На мене не ми е јасно што планираат да постигнат со ограничувањето на цената на нафтата, ако не ти се свиѓа не купувај од Русија што има ти да и одредуваш цена, они уствари сакаат да купат ама по ефтина цена.
Во меѓувреме вест од денеска, Русија купила 100 и кусур танкери последните неколку месеци (на таа пара што ја свртеа нормално дека ќе купат)
Добро еве не купуват одредени земји, од каде би купиле е прашњето?, ги наполниле резервите (по многу скапа цена) и сега ајде да речеме ќе преживеат година, две три..., после тоа пак ќе морат да купат од таму каде што има, незнам и американците кога ќе почнат да ги полнат резервите, имаат дизел за уште 2-3 месеци од резервите.
Како ОПЕК+ ќе реагира на ова, утре можат и на нив да и речат не ви зимаме за повеќе од 10 долари.
ОПЕК произведува 40% од нафтата и учестува со 60% од извозот
Countries involved in global oil production are either members of OPEC, OPEC+, or non-OPEC nations. OPEC has 13 members: Algeria, Angola, Congo, Equatorial Guinea, Gabon, Iran, Iraq, Kuwait, Libya, Nigeria, Saudi Arabia, the United Arab Emirates, and Venezuela.2
А плусот можеби и над 80-90% од извозот, па не за џабе америте беа лути, утре да фанат да се договорат дека нема да продаваат под 100 долари, ќе треба со магариња да се воземе.
Ten non-OPEC nations joined OPEC to form OPEC+ in late 2016 to have more control on the global crude oil market. These countries were: Azerbaijan, Bahrain, Brunei, Kazakhstan, Malaysia, Mexico, Oman, Russia, South Sudan, and Sudan. Not surprisingly, OPEC+ has a level of influence over the world economy that is even larger than OPEC's.
БДП на Русија по сектори во 2021г извор
тука
- Russia’s gross domestic product (GDP) is primarily made up of three sectors: agriculture, industry, and service.
- The agricultural sector makes up about 5.6% of GDP, while industry and services comprise 26.6% and 67.8%, respectively.3
- In 2021, Russia experienced its best GDP growth since 2008, posting a 4.7% growth rate.4 For 2022, the expected GDP growth rate is -6%.5
- In February 2022, the United States and other countries imposed new sanctions on Russia over its invasion of Ukraine.
Извозот на Русија во 2019г
Некаде пола е нафта ама има и други работи кој му се потребни на пазарот и едноставно нема замена.
На пример на Саудиска оваа извезува и речиси ништо друго не произведува (освен теротисти се разбира)