Помош: Кратки програмки

Член од
20 октомври 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
ајдее пак јас :(

#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
int a[100][100];
int i,m,n,j;
cout<<"vnesete go brojot na redici m= " ;
cin>>m;
cout<<"vnesete go brojot na koloni n= " ;
cin>>n;

cout<<"vnesi gi elementite na dvodimenzionalnoto pole ";
for (i=1 i<=m i++)
cout<<" vnesete gi " <<i<<" -tata redica ";
for (j=1; j<=n j++)
{
cin>>a;
}
}
zbir=0;
for ( i=1; i<=m; m++)
{
for(j=1; j<=n; n++)
{
zbir = zbir + a;
}
}
cout<<"zbirot na elementi iznesuva " <<zbir<<endl;

}

Error1error LNK1561: entry point must be defined

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Ќе може помош околу ова ???

Да се најдат цифрите од природниот број n внесен преку тастатура кои се содржат (т.е. се наоѓаат) во природниот број m внесен преку тастатура.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Ќе може помош околу ова ???

Да се најдат цифрите од природниот број n внесен преку тастатура кои се содржат (т.е. се наоѓаат) во природниот број m внесен преку тастатура.
Претстави ги двата како низа од карактери, и изврти два циклуси еден во друг:

... за секоја цифра од број Н
... ... за секоја цифра од бром М
... ... ... ако цифрата од број Н е еднаква на цифрата од бројот М печати ја цифрата од бројот Н
... ... следна цифра од бројот М
... следна цифра од број Н

Дополнително, според задачата наместо да ги печатиш може да ги ставаш во некој бафер и да проверуваш дали веќе постои цифрата во резултатот за истата да не се појави два пати во решенитео.

Член од
6 октомври 2011
Мислења
8
Поени од реакции
0
Dali moze nekoj da mi pomogne so ovaa zadaca: 1+(1+2)+(1+2+3)...(1+2+...n) , treba da bide napisana kako potprograma vo pascal. blagodaram :)
--- надополнето: Nov 29, 2011 7:53 PM ---
Dali moze nekoj da mi pomogne so ovaa zadaca: 1+(1+2)+(1+2+3)...(1+2+...n) , treba da bide napisana kako potprograma vo pascal. blagodaram :)

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
Претстави ги двата како низа од карактери, и изврти два циклуси еден во друг:

... за секоја цифра од број Н
... ... за секоја цифра од бром М
... ... ... ако цифрата од број Н е еднаква на цифрата од бројот М печати ја цифрата од бројот Н
... ... следна цифра од бројот М
... следна цифра од број Н

Дополнително, според задачата наместо да ги печатиш може да ги ставаш во некој бафер и да проверуваш дали веќе постои цифрата во резултатот за истата да не се појави два пати во решенитео.
ја решив задачава ама доколку има повеќе исти броеви ми ги повторува како да го средам тоа ? Како мислиш така бафер ? Не те разбирам не сум се сретнал со поимот бафер во C досега, ќе може да ми помогнеш за задачава ?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
ја решив задачава ама доколку има повеќе исти броеви ми ги повторува како да го средам тоа ? Како мислиш така бафер ? Не те разбирам не сум се сретнал со поимот бафер во C досега, ќе може да ми помогнеш за задачава ?
Бафер ... хммм ... привремена локација, низа од цифри на пример. Прави проверка дали ја има цифрата како елемент во низата, ако ја нема додади ја и испечати ја ... или пак додавај без печатење (нормално со проверка дали веќе постои во низата или не) до крај на надворешниот циклус па потоа изврти ја цела низа и испечати ги елементите од низата.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221

Код:
int main()
{

int n = 43534, m = 383444, m2 = 0;

int db[10];
    memset(db, -1, sizeof(db));

cout << "Zaednicki broevi se: ";
    while( n > 0 ) {
          int tmp = n % 10;
          m2 = m;
          while( m2 > 0 ) {
                  int num = m2 % 10;
                  if(num == tmp && db[num] == -1) {
                        cout << num << ", ";
                        db[num] = 1;
                  }
                  m2 /= 10;
          }
          n /= 10;
    }

cin.get();
}
Еве го тоа што го збори pLaToOn, во низата db како индекс ги чуваш изминатите цифри кои се заеднички.
Значи сите елементи на низата db имаат иницијална вредност -1, при изминувањето проверуваш дали цифрите се заеднички и дали елементот од низата db со индекс „m“ == -1, ако вредноста на елементот е -1 тоа значи дека таа цифра не поминала и ја печатиш и на тој елемент од db му задаваш вредност 1.
Ваљда ме разбра :)

DreamCoder

По потрага на совршенство :)
Член од
15 ноември 2009
Мислења
77
Поени од реакции
9
Hey друже имам еден проблем во c++ и би сакал да добијам некоја идеја околу ова или по можност решение на задачата.Задачата гласи :Даден цел број да се закодира така што секоја негова цифра да се шифтира(зголеми) за нејзината следна а 9 ќе се замени со 0.Потоа цифрите да се измешаат со абецедни карактери така што ќе се добие мешан стринг.(Нема правило за распоредот на цифрите на бројот,може по избор на корисникот да се стават една до друга во стрингот)
Стрингот да се внесе во датотека, и потоа да се направи целата процедура за да се вратат цифрите во првобитна состојба.

програмата да се тестира за 3 броја кои се најмалце со 6 цифри.

Значи јас како што ја сватив задачата треба да изгледа вака:

Vnesete broj koj ima najmalku 6 cifri>13245978
печати :24356089 (ова се шифтирани)
после го меша 2a4x3g5h6u0t8e9 (и ова го вади во txt file)
и после од ова 2a4x3g5h6u0t8e9 да се извадат само буквите
и да се добие 24356089,а од него 13245978.
процедурава да се повтори за 3 броја.

Задачава е тешка и бара мислење,било каква помош би била потребна.
Фала однапред.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.176
Поени од реакции
106
Ми треба помош. Треба да се изработи Калкулатор со одзимање/збирање/множење/делење/проценти кој што ќе се отвара преку VirtualBox. Има ли некој готово нешто?

Член од
19 декември 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ајде малку помош околу оваа задача во Ц++:

1. Да се напише програма која за дадена реченица ќе ги печати сите зборови-палиндроми, нивната позиција (кој збор е по ред во реченицата) и колку вкупно такви зборови има. Програмата ЗАДОЛЖИТЕЛНО треба да работи со покажувачи.

Пример.

Влез:
Ana i drugarka i Ana.

Излез:
1-Ana
2-i
4-i
5-Ana
Ima 4 palindromi.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Ајде малку помош околу оваа задача во Ц++:

1. Да се напише програма која за дадена реченица ќе ги печати сите зборови-палиндроми, нивната позиција (кој збор е по ред во реченицата) и колку вкупно такви зборови има. Програмата ЗАДОЛЖИТЕЛНО треба да работи со покажувачи.

Пример.

Влез:
Ana i drugarka i Ana.

Излез:
1-Ana
2-i
4-i
5-Ana
Ima 4 palindromi.
Со stringstream изминувај ги зборовите од реченицата и проверувај дали се палиндроми
Дали зборот е палиндром ќе провериш со 2 покажувачи такашто едниот ќе почнува од 0 и ќе се зголемува, другиот од должината на стрингот - 1 кој ќе се намалува се така додека 2та покажувачи не се еднакви, доколку карактерите од едниот и другиот покажувач се еднакви значи дека зборот е палиндром и печати го индексот и зборот, а индексот зголемувај го при секое изменување на зборовите.

Логиката е таа, пробај да ја решиш сам, па ако заглавиш ќе ја наредиме. :)

Член од
28 февруари 2009
Мислења
3
Поени од реакции
0
Дали некој можи да ми помогни во Visual Basic.
Уште сум newbie некои работи ги знам, некој воопшто не можам да се снајдам.
Имам за задача да направам програмче, да внесиш текст, и да ти најди која буква најмногу се појавува во текстот. Пробав со разни функции, се што имаше на интренет се пребарав, незнам како да ги дефинирам буквите дали стринг, пробав char ама не ги препознава....се ми се измеша , воопшто незнам од кај да тргнам со програмава и како да го испишам кодот. :(

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
191
Дали некој можи да ми помогни во Visual Basic.
Уште сум newbie некои работи ги знам, некој воопшто не можам да се снајдам.
Имам за задача да направам програмче, да внесиш текст, и да ти најди која буква најмногу се појавува во текстот. Пробав со разни функции, се што имаше на интренет се пребарав, незнам како да ги дефинирам буквите дали стринг, пробав char ама не ги препознава....се ми се измеша , воопшто незнам од кај да тргнам со програмава и како да го испишам кодот. :(
Не сум сигурен но мислам дека има готови функции за работа со стринг во Visual Studio . За VB не ја знам баш синтаксата, али во C# имаш Convert.ToChar() кој можеш да го искористиш да конвертираш стринг во низа од карактери

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Ај малку помош со задачава..нуб сум уште :)

Da se napishe funkcija koja na vlez prima cel broj n,potoa kreira matrica od celi broevi (n x n).Elementite od glavnata dijagonala na matricata da imaat vrednost (i+j),site ostanati n.Za kraj da se pecati matricata.

Член од
23 септември 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
Го има ли некој C source code -от за Проблемот на ранец (Knapsack problem)? ?
Разгледајте го и ова:
Код:
#include<stdio.h>

int main(){
  int N,M,q,i; 
  int V[10],Z[10],B[1000],C[1000];
  printf("Vnesi broj na predmeti: ");
  scanf("%d",&M);
  printf("Kapacitet na ranecot: ");
  scanf("%d",&N);
  B[0]=0,C[0]=0;
  for(i=1;i<=M;i++){
                    printf("\nPredmet #%d:\n",i);
                    printf("volumen: ");
                    scanf("%d",&Z[i]);
                    printf("vrednost: ");
                    scanf("%d",&V[i]);
  }
  for(q=1;q<=N;q++) {
                  B[q]=0,C[q]=0;
                  for(i=1;i<=M;i++){
                                    if (Z[i]<=q){
                                                if(B[q-Z[i]]+V[i]> B[q]){
                                                                    B[q]=B[q-Z[i]]+V[i];
                                                                    C[q]=1;
                                                }
                                    }
                  }
  }
  printf("Optimalna vrednost na sodrzinata na ranecot e: %d\n",B[N]);
  printf("Izbranite predmeti se:\n");               
  q=N;
  while (C[q]>0) {
        printf("%d\n",C[q]);
        q=q-Z[C[q]];
  }

system("PAUSE");
  return 0;
}
Aко има некој што го решавал нека помогне..

Kajgana Shop

На врв Bottom