Поздрава но поскапа храна во Германија ?

M

Macedon1um

Гостин
Интересна тема потикната од новиот министер за земјоделство во Германија кој најавува драстични промени инаку доаѓа од партијата на зелените.


Со новиот министер за земјоделство на Германија, Чем Уздемир, доаѓаат и нови правила во германското земјоделство. Доколку новоименуваниот министер на овој ресор го постигне планот, тоа ќе значи поздрава, но поскапа храна, помала појава на дебелина кај граѓаните и позадоволни земјоделци. Вака најкратко можат да се опишат неговите планови, кои се оспорувани од конзервативците, па реализацијата на овие идеи сѐ уште е под знак прашалник. Уздемир е дециден дека храната не треба да се продава по поволни цени и дека сака да гледа повеќе органска, а помалку практична храна. Ова би можело да ги погоди посиромашните потрошувачи, но во исто време значи дека земјоделците ќе бидат платени за нивните производи по реални вредности.

„Квалитетот на храната во Германија е премногу низок, како и цените, а поради тоа сите губат. Веќе не би требало да има безвредни цени“, вели Уздемир, додавајќи дека ниските цени ги туркаат фармите во пропаст, ја спречуваат благосостојбата на животните, промовираат изумирање на видовите и ја оптоваруваат климата. „Сакам да го сменам тоа. Цената треба да ја одразува „еколошката реалност“ на производството“.

Уздемир наведува дека евтиното месо е лошо за потрошувачите, за фармите, за животните и за животната средина. Потрошувачите страдаат и поради евтината храна која содржи премногу масти, шеќер и сол. Тој истакнува дека над 50 отсто од возрасните Германци се со прекумерна тежина. „Понекогаш имам чувство дека доброто моторно масло ни е поважно од доброто масло за салата“, изјави министерот за Bild am Sonntag.

Целта на новата влада е до 2030 година да го зголеми германскиот удел на „органски одгледувана“ земја од сегашните 10 на 30 проценти.

Што ќе биде со цената на месото?

Уште во јули минатата година, специјалната владина комисија за иднината на индустриското земјоделство, составена од еколошки здруженија и групи на земјоделци, ги постави истите општи цели како и Уздемир. Така што тој само ја продолжува работата што е веќе започната. Намалувањето на потрошувачката на месо ќе ја зголеми заштитата на климата. Тој вели дека говедското месо треба да чини пет-шест пати повеќе од сега, или над 80 евра за килограм, наместо сегашните 14 евра, колку што сега е цената на килограм бифтек во Германија.

Смета дека поскапувањето е неопходно за да се избалансираат трошоците поради загадувањето и губењето на биолошката разновидност, за што Комисијата проценила 90 милијарди евра годишно. Исто така, неговиот став е дека млечните производи би требало да чинат два до четири пати повеќе од сега.

Комисијата навела дека е потребна инвестиција од седум до 11 милијарди евра годишно за финансирање на еколошката трансформација на земјоделската индустрија. Во извештајот се наведува дека нема да има начин да се намали вкупната количина на добиток на германските фарми, што неминовно би значело помалку месо на пазарот и повисоки цени.

Какво е вашето мислење на темава ? Дали е можно во скоро време да видиме вакви крупни промени или се ќе остане само на идеја..
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.184
Поени од реакции
21.308
Ne e tocno deka kvalitetot na hranata e niska. Imas sekakov kvalitet. Ovde zboruvame samo za najeftinata hrana, na primer pakovanoto meso vo marketite. Dali e poslab kvalitet od Bio-meso vo mesara? Da? Dali toa znaci deka kvalitetot e los? Ne. Na kaj proizvodstvoto na meso e masovno proizvodstvo ima pregolema ponuda i so toa niski ceni. Germanija eksportira 2,3 milioni toni svinsko meso godisno. Zelenite vodat ideoloska vojna protiv proizvodstvo i jadenje na meso. Da, lugjeto od zdravstveni pricini treba pomalce da jadat i da, zivotnite treba podobro da se cuvaat no podobar kvalitet ne se postignuva so poskapuvanje na cenata so danoci tuku zakonski mora da ima pravila koi na zivotnite im ovozmozuvaat podobri uslovi. Taka em podobar kvalitet ke ima sto znaci i poskapa cena ama potkrepeno so podobar kvalitet. Oti na kraj lugjeto pak ke jadat meso i da poskape kiloto za evro ili dve.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.297
Поени од реакции
7.252
Продавање на скапа магла се вика ова. На крај сиромавиот ќе си го плати овој луксуз што ќе си плати повеќе пари за месо ама зато ќе јаде помалку количински што за него тоа ќе биде здраво и нема да биде дебел ко божем дебелината од месо доаѓаше а не од шеќерите. :icon_mrgr:
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.184
Поени од реакции
21.308
Иначе интересно околу свонското. Убајте делови како филет, врат, бут или грб остануваат за Германски пазар а „деликатесите“ како уши, нос, нозе одат во Кина за солидни цени. Затоа можат да си дозволат ефтини цени во Германија.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom