Ниту може, а и ни треба ли EU членство?

altzek

Болгарин от Татариа
Член од
10 јуни 2005
Мислења
14
Поени од реакции
1
Nitu mozhe, a nitu pak ni treba EU chlenstvo!

Никој не може да претпостави, а камоли да знае дали некоја од другите држави-членки нема да истакне други резерви по која било основа. А основи кај нас богами има колку сакате, дали ќе ни забележат поради непочитување или неспроведување на одредбите, потпишани и ратификувани меѓународни договори, на кои потоа не се сеќаваме дека сме ги потпишале освен пред избори, или со активности на нашата "екскурзија дипломатијааи, или прифаќање на билатерални договори со трети земји спротивни на манифестираните евроинтереси како договорот со САД итн.
ne e trudno da se predpostavi kakvi rezervi ke ima edna druga drzhava, jas se sekjavam naj-malko za dve takvi rezervi.
Drugata drzhava sega si molchi diplomatski, od pricina deka tie rezervi se pak daleku ne se odnesuvat do naj-vaznite prashanja...ama aku /ili koga po verovatno/ Makedonija vodi pregovori za vlez vo EU, ne ke ima prichini drugata drzhava da si molchi - ona togash ke gi e reshila po- vazhnite prashanja.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Не се сложувам со Вуксановиќ заради една единствена причина : Европа не може “да се врти околу“ бившите југословенски републики од проста причина што стратешки нелогично и е да развива економско-геополитички коридори кон туристичките дестинации (Грција и Бугарија) од веќе постоечкиот којшто поминува токму низ бивша Југославија :wink:

Пред некој ден имав можност да пратам една емисија на којашто учествуваше Баросо и којшто рече дека политиката на проширување на Европската Унија е, во моментов, свртена токму кон Балканот бидејќи оканите на Норвешка, Швајцарија и Исланд се одбиени...

Гледајќи ја, пак, географската ситуација на Европа, ќе забележам дека по влегувањето на Бугарија и на Европа во 2007 нема да остане ништо друго освен Екс-Југославија и Балканот...

Простете, се мешам во штипки, ама на Македонија не и треба трето мислење туку арбајтен, арбајтен и арбајтен : нова политика, здрави реформи, доследно правосудство, култура и забава, продуктивна креација и добар стандард и комуникативна инфраструктура... Кога сето ова ќе се постигне - Македонија ќе влезе и тоа како во Европската Унија без разлика дали тој противречен устав е прифатен или не!!!

Уште нешто :

Уставот предвидува (цитирам) : референдумско изјаснување на сите Европејци за новите кандидати за членство.

Ајде да резонирам во неколку потточки :

1. Денешните европејци се плашат од наезда на источно-европјаните да не им го земат вработувањето.
2. Македонија е во источна Европа и македонците се источноевропејци.
3. Доколку уставот е прифатен, не заради друго туку заради тоа клише базирано на хомофобијата на денешните европејци коишто мрчат за вработувања (иако ги имаат во изобилство седат дома и живеат на грбот на државата за да не плаќаат даноци - сведок сум на безброј такви ситуации!!!), Македонија нема да биде дел од Унијата... (во што ВООПШТО не сум уморен бидејќи Македонија може да го преплави европскиот пазар ако не со друго со здраво овошје и зеленчук!!!!!!!!!!!!!!!!!)...

А ти altzek научи се да цитираш за да не преправам постови по тебе!!!! :evil:

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Уште нешто : Не знам воопшто зошто ги меша САД во работи на Европската Унија - некако апсурдно ми е. :? :roll:

И Полска застана на страната на САД во ирачката војна ама тоа не ја спречи да влезе во ЕУ во 2004...

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Ова навистина накрај ќе излезе ко скечот од К-15.

Член од
19 јуни 2005
Мислења
10
Поени од реакции
0
Si zamisluvam, koga bi ne primile vo EU, neznam dali bi se raduval. Prvo, bi ja izgubile teritorijata na drzavata, bidejki bi morale da doneseme zakon za prodazhba na zemjishteto na stranski drzavjani. A so ogled na cenata na zemjata vo istocniot del na Makedonija, najverojatno za kratko vreme ke bide kupen pogolemiot del od zemjata od strana na Albancite i ostanatite nivni islamski koalicioneri vo pohodot za osvojuvanje hristijanska zemja, a osobeno pravoslavna. A za zhal, nie vo momentov nemame moken hristijanski sojuznik , osven Rusija, koja shto za zhal vo posledno vreme kako da ja zaboravivme. Nasite politichari ne se setija da go pokanat Putin , a pagaat u trans koga ke ni dojde nekoj tretorazreden hoshtapler sho ke ni gi vrti saatite nekade na ploshtad i ke ne ubeduva da si prodademe 2-3 grada za nekolku fotelji.
Toa e kako prvo, a za slednite negativni strani od nasheto mozhno chlenstvo, drug pat

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Francija ne moze da dozvoli na eden del od nejzinata teritorija da se otcepi bidejki za bilo kakva modifikacija na nejzinata teritorija se izjasnuva celokupniot elektorat (50 milioni). AKo bese taka - Korzika ushte odamna ke stanese nezavisna a isto taka i Pays d'Adour (Francuska Baskija).

A za Grcija : komu mu e podobro denes - nam ili niv???

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
I uste nesto :

Kalendar, neli mislis deka podobro e da se prodade parce zemja nekomu kojsto ke ja iskoristi racionalno otkolku da propadne toa parce zemja za nisto???

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
За скечот кога го планираа влегувањето на Македонија во ЕУ кога сите ќе ја напуштат унијата.

Инаку, што се "тиче" Русија, мислам дека "тетка ни" по мајка словенска досега низ историјата се покажала многу курвински играч кога се работело за интересите на нашата држава. За разлика од нас, на Србија и има многу помогнато. Така да, кој ги врти и Путин и Лада и Москвич!

Проблемиве кои си ги имаат господата Европјани, најубаво да си ги искористиме ние за да си спастриме некои работи кај нас самите, бидејќи наредниов период очигледно дека ќе немаат вишок време за да солат памет.
Да ги видиме колку се навистина паметни да си ги решат, почна да им се враќа со свој стап по глава! :)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
2007 - pretsedatelski vo Francija i Spanija :wink:

Toj moment se ceka!!! A se nadevam deka do toj moment Polska ke go zazeme nejzinoto zasluzhno lidersko mesto na EU kako i pomalive drzavi i Portugalija...

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
Абе највероватно ни треба членство, пошто ќе правевме од Македонија Швајцарија на Балканот, а бидејќи направивме Африка чентрале, ни треба, не знам.

Член од
19 јуни 2005
Мислења
10
Поени од реакции
0
Vo dalechnata istorija fakt e deka Rusija ne bila mnogu nakloneta kon Makedonija. Da ne navleguvame mnogu na taa problematika, zoshto i Germanija ne i bila mnogu nakloneta na Francija , i obratno, vo minatiot vek, pa sega se temelite na evropskata ekonomija. Megutoa, dali vo 2001 god nekoj ni beshe naklonet, osven Ukraina, donekade Rusija i Bugarija i najverojatno i Romanija ?????
Nie bea nakloneti samo pravoslavni zemji. Koga Bugarija ni gi pokloni topovite i tenkovite, nekoi nashi a i nekoi stranci ne ubeduvaa deka ne ni se potrebni. Go lazhea Kiro deka sme oaza na mirot, zatoa vo kirovo vreme nemavme kupeno ni tenk, ni top a najverojatno ni snajperi. Toa se sluchuva koga premnogu im veruvash na strancite sho vrtat strelki na saat po ploshtadite niz zemjava.
Mislite li deka zapadov neznaeshe deka vo 2001 sme napadnati od Kosovo ? Mnogu dobro znaea vo shto e rabotata, pa duri i im pomagaa . Dokazi se Arachinovo i svedocite shto gi gledaa amerikanskite helihopteri koi shto im nosea kontejneri na uchkite na shara. Dokaz e i toa shto za ubienite 12 civili vo Neproshteno na zapad oko ne im trepna i nikoj ne ni pomisluva da povede istraga za toj masakr. Patem, dali nekogash ste slushnale od shto e isprovociran masakrot od strana na srbite vo Srebrenica ? Na den veligden muslimanite masakrirale 500 srpski civili ! Mnogu ne ja znaat ovaa rabota . Ne ni pomisluvam da gi opravdam srbite za toa shto go napravija vo Srebrenica, no vo red li e zapadov za prekuti masakr vrz 500 srbi ? E toa e dokaz deka zapadov izvestuva samo za toa shto im odgovara. Toa ni se sluchi i nam vo 2001 a najverojatno ke s epovtori ako imaat interes
Okolu ekonomskata sostojba vo svetov. Najgolem ekonomski rast vo svetov ima Kina, no za narednive godini se ochekuva Indija da ja pretrka. A vo Evropa ovaa godina najgolem porast ima Rusija . Rezervite na Rusija so plin se na okolu 100-200 godini da ja snabduva cela Evropa. Se sekavate li na lanskata poseta na Shreder na Rusija kade shto beshe dogovorena izgradba na gasofod za Germanija.
A "blaze si mu na pametot" na onoj sho misli deka nashata zemja podobro da ja kupi nekoj...prashajte gi kako zhiveat tie kade shto zemjata im ja kupija "nekoi" i znaat da ja rabotat. Prashajte gi nashite vo Arachinovo, Tetovo, Chair, Sever...
A mislite li deka nato ke ja bombardirashe Srbija ako namesto na Jelcin (koj shto beshe potkupen od albanska mafija vo Italija) beshe Putin ?
Mislite li deka sluchajni se sredbite na Rusija, Indija i Kina i glasinite deka e mozhen nov voen sojuz dokolku zatreba ?
A kako mozheshe da se sluchi tokmu vo najliberalnata zemja vo svetot, Holandija, referendumot da dozhivee takov debakl ? E nikoj ne go spomnuva ubistvoto na rezhiserot VanGog od pred 2-3 meseci od strana na muslimanski fundamentalisti. Slichno e i so Francija. Epa obichniov narod vo Evropa ne e tolku slep i pokraj perenjeto mozoci na nivnite televizii od strana na gospodarite na vojnata vo svetov.
Nie za zapad sme samo sredstvo za dokupuvanje na amerikanski interesi vo svetov, a osobeno po arapskite zemji kade shto ima nafta.

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Судејќи според нивните минати постапки, господата бирократи во Брисел (како што ги нарече некој во претходните постови:)) ќе изнајдат политичко решение во врска со последиците што ги предизвика неприфаќањето на Уставот во Франција и Холандија и ќе ги ублажат истите. Не и предвидувам "рикнување" на Унијата, пред се, од 2 (многу прости) причини. Имено, не верувам дека некој би дозволил да пропадне околу половина век работа на интеграцијата на европските држави и усогласувањето на ставови во врска со заедничките интереси. Втората причина ја врзувам за САД - во однос на нив, интегрирана Европа е посилна отколку секоја од европските држави поединечно.

Не сакам да прогнозирам за пристапувањето на Македонија кон ЕУ, ниту да коментирам дали е подобро да останеме каде што сме или да се движиме кон ЕУ, пред се зашто државава нема ни статус на кандидат за влез. Меѓутоа, ако активностите околу исполнувњето на критериумите за прием (правна држава; унапредување и почитување на човековите права; здрава пазарна економија итн) се единствениот начин за позитивни промени во РМ, тогаш ја оправдувам желбата (реална или не) за интегрирање во ЕУ.

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
No poentata e deka Makedonija i ne treba da vleze vo takva neo-sicijalisaticka kvazi-zaednica. Shto kje ni e koga beneficiite kje bidat daleku pomali od obvrskite, a za da vlezeme treba da gi izgubime i ona malku nacionalno sto ni ostana?!?
Во 1945 год. САМИ си ја извојувавме слободата без помош од страна, дури и учествувавме во ослободување на туѓи територии. Некои кажуваат не по наша желба. Покрај тоа што сами си ја извоивме слободата и го остваривме сопствениот вековен сон не издржавме а да не си побараме, односно си најдовме многу лесно газда врз нас само колку да не бидеме независни.

Сега повторно имаме независност и повторно бараме да имаме газда над себеси. Бати ропскиот менталитет, бати.

Кога разговарам со луѓе околу нашиот влез во ЕУ, односно зошто ни е потребно тоа добивам впечаток дека народов наш сериозно и не знае зошто ни е потребно. Ова го заклучувам според следново:
На прашањето дали ни е апсолутно потребно влез во ЕУ тие одговараат потврдно, а кога ќе им се постави прашањето зошто така мислат недостасува валиден одговор. Ќе изустат поради економскиот напредок кој ќе го имаме кога ќе бидеме нивна членка.
На прашањето како мислат дека ќе дојде до тој економски напредок ми се чудат и велат дека ќе дојде преку странските инвестиции.
Чисти проп. шеми кои постојано се повторуваат како приказни за мали деца низ нашите медиуми. Тие само повторуваат како папагали тоа што се учени (хипнотизирани) од медиумите да го кажуваат.
Македонскиот поединец ја гледа ЕУ како мајка доилка. Како нешто што ќе дојде и ќе му даде благосостојба без тој да се испоти. Како семоќен господар кој ќе ги преземе сите грижи околу нашето опстојување и ќе ни ги реши.
Од ЕУ се очекува да не` направи:
1. покултурни
2. побогати
3. побезбедни
4. похумани
Без ние да се потрудиме околу сето тоа.

Преку силните тврдења за апсолутната ни потреба за влез во ЕУ, на поставеното прашање дали ќе ни треба влез во ЕУ ако се зафатиме со работа и си создадеме уредено општество каде што платата би изнесувала 15000 евра годишно одговорот секогаш, без исклучок, е НЕ, НЕ НИ ТРЕБА!!!

Е па се`а, вие видите дали ни е толку апсолутно потребно влез во ЕУ.

Член од
19 јуни 2005
Мислења
10
Поени од реакции
0
Spored mene od ekonomska strana ke karime dokolku vlezeme vo EU. No problem e toa shto obichnite luge na zapad se poveke se plashat od muslimanskite malcinstva kaj niv, taka da spored mene, edna od glavnite pricini zoshto referendumite propadnaa e i najavenoto vleguvanje na Turcija a najverojatno i nie i ostanatite balkanski zemji. Vo momentov kaj nas ima okolu 35 % muslimani. So ogled na tendencijata na iseluvanje na makedonskoto naselenie i golemiot natalitet na muslimanskoto naselenie, nekontroliraniot priliv na albansko naselenie od kosovo i albanija, mozhe da se sluchi da vo bliska idnina muslimanite da bidat mozinstvo, t.e. poveke od 50%. e vo toj sluchaj ke vazhat evropski zakoni, mnogu poliberalni i mnogu ponepovolni za nas i vo toj sluchaj bi mozhele da ja izgubime celata drzhava, a ne samo zapadniot del i sl., odnosno da staneme malcinstvo vo svojata zemja. I shto ke mi znachi podobar standard ako bidam stranec vo svojata drzhava ?
A shto se odnesuva do amerikanskata ekonomija, ne i se pishuva majdobro. Ako ste go gledale farenjad 9-11 , beshe kazhan podatok deka 5 % od vkupniot kapital vo amerika go drhzat arapi pretezhno od saudiska arabija. dokolku arapite gi povlechat tie 5 % vo eden den, na amerika ke i se sluchi ekonomski krah. A koj vika deka vo nekoj daden povolen moment toa i nema da se sluchi ?
I najgolemiot problem za EU vomomentov e natalitetot. nema podmladok koj ke mozhe da plaka danoci i da gi polni penziskite fondovi. Zatoa nekoi zemji moraat da dozvolat kontrolirana imigracija a Germanija ke mora na turcite shto se na privremena rabota da im dade drzhavjanstvo. E posle nekolku godini ke gleame seir, ke im se sluchat i na tie pametnite na zapad teroristichki napadi, vojni za chovekovi prava itd...
Togash Indija i Kina , a mozhebi i Rusija ke dojdat do izraz, kako drzhavo koi shto ova go imaat predvideno i go imaat oseteno (kako i nie) na svoja kozha.

Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
kalendar напиша:
A shto se odnesuva do amerikanskata ekonomija, ne i se pishuva majdobro. Ako ste go gledale farenjad 9-11 , beshe kazhan podatok deka 5 % od vkupniot kapital vo amerika go drhzat arapi pretezhno od saudiska arabija. dokolku arapite gi povlechat tie 5 % vo eden den, na amerika ke i se sluchi ekonomski krah. A koj vika deka vo nekoj daden povolen moment toa i nema da se sluchi ?
kalendar,
A бе, ај не заебавај!!!
Зарем не ја осети таа емисија. Жива пропаганда во корист на левичарите во САД.

Дали воопшто знаеш што би се случило доколку се случи тоа што го напоменуваш, односно дали некој тоа би го дозволил. Не дека ги бранам САД ама некако не ми изгледа дека најмоќната држава во светот би си дозволила таков луксуз.
Што мислиш, таа држава стана најмоќна бидејки има глупаци кои ја водат? Мислиш ли дека не прават анализи на глобалните состојби и не ја вртат водата кон нивната воденица?

Патем, падне ли САД отиде јабана скоро цел свет поради глобалната меѓусебна поврзаност!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom