Потеклото на Албанците

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
биле неписмени, важно биле тука............
Не можеш да испитуваш јазик и писмо на неписмен народ.
Мора да имаш записи, на камен, на глина на папирус... па да споредиш. Оној шо ти тврди дека анализира и докажува нешто без докази и факти те заебава и тргни се од него. Тие шо лажат, и крадат и вошки имаат.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.177
Не можеш да испитуваш јазик и писмо на неписмен народ.
Мора да имаш записи, на камен, на глина на папирус... па да споредиш. Оној шо ти тврди дека анализира и докажува нешто без докази и факти те заебава и тргни се од него. Тие шо лажат, и крадат и вошки имаат.

Другар не знам што е работава, не ми кажал НЕКОЈ, туку читам статија во NYTIMES.COM барем таму нема зеабанции, не ставаат тие се што ќе најдат...........не знам за вас но мене ми личи на сериозно истражување.............
што ви е на вас? стварно мислите дека целиот свет е кренат на нозе и им помага на албанците против вас или што мислите??????????
--- надополнето: 26 август 2012 во 19:50 ---
Прв текст напишан на албански јазик е од 1462 година.
кога на накој ќе му речеш дека овде албанците зборувале пред 5000 години , прво прашање е “Дај доказ за тој јазик албански од пред 5000 години“
И ќе заќутиш.

Дефинитивно прати маил и жали се таму, другар јас не сум крив, јас не ја направив таа студија,
И прашувај ги нив : Дај доказ дека албанскиот јазик е од пред 5000год.....

Другар сите јазици се стари, нема новокреиран јазик, тешко е да креираш јазик, а како што велиш ти дека албанскиот е од 1000 год невозможно е јазик да креираш за 1000 год....
Сите јазици потекнуваат од една група на луѓе, првите луѓе......
После се поделиле, во сликат јасно се гледа дека секој јазик потекнува од некоја продолжена гранка, ен виси ниту една гранка, но некоја гранка се поделат (незнам дали е соодветен зборот) на повеќе Гранки (јазици) ( тие народи што менувале место или народи што се распространети како што се германите, словените идрг)
Но некои гранки останале така неизраснети, народите останале на едно место, немале голема експанзија, пр. арменците, грците, албанците.......

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Другар не знам што е работава, не ми кажал НЕКОЈ, туку читам статија во NYTIMES.COM барем таму нема зеабанции, не ставаат тие се што ќе најдат...........не знам за вас но мене ми личи на сериозно истражување.............
што ви е на вас? стварно мислите дека целиот свет е кренат на нозе и им помага на албанците против вас или што мислите??????????
На али мислам дека се заебаваат со вас.
Сите историчари знат дека податоци и историии на балканот од кај 1000 години ПНЕ се ретки, скудни, и непроверени. Едноставно нема пишани извори нема сигурни докази нема речиси ништо, а камоли некој да каже пред 5000 години кој каков јазик зборувал. Тоа е мајтап и научно шарлатанство. Таму убаво ти стои дека е тоа ХИПОТЕЗА значи некоја претпоставка која нема цврсти научни докази, дека е не се маправени истражувања, дека е дело на БИОЛОЗИ кои ставија зборови од разни народи во компјутр и компјутерот после рачунал кој јазик кога и како настанал и се развил.
Вакви “докази“ имаш на секаде, имаш правници, електроинжењери, економисти, свештеници... кои нудат “несоборливи“ докази дека баш нивниот народ е овде најстар. Али науката се базира на докази, наоди. Такво нешто за јазиците овде пред иљадници години - нема. Така да тој линкот, научно не вреди ни пет пари.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.177
кога веќе го спомна косово , зарем и косоварите се староседелци ? Башка и генетика не им е сродна ни со албанците од албанија и кои се сега косоварите ?

П.С : Само немој да кажеш дека си косовар ?:pos:
Косоварите се албанци, името косово е само географска, ништо друго.........
Разлика има само во диалектот..............

П.С. :јас сум албанец, од која територија сум нема врска...........

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Дефинитивно прати маил и жали се таму, другар јас не сум крив, јас не ја направив таа студија,
И прашувај ги нив : Дај доказ дека албанскиот јазик е од пред 5000год.....

Другар сите јазици се стари, нема новокреиран јазик, тешко е да креираш јазик, а како што велиш ти дека албанскиот е од 1000 год невозможно е јазик да креираш за 1000 год....
Сите јазици потекнуваат од една група на луѓе, првите луѓе......
После се поделиле, во сликат јасно се гледа дека секој јазик потекнува од некоја продолжена гранка, ен виси ниту една гранка, но некоја гранка се поделат (незнам дали е соодветен зборот) на повеќе Гранки (јазици) ( тие народи што менувале место или народи што се распространети како што се германите, словените идрг)
Но некои гранки останале така неизраснети, народите останале на едно место, немале голема експанзија, пр. арменците, грците, албанците.......
Јас ја прочитав статијата и доволно ми е што видов дека ЛИНГВИСТИТЕ чија професија е проучување на јазиците не се слагаат со таа хипотеза која ја нудат БИОЛОЗИТЕ чија професија е проучување на дрва пеперутки и коњи.

Албанскиот јазик не настанал пред 1000 години туку албанците се населиле на овие простори пред 1000 години. На овие простори се добро опишани и запишани сите народи кои живееле и во време на Рим и во време на Византија и во антика. Албанци - нема нигде. Не можеш да создаваш историја ако немаш запис. Историјата се записи, години, настани, војни, цареви.... податоци кои за албанци - нема. Се поменубаат во 12 век, прв пишан текст на албански јазик е од 14 век. Тоа се факти. Можеби некогаш ќе се откријат и докажат нови, но за сега нема податоци за народ албанци во тоа време.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.177
На али мислам дека се заебаваат со вас.
Сите историчари знат дека податоци и историии на балканот од кај 1000 години ПНЕ се ретки, скудни, и непроверени. Едноставно нема пишани извори нема сигурни докази нема речиси ништо, а камоли некој да каже пред 5000 години кој каков јазик зборувал. Тоа е мајтап и научно шарлатанство. Таму убаво ти стои дека е тоа ХИПОТЕЗА значи некоја претпоставка која нема цврсти научни докази, дека е не се маправени истражувања, дека е дело на БИОЛОЗИ кои ставија зборови од разни народи во компјутр и компјутерот после рачунал кој јазик кога и како настанал и се развил.
Вакви “докази“ имаш на секаде, имаш правници, електроинжењери, економисти, свештеници... кои нудат “несоборливи“ докази дека баш нивниот народ е овде најстар. Али науката се базира на докази, наоди. Такво нешто за јазиците овде пред иљадници години - нема. Така да тој линкот, научно не вреди ни пет пари.
оваа хипотеза ќе биде вистината доколку не се прави друга поточна..............дотогаш албанците се претставени како староседелци........

А што мислиш за оваа истражвање на ДНК- а

The highest levels of IBD sharing are found in the Albanian-speaking individuals (from Albania and
Kosovo), an increase in common ancestry deriving from the last 1,500 years. This suggests that a reasonable
proportion of the ancestors of modern-day Albanian speakers are drawn from a relatively small, cohesive
population that has persisted for at least the last 1,500 years. These individuals share similar numbers of
common ancestors with nearby populations as do individuals in other parts of Europe, implying that the
Albanian speakers have not been a particularly isolated population so much as a small one. Furthermore, our
Greek samples (and to a lesser degree, the Macedonians) share much higher numbers of common ancestors
with Albanian speakers than with other neighbors, possibly due to smaller e ects of the Slavic expansion
in these populations. The Albanian language is a Indo-European language without other close relatives
(Hamp, 1966) that persisted through periods when neighboring languages were strongly in
uenced by Latin
or Greek. The \origin" of modern-day Albanians is contentious; it is argued for instance that they are
descended in large part from the Illyrians (Wilkes, 1996) who populated the eastern side of the Adriatic sea
and part of modern-day Salento (Italy) during Roman times. Our results are certainly consistent with this
view, including the fact that Italians share more common ancestors with Albanian speakers than with other populations (although these ancestors are estimated to be from the last 1,500 years), so this may reflect more recent migration.

http://arxiv.org/pdf/1207.3815v2.pdf

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
оваа хипотеза ќе биде вистината доколку не се прави друга поточна..............дотогаш албанците се претставени како староседелци........

А што мислиш за оваа истражвање на ДНК- а

The highest levels of IBD sharing are found in the Albanian-speaking individuals (from Albania and
Kosovo), an increase in common ancestry deriving from the last 1,500 years. This suggests that a reasonable
proportion of the ancestors of modern-day Albanian speakers are drawn from a relatively small, cohesive
population that has persisted for at least the last 1,500 years. These individuals share similar numbers of
common ancestors with nearby populations as do individuals in other parts of Europe, implying that the
Albanian speakers have not been a particularly isolated population so much as a small one. Furthermore, our
Greek samples (and to a lesser degree, the Macedonians) share much higher numbers of common ancestors
with Albanian speakers than with other neighbors, possibly due to smaller e ects of the Slavic expansion
in these populations. The Albanian language is a Indo-European language without other close relatives
(Hamp, 1966) that persisted through periods when neighboring languages were strongly in
uenced by Latin
or Greek. The \origin" of modern-day Albanians is contentious; it is argued for instance that they are
descended in large part from the Illyrians (Wilkes, 1996) who populated the eastern side of the Adriatic sea
and part of modern-day Salento (Italy) during Roman times. Our results are certainly consistent with this
view, including the fact that Italians share more common ancestors with Albanian speakers than with other populations (although these ancestors are estimated to be from the last 1,500 years), so this may reflect more recent migration.

http://arxiv.org/pdf/1207.3815v2.pdf
Секогаш ме интересирало од кој Илир е земен ДНК за да се спореди со денешните народи вклучувајќи и Албанци.
ДНК може да ти каже од каде потекнуваш ако имаш ДНК од тој од чие потекло докажуваш дека си значи пример за утврдување на татковство земаш ДНК од родител и споредуваш со ДНК на детето.. Јас не знам кој како утврдил која е ДНК-та на некој Илир од пред 2000 години?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Хипотеза е нешто кое по дефиниција мора да биде проверливо. Таа мора да може да се провери научно инаку е ветер во магла. Значи ако нема научни истражувања и докази - не вреди.

За староседелци кажува историјата, имаш записи на народи кои овде беа живееа, војуваа имаа царства ... пред 2-3000 години. И кога предаваш историја можеш да се повикаш на тој антички или римски или византиски извор и да кажеш “Како што запишал Херодот или Прокопие или Патриколус, Светониј....“ тоа се вика фуснота. без фуснота - нема наука. Тогаш тоа станува роман исто како Хари Потер или господар на прстените.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.177
Јас ја прочитав статијата и доволно ми е што видов дека ЛИНГВИСТИТЕ чија професија е проучување на јазиците не се слагаат со таа хипотеза која ја нудат БИОЛОЗИТЕ чија професија е проучување на дрва пеперутки и коњи.

Албанскиот јазик не настанал пред 1000 години туку албанците се населиле на овие простори пред 1000 години. На овие простори се добро опишани и запишани сите народи кои живееле и во време на Рим и во време на Византија и во антика. Албанци - нема нигде. Не можеш да создаваш историја ако немаш запис. Историјата се записи, години, настани, војни, цареви.... податоци кои за албанци - нема. Се поменубаат во 12 век, прв пишан текст на албански јазик е од 14 век. Тоа се факти. Можеби некогаш ќе се откријат и докажат нови, но за сега нема податоци за народ албанци во тоа време.

Во мапата на Птолемеј е претставено град албанополис и племе албани.........значи спомнати се.........тоа е факт
Ако грците би менувале име пред 200 год во на пример Маникирија,,,, дали тоа ти дава право да кажеш дека маникиријците не посотеле, туку се дојденци пред 200год.......вие таа грешка намерно ја правите со албанците
Ти давам име на илирски владетел Bardhyli - бела звезда......Agron - зајди сонце.......ти пак велиш нема врска............
Што значи зборот Малишевијата????
Мое мислење е дека албанците се повеќе поврзани со грците отколку со илирите, но научниците велат така...........
--- надополнето: 26 август 2012 во 20:37 ---
Зашто е навредливо името Shqiptar?
Ме интересира зашто се лутат кога некој не-албанец на албанец му вика Ш(ќ)иптар, а кога албанец на албанец му вика така тогаш не се лутат. Демек Ш(ќ)иптар било навредливо.
Тоа другарчињата од албанска народност да ми го објаснат.

Кога ти како макодонец кога ме викаш ШИ(ќ)ПТАР, што сакаш да постигнеш? омаловажување?
Кога знаеш дека е навреда за албанец така да го викаш, зошто го викаш така?
Мислам дека треба да ги прашаме неалбанците во врска со ова особено тие народи кои го прават тоа, зошто сакаат да не викаат така, кога можат да не викаат како целиот свет..................?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Во мапата на Птолемеј е претставено град албанополис и племе албани.........значи спомнати се.........тоа е факт
Ако грците би менувале име пред 200 год во на пример Маникирија,,,, дали тоа ти дава право да кажеш дека маникиријците не посотеле, туку се дојденци пред 200год.......вие таа грешка намерно ја правите со албанците
Ти давам име на илирски владетел Bardhyli - бела звезда......Agron - зајди сонце.......ти пак велиш нема врска............
Што значи зборот Малишевијата????
Мое мислење е дека албанците се повеќе поврзани со грците отколку со илирите, но научниците велат така...........
--- надополнето: 26 август 2012 во 20:37 ---

Aлбанополис или населба на албаноите (не албанци али блиску сме) е споменат кај Птоломеј и дадени се точни кординати каде се наоѓал. Но до денес не е пронајден. Таа населба се поврзува со келтското поминување низ овие предели, имено во 4 век ПНЕ келтите од својата шкотска преминале во европа и почнале да се движат па преку денешна франција, шпанија, италија поминале и низ балканот поточно албанија и по некое време заминале на исток и во мала азија. Населбата Албанополис е само спомената кај птоломеј, ја нема ни пред а ни по него. Најверојатно е тоа населба на келтско племе од шкотска Албанои, кое на својот поход тука основаао населба која кратко траела. Денес во шкотска го имаме Албинон, а кога стигнале на Кавказот, истите келтио се населиле таму во областа која до нивно доаѓање се викала Каш а од ко се населиле се сменало во Албанија. И денес така се вика. За Илирите имаме доста податоци , пошто беа тука, учествуваа во сите битни историски настани, се споменуваат по имиња илирските народи, нивни кралеви, некаде и обичаи, население се опишуваат војните со нив.... Имаме тауланти, Хелидонци, Сесарети, Абри, Партини, Енхелејци, Дасарети, Пенести, Пирусти, Лабеати, Сциротени, Доклеати, Мелкумани, Деремисти, Плераеи, Ардиеи, Даорси, Далмати, Либурни, Јапиди, Хистри, дардани....
Но нема Албанци. Единствен е помен на таа населба која се поклопува со поминување на Келти од Шкотска (Албинон) и нивното населување и создавање на областа Албанија. Нема помен за некој народ племе Албани или поточно Албанои некои нивни војни... крал... плаќање даноци..... Денешните Албанци можеби водат потекло од тие (претпоставка) Албанои, иако преголема дупка има од поменувањето на Албанополис од Птоломеј па до следното поменување на Албанци ( и тоа не како албанци) значи некои 1000 години штама имаме што е чудно ако тоа бил народ кој живеел тука се бавел со земјделство или со трговија имале контакти со соседни народи , подпаѓале под нечија власт требало да плаќа данок, бил регрутиран во војска... бил христијанизиран, требало да има некој епарх или црква... (од сето тоа нема ни помен)
Не сакам погрешно никој да ме сфати дека овде пишувањета се насочени кон некого, лично мене не ме погодува дали се моите претци или на некого, овде дојдени пред 1000 години или пред 3000 години. Секој дошол некогаш, се населил во некој период и почнал да создава и остава траги на своето постоење. Јас ја сакам историјата од научен аспект и ценам докази, факти, нешто што држи вода, има логика и може да се потврди преку записи или наоди. Али овде е се премногу исполитизирано и национализирано, од спорт, историја, економија, па и се воздржувам често да пишувам и давам коментари на историски теми.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.177
Другар името албанија не е албански збор, туку збор даден од други народи, се претпоставува на латински алб = бело, поради планините покриени со снег............но најверојатно е индоевропски збор..........
албанците потекнуваат од едно или две племиња кои успеале да останат не допрени од експанзијата на словените и други народи кои доаѓале накај балканот.......
Илирите побегнале, биле убиени, асимилирани, но само еден дел заблагодарувајќи на стрмните и не пристапни терени останале на некој начин изолирани, таа *изолација* е тој мрак на неспомнување и преминување од илири на албанци....
Со паѓањето на моќта на византија и словенските царства, затоа што и тие биле напаѓани на сите страни, почнаа албанците да се проширеат, и од тогаш се појавуваат и во византиските написи.........
порано не биле запишани затоа што не биле важни за византија........
За ова се базирам врз тоа дека албанскиот јазик е ставен до грчкиот, а и позајмените зборови од сите околни народи го потврдува тоа...
најинтересно е позајмувањето на зборот drapanon од старогрчкиот јазик, што значи некакво сечило што се употребува во нива...
тој збор денешните грци не го употребат............

Kajgana Shop

На врв Bottom