Посвојување на деца

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Една познаничка на мајка ми, вдовица, со син на факултет, пред добри 10 години посвои детенце 7-8 години. Поголемите дечиња ретко се посвојуваат. Прекрасна одлука која и го смени животот. Мислам дека дури женава се подмлади. Детенцето пресреќно, она исполнета. Тоа е од оние нешта кои треба да станат пракса.
Исто познаници, постари луѓе, се обидувале долги години да имаат свое дете, на крај не успеале.
Се пријавија за присвојување и им дадоа ромче, а овие православни македонци, тоа црно ќумурче тие бели хаха.
Со толкава љубов го одраснаа, со толку грижа и посветеност па мислам дури и свое дете да имаа толку немаше да се посветат.

Дури потоа, откако психички се ослободија, мислам дека жената забремени но не сум сигурен што се случи дали успеа да ја изоди бременоста без компликации дека во години.

Како и да е, крајна хуманост и љубов покажаа луѓето и на такви парови треба да им се даваат деца. Па дури и на тој што нема партнер, а е спремен целосно да се посвети на детенцето како животен избор.

Живееме во затуцано општество, но добро е што во последно време има се' повеќе вакви примери.
 
C

CoolIris

Гостин
Никогаш не се знае што ни носи животот.
Кога не би можела да имам деца, од било кои причини, секако дека би посвоила.
На крај краева, она што те прави човек, не е способноста да направиш дете, туку способноста да го одгледаш детето и истото да го изведеш на прав пат.
 
Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.720
Поени од реакции
2.606
Кога не би можел да имам свое би посвоил.
Мислам дека кај нас ова е уште табу тема. Парови ќе се мачат со години и ќе потрошат грна пара ама не ни иди предвид да посвојат.
Америка, пример, на некој не му е проблем да посвојат дури и од други неразвиени држави, деца со пречки и тн.
 
D

dARK_ElementaL

Гостин
Да, не е важно дали би имал свое или не. Една од поголемите желби бо животот ми е да посвојам дете. Но не би посвојувал бебе или дете на возраст да не може да носи сеуште одлуки. Затоа што сакам сепак и тоа да одлучи дали би сакало да биде посвоено.
Оваа работа ја сметам за една од најхуманите.
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
Ради би посвоил "туѓо" одколку да направам со "своја крв" како што викаат, ако некогаш посакам да чувам дете.
Иначе кај нас тука еден куп створења има шо живеат сами и се осеќаат празни затоа што го пропуштиле биолошкиот часовник или неможеле да имаат од друга причина. Морало да биде од своја крв и днк. А можеби и подобро шо не посвоиле. Веројатно ќе биле само уште едни лоши родители.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
20.353
Поени од реакции
35.880
... посвојувањето оди преку „Домот за доенчиња и мали деца во Битола“ последен пат во регистарот на можни посвоители биле запишани 111 деца, на возраст од 4 месеци до 17 години, од кои:
-21 дете биле со поволни развојни потенцијали,
-29 деца биле со лесно отстапување во психомоторниот развој,
-25 биле со средно отстапување,
-36 деца биле со тешка психомоторна попреченост
па сега видите и размислите за потегот што значи голема обрска и дали сте спремни да се справите со ризик, оти дури и тоа со „поволни потенцијали“ значи сомнителен развој на детето, а не пак другите со докажан хендикеп!
...тоа е голема обрска, не е миленик па маче куче занимација, ќе посвојат дете, па потоа отпосле со растење најчето после 3, 4 години се појавуваат разни здравствени проблеми... и сега наместо новите родители да уживаат во долго очекувано дете како нов член на семејството, ќе мораат да трчат по лекари и по болници, кај нас нема традиција за следење на бременост која не е посакувана и позади да стои државата да ја следи ... тоа иде само онака инертно, најчесто дадени деца во домот за посвојување со хендикеп !
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
... посвојувањето оди преку „Домот за доенчиња и мали деца во Битола“ последен пат во регистарот на можни посвоители биле запишани 111 деца, на возраст од 4 месеци до 17 години, од кои:
-21 дете биле со поволни развојни потенцијали,
-29 деца биле со лесно отстапување во психомоторниот развој,
-25 биле со средно отстапување,
-36 деца биле со тешка психомоторна попреченост
па сега видите и размислите за потегот што значи голема обрска и дали сте спремни да се справите со ризик, оти дури и тоа со „поволни потенцијали“ значи сомнителен развој на детето, а не пак другите со докажан хендикеп!
...тоа е голема обрска, не е миленик па маче куче занимација, ќе посвојат дете, па потоа отпосле со растење најчето после 3, 4 години се појавуваат разни здравствени проблеми... и сега наместо новите родители да уживаат во долго очекувано дете како нов член на семејството, ќе мораат да трчат по лекари и по болници, кај нас нема традиција за следење на бременост која не е посакувана и позади да стои државата да ја следи ... тоа иде само онака инертно, најчесто дадени деца во домот за посвојување со хендикеп !
А ти госпоџице имаш деца? Одеднаш ми светна дека до сега од милионте теми на форум прв пат да ставаш меродија на тема у вези деца! А и според коментарот сега нешо си ми сумњива! :cautious:
Као сите други да кажеш дали би посвоила дете и зошто не?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom