ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
Vlad II Draculea напиша:
Е дали има некој пдф.... Algoritms and Data Structures in Java..... jas imam kniga ali e samo matematicka i ne mi davaat od biblioteka povejeke od 7 dena taka da pdf dobro bi mi se nasli.. ALI Java da e kodot... ako ima nekoj neka pisi PP
ако стварно сакаш да научиш алгоритми и податочни структури баш и таква книга ти треба како што ја имаш па алгоритмите после сам да ги пишуваш у кој јазик сакаш, биди хардкор програмер :icon_lol:

V

Vlad II Draculea

Гостин
другарче напиша:
ако стварно сакаш да научиш алгоритми и податочни структури баш и таква книга ти треба како што ја имаш па алгоритмите после сам да ги пишуваш у кој јазик сакаш, биди хардкор програмер :icon_lol:
Проблемо е шо не ми ја дава повејке од 7 дена.... а ми треба минимум месец за книга од 400страни математика... проблемо е барам во Јава пошто лиситие се многу заебани како и дрвата попшто нема покажувачи,,, иначе не се секирај, хард кор сум.хехехе

Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Дракулче, арно ти велат. Ти научи ги алгоритмите, па после дали јавал или мавал исто ти се фаќа.

Имаше едно време вакви, ај ќе пребарам по архивите да видам нешто. Ама мислам дека со во HTML. Како и да е, нема да ти смета.

Инаку, закон по тоа прашање се две книги : Algorithms+Data Structures=Programs, од Niklaus Wirth, и The Art Of Computer Programming - Donald E. Knuth. Ама и вторава има бааги математика, нема да те бендиса (а тоа е грешка број 1 што ја прават повеќето од амбициозните програмери, шо не ги учат општите принципи).

Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
Vlad II Draculea напиша:
Проблемо е шо не ми ја дава повејке од 7 дена.... а ми треба минимум месец за книга од 400страни математика... проблемо е барам во Јава пошто лиситие се многу заебани како и дрвата попшто нема покажувачи,,, иначе не се секирај, хард кор сум.хехехе
уште не си се научил како што треба :) листите и дрвата се многу поедноставни во Јава затоа што нема покажувачи, вервај на патило

V

Vlad II Draculea

Гостин
More лујџе... не е математиката проблем... проблем е шо немам пари да ги купам книгите... а од библиотека ми ги даваат само на 7 дена..... аман... зато побарав пдф.. за да не треба да врајкам... .ексик.. одма ме мисндерстуд

А и другарче... мене листите и дрвата полесни ми беа во ц++... изгледа оти сум на ц++ навикнат се нервирам за јавава... ај че бидит...

Член од
20 јануари 2006
Мислења
17
Поени од реакции
0
Vlad II Draculea напиша:
Eve sega dobivas
Rek max i min низа, Der Forscher
//VAKA sega.... nemav compiler da ja probam... vo Visual ti e kodot.:). ne mi se odi doma za da comeliram.. probaj bi trebalo da raboti//

#include<iostream>
using namespace std;
int min(int mat[30][30],int br,int kol);
int max(int mat[30][30],int br,int kol);
int min(int niza[30], int br);
int max(int niza[30], int br);

void main()
{
int n,m,i,j,a[30][30],mali[30],golemi[30];
cout<<"Kolku redici ima nizata ";cin>>n;cout<<endl;
cout<<"Kolku koloni ima nizata ";cin>>m;cout<<endl;
cout<<"Vnesuvajte gi\n";
for(i=0;i<n;i++)
{
cout<<i+1<<". redici\n";
for(j=0;j<m;j++)
cin>>a[j];
}
for(j=0;j<m;j++)
{
mali[j]=min(a,n-1,j);
golemi[j]=max(a,n-1,j);
}
cout<<"Najmal element e "<<min(mali,m-1)<<", a najgolem "<<max(golemi,m-1)<<endl;
}

int max(int mat[30][30],int br,int kol)
{
if(br==0)
return mat[br][kol];
else
{
if(mat[br][kol]>max(mat,br-1,kol))
return mat[br][kol];
else
return max(mat,br-1,kol);
}
}
int max(int niza[30],int br)
{
if(br==0)
return niza[br];
else
{
if(niza[br]>max(niza,br-1))
return niza[br];
else
return max(niza,br-1);
}
}
int min(int mat[30][30],int br, int kol)
{
if(br==0)
return mat[br][kol];
else
{
if(mat[br][kol]<min(mat,br-1,kol))
return mat[br][kol];
else
return min(mat,br-1,kol);
}
}
int min(int niza[30],int br)
{
if(br==0)
return niza[br];
else
{
if(niza[br]<min(niza,br-1))
return niza[br];
else
return min(niza,br-1);
}
}
иначе кодот е земен од студент на ПМФ, твој колега....
Editед

Фала многу за кодот. Глеадм дека работи, без да го искомпајлирам бидејќи е доста добро направен. Се гледа дека имало овде програмери. Ме радува што ќе има на кого да му се обратам кога ќе ми треба некоја посериозна помош.
Благодарам уште еднаш.
Поздрав

Член од
20 јануари 2006
Мислења
17
Поени од реакции
0
Е навистина дали некој има некоја добра книга во ПДФ за Алгоритми, посебно за структури и листи, оние двострано поврзани. На едностраните им ги фатиф крајот ама на тие двостраните уште ме бунат покачувачите. Нека за почеток бидат за С++.

Член од
20 јануари 2006
Мислења
17
Поени од реакции
0
Vlad II Draculea напиша:
More лујџе... не е математиката проблем... проблем е шо немам пари да ги купам книгите... а од библиотека ми ги даваат само на 7 дена..... аман... зато побарав пдф.. за да не треба да врајкам... .ексик.. одма ме мисндерстуд

А и другарче... мене листите и дрвата полесни ми беа во ц++... изгледа оти сум на ц++ навикнат се нервирам за јавава... ај че бидит...
Пријател ако сакаш ефтини книги во печатена форма појди си во Бугарија! Замисли за 100 денара купувам книга за Јава од 150 страни. Малце е за почетници, вовед во Јава, ама за тие пари ни хартијата и бојата што ја трошеле не вреди. Е сега проблемот е што се на бугарски, па не знам дали можеш да разбереш се. И јас се мачам во разбирањето иако сум блиско до Бугарија. Ако сакаш може јас кога ќе си идам дома да тркнам до Бугарија и да ти купам некоја. Имаат доста голем избор, за пробрамирање и за обработка на слики, посебно. Иначе цените се движат од 100 денари па до 1000-1200 најскапа книга.

V

Vlad II Draculea

Гостин
Пак ке ти кажам дека е од твој колега кодот, ама баш некни го гледав, па ко рече дека ти треба само го накуцав ко најдов компјутер... Вака сега, од книга до книга има разлика... Не е важно само да ја имаш, важно е да ја прочиташ. А бугарски автори не преферирам. И не ми треба книги од било кого. Претежно преферирам, O'reilly за било кој јазик. Ама никако да најдам Алог/Дат од нив, пошто на фак скоро сите портој ми се затворени. така да ѕато барам да ми прати некој. Иначе земам од библиотека...
Е за листите па и не се толку лоши слајдовите од кај вас на факултет.. Имаш и аудиториски и лабаратоориски... шо е доволно.. а инаку ако си ги сватил едностраните, двостраните ти е исто само наназад!.. е нејкам книги од бугарија, јас да дојдев МКД убо ке беше.

Е и не цитирај цел код..
Ако имаш други прашајна, прашај

Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
Vlad II Draculea напиша:
... проблем е шо немам пари да ги купам книгите...
е тука ме погоди у срце :)
ти најдов книга, пиши ми маил по пп да ти ја пратам. ако му треба и на некој друг нека се пофали по пп

V

Vlad II Draculea

Гостин
Али пошто си колега, од пола мои другари, ај... E и не биди лош да го споделиш со другарчината :)

Kодов долу ти е за двојно поврзани листи..
Структурата Ноде ти ги претставува нодовите. Вклучува и int зачувани податоци и поинтер до следниот и претходниот нод од лостата . Очигледно можи да се измени Нодот structure за да се зачуваат други типови на податоци и кодот е идеално направен ѕа конверзија со template кој се компелира со било какоб податок. Како додаток, сите листи се идеални за да бидат имлементирани како класа.Кодот ти е во C се надевам дека нема да имаш проблеми.
Е и НОД.... како е на македонски појма неам

#include

struct NODE {
NODE *pNext;
NODE *pPrev;
int nData;
};

NODE *pHead, *pTail;

// Zavisnost, Nod na kraj od listata
void AppendNode(NODE *pNode)
{
if (pHead == NULL) {
pHead = pNode;
pNode->pPrev = NULL;
}
else {
pTail->pNext = pNode;
pNode->pPrev = pTail;
}
pTail = pNode;
pNode->pNext = NULL;
}

// Vmwtni Nod vo listata posle pAfter
void InsertNode(NODE *pNode, NODE *pAfter)
{
pNode->pNext = pAfter->pNext;
pNode->pPrev = pAfter;
if (pAfter->pNext != NULL)
pAfter->pNext->pPrev = pNode;
else
pTail = pNode;
pAfter->pNext = pNode;
}

// Go otstranuva Nodot od listata
void RemoveNode(NODE *pNode)
{
if (pNode->pPrev == NULL)
pHead = pNode->pNext;
else
pNode->pPrev->pNext = pNode->pNext;
if (pNode->pNext == NULL)
pTail = pNode->pPrev;
else
pNode->pNext->pPrev = pNode->pPrev;
}

// Brisi lista
void DeleteAllNodes()
{
while (pHead != NULL)
RemoveNode(pHead);
}

void main()
{
NODE *pNode;

// dodadi "predmeti-podatoci" na listata
for (int i = 0; i < 100; i++) {
pNode = new NODE;
pNode->nData = i;
AppendNode(pNode);
}
// Pokazi go sekoj element od listata
for (pNode = pHead; pNode != NULL; pNode = pNode->pNext) {
printf("%d\n", pNode->nData);
}
// brisi nodovi
DeleteAllNodes();
}

Devilking

Tasmanian Devil
Член од
16 јануари 2006
Мислења
664
Поени од реакции
1
другарче напиша:
е тука ме погоди у срце :)
ти најдов книга, пиши ми маил по пп да ти ја пратам. ако му треба и на некој друг нека се пофали по пп
Ако можеш прати ако не ок...ке се помачам да ја најдам

Член од
20 јануари 2006
Мислења
17
Поени од реакции
0
Слушај другар, книгите во бугарија не се од бугарски автори. Бугарите не се толку интелегентни да пишуваат стручни книги. Сите се преводи од агнлиски на бугарски, ама за таа разлика се доста поефтини. Знам дека од книга до книга има разлика, ама преводите се од познатите Bible, и не знам кои други издавачки куќи имаше.
Сепак фала ти за кодот за двострано поврзаната листа, ќе го разгледам деновиве, пошто денес си одам дома. И за авторските права не се секирај не ги злоупотребувам во никој случај.
Поздрав

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom