Подредени од просечен кон најубав:
The method (El methodo)
Го најдов на форуми кај што го споредуваат со The exam, a вториов претерано ме бендиса, па и овој го гледав. За разлика од The exam, овој филм е драма. Филмов има добиено многу награди.
Содржината е за 7 луѓе кои се наоѓаат на интервју за работа која може да ја добие еден од нив. Еден од луѓето веќе е вработен во фирмата и е на некој начин натрапник. Тие не знаат кој е тоа.
Како што реков, филмов е драма, ги разработува карактерите на ликовите. Не е whodunit, малце внимание е посветено на откривањето на натрапникот.
Иначе карактерите се кој од кој понервирачки. Ниту еден не ми се допадна.
Океј е филмов, мене лично не ме воодушеви, и за мене е далеку подоле од The exam. Али добар филм во секој случај.
Од мене има 6.5/10.
The Joneses, ама тој од 2009
Пак драма. Овојпат со Деми Мур и Дејвид Духовни, кој е закон тука.
Едно семејство се доселува во град. Семејството однадвор изгледа совршено, али крие една тајна.
Потценет филм ми се чини, малку луѓе чуле за него, а оние кои го гледале им се допаднал. Има неспектакуларен крај.
7/10
The town
И пак драма. Кога ја читав содржината на имдб мислев дека е крими али не е.
Се работи за една дружина која ограбува банки. Еден од дружинава ќе се заљуби во службеничката од банката која ја ограбиле. Освен фактот што уствари и има создадено трауми, тука е и неговиот другар кој штотуку излегол од затвор и му прави проблемчиња.
Секоја чест за маските при грабежите - калуѓерки, па полицајци. Најзакон у свет.
Од глумците ги знаев Бен Афлек и Блејк Лајвли и мене, за разлика од сите, ми се допадна глумата на Бен Афлек. Не дека сум компетентна да коментирам за неа. Али секс сцената со Блејк Лајвли ми беше катастрофа. Значи најлоша секс сцена што ја имам видено ви животов. Не знам дали така требала да изгледа или само е глупо одглумена.
Филмов дефинитивно ми се допадна. Од мене има 8/10.
Planet of the apes (1968)
Аууу многу закон филмче. Јас првпат го гледам, и покрај тоа што е култен
Секоја чест за идејата. Која приказна човече. Добро разработена содржина, а за крајот немам зборови, мада се надевав дека така ќе заврши, ми се направи ќејфот.
И еве опис, за 0.0001% кои го немаат гледано. Во еден вселенски брод има четворица патници. Едниот умира, не е важно. Додека овие патувале, на Земјата се изминати многу години. Тие принудно запираат на една планета и откриваат дека на неа мајмуните се доминантни, а луѓето се третираат како животни. На пример, ветеринарот е мајмун-доктор за луѓе. И кога ветеринарката ќе сфати дека човекот може да зборува, ја поддржува теоријата на нејзиниот свршеник дека мајмуните на таа планета се настанати од луѓето. Значи Дарвин in reverse.
Кој не го гледал, сместа да го гледа. 10/10
Не идете на линкот од имдб бидејќи на сликата има огромен спојлер!!!! Не ставам слика од истата причина, будали бе, крајот го ставиле на филмскиот постер.