Развод на "стари"години

Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Ако земеме од 22-25 години просек да се земале, сега тие би имале 55-65 години. Мене ме мрзи да уплатам лото ливче, не па да пополнувам документи за развод да се вуцарам по судови и да плаќам адвокати. Абе 40 години повеќе од 2/3 живот издржал, та колку мисли да живее, сто? или Хју хефнер е?..........ебаго, мислат животот ќе им биде поквалитетен,
 
Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
18.045
Поени од реакции
9.708
Ако земеме од 22-25 години просек да се земале, сега тие би имале 55-65 години. Мене ме мрзи да уплатам лото ливче, не па да пополнувам документи за развод да се вуцарам по судови и да плаќам адвокати. Абе 40 години повеќе од 2/3 живот издржал, та колку мисли да живее, сто? или мисли Хју хефнер е?..........ебаго, мислат животот ќе им биде поквалитетен? пффф

А зошто мислиш дека развод на стари години нема да донесе подобар, повесел, поквалитетен живот..зошто не би внел нова енергија, нови хоризонти, исполнувње на стари желби....Кога се деца одраснати, сите средени, зошто да не може човек да си посвети внимание сам на себе.
Говорам за спогодбен развод, нема адвокати, нема долги парници.....
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
А зошто мислиш дека развод на стари години нема да донесе подобар, повесел, поквалитетен живот..зошто не би внел нова енергија, нови хоризонти, исполнувње на стари желби....Кога се деца одраснати, сите средени, зошто да не може човек да си посвети внимание сам на себе.
Говорам за спогодбен развод, нема адвокати, нема долги парници.....
Пред се, што значи тоа посветување внимание сам на себе?
И второ прашање, дали еден човек при стапување во брак знае зошто стапува во брак? И заради што? Што цел имал во животот?
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
А зошто мислиш дека развод на стари години нема да донесе подобар, повесел, поквалитетен живот..зошто не би внел нова енергија, нови хоризонти, исполнувње на стари желби....Кога се деца одраснати, сите средени, зошто да не може човек да си посвети внимание сам на себе.
Говорам за спогодбен развод, нема адвокати, нема долги парници.....
Тако је. Треба човек да се разведе унатре у себе у мислите. И мажот/жената да остане цимер. Ама гледаш, јас цело време тоа сакам да го кажам. Да се има таков став уште пред брак и за време на брак. Двајца што живеат заедно не треба да бидат како гз и гаќи цело време и да се гушат еден со друг. Треба да бидат пред се, другари, партнери, цимери и секој да си задрже дел од приватноста. Ама за жал доаѓаме прекасно до воа сознание...
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
18.045
Поени од реакции
9.708
Пред се, што значи тоа посветување внимание сам на себе?
И второ прашање, дали еден човек при стапување во брак знае зошто стапува во брак? И заради што? Што цел имал во животот?
Поветување внимание сама на себе значи дека сега прво сум јас приоритетна и моите желби а потоа децата, сопругот, куќата, обврските....додека се децата мали, целото внимание е насочено кон нив, за нивните потреби...е сега мислам дека откако децата си фатија секој свој пат, се осамостоија, дека ми остана малку време и финансии да видам свет, нели:)
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.342
Поени од реакции
35.866
Сакам мислење, совет, што мислите за ваков развод, дали може да биде добра одлука иако доаѓа на стари години:( може ли да се побара повторно среќа или касно е веќе:(
... отвораш тема за општи коментар за проблематиката, за да после веќе без гард се исповедаш дека се работи за тебе, за да сега во последните коментари веќе ти ги знаеш сите одговори околу темата! ... прашање зошто воопшто отвори таква тема? ти треба оправдување? ти треба ветар на грбот? најмалку на форумот можеш тоа да го добиеш, мислам како совет, оти секој си има свое мислење кое тешко да се согласи со твојот критериум!
... ти велиш „спогодбен развод“ сакаш да кажеш дека и другата половина го сака истото или воопшто уште не е свесен што му се подготвува? односно не му се подготвува, оти ТИ не си авантурист ниту имаш ризичен карактер, туку онака да си најдеш сродна душа, што тешко тука се наоѓа!
... јас ќе ти кажам две вистини,
првата, како изгледа жената и како се однесува одговорен е мажот како креатор во заедничко живеење,
а како изгледа и каков карактер има мажот одговорна е жената, така да единствен кривец за тоа што е и каков е мажот ТИ си виновна или подобро да речам заслужна! како втора вистина!
... сакаш промени? промени се себе си, па потоа мажот, без оправдување дека е веќе касно, никогаш не е касно кога се сака! ;)
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
18.045
Поени од реакции
9.708
... отвораш тема за општи коментар за проблематиката, за да после веќе без гард се исповедаш дека се работи за тебе, за да сега во последните коментари веќе ти ги знаеш сите одговори околу темата! ... прашање зошто воопшто отвори таква тема? ти треба оправдување? ти треба ветар на грбот? најмалку на форумот можеш тоа да го добиеш, мислам како совет, оти секој си има свое мислење кое тешко да се согласи со твојот критериум!
... ти велиш „спогодбен развод“ сакаш да кажеш дека и другата половина го сака истото или воопшто уште не е свесен што му се подготвува? односно не му се подготвува, оти ТИ не си авантурист ниту имаш ризичен карактер, туку онака да си најдеш сродна душа, што тешко тука се наоѓа!
...јас ќе ти кажам две вистини,
првата, како изгледа жената и како се однесува одговорен е мажот како креатор во заедничко живеење,
а како изглед и каков карактер има мажот одговорна е жената, така да единствен кривец за тоа што е и каков е мажот ТИ си виновна или подобро да речам заслужна! како втора вистина!
...сакаш промени? промени се себе си, па потоа мажот, без оправдување дека е веќе касно, никогаш не е касно кога се сака! ;)

Е ај добре дојде!
Нема да коментирам за твоето мислење за мене ама нема везе за некои работи, како основно, јас немам намера воопшто да го менувам мажот а ниту пак тој има таква намера...а зошто пак допрва би сакала да менуваме нечии карактери и обичаи.:)
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
... отвораш тема за општи коментар за проблематиката, за да после веќе без гард се исповедаш дека се работи за тебе, за да сега во последните коментари веќе ти ги знаеш сите одговори околу темата! ... прашање зошто воопшто отвори таква тема? ти треба оправдување? ти треба ветар на грбот? најмалку на форумот можеш тоа да го добиеш, мислам како совет, оти секој си има свое мислење кое тешко да се согласи со твојот критериум!
... ти велиш „спогодбен развод“ сакаш да кажеш дека и другата половина го сака истото или воопшто уште не е свесен што му се подготвува? односно не му се подготвува, оти ТИ не си авантурист ниту имаш ризичен карактер, туку онака да си најдеш сродна душа, што тешко тука се наоѓа!
... јас ќе ти кажам две вистини,
првата, како изгледа жената и како се однесува одговорен е мажот како креатор во заедничко живеење,
а како изгледа и каков карактер има мажот одговорна е жената, така да единствен кривец за тоа што е и каков е мажот ТИ си виновна или подобро да речам заслужна! како втора вистина!
... сакаш промени? промени се себе си, па потоа мажот, без оправдување дека е веќе касно, никогаш не е касно кога се сака! ;)
Се убаво кажа, само малце да ти објаснам околу "спогодбенио брак" она мисле на да си се спогодат они дома како да продолжат да живеат.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.342
Поени од реакции
35.866
Е ај добре дојде!Нема да коментирам за твоето мислење за мене ама нема везе за некои работи, како основно, јас немам намера воопшто да го менувам мажот а ниту пак тој има таква намера...а зошто пак допрва би сакала да менуваме нечии карактери и обичаи.:)
... тоа за тебе ти си знајш, ама во името на мажо не можеш ти да бидеш сигурна за негова намера! :)
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
... тоа за тебе ти си знајш, ама во името на мажо не можеш ти да бидеш сигурна за негова намера! :)
Ајде бре не тупи како и секогаш. Ти сигурно подобро знаеш од неа за мажо и. Као прво, као фторо од кај знаеш мош планира маш ти да го џапне!
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.397
..............:facepalm:................Знаш ли ти буразеру да летиш високо у "просветљеним" облацима ? (Реторичко питање, наравно).
Да. Високо сум...тоа е мојата најголема казна.
 
