Прашања до Атеистите II

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
595
Поени од реакции
2.485
сите од старт плукале квази реплики како бог не постои, како треба да си "будала" да веруваш у такви приказни и слично
Несомнено има и такви. Јас не ја сфаќам потребата да се мешаш во нечие верување. Исто како шо неќам да ми се мешаат во моето нели. Ама дека има такви кои мислат дека е супериорно да си неверник - има. Зато и тргнав паралела со моето искуство зошто често и од верници не сме лишени. Кај некои можи да е и само повратна реакција. Ако сум во трол расположение кога ме замараат на темава знам да вратам соодветно.

Ама, кај нас конкретно, Македонија, поќето се верници без разлика дали верници во вистинска смисла на зборот или само традиционални. И често се наоѓам во ситуација каде не сфаќаат неверување па идат прашања. После следува тоа учење, па као ѓаволот патот ти го темнел. Па после дури и "зошто едноставно не верваш". Јас идам од многу религиозна фамилија и минато каде сама сум била религиозна. И знам колку е цврста врската на верникот со неговиот Бог. Или верваш или не. Нема форсирање. Зато и сфаќам некој да не верва. Зато и сфаќам некој да се пронајди во друга религија и да се конвертира.

Буквално ова:
Затоа што поголем дел од тие што изиграваат побожни да нема закон на клада би палеле атеисти и пагани. И ќе се лажат сами себе дека прават добро дело во име на богот наречен љубов.
Ама сепак, сите имаме различни искуства. Малку мајтап, имам роднина која конвертираше во друга религија и јас бев едина поддршка зошто пак, врската меѓу верникот и неговиот Бог е длабока. Или верваш или не. Истата роднина кога сфати дека сум неверник прва плукна по мене. :ROFLMAO: Сепак, несомнено сите имаме различни искуства. Влијае околината многу. Со какви луѓе си опкружен.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
11.263
Поени од реакции
24.015
А што она ако ти постави услов "нема прц без крштевка"? Треба договор, а не условување. Условите се контрапродуктивни, резултираат со инает. Да, луѓето треба да се крштеваат откако ќе го прифатат Христијанството односно кога и ако изразат волја, а не како бебиња. Логиката е нула- миење/чистење на смртниот грев! Бре, за пари ме чистат од гревови. Кој грев? :sick:
За обрежувањето бебиња не сакам ни да зборувам. Тоа е дно.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.668
Поени од реакции
15.388
Јас нема да те пријавам,ама некој друг ќе...

Мојата поента беше Марксовиот дијалектистички материјализам,спореден со Фојербаховиот материјализам.

Првото ја гледа идејата за Бог еднаква на било која идеја.

Фојербаховиот материјализам сеуште се бори против Бог.

Тоа ми беше поентата
Автоматски споено мислење:

Дијалектиката доаѓа од грчкиот (дијалего), од дискурсот, од дебатата. Во античко време, дијалектиката била уметност да се дојде до вистината со откривање на противречностите во аргументот на противникот и надминување на овие противречности. @Bodhidharma
Автоматски споено мислење:

Во античко време постоеле филозофи кои верувале дека откривањето на противречностите во мислата и судирот на спротивните мислења е најдобриот метод за да се дојде до вистината.
Овој дијалектички метод на размислување, подоцна проширен со феномените на природата, се развил во дијалектички метод на сфаќање на природата, кој ги смета феномените на природата како да се во постојано движење и подлежат на постојани промени, а развојот на природата како резултат на развојот на противречностите во природата, како резултат на интеракцијата на спротивставените сили во природата.
Дијалектиката произлегува од една од фундаменталните особини на нашиов универзум а таа е дуалноста. Буквално се има своја спротивност....од квантно ниво, нели planck scale па натака. Дури и постоењето и непостоењето се дел од ова....се може да биде и да небиде. Не ми се познати античките филозофи и филозофии кој знае колку. Иначе поентата во фокусирање на оваа проблематика е во разбирање дека едно не може без друго а со тоа и прекинување на страдањето кое Буда го детектирал години на назад :)
 
D

dARK_ElementaL

Гостин
А што она ако ти постави услов "нема прц без крштевка"? Треба договор, а не условување. Условите се контрапродуктивни, резултираат со инает. Да, луѓето треба да се крштеваат откако ќе го прифатат Христијанството односно кога и ако изразат волја, а не како бебиња. Логиката е нула- миење/чистење на смртниот грев! Бре, за пари ме чистат од гревови. Кој грев? :sick:
За обрежувањето бебиња не сакам ни да зборувам. Тоа е дно.
Слободно нека постави. Јас стојам зад тоа дека не сакам крштевка. Кај мене не палат тие финти. Јас сум доста поеволуиран од бескичмењацине што се понашаат како пичка да не виделе кога ќе им рашири некоја нозе.
 
H

Hyperion VI

Гостин
Колку вистински атеисти познавате?

Ова прашање го поставувам бидејќи после неколку заеднички чашки ракија,откривам дека мојот соговорник/чка Атеист
е во суштина Антитеист кој сака да сруши некој столб кој е по "default" тука и е непроменлив.

Значи нивниот моментот на поаѓање е дека без исклучок постои "Дедо Боже",кој е реален и не може да биде само некаква идеја или најблаго кажано Фикција.

(Ова посебно важи за тие родени после 1991,најчесто го среќавам овој феномен кај нив)
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
11.263
Поени од реакции
24.015
Не знам што подразбираш под "вистински атеисти" искрено. Јас не верувам во бог, богови и божества. Да бидам искрен, не ни размислувам многу за религијата. Бог, според моето размислување, е само манифестација на одредена природна појава за која човекот немал рационално објаснување. :)
 
H

Hyperion VI

Гостин
Не знам што подразбираш под вистински атеист искрено. Јас не верувам во бог, богови и божества. Да бидам искрен, не ни размислувам многу за религијата. Бог, според моето размислување, е само манифестација на одредена природна појава за која човекот немал рационално објаснување. :)
Се согласувам,значи рефлексија на материјалното.
 
H

Hyperion VI

Гостин
Кои сме тоа ние, што имаме посебна тема? :)
Види @Dumbledore ,моите теми не се секогаш наменети за Телемитски сарказам,се извинувам ако така си ме разбрал.
Ова беше чисто прашање од социологија и секојдневен живот,поврзано со Атеизмот.
Никакви скриени потпрашања.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
11.263
Поени од реакции
24.015
Види @Dumbledore ,моите теми не се секогаш наменети за Телемитски сарказам,се извинувам ако така си ме разбрал.
Ова беше чисто прашање од социологија и секојдневен живот,поврзано со Атеизмот.
Никакви скриени потпрашања.
Пак не ми одговори на прашањето. Јас не сум Телемит, ако алудираш на тоа. :D
Јас ти ги одговарам прашањата, ти се допаднал одговорот или не. :)
 
H

Hyperion VI

Гостин
Пак не ми одговори на прашањето. Јас не сум Телемит, ако алудираш на тоа. :D
Јас ти ги одговарам прашањата, ти се допаднал одговорот или не. :)
Тука сме да се дружиме,пред се,меѓутоа ти цело време ме обвинуваш дека сум некаков претходен член на форумот некојси "бог" и ми лепиш христијански етикети и останато.
Ако твоето "ние" значеше идентификација со Атеистите,тогаш се согласувам.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
11.263
Поени од реакции
24.015
Тука сме да се дружиме,пред се,меѓутоа ти цело време ме обвинуваш дека сум некаков претходен член на форумот некојси "бог" и ми лепиш христијански етикети и останато.
Ако твоето "ние" значеше идентификација со Атеистите,тогаш се согласувам.
Имаше еден член со сличен пристап како твојот, не знам ама јас гледам премногу сличности. :D
Не ти лепам етикети, ама обично теисти поставуваат прашања тука.
Секако, и јас сум за дружба, добро е што сме во ист тим. (y)
Се извинувам ако те навредив претходно, немав таква намера.
 
H

Hyperion VI

Гостин
Имаше еден член со сличен пристап како твојот, не знам ама јас гледам премногу сличности. :D
Не ти лепам етикети, ама обично теисти поставуваат прашања тука.
Секако, и јас сум за дружба, добро е што сме во ист тим. (y)
Се извинувам ако те навредив претходно, немав таква намера.
Не бре каква навреда,уживај.
И ти извини ако индиректно сум те навредил,секако.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom