Одите ли редовно во црква и зашто?

Одите ли редовно во црква


  • Вкупно гласачи
    49
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.913
Поени од реакции
3.570
Јас убаво го прашувам [уредено од мод: без навреди] дали тропа глупости или има докази за тоа што го збори. Оти и јас можам да напишам дека хепта и Византиецот се видени како се дупат со едикојси цигани ама немам докази... Треба дискусијата да има едно ниво, да не се тропаат глупости за луѓе без никакви докази, му текнало [уредено од мод: без навреди] и ајде ке пишуваме Стефан имал ебачица од Прилеп!?
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.522
Поени од реакции
11.547
Јас убаво го прашувам шупелката дали тропа глупости или има докази за тоа што го збори. Оти и јас можам да напишам дека хепта и Византиецот се видени како се дупат со едикојси цигани ама немам докази... Треба дискусијата да има едно ниво, да не се тропаат глупости за луѓе без никакви докази, му текнало на шупелката и ајде ке пишуваме Стефан имал ебачица од Прилеп!?
Значи да не те потсетувам што мене ми напиша за козообожување и слични глупости. ПРИБЕРИ СЕ! И ако тебе ти е проблем што некој има секс со некој од ромска националност, друг може да нема таков проблем... какви се овие предрасуди христијански, хм? :sneaky:

Никому не му е грижа ако ти си навреден бидејќи некој има свој став за твојата религија, за поповите кои живеат како бубрег во лој и не се ништо од она што го проповедаат... најмалку пак да навредуваш бидејќи некој ја критикува било која религија, секој има за свој став - со ваков муабет ќе промениш нешто и покажуваш ти како православен христијанин колку си подобар од другите? Немој....

Затоа и луѓето не одат во цркви повеќе - нема кој да ги подучува и да им е пример какво е христијанството, а и ако дознаат и живеат така како по книгата, нема да сакаат долго така да живеат...
Затоа и сите одат на црква или да бидат видени или на „големи празници“ - се е адети измешани со пагански стари учеања кои сега ги туркаме на големо на виделина :)
Религиите се губат токму од адетите бидејќи нема што повеќе да понудат... тоа па тоа...
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.913
Поени од реакции
3.570
Значи да не те потсетувам што мене ми напиша за козообожување и слични глупости. ПРИБЕРИ СЕ! И ако тебе ти е проблем што некој има секс со некој од ромска националност, друг може да нема таков проблем... какви се овие предрасуди христијански, хм? :sneaky:

Никому не му е грижа ако ти си навреден бидејќи некој има свој став за твојата религија, за поповите кои живеат како бубрег во лој и не се ништо од она што го проповедаат... најмалку пак да навредуваш бидејќи некој ја критикува било која религија, секој има за свој став - со ваков муабет ќе промениш нешто и покажуваш ти како православен христијанин колку си подобар од другите? Немој....

Затоа и луѓето не одат во цркви повеќе - нема кој да ги подучува и да им е пример какво е христијанството, а и ако дознаат и живеат така како по книгата, нема да сакаат долго така да живеат...
Затоа и сите одат на црква или да бидат видени или на „големи празници“ - се е адети измешани со пагански стари учеања кои сега ги туркаме на големо на виделина :)
Религиите се губат токму од адетите бидејќи нема што повеќе да понудат... тоа па тоа...
Ок. Се сложувам дека секој може и има право да критикува одредена религија. Секој нека си го каже мислењето, јас може да се сложам или не... затоа е форум. Но за конкретни личности, било тоа да е Стефан или некој реис или ѓубреџија, да се пишуваат измишљотини е испод секое ниво. Не се работи тука за тоа на некому да му се ускрати правото да си го кажи и брани мислењето, туку за апла измишљотини кои се и кривично дело... Се сложувам дека може да летне и некоја лична навреда па и да се во одврати на тоа ама да се тропаат апла лаги е вон здрав разум.... А за козообожавач знаеш точно за што тоа се однесува и можеш да се браниш оти си овде присутен а јас можам да го докажувам од твоите пишувања.... тоа е дискусија, некогаш зачинета и со навреди ама сепак дискусија...
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.522
Поени од реакции
11.547
Стефан е најниско од сите свештеници... порок до порок, ако на него некој се огледува како треба да бидете како христијани - немојте. Мислам дека едвај чекаат да дојде време христијанските свештеници да бираат нов човек на чело на МПЦ-ОА... а и тогаш ќе го изберат погрешниот, па ќе страдаат уште повеќе и нормално, сите други од надвор ќе им бидеме виновни... бидејќи нели, „сите работат против црквата, ако не се дел од црквата“ :)

Ете ти една лична навреда кон него, пренеси му да почне да брка луѓе за кривични. А ти не треба да се заморуваш кој што кажал за било кој, ако тоа не е насочено кон тебе :)

P.S. Не, не знам што сакаш да ми кажеш со навредите насочени кон мене ниту пак имам потреба да се бранам од луѓе како тебе :coffee:
 
Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.913
Поени од реакции
3.570
Стефан е најниско од сите свештеници... порок до порок, ако на него некој се огледува како треба да бидете како христијани - немојте. Мислам дека едвај чекаат да дојде време христијанските свештеници да бираат нов човек на чело на МПЦ-ОА... а и тогаш ќе го изберат погрешниот, па ќе страдаат уште повеќе и нормално, сите други од надвор ќе им бидеме виновни... бидејќи нели, „сите работат против црквата, ако не се дел од црквата“ :)

Ете ти една лична навреда кон него, пренеси му да почне да брка луѓе за кривични. А ти не треба да се заморуваш кој што кажал за било кој, ако тоа не е насочено кон тебе :)

P.S. Не, не знам што сакаш да ми кажеш со навредите насочени кон мене ниту пак имам потреба да се бранам од луѓе како тебе :coffee:
:pos::aplauz: ма ти си чудо невидено. Алал да ти е. А искрено имав некое високо мислење за тебе, ама многу сум промашил.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.522
Поени од реакции
11.547
Бришиш кога нешто не ти е по мерка? Само така може да бидеш во право, со бришење. Тоа ти е нивото. Уживај.
Одиш офтопик! Темата е дали одите во црква и колку често... тоа што ти смета што некој има друг став за христијанството од тебе, не е причина да се губиш по темиве, да навредуваш и да одиш офтопик.

Едноставно - смири се и држи се до темите, пишувај си дали одиш, колку често одиш во христијански храмови, зошто толку често итн итн... сметам дека тоа е добар совет, дури и христијански звучи :)
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.913
Поени од реакции
3.570
Одиш офтопик! Темата е дали одите во црква и колку често... тоа што ти смета што некој има друг став за христијанството од тебе, не е причина да се губиш по темиве, да навредуваш и да одиш офтопик.

Едноставно - смири се и држи се до темите, пишувај си дали одиш, колку често одиш во христијански храмови, зошто толку често итн итн... сметам дека тоа е добар совет, дури и христијански звучи :)
Па ако толку се држиш до темата бриши се што е надвор од неа а не само кога некој го брани христијанството. Ете убаво кажа за што треба да се пишува.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.522
Поени од реакции
11.547
Па ако толку се држиш до темата бриши се што е надвор од неа а не само кога некој го брани христијанството. Ете убаво кажа за што треба да се пишува.
Ти не браниш христијанство, навредуваш луѓе бидејќи имаат критика кон христијанството... зошто малку оделе, дека таму ништо не наоѓале, дека свештениците се обични смртници, грешни, не живеат христијански итн итн...

За тоа не се брише, за навреди се добиваат казнени и одиш бан да оладиш во врска со религиите и навредување луѓе бидејќи ти не се сложуваш со нив...

Така да, диши, ниту ти ниту било кој друг може да го оправда или спаси христијанството, зборувај за истото што мислиш дека треба и остави ги луѓето да кажат што мислат, дури и да е тоа спротивно од тоа што ти очекуваш...

Ок? :)
Ок.

Одиме сега со темата, мислам дека се си кажавме и разјаснивме...

П.С. Изненаден сум од членови кои гласале дека не одат често (или воопшто во црква) ... очекував дека некои од овие членови се навистина ревносни христијани, секоја недела на литургија...
 

Византиецот

Leck mich doch
Член од
14 март 2021
Мислења
2.543
Поени од реакции
5.924
Ајде сега на темата. Редовно киснам по цркви. И вчера посетив една. Честопати и сам. Стилот - Романескна градба, од црвен камен од пограничниот рудник меѓу Франција и Германија. Се одушевувам на старите идеи за Христијанството. Можиш да ги впијаш од старите ѕидови. Од столбовите со капители од гулаби и пауни.

Далеку сме од тоа денес. Исус останува најголемото, најубавото, најнедостижното. Иако сум свесен дека би презирал кога би видел како го идеализирам. Неможам, а да не го идеализирам, посебно кога ќе го споредам со други религиски концепти, тој е далеку над нив. Далеку.
Автоматски споено мислење:

Ок. Се сложувам дека секој може и има право да критикува одредена религија. Секој нека си го каже мислењето, јас може да се сложам или не... затоа е форум. Но за конкретни личности, било тоа да е Стефан или некој реис или ѓубреџија, да се пишуваат измишљотини е испод секое ниво.
Де бе, се испонавреди за Стефан моќникот, огар старшниот. Исус се борел против Синагогата како еврејска институција, против моќниците кои се шеткале ладовито низ нејзините одаи, а кои тврделе дека имаат право да бидат богати, затоа што тие, И САМО ТИЕ го застапуваат Бога - лично.
Социјалистички концепт имал синот. Затоа евреите го предадоа на Понтиус, за да го закова на крст.
Би ви плукнал и на вас и на вашите златни круни наредени со топези и бисери, кога би видел што правите во негово име. Ти гарантирам. В сурат би ве изркал.
 
Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.913
Поени од реакции
3.570
Ајде сега на темата. Редовно киснам по цркви. И вчера посетив една. Честопати и сам. Стилот - Романескна градба, од црвен камен од пограничниот рудник меѓу Франција и Германија. Се одушевувам на старите идеи за Христијанството. Можиш да ги впијаш од старите ѕидови. Од столбовите со капители од гулаби и пауни.

Далеку сме од тоа денес. Исус останува најголемото, најубавото, најнедостижното. Иако сум свесен дека би презирал кога би видел како го идеализирам. Неможам, а да не го идеализирам, посебно кога ќе го споредам со други религиски концепти, тој е далеку над нив. Далеку.
Автоматски споено мислење:Де бе, се испонавреди за Стефан моќникот, огар старшниот. Исус се борел против Синагогата како еврејска институција, против моќниците кои се шеткале ладовито низ нејзините одаи, а кои тврделе дека имаат право да бидат богати, затоа што тие, И САМО ТИЕ го застапуваат Бога - лично.
Социјалистички концепт имал синот. Затоа евреите го предадоа на Понтиус, за да го закова на крст.
Би ви плукнал и на вас и на вашите златни круни наредени со топези и бисери, кога би видел што правите во негово име. Ти гарантирам. В сурат би ве изркал.
Ти пријателе, се воодушевуваш на градбите, и тоа е ок ама не е битно... секако можеш да се воодушевуваш исто и на ајфелова кула и на кеопсова пирамида... Муабетот ми е дека не си воопшто упатен во православието, далеку си од верата, затоа не ти се јасни многу работи. Јас би ти советувал да не кажуваш измишљотини и лаги за било кој па и за Стефан. Тоа не е добро за тебе како личност, без разлика дали си или не си верник. А за ркање и плукање, внимавај, за некои работи многу тешко се добива прошка, еден ден ке ти биде многу мака па со солзи ке лижеш се што си ркал и плукал...
 

mickey mouse

Багабонти
Член од
5 септември 2011
Мислења
985
Поени од реакции
2.757
Да секоја недела, на празници, практикувам да живеам според правилата што ги имаат воспоставено Исус и светитетелите
Автоматски споено мислење:

Реално никој од тука не оди редовно на литургија и нема време за тоа... некои одат пак и еднаш годишно, на „големи празници“ поврзани со нивните религии, а некои и онака, само за да запалат свеќа... иако одење на црква не значи одење за свеќа и 5 мин шетање наоколу...

Интересно... така е всушност со 99% од македонското население кое од чудна причина сеуште мисли дека Македонија и македонскиот народ се христијанска земја и христијански народ, како да сме сеуште под Отоманската империја :)
Не се голем број што одат редовно во недели и празници и што ги почитуваат пропишаните правила али не и изговор тоа на тие што не одат дека немаат време ако се сака се се може
 

Kajgana Shop

На врв Bottom