S

ski

Гостин
Требало да научат да бидат цимери,другари,партнери бла бла....STFU.
Имав другар кој се самоуби по 5 години скоро секојдневно карање со жена му и тоа карање со константно викање кршење чинии стакла и сл.,Човекот стана депресивен,престана да контактира со сите беше како зомби,не беше истиот човек што го знаев и на крај се обеси.
Бракот не е нешто што мора да се одржи па макар до крај на живот да бидат мизерени и несрекни,Ако има и деца во приказната подобро е и за нив родителите да се разведат отколку децата да растат во околина каде редителите им се мразат и имаат мизерен живот.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Абе и у феминизам стопати имам потенцирано, бракот е ептен сложена форма на здружување, иако навидум однадвор се си е ко подмачкано и лесно. Се заветуваш на делење се и сешто, заеднички живот до крај на живот, што е прејака обврска за многу луѓе. Па со брат сестра ќе се испокараш, не со некој од чуждина. Уште и деца да истераш на пат, од една страна Сцила, од друга Харибда, тројно посложено. Али по 3-40 години ако некој му текне дека се гушел, не е крај на свет и да се разведе, тоа е негово право.
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.703
Поени од реакции
27.651
Пред неколку години убаво ми кажа хаусмајсторот Бојко: бракот е како буре исполнето со 80-90% гомна а на врвот има малку мед.
Медот ќе го исркаш брзо но потоа ќе јадеш гомна.
 
  • Гнев
Reactions: wot
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
3.720
А зошто мислиш дека развод на стари години нема да донесе подобар, повесел, поквалитетен живот..зошто не би внел нова енергија, нови хоризонти, исполнувње на стари желби....Кога се деца одраснати, сите средени, зошто да не може човек да си посвети внимание сам на себе.
Говорам за спогодбен развод, нема адвокати, нема долги парници.....
Секоја желба има време во кое треба да се исполни, ако желбата не се исполни во времето кога треба после тоа е глупост и смешка. На пример ако некој имал желба а не одел по дискотеки кога бил млад, и сега кога дискотеките се окупирани од децата и внуците на неговата генерација тој таму може да биде само карикатура и смешка.... Или имал желба а не почнал да вози автомобол кога му било време и сега на 50-60 години да се обидува да стане шофер е смешно но пред се и опасно... Имал желба да научи да скија но никогаш не отишол на скијање како млад па сега на 60 години да проба да застане на скии, ке се здроби.... Треба да се размисли околу тоа исполнување на желби неостварени во младоста. За нови хоризнонти неможе ниту да се зборува.... ако животот до сега не ти бил добар, квалитетен и весел... тешко дека така одеднаш преку развод ке стигнеш до поубав живот. Разводот не е волшебно стапче. Ден после разводот ке се разбудиш и ке сватиш дека си истата ти, дека се друго што си гледала, фантазирала и мислела е само пусти фејсбук и инстаграм каде сите луѓе се среќни, убави, весели, се шетаат по мориња и океани, животот им е полон со авантури, сите се во нови облеки, каде сите живеат во свет каде нема чистење, кречење, правење ручек, сукање кори, сметки за триста чуда, нема кредити, нема болести, нема досада... се е една идила. Земи шетај ги внуците и уживај во животот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom