Да, и низ таа обука поминуваат “fire marshals”, на секој спрат по 5. Тие се одговорни и за евакуацијата.Вежба е едно, обука сосема друго. Кај мене обуката траеше еден час, дури имаше и практичен дел каде гасевме со различни апарати за различни видови на пожар. Пожар од батерија, масло, дрво, предизвикано од струја, се сосема дијаметрално различни пожари.
Кога има смисла да се гаси и каде, во кој момент евакуација итн.
Еве јас работам во еден од најголемите хотели кај нас, обуката ја држеше некое фирмиче од Тетово, еден ден, трае околу 2-3 саати (ради реда, на крај ти се потпишува на некој сертификат и толку).Да, и низ таа обука поминуваат “fire marshals”, на секој спрат по 5. Тие се одговорни и за евакуацијата.
И воспитувачките во градинка ги имаат овие вежби два пати годишно, заедно сосе месечни вежби за евакуација на цела градинка.
Во мК и еден излез да е, ќе го затворат за да се стави шанкче или сепаре.
Dosta komplicirani povredi se ova i treba specijalna griza i tretmani, pomos od nadvor e neophodna istoto odma ni bese preporacano od Romanija koi imaa slicen incident i bas poradi toa sto ne pustile nadvor luge, dosta umrele vo bolnica.47 пациенти ќе се третират надвор од државата, крах и во здравството. Кила да фатиш или камен во бубрег шубе ќе ти е да му дајш доверба на докторот. Ова е само територија и по документи држава, сите институции на колена.
Се издава лиценцата цела деценија на секоја година, и кога се случува трагедијата лиценцата е со поминат рок, важи до 14 03, потпишана е од заменичката, таа со две презимиња на иќ, буквално сите повеќе од деценија даваат лиценца на шупа.Значи Шкифора Бектеши бившиот министер за економија ја издал лиценцата на шупата, абе реков јас сите зла ни почнуваат од нив. За нив нема закони се им е дозволено, корумпирани до срж, не дека и нашите се поарни. Инспекторите се тука да земаат мито, не да вршат инспекци, сите инспектори треба да се прочешлаат убаво и сегашни и во пензија прошли инспектори, инспектори за труд, инспектори за контрола на квалитет
на храна, и шо ти ја знам уште какви не инспекторчиња кои работеле незаконски а сега можеби се и во пензија.
Значи до толку е заглибана во кал работава. Еј цела деценија давана лиценца за шупа, заменичката игра како и свират.Се издава лиценцата цела деценија на секоја година, и кога се случува трагедијата лиценцата е со поминат рок, важи до 14 03, потпишана е од заменичката, таа со две презимиња на иќ, буквално сите повеќе од деценија даваат лиценца на шупа.
Член од најблиска фамилија имам кој работи во хирургија во битолската болница, во кланицата. Имаш само операција на жолчка, кила и вадење на бенка, во вториотнајголем регионален центар на здравство. Поради не доволна стручност на докторите секоја друга операција се пренасочва во Скопје. Тврдам дека има стручни лекари, ама се премалце и немат ресурси за поголеми зафати.Dosta komplicirani povredi se ova i treba specijalna griza i tretmani, pomos od nadvor e neophodna istoto odma ni bese preporacano od Romanija koi imaa slicen incident i bas poradi toa sto ne pustile nadvor luge, dosta umrele vo bolnica.
Nie imame kapaciteti i jaki lekari za vakvi slucaji ama ova e nadvor od sekoja simulacija, nit drzavni nit privatni bolnici ne se vo sostojba so ova da se spravat so ogled deka treba specificna ekspertiza i znaenje a i konstantna griza, za teski izgorenici.
47 пациенти ќе се третират надвор од државата, крах и во здравството. Кила да фатиш или камен во бубрег шубе ќе ти е да му дајш доверба на докторот. Ова е само територија и по документи држава, сите институции на колена.