Општеството и поединецот!

rowling

Desperate Cranberrie
Член од
31 март 2007
Мислења
290
Поени од реакции
8
Од што не сте задоволни вие како поединци од општеството? Кои се факторите што придонеле за хипокризија на општеството? Луѓето како да немаат свое јас,не знаат што сакаат,продадени души.Општеството ли ги направило такви?
Лично мислам дека општеството е она кое ги срозило онака голем дел од луѓето;неправилното расудување и родителите кои недоволно добро ги одгледуваат своите деца.
Ваши мислења околу ова...~
 

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
Најважен си е карактерот, па после следат останатите фактори за развојот на истиот. Ако си во душа лош или добар, ништо не може од корен да те смени.
 
U

UnholY

Гостин
Факторите што придонесуваат за нередот во општеството се токму поединците....
Правилното функционирање на општеството зависи токму од однесувањето на поединците и групите во него.
Е сега тука мислам дека доаѓаат до израз општествените улоги, затоа што тие се основата на организираната општествена заедница, па така секој играјќи ја сопствената општествена улога, копнее по стекнување на сопствена моќ која што ќе го карактеризира како нешто повеќе од останатите, па тука доаѓа до еден општествен хаос кој што постоел отсекогаш и за тоа се виновни поединците и никој друг....
Човековото однесување е уствари општествено однесување...
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
За жал, во општеството работите се одамна изместени. Други вредности има и ако не ги следиш тие некои непишани правила, си outcast или црна овца, whatever.
Мислам дека малку треба да се врати достоинството кај човекот. Да не дозволиме да се изгубиме себеси во таа луда трка по материјални работи. Да се работи на сопствено духовно надоградување.
Да научиме, еве не мора да се сакаме, но барем да научиме да се почитуваме меѓусебно. Да не биде општеството толку сурово за луѓето кои не ги следат општествените правила.
Слаб, крупен, висок, низок, мирен, бесен. Сите сме луѓе и сите би требало да имаат ист третман. Но, тоа не е можно.
Општеството рефлектира вредности кои имаат само материјална вредност. И мене тоа ми пречи.
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Изместени вредност, униформираност, претопување еден во друг, копирање, кич.....Ова се дел од карактеристиките на нашево општество.

Општество кое е руинирано и поткопано максимално до своите темели.
Општество кое се темели на материјалното,а не на духовното....

Горе-наведените карактеристики на општеството се тие што ги фрустрираат луѓето. Ваквото општество создава проблеми со општествената инклузија на одреден група на луѓе, а тое е сериозен проблем за едно општество.

Сите треба да се стремиме кон промени.
 
Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
поединците и начинот на однесување на истите во глобала е рефлексија на вредностите во постоечкото опшество...кај нас за жал по падот на комунизмот системот на вредности сосема се измени и сеуште не е оформен како што треба да биде...цели генерации се најдоа збунети во потрагата по вредности кои треба да ги следат и почитуваат..за жал добар дел од младината ги прифате како модел на однесување гнилите комунистички директори кои испокрадоа колку можеа и неможеа и на истите им ставија етикета како СПОСОБНИ луге -гледајки ги секој ден како фураат јаки коли, мобилни,одмори...одвратни старци со млади девојки...па дел од младите посакува да се идентификува на овај начин...од друга страна и нови начини на живот се актуелизираат..како кариеризам..религија...последниве не беа толку застапени во периодот пред 20 години...се на се мислам дека прилично контрадикторни вредности се наметнуваат во нашето опшество што води кон конфузија...
за духовните вредности се согласувам дека се на најниско можно ниво...пред некое време еден другар ми вика дека не чита прибидејки книгите се многу скапи...во исто време да излезиш во викенд е исто толку скапо...само 95% од младите неможат да се замислат себе си да жртвуваат една ноќ излегување...дури до некаде и средината апсурдно ке те гледа да кежеш дека ке прескокнеш викенд за да дојдеш до добар роман...
уште еден пример...сеуште немам сретнато адвокат или доктор кои работат ПРО БОНО...мислам добар дел од нив веке се застанати на здрава матерјална основа...сепак алтруизмот како вредност по се изгледа ги прескокнал...


п.с ова е лично мое генерално гледање на работите...секоја чест на исклучоците...
 
Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Општествотои како општествои е супер само поединците не чинат.Сите го обвинуваат општеството а никој не се запрашува кој го сочинува тоа општество.Сите се стремиме кон подобро утре и кон подобро општество а има многу малку кои сакаат и се свесни да го постигнат тоа.Иако се свесни за грешките не превземаат ништо.
 
U

UnholY

Гостин
Истотака да го земеме во предвид и девијантното однесување и криминалот кои што се значително застапени во современите општества, а овие појави исто така се повеќе земаат замав наместо да бидат спречени.
Живееме во време на либерализам, секој има право на сопствен избор, на слобода, на изразување на движење итн. меѓутоа очигледно е дека поединците во општеството не знаат до каде е границата на таа слобода шо ја имаат.
Поединците и групите со своето однесување се почесто отстапуваат од општо прифатените модели на денешниов културен систем, па така општествената заедница зазема негативен став.
Кога сме кај криминалот, познато ни е дека е една од најзастепените и најкарактеристични појави денес и за разлика од девијантното однесување каде што најчесто се прекршуваат моралните норми, криминалот ги прекршува законските норми, па соодветно со тоа следуваат и казни, а полициските станици секојдневно се полни со малолетници.
Мислам дека треба да се помириме со фактот дека ова ќе постои секогаш, очигледно е дека не може да се стори ништо...барем тоа е моето мислење :)
 

Crni Bombarder

Shipwrecked
Член од
4 февруари 2008
Мислења
152
Поени од реакции
5
Moralnata vrednost e padnata pod nivoto.Se dodeka postoi ignorantnost kaj nekoi se javuva i kaj drugi.Toa e sindzirna reakcija i ne moze da se iskoreni samo ublazi.
 

rowling

Desperate Cranberrie
Член од
31 март 2007
Мислења
290
Поени од реакции
8
Sunshinebaby,ако општеството е супер,тогаш сите ќе бевме супер.Ако општеството е супер,тогаш сите би биле задоволно без исклучоци,но ние го правиме општеството онакво какво што е,со нашите свесни постапки и очигледно не го правиме ок.Иако јес да се смета дека демократијата е последното уредување кое ќе го има светот,последното и најдоброто,сепак никој не е потполно задоволен од демократијата во општествата каде што е застапена...доброо и пред да одам на друга тема да се пресечам :vozbud:

општеството и поединецот...некој спомна материјализам погоре,и да,парите ќе се најголемите виновници за оваа состојба до која сме дошле,а која врти-сучи,неизбежна била.Факт е дека парите се многу важни за тоа кој би можел да бидеш,но и дека секој им дава различно значење,кое бтв ретко е различно од големо значење(зар не?)

Каде е коренот на проблемот? Би настанала апокалипса кога би се решил... :nesum: ...начинот на воспитување на подмладокот се чини клучен во сето ова.Треба да се наметнат правилни вредности,за да подоцна истите личности кога ќе стигнат до врвот во општеството да бидат ОК личности,а не да одат во ритмот на хипокризијата... :jaj:
 

Crni Bombarder

Shipwrecked
Член од
4 февруари 2008
Мислења
152
Поени од реакции
5
Sunshinebaby,ако општеството е супер,тогаш сите ќе бевме супер.Ако општеството е супер,тогаш сите би биле задоволно без исклучоци,но ние го правиме општеството онакво какво што е,со нашите свесни постапки и очигледно не го правиме ок.Иако јес да се смета дека демократијата е последното уредување кое ќе го има светот,последното и најдоброто,сепак никој не е потполно задоволен од демократијата во општествата каде што е застапена...доброо и пред да одам на друга тема да се пресечам :vozbud:

општеството и поединецот...некој спомна материјализам погоре,и да,парите ќе се најголемите виновници за оваа состојба до која сме дошле,а која врти-сучи,неизбежна била.Факт е дека парите се многу важни за тоа кој би можел да бидеш,но и дека секој им дава различно значење,кое бтв ретко е различно од големо значење(зар не?)

Каде е коренот на проблемот? Би настанала апокалипса кога би се решил... :nesum: ...начинот на воспитување на подмладокот се чини клучен во сето ова.Треба да се наметнат правилни вредности,за да подоцна истите личности кога ќе стигнат до врвот во општеството да бидат ОК личности,а не да одат во ритмот на хипокризијата... :jaj:
Ene gi lokaat na arm...
 

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
Jaс го обвинувам поединецот и само него, бидејќи поединците се оние кои го прават опшеството. Ако претопуваш една цела група луѓе, не можеш сите наеднаш да ги смениш, за се си има ред и процедура. Така и опшеството е еден систем кој функционира на тој начин кој го диктира токму поединецот.
Ако јас сакам да го сменам светот, не треба да одам и на комшијата да му солам памет, туку треба промената да започне од мене па комшијата да ја забележи истата, па да ја примене, тој е правилниот начин, кога поединецот сам ке свати дали сака/не сака, треба/не треба да се промени.
 
Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Sunshinebaby,ако општеството е супер,тогаш сите ќе бевме супер.Ако општеството е супер,тогаш сите би биле задоволно без исклучоци,но ние го правиме општеството онакво какво што е,со нашите свесни постапки и очигледно не го правиме ок.Иако јес да се смета дека демократијата е последното уредување кое ќе го има светот,последното и најдоброто,сепак никој не е потполно задоволен од демократијата во општествата каде што е застапена...доброо и пред да одам на друга тема да се пресечам :vozbud:

општеството и поединецот...некој спомна материјализам погоре,и да,парите ќе се најголемите виновници за оваа состојба до која сме дошле,а која врти-сучи,неизбежна била.Факт е дека парите се многу важни за тоа кој би можел да бидеш,но и дека секој им дава различно значење,кое бтв ретко е различно од големо значење(зар не?)

Каде е коренот на проблемот? Би настанала апокалипса кога би се решил... :nesum: ...начинот на воспитување на подмладокот се чини клучен во сето ова.Треба да се наметнат правилни вредности,за да подоцна истите личности кога ќе стигнат до врвот во општеството да бидат ОК личности,а не да одат во ритмот на хипокризијата... :jaj:
Да ние го сочинуваме општеството.ЈАс кажувам дека луѓето цело време зборуваат дека тоа не чини а баш они го сочинуваат.А не знам од каде ти е тоа дека најдобро уредување е демократијата?Не е!Тоа води кон тиранија.Демократијата е едно од најлошите уредувања.И не е виновен начинот на воспитување бидејќи тој воопшто и не постои.Според мене зато што поединците не се задоволни и го уништуваат општеството е напредната цивилизација.
 
С

Сатори

Гостин
~*~

Од што не сте задоволни вие како поединци од општеството? Кои се факторите што придонеле за хипокризија на општеството? Луѓето како да немаат свое јас,не знаат што сакаат,продадени души.Општеството ли ги направило такви?
Лично мислам дека општеството е она кое ги срозило онака голем дел од луѓето;неправилното расудување и родителите кои недоволно добро ги одгледуваат своите деца.
Ваши мислења околу ова...~
Луѓето го сочинуваат општеството, луѓето се ѓубрињата.
Нема што посебно да се дебатира на оваа тема.
Сите ние сме плодови на социјализацијата на која што сме биле подоложни, сега ќе си уживаме во скапаните јаболка и круши, тоа е животот, таков бил и ќе биде.
Општеството, само по себе не се менува, само облекува нова облека, а власта си игра демократија, аристократија, олигархија, тиранија и се одново.
Провинцијалски поглед на луѓето за сопствените слабости.После општеството не направи вакви.
:retard:
 

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Луѓето го сочинуваат општеството, луѓето се ѓубрињата.
Затоа општеството сочинето од вакви луѓе е уште поголемо ѓубре.

Нема што посебно да се дебатира на оваа тема.
Сите ние сме плодови на социјализацијата на која што сме биле подоложни, сега ќе си уживаме во скапаните јаболка и круши, тоа е животот, таков бил и ќе биде.
Да но јас и ти социјализацијата можеби сме ја доживеале на различни начини и секако грешките и проблемите во социјализацијата се меѓудругото причината за претварањето на луѓето во ѓубриња.

Општеството, само по себе не се менува, само облекува нова облека, а власта си игра демократија, аристократија, олигархија, тиранија и се одново.
Провинцијалски поглед на луѓето за сопствените слабости.После општеството не направи вакви.
:retard:
Кога нашево општество ќе облече нова облека? Тогаш кога власта ќе престане да си игра? Тоа тешко дека ќе го доживееме!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom