Потеклото на Албанците

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Една теорија за поврзаност (која немора да биде точна) меѓу два слични термини:

Sippar (Sumerian Zimbir "bird city", modern Tell Abu Habbah, Iraq), was an ancient Sumerian and later Babylonian city on the east bank of the Euphrates, some 60 km north of Babylon.

Shqipe (Eagle - in Albanian)
Shqiptar (People of the Eagle - in Albanian)
Sippar (Bird City - in Sumerian/Modern Iraq Location)

http://en.wikipedia.org/wiki/Sippar

F

FilipMacedon

Гостин
Сведоштва за Гего-мирдитите

Територијата на кој денес живеат гего-мирдитите до XV век била чисто со македонско-словенски карактер,дури и имињата на Северна Албанија тогаш носеле слични имиња на градовите и селата денес во Македонија.За ова сведочат три крунски документи-Дечанските листови(1376год.),Скадарскиот катастих(1416год.) и Турските дефтери(1545-1568год.)
Во овие документи Албанците и Гегите неможете да ги најдете ни денешниве Албански простори,ниту на балканските воопшто.
Во Северна Албанија доминирало македонското население од Мијачката група,кои константно биле протерувани и асимилирани.
Гегите немаат тука ни грам култура за сведоштва за нивното постоење,црквите кои биле градени биле градени од Македонците,а џамиите биле градени од Турците.
Французите,пронајдоците од локалитетите во Албанија ги нарекле Словенски фибули(Пјер Габанес,Les Illyries de Bardylis a Gentios стр 7-10.)
За Гего-мирдитите турските записи секогаш ги нарекуваат со погрдни имиња,па така прекарите им биле диви луѓе,разбојници,полудиви коњи,диви ѕверови и др.(Sultan Selim III,Blant,Macnenzi,Irby)
Султанот Селим(1789-1807) во една бујурулдија од 1795год издадена вели.....Тоа е разбојнички народ,надарен со див и жесток карактер,кој е уште во мајчината утроба е задоен со лоши навики,да прави убиства ,кражби и безаконија над мирните луѓе.Тие лоши луѓе се нафрлаат да го уништат и обезлудат најубавиот дел од моето Царство -Македонија
Исто така напишал дека овие два народа се мразат меѓу себе и не се поднесуваат ни духовно ни физички.Едните со другите се однесуваат како вода и оган

Дури и Маркс и Енгелс ги предупредувале балканските народи на опасноста од нивната непредвидливост препоручувајќи им ...Гегите секогаш да ги држат под строга воена покорност(Сочиненија IX.Москва 1957,стр.3-10,31-36)

Нивната историја,Историја на Гегите,кажува дека по напуштањето на кавкаските простори од нивната прва татковина,секаде каде што мигрирале домородното население ги прогонувало и ги отфрлало поради нивното нецивилизирано,агресивно,злобно и насилно однесување(P.Migne,Patrologia p.737-738)

Доказ за дека постои нетрпеливост помеѓу Гегите и Тоските запишал Вицкерс,кој што еден припадник од Тоските од гратчето Фери му изјавил:"Би тебало да има граничен премин на реката Шкумба и ниту еден од северот не би требало без виза да влезе на Југот "(M.Vickers,Albania,page275)

Дури и лидерот на комунистичка Албанија крвно ги мразел Гегите,нив ги сметал за непријатели на албанската држава(Agim Musta,Med'it Kokalari,Кој беше Енвер Хоџа стр 27)

И најнесреќниот податок кој го најдов од турските власти од 1892год.
Во Македонија дејствувале 1400 гего-мирдитски банди.
А според Олег Велсов,Болгарија и Македонија,дивите арнаутски орди на груб и саркастичен начин убиле 7000 Македонци,а два пати толку луѓе осакатиле,претворајќи ги во трајни инвалиди.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ова ти е од книгата на Поповски?:)

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Не не, Петар Поповски е типчето кое пишува за Гегите, или Гего-Мирдитите како диви племиња(иако за нив пишува исто така и Џинот, Бугарчето, и други, што и не е чудно да биле диви, лоши, клети, да убивале, да имале банди именувани како Качаци од кои мака имале не само Македонците и другите славјански народи туку и самите албанци) и како дојденци од кој знае каде, претпоставки еден куп, де арапи, де кафказ, де курди, де татари, де кутригури еден куп.

Попвски во неговата книга или неговото дело, открива "ЕУРЕКА", дека гего-миртитите правеле зулуми од 17 век мисе чини па се до 2001 година, конфликт и мала војна или по проста форма на војна.

Качи глупости кои не се мерат со кантар, па така јас би го зел и како мерка на глупост Петарчо и би викал дека тежи едно 100 килаПетри(глупост) цела таа негова книга, која исто така носи и содржи и точни информации.

Арно, во креирање на јавно мислење, учестуваат и политичари како Љубчо Георгиевски кој за жал е протагонист на многу искривени теории во врска со македонците и македонизмот, но исто така и лоши и не-вистински историчари, како Петар Поповски, Ангелина Маркос итн...

Поповски претпоставил дека книгата ќе му ја купат само Македонци, па трупал од крај до крај, користејќи ја моменталната ситуација на меѓуетничко нетрпение, омраза, постконфилктни ситуации насекаде, и си вика, еве сигурно ќе поентираме и ќе приднесеме да го смениме мислењето на луѓево, а дали е вистина или не, кој ќе знае крај краева и не е битно, нема кој да преговори.

Арно се деси да ја купи еден Албанец, лаик, историчар но лаик, како мене кој потекнува од село Ладоришта, кое е 4 км од Струга, и кое во книгата на неколку пати се спомнуваат Геги и масакар над македонско население, селото се именува како Радолишта 1944 година.
Во таа година во тоа село се масакрирани 84 селани албанци, ТОСКИ, кој сака нека провери кој дијалект се зборува сега таму и низ цела струга, и не се масакрирани или убиени 79 Македонци! 28 Октомври 1944 година.

Презимињата на семејствата убиени во тоа село:

Lena (9persona), Murtishi (6), Zylali (6), Allka (5), Dauti (5), Klenja (5), Kolonja (3), Lleshi (3), Mahmudi (3), Hoxha (3), Sulejmani (3), Coma (3), Collaku (3), Emini (2), Etemi (2), Ismaili (2), Karanfili (2), Rika (2), Saliu (2), Ysha (2), Merko (2), Ajlazi (1), Aliaso (1), Belica (1), Islami (1), Kala (1), Malo (1), Shaipi (1), Velcani (1), Lena-Vërca (1), Ballhoski nga Struga (1), Vashi (1);

Жртвите се убиени од страна на БУГАРОФИЛСКИТЕ околни "ПАТРИОТИ": Симон Узунов, Јоне Лазони, Глигор Јорданоски, Сандре Узунов...

Овие дотични господа биле куропушачи на Бугарските локални милицајци!

V13 "врие" кај Гегите. Гегите се пример како треба да изгледа динарската раса.

Карлтон Куни и Ханс Гунтери.

Brakicefal носат динарците.
Ваков нос држат динарците.
Ваква шуплина, односно првата шуплина, долга и слабичка.

И двата се геги, и се пример како треба да изгледа еден динарик СТАРОСЕДЕЛЕЦ.
Можда биле диви, изолирани, валкани, идиоти, ама биле од секогаш тука.
А Поповски, ќе вергла, ги мрзи гегите, го избркаа од Дебар...

Овде...

http://carnby.altervista.org/troe/12-13.htm

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Една теорија за поврзаност (која немора да биде точна) меѓу два слични термини:

Sippar (Sumerian Zimbir "bird city", modern Tell Abu Habbah, Iraq), was an ancient Sumerian and later Babylonian city on the east bank of the Euphrates, some 60 km north of Babylon.

Shqipe (Eagle - in Albanian)
Shqiptar (People of the Eagle - in Albanian)
Sippar (Bird City - in Sumerian/Modern Iraq Location)

http://en.wikipedia.org/wiki/Sippar

Sumeria ako samo znaes sto zboruvas hehehehehe

Proveri Sumeria 5300BC

http://en.wikipedia.org/wiki/Sumer

Sumeri ----- Hittiti ---- pa nagore Pelazgijci se povrzani Sumerite ne dosle tuka vcera ili vo 10ti vek tuku Neolit

Citaj za Sumeria 90% ispagat vo V13 Haoplogrupot ostaj toa E-V13 e od EARLY NEOLITHIC origin vo Balkanot sto znaci V13 bil tuka koga Sumerite bile vo Mala Azija.

Sumerite i site civilizacii tamu bea Absorbirani od Araboidite koga dojdoa od juzniod del na arabskiot poluostrov 85%+ od Arabnoidite se J1 haplogroup Sumerite bile E - V13 posto i pred toa Levanti Kulturata bila E - V13 koga se preselile vo Balkanot, znaci kratko i jasno nekade vo 2500BC ili 3000BC Araboidite ja potopija Sumerskata i Levant Kultura.

