Потребни ми се прозорци со максимална изолација на звук - ве молам за совет

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.723
Поени од реакции
9.836
не си во право, дрвото има добри страни но премногу заостанува зад металните и ПВЦ прозорци и врати.

Ево неколку текстови каде се наведени добрите и лошите страни на сите видови:

Предности на ПВЦ столарија
мани и предности
дрвена, ПВЦ или алу столарија
Не се слагам,сите викаат скапо одржување,треба да се фарба,лакира..блабла..Тоа се прави еднаш на 5-6 год.Голема работа,оправдание за мрзите.Плус бојата и лакот не е воопшто скапа,за разлика од тоа што добиваш,природен материјал,квалитет и естетика во домот.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.209
Поени од реакции
78.745
Два месеца како стаив дрвени. Сега за сега топ.
Десет години е времето што ми го рекоа за лакот, од надвор.
 
Член од
30 јануари 2014
Мислења
526
Поени од реакции
273
едноставен репер: која столарија повеќе се купува, ПВЦ или дрвена, јас не знам никого што вади ПВЦ и купува дрвени прозорци, а за обратно знам многу
 
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.821
Поени од реакции
2.911
Мислам дека пвц столаријата е моментално помодарство и дека за брзо време ќе биде повторно заменета со дрвена.Дрвото си е дрво,а пвц почна да ги покажув негтивните страни иако има и позитивни.
Види вака јас произведувам ПВЦ прозори и врати . И патем се знае,дрво си е дрво нема збор меѓутоа ние како хомо-сапиенс (човек) не можеме да дозволиме масовно сеча на дрва и би ги нарушиле еко-системот заради прозорчиња освен исклучоци на пример мебел,но алчните богати луѓе купуваат прозори од дрво дури и од ореово или црешово дрво кое чинат илијадници евра и пак има многу маани ,а со ПВЦ го однесовме на Атест за стрес-тест и како се покажува од секакви временски услови дури и за земјотрес и поплави од бура и освоивме четврта категорија за најдобра класа и квалитет и добивме сертификат и заради тоа ПВЦ профили за прозори се поефтини од дрво и се исплатливи и многу муштерии ми доаѓат да ставам ПВЦ прозори и не беше тешко ама маката е да извадам дрвни прозори. Значи ПВЦ се ефтини ама стаклото е изгор тука е проблемот што пак малку се изедначи со цената на дрвени прозори ама ПВЦ има многу избори дали со 4-5-6 коморен и со двојно или тројно стакло додека дрвените нема многу избори .


Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk
 
Последно уредено:
Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.023
Поени од реакции
949
Дали некој од вас има монтирано пвц прозорци од проспера? ако има такви споделете искуство?
позз
 
Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
2 години веќе користам 5 прозорци од нив и се е без никаков проблем. Сите одлично функционираат, се си дихтува, нема замаглување меѓу стакла, ниту зноење на внатрешна страна на стакло. Писмена гаранција даваат, 5 на стакло, 10 на профил и оков.
Едно да си пазиш, ако имаш прозорци на југ/југозапад, к-стакло ни под разно. Тоа им е маана на мајсторите што не те советуваат дека на таа страна к-стаклото пренесува топлина и не е препорачливо, јас не знаев, тие си измерија и си отидоа, други донесоа и намонтираа и во јануар се осеќше топлина преку стаклата. Со венецијанер спречив колку толку, кога би имал некоја пара би ги сменил со трослојно без к-стакло.
 
Член од
30 јануари 2014
Мислења
526
Поени од реакции
273
точно така, К стакло не смее да се монтира на јужна експозција, човек навистина треба да биде добро информиран за да не греши на вакви работи пошто од фирмите или не знаат или не сакаат да кажат.
Ево некои податоци

–Kojeficijent provodljivosti toplote 1.7 W/m2K
–Propuštanje UV zraka 35%
–Solarni faktor 62,9%
Ovaj tip stakla je dizajniran tako da sprečava gubitak toplote u spoljašnu sredinu, ugradjnom nevidljivi sloj koji redujuje transfer toplote. Ovaj sloj se montira na unutrašnju stranu prozora i dozvoljava sunčevim zracima da bez ikakvih problema uđu u prostoriju, dok sa druge strane ne dozvoljava toplotnoj energiji koja je u prostoriji da izađe u spoljašnu sredinu. Ovim se smanjuje u velikoj meti gubitak toplotne energije zimi i unapređuje energetska efikasnot doma tj. troškova za grejanje. Ne preporučuje se postavljanje ovih prozora na južnu ili jugozapadnu stranu objekta pošto mogu da dovedu do efekta staklene bašte i pregravanja prostorija leti kada su temperature visoke. Preporučuje se na severnoj strani gde se dešava najveći gubitak toplote
Kako funkcioniše ovo staklo?
Toplota se stalno kreće prema hladnijoj sredini. To znači da toplota u prostoriji kroz prozore “beži” u hladniju spoljašnu sredinu gde se gubi. Sloj koji je nanesen na staklu ne dozvoljava da se ova energija reflektuje nazad u prostoriji.
Sunčeva energija koja je nosilac toplotne energije, se sastoji od zraka koji imaju različita talasnu dužinu. Kratke talase ovaj zaštitini sloj propušta u unutrašnjost, deo energije se apsorbuje od strane samog stakla i ono se i samo zagreva, deo te energije ono emituje u atmosferu a deo u unutrašnjost. Drugi deo sunčeve energije se apsorbuje od strane zidova, nameštaja, zavesa, teptha i predmeta u prostoriji koji se isto tako zagrevaju. Zagrejani objekti re-emituju ovu toplotnu energiju, koja sada nije sa kratkim talasima nego sa dugim. Ka staklo ne dozvoljava dugim talasima da pređu preko njega, nego ih vraća nazad u prostoriju. Ako su stakla dupla što se i preporučuje spoljašne staklo se ne zagreva, dok je unutrašnje za neki stepen toplije, što doprinosi smanjivanju pojave kondenzacije.
цитирано од блог за ПВЦ прозорци>>
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
395
Поени од реакции
6
Дали некој има искуство со алупласт профилите?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom