кои не од крв, ни од похот машка, а од Бога се родија.
14. И Словото стана тело и се всели во нас, полно со благодат и вистина; и ние ја видовме Неговата слава, слава како на Единороден од Отецот.
15. Јован сведочеше за Него и велеше зборувајќи: „Овој е за Кого реков: Оној, Кој иде по мене, ме испревари, оти постоеше порано од мене!”
16. И од Неговата полнота ние сите примивме благодат врз благодат;
17. зашто Законот беше даден преку Мојсеја, а благодатта и вистината произлегоа од Исуса Христа.
18. Бога никој никогаш не Го видел; Единородниот Син, Кој е во крилото на Отецот – Он Го објави.
 

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.474
Поени од реакции
643
Најголем?!
Па тоа ти е едно од најголемите ѓубриња на планетава!
Се знае која им била и која им е каузата на такви ѓубриња низ милениумите, или не.........
Пред да ја истураш нервозата над тастатурата прочитај убаво што напишав а напишав ПРВО НАЈГОЛЕМИОТ ТРЕБА ДА ГО ПРИФАТИ ВИСТИНСКОТО сакам да кажам ОН КАКО НАЈГОЛЕМ ВО ИМПЕРИЈАТА дал пример за сите други жители на истата да го прифаќаат Христијанството и мислам дека правиш грев кога го нарекуваш некој што е светец џубре... не заборавај дека Православната црква го смета за светец и него и неговата мајка.[DOUBLEPOST=1403695721][/DOUBLEPOST]
Јован сведочеше за Него и велеше зборувајќи: „Овој е за Кого реков: Оној, Кој иде по мене, ме испревари, оти постоеше порано од мене!”
Да разјасни ме,Исус велел дека ,,ЈАС И МОЈОТ ТАТКО СМЕ ЕДНО'' сака да каже бидејќи он од него произлегол се мисли на нив како ЕДНО,во Стариот завет никаде не се споменува Исус за да дебатираме тука за реинкарнација во Христијанството и затоа ми е глупо,земи прочитај ја убаво Библијата а не само стихови патем во Библијата се користат многу метафори така да,не земај здраво за готово се.
 
Последно уредено:
На врв Bottom