Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
1 мај 2013
Мислења
62
Поени од реакции
74
Еве да ве поздравам од Грција (Калитеа)....не планирав да возам после Банско, ама си викам ај да видам што има низ Грција за возење, барем малце. Погледнете низ фото, со пар зезалици :)

Attachments

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Баш се како што кажа, само не се слагам за тоа дека ХТ менувачот e за city бајк. Се работи за М771 моделот кој е постар и е mid cage во случајов па затоа "не ти е убав".

Еве го поновиот "убавиот" M772 :

И најновиот и "најубавиот XT" M786 :

Ознаката "M" пред бројот на моделот значи дека е наменет за МТ бајк. Сигурно мислише на ХТ за трекинг бајк, но тие се со ознака "T" и визуелно се разликуваат од горенаведениот. Слободно може да провериш тука.
Друго, не знам како го виде преносот на точакот од толку далеку, нема слика од блиску за да се види колку е амортизиран, да не мислеше на касетата позади ?? :)
Во право си за менувачот.Моја глупост!Инаку користам пикаса про па ми ја даде сликата во голем формат и на неа се гледа подобро преносот.
Неможам да тврдам со сигурност но на сликата ми делува лошо[DOUBLEPOST=1409797355][/DOUBLEPOST]
Од тоа што имам прочитано ако планираш да го возиш низ планина и карпи не препорачуваат многу поефтинки 29ки од причина што бандажите им страдаат побрзо.
Со овој не смее ни да помисли на камен,а камоли па на карпа

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Во право си за менувачот.Моја глупост!Инаку користам пикаса про па ми ја даде сликата во голем формат и на неа се гледа подобро преносот.
Неможам да тврдам со сигурност но на сликата ми делува лошо[DOUBLEPOST=1409797355][/DOUBLEPOST]
Со овој не смее ни да помисли на камен,а камоли па на карпа
Добро сега, не е дека не смее, само возењето да не биде премногу агресивно. Најголема грешка што доста ја прават е што возат офроуд спуст со "камче" напумпани гуми т.е. не ги дишат на тргање надоле. Исто и амортизерот не наштелуван (ако се штелува). Затоа страдаат бандажите, посебно на 29-те.

Член од
25 јули 2014
Мислења
28
Поени од реакции
8
Дечки имам стар друмски точак кој сакам да го ставам во употреба. Ништо посебно, колку да ми врши работа за низ град. По цела инспекција заклучив дека му требаат нови менувачи и нови тркала (нова касета, ланец итн). Тркалата се 27инч, но фаќа и 28инч без проблем. Точакот е 10 брзинец (5*2), но со новите дел веројатно и тоа може да се промени.
Буџетот ми е околу 100еур и би сакал колку можам да го средам за тие пари. Па ако остане нешто да подновам и некој друг дел.

Прашањето ми е колку брзини би биле оптимални, за колку да барам делови? Како и каде, по кој продавници?

Член од
18 ноември 2011
Мислења
770
Поени од реакции
455
Cisto da kazam zbor dva za moeto bajkce :) si vozam Polar Mirage Pro so standard oprema za nego. 300 evrikji go zemav i mameto mu go rasplakav. Kozjak, Mavrovo, Vodno, Sonje, Nerezi okolni sela, do Deljadrovci i sl. Eve go nema mrdnato. Mislam deka mnogu golema uloga igra i srekjata tuka, kako ke ti se pogodi tocaceto. Drugar zema Focus 1200 eura pa skoro sekoja nedela e na servis. Mislam deka mastersport gi drzat focusite, i deckite ne znaat veke sto da mu pravat, sekoja nedela se zaedno kafe pocnaa da pijat drugari stanaa :)

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Cisto da kazam zbor dva za moeto bajkce :) si vozam Polar Mirage Pro so standard oprema za nego. 300 evrikji go zemav i mameto mu go rasplakav. Kozjak, Mavrovo, Vodno, Sonje, Nerezi okolni sela, do Deljadrovci i sl. Eve go nema mrdnato. Mislam deka mnogu golema uloga igra i srekjata tuka, kako ke ti se pogodi tocaceto. Drugar zema Focus 1200 eura pa skoro sekoja nedela e na servis. Mislam deka mastersport gi drzat focusite, i deckite ne znaat veke sto da mu pravat, sekoja nedela se zaedno kafe pocnaa da pijat drugari stanaa :)
Или другар ти не знае да го користи/одржава или тие во Мастерспорт не знаат што прават. Само рамката е од Фокус, сите други витални делови или се Шимано или Срам како и на сите други брендови. Е сега, ако е со некој фабрички дефект на некој дел а тие во сервис му мачкаат очи, тоа е друга работа. :)

Член од
18 ноември 2011
Мислења
770
Поени од реакции
455
Или другар ти не знае да го користи/одржава или тие во Мастерспорт не знаат што прават. Само рамката е од Фокус, сите други витални делови или се Шимано или Срам како и на сите други брендови. Е сега, ако е со некој фабрички дефект на некој дел а тие во сервис му мачкаат очи, тоа е друга работа. :)
Jaaao ne znam shto e, ne sum golem poznavach, ali deckoto dusha nema veke, se iznamachi. A bash ke vidam sto delovi ima i ke pisham.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
мислам дека не се битни турите што ги возите, туку како, јас исто возам јак точак, на тешки тури(караџица, салаковски езера, скопска црна гора, седларево...) со мене доаѓа дечко што вози полар, ги вози и он турите, ама не исти стил со мене, јас на спуст со камења земја возам над 50, он не крева повеќе од 25, и ете јас на таа брзина при удар искривив задно тркало, он си е лаганица и нема мука :)

Последно уредено:

Martinmkd

Roadie
Член од
20 мај 2009
Мислења
296
Поени од реакции
412
Дечки имам стар друмски точак кој сакам да го ставам во употреба. Ништо посебно, колку да ми врши работа за низ град. По цела инспекција заклучив дека му требаат нови менувачи и нови тркала (нова касета, ланец итн). Тркалата се 27инч, но фаќа и 28инч без проблем. Точакот е 10 брзинец (5*2), но со новите дел веројатно и тоа може да се промени.
Буџетот ми е околу 100еур и би сакал колку можам да го средам за тие пари. Па ако остане нешто да подновам и некој друг дел.

Прашањето ми е колку брзини би биле оптимални, за колку да барам делови? Како и каде, по кој продавници?
Најди тркала со стандардна големина (700c/622, исто е) за полесно да наоѓаш внатрешни и надворешни гуми. Тоа е најбитно во случајов. Со таков буџет, моја препорака е да одиш на половни MTB делови. Не, не се заебавам. Наоѓаш 7 фаз касета и половен Altus/Alivio менувач за помалку од 1000 денари. KMC ланец кој е одличен компромис меѓу квалитет и цена и чини 350/400 денари ќе ти заврши одлична работа. Било каков Шимано преден менувач исто ќе ти врши работа, половен се наоѓа од 300/400 денари.
Да резимираме: 1000 + 400 + 400, еве нека бидат 2000 денари. Ти остануваат уште 4000 денари за пар убави тркала со убави гуми. Ако за тркала потрошиш само 2000/2500 денари, ќе имаш уште 1500 денари да ги обновиш панцирите и сајлите, како и пакните на кочниците. Со добар менаџмент на буџетот ќе добиеш одлично точаче кое ќе ти врши работа и за низ град, ама и за на Водно (тука игра битна улога MTB касетата, особено ако си почетник и имаш послаба кондиција).

Ова ти го зборам од искуство :) Добив на поклон старо роудче, досега имам фрлено скоро 9000 денари за да го донесам до ниво кое ме задоволува и не ме тера да му барам фалинки :)

Со среќа, ако почињаш проектче, пуштај слики тука :cool:

P.S. Нека не те плаши компатибилноста на деловите. Луѓе ми го глеале точакот и ми пружале рака како сите тие делови што не треба да работат заедно, работат перфектно. Ако се има желба, се постига се. ;)

Член од
25 јули 2014
Мислења
28
Поени од реакции
8
Фала на советите Мартин. Точакот инаку е Фаворит Специал од 1979, 10 брз роад бајк. Намерата ми е да го направам хибрид со флет бар за поголем избор на делови (и поефтини се :) ) Желбата да се извади од прашини и да му се даде пак живот е преголема, поготово што му припаѓаше на татко ми. Сам го размонтирав благодарение на јутубе, го исчистив, го офарбав (уште се суши) и сега одам во потрага по делови.

Ако можеш само да предложиш каде да барам од наведените делови?

Martinmkd

Roadie
Член од
20 мај 2009
Мислења
296
Поени од реакции
412
Фала на советите Мартин. Точакот инаку е Фаворит Специал од 1979, 10 брз роад бајк. Намерата ми е да го направам хибрид со флет бар за поголем избор на делови (и поефтини се :) ) Желбата да се извади од прашини и да му се даде пак живот е преголема, поготово што му припаѓаше на татко ми. Сам го размонтирав благодарение на јутубе, го исчистив, го офарбав (уште се суши) и сега одам во потрага по делови.

Ако можеш само да предложиш каде да барам од наведените делови?
Искрено, не си требал да го фарбаш. Бојата и налепниците ми се чинат во одлична состојба, сите други гребаници може да се санираат. Ретро е „ин“ во моментов, што поретро, тоа поинтересно. :cool: Нишо, биднала работата. Со среќа и напред работа со проектот. (y)
Ако користиш фејсбук, влегувај во групава и барај низ постовите. Има МНОГУ. :rolleyes: Ако не успееш да најдеш нешто, пиши пост „барам тоа и тоа“, сигурно ќе се јави некој. Пола точак ми е од таму склопен. Другата половина од AliExpress. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom