ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 јануари 2006
Мислења
17
Поени од реакции
0
Dejan] напиша:
webmaster, dali moze nekako da gi dobijam materijalite za C++ ili za bilo koj programski jazik vo bilo koja faza na uchenje? Elektronska verzija, pechatena ili sl.
Нема проблем...
Само кази ми маил и ќе ти ги пратам...
Ама пази ова ни се предавања од факултет и се PowerPoint презентрации зачувани во ПДФ формат, така да не знам колку ќе ти помогнат. Ако сакаш имам една книга Ц++ ама е на бугарски, неа можам да ти ја дадам да ја копираш....
Поздрав...

Член од
20 јануари 2006
Мислења
17
Поени од реакции
0
gOJDO напиша:
Еве јас да извреѓам како електраш неинформатичар...
Врска немате ни ПМФ, ни ЕТФ информатичарите.
80% од вас коа ќе дипломираат сеуште не знаат WORD и EXCEL да работат!
Е тука правиш голема грешка!
Сега баш учам да полагам Word Excel i PowerPoint и тоа напредни опции. Ова е воведено оваа година да се учи. Знам дека беше правило до сега дека информатичарите на ПМФ немаат појма од Word, ама веќе не е. Имаме посебен предмет за тоа....

Devilking

Tasmanian Devil
Член од
16 јануари 2006
Мислења
664
Поени од реакции
1
webmaster напиша:
Pa sega zavisi za sto ti treba Dejan] ! Ako sakas za C++,moze nesto da storam za tebe, zasto samo toa ucevme vo prv semestar i toa samo strukturno programiranje. Veke vtor kje pocneme so objektno pa togas moze da pravime muabet za toa. Ako sakas za voved vo C++ slobodno prasaj sto te interesira! Pozdrav
По ова си помислив дека си на електро...затоа што си ги знам предметите...

webmaster напиша:
Извини Devilking ама јас не сум електраш! Студирам информатика, ама на ПМФ! И тоа.....:)
А ако не си на електро тогаш ке си на ПМФ...иста работа..различно пакување

Devilking

Tasmanian Devil
Член од
16 јануари 2006
Мислења
664
Поени од реакции
1
gOJDO напиша:
Еве јас да извреѓам како електраш неинформатичар...
Врска немате ни ПМФ, ни ЕТФ информатичарите.
80% од вас коа ќе дипломираат сеуште не знаат WORD и EXCEL да работат!
Точно така...речиси 80% немаат поима од таа работа (си ги знам колегите но останатите 20% знаат пак и за другите) ...што се вика незнаат што е компјутер а ке дипломира..срамота

gOJDO

Пациент, неизлечив
Член од
4 јануари 2006
Мислења
1.304
Поени од реакции
20
webmaster напиша:
Е тука правиш голема грешка!
Сега баш учам да полагам Word Excel i PowerPoint и тоа напредни опции. Ова е воведено оваа година да се учи. Знам дека беше правило до сега дека информатичарите на ПМФ немаат појма од Word, ама веќе не е. Имаме посебен предмет за тоа....
не е до камионот до шоферот е....
сакам да кажам не е до наставната програма, до наставниот кадар е

Член од
20 јануари 2006
Мислења
17
Поени од реакции
0
Gledam deka forumot ja izgubi prvicnata namena! Ovde nikoj na prasuva za programiranje. Ovde nikoj ne praka kodovi (tocni ili gresni za proverka). Ovde se samo vrega. Ne lici vaka.. Luge pravete vistinski muabet kako sto lici na forumov. Zborete nesto za programiranje.
Ete jas imav problem do pred edna nedela so rekurziite, i da se zaclenev porano kje ve prasav nesto. Ama ne e problem ako ima nekoj koj kje moze i sega da mi pomogne. Kako da njadam min i max element vo matrica so rekurzija. Ili kako da najdam nekoj element dali ze naoga vo niza so rekurzija.....
Pozdrav i razrabotete go forumov kako sto treba..:)

Член од
20 јануари 2006
Мислења
17
Поени од реакции
0
gOJDO напиша:
не е до камионот до шоферот е....
сакам да кажам не е до наставната програма, до наставниот кадар е
E sega tuka imas pravo, samo sto koj go interesira i sam kje si nauci...
Toa e fakt...

V

Vlad II Draculea

Гостин
webmaster напиша:
Gledam deka forumot ja izgubi prvicnata namena! Ovde nikoj na prasuva za programiranje. Ovde nikoj ne praka kodovi (tocni ili gresni za proverka). Ovde se samo vrega. Ne lici vaka.. Luge pravete vistinski muabet kako sto lici na forumov. Zborete nesto za programiranje.
Ete jas imav problem do pred edna nedela so rekurziite, i da se zaclenev porano kje ve prasav nesto. Ama ne e problem ako ima nekoj koj kje moze i sega da mi pomogne. Kako da njadam min i max element vo matrica so rekurzija. Ili kako da najdam nekoj element dali ze naoga vo niza so rekurzija.....
Pozdrav i razrabotete go forumov kako sto treba..:)
Вака.... прво за зошто ти е рекурзија за то чудо....!? а инаку прајш една функција со 1 фор циклус и ја бараш уште еднаш фунцјата внатре еднаш со и еднаш со ј.... знам дека е лошо објаснето но код добиваш попосле, кажи само во кој јазик... во ц++ после 4 че го ставам..

Член од
20 јануари 2006
Мислења
17
Поени од реакции
0
Vlad II Draculea напиша:
Вака.... прво за зошто ти е рекурзија за то чудо....!? а инаку прајш една функција со 1 фор циклус и ја бараш уште еднаш фунцјата внатре еднаш со и еднаш со ј.... знам дека е лошо објаснето но код добиваш попосле, кажи само во кој јазик... во ц++ после 4 че го ставам..
Abe jas znam da ja resam vaka, fintata e so rekurzija, zasto taa mi se padna na ispit! Inace e dosta lesna, epten, mislam boza.
Na ispit ja napisav ama 70% mi bese tocna i ne mi rabotese vo celost, pa zatoa prasuvam dali nekoj znae 100% da ja resi!

Член од
27 август 2005
Мислења
783
Поени од реакции
7
webmaster напиша:
Abe jas znam da ja resam vaka, fintata e so rekurzija, zasto taa mi se padna na ispit! Inace e dosta lesna, epten, mislam boza.
Na ispit ja napisav ama 70% mi bese tocna i ne mi rabotese vo celost, pa zatoa prasuvam dali nekoj znae 100% da ja resi!
пиши ги тие 70% па од страна ќе дофрламе по некој процент кој колку може

V

Vlad II Draculea

Гостин
Eve sega dobivas
Rek max i min низа, Der Forscher
//VAKA sega.... nemav compiler da ja probam... vo Visual ti e kodot.:). ne mi se odi doma za da comeliram.. probaj bi trebalo da raboti//

#include<iostream>
using namespace std;
int min(int mat[30][30],int br,int kol);
int max(int mat[30][30],int br,int kol);
int min(int niza[30], int br);
int max(int niza[30], int br);

void main()
{
int n,m,i,j,a[30][30],mali[30],golemi[30];
cout<<"Kolku redici ima nizata ";cin>>n;cout<<endl;
cout<<"Kolku koloni ima nizata ";cin>>m;cout<<endl;
cout<<"Vnesuvajte gi\n";
for(i=0;i<n;i++)
{
cout<<i+1<<". redici\n";
for(j=0;j<m;j++)
cin>>a[j];
}
for(j=0;j<m;j++)
{
mali[j]=min(a,n-1,j);
golemi[j]=max(a,n-1,j);
}
cout<<"Najmal element e "<<min(mali,m-1)<<", a najgolem "<<max(golemi,m-1)<<endl;
}

int max(int mat[30][30],int br,int kol)
{
if(br==0)
return mat[br][kol];
else
{
if(mat[br][kol]>max(mat,br-1,kol))
return mat[br][kol];
else
return max(mat,br-1,kol);
}
}
int max(int niza[30],int br)
{
if(br==0)
return niza[br];
else
{
if(niza[br]>max(niza,br-1))
return niza[br];
else
return max(niza,br-1);
}
}
int min(int mat[30][30],int br, int kol)
{
if(br==0)
return mat[br][kol];
else
{
if(mat[br][kol]<min(mat,br-1,kol))
return mat[br][kol];
else
return min(mat,br-1,kol);
}
}
int min(int niza[30],int br)
{
if(br==0)
return niza[br];
else
{
if(niza[br]<min(niza,br-1))
return niza[br];
else
return min(niza,br-1);
}
}
иначе кодот е земен од студент на ПМФ, твој колега....
Editед

V

Vlad II Draculea

Гостин
Е од страна на книги за ц++.. Препорачувам, за оние кои сакат само да положат(и како почетна)... ц++ за 21 ден од џеси либерти.. а оние кои сакаат да научат салам... Тхинкинг ин ц++ Брус Екел

V

Vlad II Draculea

Гостин
Е дали има некој пдф.... Algoritms and Data Structures in Java..... jas imam kniga ali e samo matematicka i ne mi davaat od biblioteka povejeke od 7 dena taka da pdf dobro bi mi se nasli.. ALI Java da e kodot... ako ima nekoj neka pisi PP

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom