Пензија

Член од
29 август 2008
Мислења
255
Поени од реакции
23
Dali znae nekoj da mi objasni koi se postapkite za dobivanje na penzija od pocinat. Imeno koi se potrebnite dokumenti koi treba da se imaat za da se ubrza postapkata od pricina sto salterskite sluzbi kaj nas se tolku usloznati sto e skoro nevozmozno covek da dobie nekoja rabota bez da pobara pravna pomos. Pocinatiot ima raboteno vo nekolku firmi i za godinite sto ima raboteno ima soodveten pecat od firmite vo kniska. Armo ama socijalnoto bara m1 i m2 obrasci koi trebalo da se nabavat od firmite vo koi ima raboteno. Mene toa nekako ne mi ide vo glava pa bi sakal ako nekoj e upaten vo tie raboti da mi dade sovet. Odnapred blagodaram!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Dali znae nekoj da mi objasni koi se postapkite za dobivanje na penzija od pocinat. Imeno koi se potrebnite dokumenti koi treba da se imaat za da se ubrza postapkata od pricina sto salterskite sluzbi kaj nas se tolku usloznati sto e skoro nevozmozno covek da dobie nekoja rabota bez da pobara pravna pomos. Pocinatiot ima raboteno vo nekolku firmi i za godinite sto ima raboteno ima soodveten pecat od firmite vo kniska. Armo ama socijalnoto bara m1 i m2 obrasci koi trebalo da se nabavat od firmite vo koi ima raboteno. Mene toa nekako ne mi ide vo glava pa bi sakal ako nekoj e upaten vo tie raboti da mi dade sovet. Odnapred blagodaram!
Дали починатиот веќе користеше пензија, најпрвин?
Доколку користел пензија, не ми е јасно зошто м1/м2...?
И, кој би бил „наследник“ на пензијата.
Мислам дека доколку појасниш малку повеќе, колегите и јас би можеле да бидеме од помош :)

Член од
29 август 2008
Мислења
255
Поени од реакции
23
Починат е во тек на работниот однос. Се мисли како неговата жена да земе пензија?! Социјалното бара од бившите фирми м1 и м2 обрасци.. и мене тоа не ми е јасно.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Починат е во тек на работниот однос. Се мисли како неговата жена да земе пензија?! Социјалното бара од бившите фирми м1 и м2 обрасци.. и мене тоа не ми е јасно.
м1/м2 обрасците ќе покажат стаж на осигурување...фирмите ги чуваат во архивите, а колку што знам, и ПИО би требало да ги има...
Значи, оди барај од фирмите м1/м2...и однеси каде треба, па пиши понатака.

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
spored noviot zakon pravo na penzija se steknuva so napolneti 62 god .starost za zeni i 64 god .za mazi,i najmalku 15 godini raboten staz.
neznam dali e vo red so ovoj zakon vaka kako sto e donesen i se primenuva,a gledam deka nikoj ne se buni .

sto mene ne mi e jasno???
zakonot e donesen neodamna i vazi za site.sega toj sto ke se vraboti na 43 god. ke raboti do 62 god. ,znaci 15 godini ke mu se odbiva od platata za vo penziski fond
toj pak sto se vrabotil odamna na 18 god,ke raboti do 62 godini starost ,znaci na nego ke mu se odbiva od platata celi 44 godini vo penziski fond.
se nadevam deka ke me razberete sto sakam da kazam
znaci edniot ke raboti samo 15 godini i ke zeme penzija ,a drugiot ke raboti 44 godini dodeka zeme penzija
ili uste poprosto edniot ke uplaka vo penziski fond samo 15 godini ,drugiot pak ke uplaka 44 godini vo penziski fond,za na krajot dvajcata zemat ista penzija (mislam ista ke im bide visinata na penzijata dokolku se vraboteni vo ista firma)
ova navistina ne mi e logicki,i ne mi e jasno kako ,koj i zosto go napravi ovoj zakon,i ne mi e jasno dali i ova e ustavno izdrzano,mislam deka tuka se povreduvaat najprvo covekovite prava i red drugi prava od raboten odnos,no za volja na vistinata nemam soznanie deka nekoj go osporuva vakviot zakon.

spored mene bi trebalo da se napravi koj po koj zakon e vraboten po toj zakon da se penzionira
ili da pjasnam ako nekoj se vrabotil vo 1990 godina i togas vazel zakon za penzioniranje na primer so 35 godini staz i 55 godini starost,toj treba da se penzionira togas koga ke gi ispolni tie uslovi,bez ogled na toa dali vo meguvreme da receme vo 2000 godina bide donesen nov zakon so novi pravila za penzioniranje.po toj nov zakon da receme donesen vo 2000 godina ke se penzioniraat tie sto ke se vrabotat po 2000 god
bi sakala mislenje ili mozebi soznanie dali nekoj go potegnal ova prasanje pred relevantnite institucii,i dokolku nema vakva inicijativa koja e procedurata za da se ispita ustavnosta na ovoj zakon koj e sega na sila i se primenuva?

Член од
8 јануари 2009
Мислења
929
Поени од реакции
21
Едвај чекам у пензија:))

Член од
1 април 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ve molam,dali moze da se kupi raboten staz od nekoj,dali postoi takva moznost?Vi blagodaram od napred

Kajgana Shop

На врв Bottom