smihajlo
Superposition, Relentless
- Член од
- 11 август 2010
- Мислења
- 3.743
- Поени од реакции
- 4.503
Нема смисла да му чепкаш по профилот на големиот брат.не бе брат ми е 96 ама ја го користам овој ник
Нема смисла да му чепкаш по профилот на големиот брат.не бе брат ми е 96 ама ја го користам овој ник
немаш доволно воена сила. ова не е е-републик, плус државава се има откажано од тие територии со менување на устав, знаме и тнморе со војна да им идеме да им ги земеме деловите .. тогаш да ги видиме шо ке праат гејците
помал е од мене и тоа многуНема смисла да му чепкаш по профилот на големиот брат.
Претпоставував дека е помал постот беше со „мала“ доза на сарказам.помал е од мене и тоа многу
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/ParisPeace-Venizelos-Map.png/800px-ParisPeace-Venizelos-Map.png Еве што сакаат тие . Морам да бидам реален Мало Азискиот брег им припаѓа ним бидејќи Истанбул,Цариград,Константинопол,Византион бил населен со грци па по војната биле протерани а и историски некако имале голема наклоност кон Мала Азија и Кипар. Нешто како Тесалоника што бил населен со Македонци па Македонците биле насилно депортирани па и убивани како и да е голем апетит имаатГрциве го сакаат она што никогаш не било нивно, а го бараат на начинот што е невозможно да го добијат.
Ние со знамето на целосна македонија донекаде и имаме право што го вееме бидејки тоа било под наше владеење со векови и потоа ни било противправно одземено, додека грциве никогаш не го поседувале а сепак го бараат целиот дел.
Не знам како може да имаат волку мало мозоче и вакви глупости да прават, само не сваќаат дека се срамотат себе и својата банкротирана држава која и онака веке е посрамотена.
Што ке постигнат со овој протест, ке пробуваат да го заплашат македонското население во егејска или што, нас ли ке не заплашуваат, i don't get it?
А мислам дека со картава сами си забиваат нож во грб.
Знам за тоа дека направиле размена со турците. Турците од грција ги преселиле кон истанбул а грците ваму во егејска. Инаку грците низ целата истојрија се познати како островски луѓе, поморци и трговци, никогаш не биле мнозина во Солун и во останатиот дел од егејска. Ама тоа ти е, земја се добива со војна, и земја се одзема со војна. Ние колку и да сме на страната на правдата земјата никогаш нема да ни се врати по мирен пат, само ако можеме да успееме нешто да издејствуваме за правата на македонците од егејот, и за враќање на нивните имоти, а за македонија да биде цела нема шанси, откажете се од тој сон вие што сеуште го имате.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/ParisPeace-Venizelos-Map.png/800px-ParisPeace-Venizelos-Map.png Еве што сакаат тие . Морам да бидам реален Мало Азискиот брег им припаѓа ним бидејќи Истанбул,Цариград,Константинопол,Византион бил населен со грци па по војната биле протерани а и историски некако имале голема наклоност кон Мала Азија и Кипар. Нешто како Тесалоника што бил населен со Македонци па Македонците биле насилно депортирани па и убивани како и да е голем апетит имаат
Познати се по тоа што биле големи морепловци а и системот што тогаш налагал земјата што ја поседува еден атињанин или спартанец припаѓа на прво родениот син што значи вториот ќе треба на друго место да бара место под сонцето . Па види скоро сите математичари , филозофи , историчари потекнуваат токму од Мала Азија и тие затоа премногу се наклонети само кај турците нема играчка Исто како кај нив што сеуште живее Мегали идеа зошто кај нас да не постои враќањето на историските и етнички граници на МакедонијаЗнам за тоа дека направиле размена со турците. Турците од грција ги преселиле кон истанбул а грците ваму во егејска. Инаку грците низ целата истојрија се познати како островски луѓе, поморци и трговци, никогаш не биле мнозина во Солун и во останатиот дел од егејска. Ама тоа ти е, земја се добива со војна, и земја се одзема со војна. Ние колку и да сме на страната на правдата земјата никогаш нема да ни се врати по мирен пат, само ако можеме да успееме нешто да издејствуваме за правата на македонците од егејот, и за враќање на нивните имоти, а за македонија да биде цела нема шанси, откажете се од тој сон вие што сеуште го имате.
Затоа што треба да постои идејата за бришење на сите граници во светот.Познати се по тоа што биле големи морепловци а и системот што тогаш налагал земјата што ја поседува еден атињанин или спартанец припаѓа на прво родениот син што значи вториот ќе треба на друго место да бара место под сонцето . Па види скоро сите математичари , филозофи , историчари потекнуваат токму од Мала Азија и тие затоа премногу се наклонети само кај турците нема играчка Исто како кај нив што сеуште живее Мегали идеа зошто кај нас да не постои враќањето на историските и етнички граници на Македонија
Што ти е човече кој зборува за мегаломанија ? Тоа ти е само етинчка Македонија значи ние не сме како нив да бараме повеќе од тоа што ни припаѓа погледни ги нив и јужна Вардарска Македонија ја бараат под нивна контрола како би ја поделиле со србите . Значи од доаѓањето на османлиите на Балканот наместо србија,бугарија и грција извлечат поука и да има мир тие иако православни земји сеуште сакаат да непостои МакедонијаЗатоа што треба да постои идејата за бришење на сите граници во светот.
Ако грците имаат уништувачка и окупирачка идеја,во случајов спрема нас (а и општо за се), ние треба ли по нивниот памет да идеме, да ги копираме, и да ги земамме за мудар пример?
Нели сме ние, тие славните Македонци, кои со својот ум и својот начин на размислување и стратегија, го освоија и обединија светот и ги покорија најголемите владетели?
Со кој македонски ум денес ке го освоиме и обединиме светот?
А кај па јас спомнав за мегаломанија од наша страна. Јас сум свесен дека тие граници некогаш биле наши и ни биле противправно одземени, ама тоа е, што е.Што ти е човече кој зборува за мегаломанија ? Тоа ти е само етинчка Македонија значи ние не сме како нив да бараме повеќе од тоа што ни припаѓа погледни ги нив и јужна Вардарска Македонија ја бараат под нивна контрола како би ја поделиле со србите . Значи од доаѓањето на османлиите на Балканот наместо србија,бугарија и грција извлечат поука и да има мир тие иако православни земји сеуште сакаат да непостои Македонија
Делумно се согласувам со тебе не можеме со борба, ама ни културниот начин не функционира. Зошто? Заради нашата ни Македонска природа и просто размислување. Сами на себе сме си робови, што дека има луѓе што ја знаат историјата кога нашиот народ ги прогласува за мрднати? Можеби е можно да се употреби културата како оружје ама ако и само ако целиот Македонски народ ја познава, цени и почитува истата и да не ја гледа како само уште едно средство да напраи ситни париА кај па јас спомнав за мегаломанија од наша страна. Јас сум свесен дека тие граници некогаш биле наши и ни биле противправно одземени, ама тоа е, што е.
Ние единствено што можеме да бараме и да се бориме за тоа, се човековите права на македонците во грција и имотите на протераните егејци, граници нема шанси да вратиме.
А според мене, не треба ни да сакаме да ги вратиме границите, бидејки попаметно е да сакаме сите граници да се избришат, него да се цртаат нови. За да се нацртаат нови треба човечки животи да се даваат, а верувам дека на човештвото му е доста од слепо давање на човечки животи. Дали сакаш да си го дадеш животот за парче земја кое ке го освоиш со борба, со убиства на други луѓе, а потоа во истата таа земја ке владее само еден човек или неколку луѓе кои никогаш не го ставиле својот живот во одбрана на својата земја, т.е само седеле во фотељички и вртеле телефони, си ебеле најубави жени и си јаделе и пиеле во најубави места, и кои ке те контролираат до крајот на твојот мизерен живот? Зошто за идол да гинеш?
Тоа и ми е поентата, ако се бара нешто од тој егејски крај, треба да се бориме на културен начин за добивање на еднакви права на малцинствата во грција, пред се за македонското и дозволување на оние прогонети егејци кои имаат свои имоти да можат да си владеат со својот имот, ништо повеќе.