Sega znaes sto znaci toa :smir:

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
33
Ќе коментирам само за бугарските ѕверства каде што во едно сведоштво пишува дека земале бебиња од мајки и на бајонет кај албанското население.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ќе коментирам само за бугарските ѕверства каде што во едно сведоштво пишува дека земале бебиња од мајки и на бајонет кај албанското население.

Сум рекол, и ќе кажам пак. Призренската лига, балистите, и другите организациони "банди" на албанците, се пандан на ВМРО на времето. Ослбодување на албанскиот народ од окупација. Ако, тие жртвите што некој ги жали, како дел од македонскиот народ, тогаш гадно се лаже. Тие жртви се играчи на бугарскиот/српскиот окупатор.
Да не почнувам со имиња. Но, само поради тоа што е роден, и живее во Македонија, не мора да значи дека некој е македонец во душа. Така да, нивната смрт не треба да ја жалите, туку да ја славите. Но, сепак, непристрасност е нешто што не постои во балканов, така да...на крајот албанците ќе бидат непријателот на Македонците, кои во реалност убивале бугарски/српски шпиуни.

F

FilipMacedon

Гостин
Незнам зошто се плашиш да прочиташ во дадените книги и извори,не ми е јасно,сите докази ги препиша на еден човек,како тој да бил во сите периоди:tapp:

И сега цвикаш за убиени од ваша страна,ко нашите 7000 убиени да се помалку вредни,секако тоа се природен синџир,убиваш-ке те убиваат.

И за генетиката,незнам дали стварно веруваш во тоа,или ке го менуваш Василије во Бардовци:), во првата слика разликата е огромна ,од челната структура,па до виличната,е сега си се фатил за носот,такви носови има и на кај Курдите и кај Кавказките народи,и сега што правиме....АВТОГОЛ.

Си личите нели...не само со носовите,туку и ликовите. :wink:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
дајте нешто повеќе за Елбасанската азбука како една од варијантите на албанското писмо и чие авторство му се препишува на некојси Бутикуе, која се користела од албанците се до 1908 , според гејците таа е модификација и стилизација на гејската алфавита и кирилицата. Колку има вистина во ова?

изгледала вака

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ja koristele nea, no koristele i meshan Grcko-Latinski bukvi... Azbuki itn... Arapska isto taka...

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Незнам зошто се плашиш да прочиташ во дадените книги и извори,не ми е јасно,сите докази ги препиша на еден човек,како тој да бил во сите периоди:tapp:

И сега цвикаш за убиени од ваша страна,ко нашите 7000 убиени да се помалку вредни,секако тоа се природен синџир,убиваш-ке те убиваат.

И за генетиката,незнам дали стварно веруваш во тоа,или ке го менуваш Василије во Бардовци:), во првата слика разликата е огромна ,од челната структура,па до виличната,е сега си се фатил за носот,такви носови има и на кај Курдите и кај Кавказките народи,и сега што правиме....АВТОГОЛ

Си личите нели...не само со носовите,туку и ликовите:wink:
So seta pocit, kon site, ali dojdi ti kaj mene na fakultet i vidi gi makedoncite od ruralnite kraista, pa ke vidime koj kako lici.

Ti treba ednas da pravis razlika megu Urbana Faca i Ruralna Faca, toa ima golema razlika. Lugeto od ruralnite delovi, osobeno tie od planinskite delovi(albancite ziveat pretezno vo ruralni sredini) imaat po ostri likovi, po ostri nosovi a lugeto od urbanite sredini imaat po meki faci, mnogu se posvetli. Imas i takvi i onakvi ali site se albanci, kako sto ima razlicni faci i kaj makedoncite.

Ne zaboravaj deka kaj albancite e mnogu pogolem procentot sto ziveat vo ruralni naselbi, po planini, vo Albanija, Kosovo i Makedonija.

Najdobar primer, idi vo Kruja, pa posle spusti se vo Tirana, i ke ja vidis razlikata.

Tie od gornata slika mi izgleat kako cisti SLOVENI, cisti srpski faci, a tie od dolnata slika cisto turski faci.

F

FilipMacedon

Гостин
So seta pocit, kon site, ali dojdi ti kaj mene na fakultet i vidi gi makedoncite od ruralnite kraista, pa ke vidime koj kako lici.

Ti treba ednas da pravis razlika megu Urbana Faca i Ruralna Faca, toa ima golema razlika. Lugeto od ruralnite delovi, osobeno tie od planinskite delovi(albancite ziveat pretezno vo ruralni sredini) imaat po ostri likovi, po ostri nosovi a lugeto od urbanite sredini imaat po meki faci, mnogu se posvetli. Imas i takvi i onakvi ali site se albanci, kako sto ima razlicni faci i kaj makedoncite.

Ne zaboravaj deka kaj albancite e mnogu pogolem procentot sto ziveat vo ruralni naselbi, po planini, vo Albanija, Kosovo i Makedonija.

Najdobar primer, idi vo Kruja, pa posle spusti se vo Tirana, i ke ja vidis razlikata.
Се слагам со тоа,има голема разлика,но за генетика читајте малку повеќе од иГЕНЕА,или од Шпанскиот институт,или било кој кој вршел генетски испитувања на балканот.
Поединци кои се обидуваат да се направат јаки генетичари,читајќи од интернет,не признавам,ниту здравиот разум ми го дозволува тоа,признавам само институти ,тимови,луѓе кои цел живот ја посветиле работа на тоа.
ПС Сликите не се од луѓе планинари,туку од урбани средини,Азербејџанци

A za divi mozda bile divi, ama bile stari, mnogu mnogu stari na ovie prostori....
Ај малку логика во твоето празно главче да влезе
ПрАко биле толку стари зошто се однесувале нецивилизирано.
ПрКога Планинарец ке се спушти од град,тој пак ке си го има планинарското однесување,треба неколку генерации за да дел од тоа однесување биде поцивилизирано
Значи ако твоиве биле толку стари,зошто уште останале дивјаци:toe:

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Се слагам со тоа,има голема разлика,но за генетика читајте малку повеќе од иГЕНЕА,или од Шпанскиот институт,или било кој кој вршел генетски испитувања на балканот.
Поединци кои се обидуваат да се направат јаки генетичари,читајќи од интернет,не признавам,ниту здравиот разум ми го дозволува тоа,признавам само институти ,тимови,луѓе кои цел живот ја посветиле работа на тоа.
ПС Сликите не се од луѓе планинари,туку од урбани средини,Азербејџанци

Ај малку логика во твоето празно главче да влезе
ПрАко биле толку стари зошто се однесувале нецивилизирано.
ПрКога Планинарец ке се спушти од град,тој пак ке си го има планинарското однесување,треба неколку генерации за да дел од тоа однесување биде поцивилизирано
Значи ако твоиве биле толку стари,зошто уште останале дивјаци:toe:

Drugar, gegite se planinski albanci ili na albanski se vikaat MALESORI, Mal = Planina. A toskite se pretezno albanci od ramnite mesta (juzna Albanija), i fala Bogu se razlikuvaat fizicki.
Sakas veruvaj sakas ne, ali prirodata e taa sto gi razdelila albancite na gegi i toski, taka da prirodata osven sto vlijaela vo fizickiot izgled istotaka vlijaela i vo nivniot jazik. Gegskiot dijalekt e po mazestven, so teska artikullacia na zborovite, po baven i po zvucen a dialektot na toskite e po mek, po tivok i po tecno zboruvaat.

Istotaka se razlikuvaat i vo folklorot, pesnite i orata. Gegskite pesni zboruvaat za heroizam, vojna i maskost, istotaka i orata im se so motivi od vojna, dokolku kaj toskite e najprisuten motivot na lubovta

A za taa slikata sto ja pokazuvas, mene mi izgledat ko turci, i fakt e deka najgolemiot del od Azerbejdzancite se so Tursko poteklo

Azerbaijan, a nation with a majority Turkic and Shi‘ite Muslim population, is a secular and unitary republic.

Drugar, mislam deka gresis, ne e bas taka kako sto izgleda.

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Sakas veruvaj sakas ne, ali prirodata e taa sto gi razdelila albancite na gegi i toski, taka da prirodata osven sto vlijaela vo fizickiot izgled istotaka vlijaela i vo nivniot jazik. Gegskiot dijalekt e po mazestven, so teska artikullacia na zborovite, po baven i po zvucen a dialektot na toskite e po mek, po tivok i po tecno zboruvaat.

Istotaka se razlikuvaat i vo folklorot, pesnite i orata. Gegskite pesni zboruvaat za heroizam, vojna i maskost, istotaka i orata im se so motivi od vojna, dokolku kaj toskite e najprisuten motivot na lubovta
Другар FilipMacedon
Аргументот е тој.. природата
ова со овој аргумент да ти биди заебана работа
Кој не ја разбира природата ,не разбира ништо од неа
ниту ќе разбере нешто во неа.
другар сакаш верувај сакаш не

Kajgana Shop

На врв Bottom