Почина Есма Реџепова

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.375
ГРОБОТ НА ЕСМА РЕЏЕПОВА (после една година)

... ете повторно на овие балканските простори умилкувањата се покажуваат додека е жив човекот (со или без интерес), а кога истиот ќе почине апсолутно никој дури ниту најблиските веќе не го испочитуваат неговиот спомен со едно цветче на неговиот вечен дом т.е. на неговиот гроб :(

...таков случај е и со легендарната кралица на Ромската песна, Есма Реџепова – Теодосиевска, која почива како да е некој незнаен јунак на градските гробишта во Бутел, жално но вистинито!

кога ја гледам ова испукана земја, без посадена трева , цвеќе, без спомен плоча биста било што?? :(СРАМОТА ! :facepalm:
- Срамота за нејзините деца кои таа ги порасна како свои и дел од себе им даде !
- Срамота за државата која како амбасадор со својата песна низ светот ја промовира Македонија !
- Срамота за тогашната власт (демек била вмровка) што не успеала барем нејзиниот вечен дом да го среди како што доликува на една естрадна уметничка, која својот живот го посветила на ромската песна, а богами дала придонес и со македонски песни !
- Срамота на сегашната власт (демек сдсм, а богами и дуи) која барем можеше да биде исклучок и да направи нешто за неа, кога веќе меѓусебно се споредуваат кој направил а кој НЕ!
... за да се почитуваш самиот себе и ближниот свој и својата вера, треба прво да докажеш дека го почитуваш другиот, другата вера, еве слушам на ТВ бла бла од предизборнава кампања, соживот ваков таков подобар живот, само зборови да ве видам тука на дело драги мои политичари! Срамота за Вас! :sramezliv:

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
ГРОБОТ НА ЕСМА РЕЏЕПОВА (после една година)

... ете повторно на овие балканските простори умилкувањата се покажуваат додека е жив човекот (со или без интерес), а кога истиот ќе почине апсолутно никој дури ниту најблиските веќе не го испочитуваат неговиот спомен со едно цветче на неговиот вечен дом т.е. на неговиот гроб :(

...таков случај е и со легендарната кралица на Ромската песна, Есма Реџепова – Теодосиевска, која почива како да е некој незнаен јунак на градските гробишта во Бутел, жално но вистинито!

кога ја гледам ова испукана земја, без посадена трева , цвеќе, без спомен плоча биста било што?? :(СРАМОТА ! :facepalm:
- Срамота за нејзините деца кои таа ги порасна како свои и дел од себе им даде !
- Срамота за државата која како амбасадор со својата песна низ светот ја промовира Македонија !
- Срамота за тогашната власт (демек била вмровка) што не успеала барем нејзиниот вечен дом да го среди како што доликува на една естрадна уметничка, која својот живот го посветила на ромската песна, а богами дала придонес и со македонски песни !
- Срамота на сегашната власт (демек сдсм, а богами и дуи) која барем можеше да биде исклучок и да направи нешто за неа, кога веќе меѓусебно се споредуваат кој направил а кој НЕ!
... за да се почитуваш самиот себе и ближниот свој и својата вера, треба прво да докажеш дека го почитуваш другиот, другата вера, еве слушам на ТВ бла бла од предизборнава кампања, соживот ваков таков подобар живот, само зборови да ве видам тука на дело драги мои политичари! Срамота за Вас! :sramezliv:
Мрш мори таму.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.375
esma2.jpg

Есма Реџепова - Теодосиевска,

истакнат естраден уметник и хуманист била родена 1943 година во Скопје, во ромско семејство од татко Ибрахим и мајка Ќанија каде песната, музиката и фолклорот биле секојдневно присутни и биле дел од семејната традиција.

.. на единаесетгодишна возраст учествува на популарната емисија на радио Скопје “Микрофонот е Ваш” и ја освојила првата награда и помзавршувањето на основното образование започнала да работи во оркестарот на Стево Теодосиевскии да во периодот од 1960/1989 година Есма и Стево Теодосиевски биле во Белград каде што Есма го завршила вишото естрадно училиште, а за тоа време многубројни настапи во голем број држави на сите континенти, тие со право биле нарекувани “граѓани на светот”, зошто се занимавале и со хуманитарни концерти.

...Есма посвоила 47 деца, кои биле израснати и воспитани во традиционален дух достојно да ги наследат „своите родители“ како ансамбл “Теодосиевски” одржале повеќе од 2000 хуманитарни концерти, активности и донации, како донацијата направена за градот Скопје “Домот на хуманоста и музејот на музиката на Есма и Стево Теодосиевски”.

...Есма Реџепова - Теодосиевска заедно со ансамблот “Теодосиевски” имала издадено 108 сингл плочи, 20 лонг - плеј плочи, 32 аудио касети, 15 компакт дискови, 6 видео касети и има снимено 12 емисии од по 30 минути за МРТВ, а има настапувано во 6 филмови и тоа: “Скопје ‘63”, “Крст Ракост”, “Туѓиот татко”, документарен филм од прогласувањето за кралица на ромската песна во Индија, “Запеј Македонијо” и филмот “ЕСМА” во продуцкија на ЗДФ од Германија.

...во 1976 година на првиот “Фестивал на Ромска музика и песна” што се одржува во Чандигар, Индија е официјално прогласена за кралица на ромската песна.

... во 1992 година на големата западно - европска турнеја е прогласена за “Примадона на европското пеење” и е единствен фолк пеач носител на оваа награда.

Покрај овие Есма Реџепова - Теодосиевска е добитник и носител и на повеќе други награди, помеѓу кои:

- Октомвриска награда на Југославија;
- Сребрен и златен медал од Претседателот на СФРЈ, Јосип Броз Тито;
- Сребрен медал од Црвениот крст на Црна Гора;
- Златен медал за хуманист во Босна и Херцеговина;
- Златен медал на Црвен крст на Југославија;
- Награда на УНИЦЕФ на Југославија; - Награда за животно дело на Србија и Црна Гора;
- Златен медал “22 декември”, Југославија;
- 1997 година, Најхумана жена во Македонија;
- 2000 година, Ромска пејачка на Милениумот, на фестивалот на Ромската култура” во Москва, Руска Федерација
- 2000 година, Златен медал на “Светскиот биографски институт” од САД;
- 2001 година, “Златна Бубамара” за животно дело;
- 2003 година, Печат на жена на годината;
- 2004 година, Награда “13 за Најуспешните”
- 2005 година, “Бјорнсова награда”, за најхумана жена и за залагање за правата на ромите.

... во два наврати била номинирана за Нобелова награда за мир, а добила и голем број на други награди и признанија.

Screenshot 10-14-2024 16.43.56.png
Screenshot 10-14-2024 16.44.41.png

цитат на штитеникот на Есма Реџепова:

„-Не ми треба ниту куќата, ниту пак било што од внатрешноста на куќата. Јас сум наследник на авторските права и тоа ми е сосема доволно. Сакам да го сочувам добриот спомен на Есма, и благодарен сум и што ми помогна во животот, што со нејзина и помош на Стево Теодосиевски јас си го пронајдов патот и до денес се занимавам со музика. Таа ми даде доволно мене, и на сите останати деца кои ги одгледа, и затоа ги демантирам сите пишувања и гласини дека сум извршил било каква кражба и сум присвоил нелегално било што од нејзината куќа – ни изјави Симеон, кој со децении беше и менаџер на кралицата на Ромската песна.“

...Есма починала 11.12.2016,

... споменикот на Реџепова-Теодосиевска го подигнала Владата на Република Македонија, додека за наследството на Есма се води и судски спор, според двата тестаменти кои таа ги остави, домот во кој живееше треба да е Музеј во сопственост на државата, авторските права за нејзината музика да ги добие нејзиниот посвоен син Симеон, но и двата тестаменти се оспорени од внуците на Есма од нејзините браќа и сестри.

... и додека се чека судската разрешница, куќата која треба да е музеј се распаѓа, обрасната во трева, ограбена и наполно испразнета.

15284174_10154802500531532_4114827912624316045_n-640x416.png

...ако се сеќавате на насловот кога почина естрадната светска позната Есма, голем хуманист и донатор, а како што читам друго ветување од

не треба да си го одржи ветуваето и барем да реновира и активира куќата во Музеј на Есма во град Скопје, барем сега кога ВМРО ДПМЕ е на власт?

Screenshot 10-14-2024 17.02.25.png

Kajgana Shop

На врв Bottom