Некој се плаши или ... ?

• Креатор на темата Ајсшутер
  • Време на започнување
А

Ајсшутер

Гостин
Неонацисти прекинаа промоција на грчко-македонскиот речник во Атина

Дваесетина активисти на грчката фашистичка организација „Хриси авги“ (Златна зора) синоќа насилно ја прекинаа промоцијата на Грчко-македонскиот речник во Атина, што ја организираше партијата на Македонците во Грција „Виножито“.

Половина час по почетокот на промоцијата, групата маскирани лица влегле во Меѓународниот прес-центар лоциран веднаш до Министерството за надворешни работи на Грција со цел да предизвикаат инцидент. Тие дивееле во салата, ја оштетиле опремата на присутните сниматели, го уништиле промотивниот материјал и вербално ги нападнале промоторите, но никој не е повреден.

Во обид да ги сними со својата камера, од физички напад се спасил и еден од промоторите, познатиот американски славист и лингвист Виктор Фридман кој беше гостин на промоцијата. На снимките на телевизијата „Сонце“ што ги објави ТВ „Канал 5“ се гледа како еден од членовите на групата насилници и се заканува на професорка од Универзитетот во Волос и се обидува со својот шлем да го удри Фридман во што е спречен од предводникот на групата насилници.

Откако не успеале да испровоцираат потежок инцидент и добиле информации дека кон прес-центарот се приближува полиција, членовите на „Хриси авги“ кои од неодамна се регистрирани како политичка партија, а досега беа во тесни врски со парламентарната националистичка партија ЛАОС на Јоргос Караџаферис, избегале, и промоцијата иако со тензија продолжила.

По доаѓањето на полицијата и по информациите дека други групи на грчки радикални структури се подготвуваат за други инциденти и напади на членовите на „Виножито“ се повлекле на периферија на Атина. Еден од лидерите на „Виножито“ Павле Васкопулос, за „Канал 5“ изјави дека ова е сигнал дека „грчките власти почнуваат да се плашат од македонштината во Грција“. Инцидентот, вели, е голем срам за Грција што не може да го скрие од европската јавност.

Синоќешниот инцидент се случува пет дена пред изборите во Грција за Европарламентот кои се одржуваат в недела. Според грчките националисти, Грчко-македонскиот речник со 15.000 зборови подготвен од Васко Караџа не требало да биде воопшто печатен затоа што македонскиот јазик не постоел.

Промоторите на речникот, кој е прво такво издание во Грција, пак, истакнуваат дека тој е сведоштво за постоењето на Македонците во таа земја и одговор против режимски став на Атина за наводното непостоење на македонскиот јазик.

Член од
11 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
0
Фала им многу на неонацистиве што покажале дека се дешавал битен настан! И ако само така секој странец што ќе ви дојде да го истепате па после само се ствараат лобисти за Македонија за беспари! Сега Фридмна и колегите на Фридман, пријателите и цела фамилија се македонски лобисти! Фала пуно, нити нервоза нити ништо!

Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
„Успешната промоција на современиот Грчко-Македонски речник за нас е уште еден мотив да продолжиме со нашата борба за одбрана на македонштината, за признавање на македонското малцинство и за демократизација на грчкото општество“, изјави членот на претседателството на партијата на Македонците во Грција, „Виножито“, Павле Васкопулос.
http://makfax.com.mk/mk-mk/Details.aspx?itemID=5058

кај се нашиве европејци од сабајле да го осудат насилството, каде се бирократите од ебаната ЕУ или и промоцијата ќе биде осудена како провокација. и посебна порака за тие што планираат да се цврчат на плажа во гејленд: од парите што ги трошите се финансираат вакви организации и целата војна против нас па бујрум одете на плажа

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
дали гнасотијата геро ќе напише 2-3 збора за ова?

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
дали гнасотијата геро ќе напише 2-3 збора за ова?
Sekoj vo svojot dvor,Gero ke si pise za svoite neonacisti a Grcite za svoite.Kako sto znam i vo Grcija ima luge koj se protiv stavot na nivnata vlada i istite tie se sikanirani kako i ovdesnive luge so zdrav pamet.Eden od tie e i Gero .Nemoj da bides ednosmeren.Ludiloto koe e vo Grcija se preslikuva i ovde .

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Sekoj vo svojot dvor,Gero ke si pise za svoite neonacisti a Grcite za svoite.Kako sto znam i vo Grcija ima luge koj se protiv stavot na nivnata vlada i istite tie se sikanirani kako i ovdesnive luge so zdrav pamet.Eden od tie e i Gero .Nemoj da bides ednosmeren.Ludiloto koe e vo Grcija se preslikuva i ovde .
НЕ! Лудилото кое е во Грција, не е ни блиску до тоа што е овде.

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
НЕ! Лудилото кое е во Грција, не е ни блиску до тоа што е овде.
Nie sekogas kasnime so ludiloto.Znam i ne sum advokat na Grcite.Tie se genociden narod ,se pokazaa 1945godina vo pravo svetlo.
Sekoj nacionalizam mora da bide podrzan so drugiot.
Taka Grckiot nacionalizam go razgoruva nasiot za koj ne sum.

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Nie sekogas kasnime so ludiloto.Znam i ne sum advokat na Grcite.Tie se genociden narod ,se pokazaa 1945godina vo pravo svetlo.
Sekoj nacionalizam mora da bide podrzan so drugiot.
Taka Grckiot nacionalizam go razgoruva nasiot za koj ne sum.
Абе неможе да зборуваш за национализам, кај народ, кои во последниве сто години го намалија на мизерни 1милион луѓе, народ кој ја изгуби скоро цела територија, народ кој сеуште преговара за своето име. Македонците едноставно не се националисти, и никогаш нема ни да бидат.

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Абе неможе да зборуваш за национализам, кај народ, кои во последниве сто години го намалија на мизерни 1милион луѓе, народ кој ја изгуби скоро цела територија, народ кој сеуште преговара за своето име. Македонците едноставно не се националисти, и никогаш нема ни да бидат.
Za da postoi eden nacionalizam mora da bide potiknat od drug nacionalizam.
Samata istorija ne tera da se razmisluva malce poveke nacionalisticki.
Samo se so merka.

Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
Za da postoi eden nacionalizam mora da bide potiknat od drug nacionalizam.
Samata istorija ne tera da se razmisluva malce poveke nacionalisticki.
Samo se so merka.
искусен да бапнеш еден reality check, не е во прашање национализам од нивна страна тие се расисти. а за нашиве европејци ќути жити се, немој да ги браниш тоа се гниди од најдолен вид земи прочитај им ги текстовите тие не зборат против национализам тие зборат против Македонците генерално, ако треба ќе пратам некој линк, зборат против мене, моето семејство, колегите...

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
искусен да бапнеш еден reality check, не е во прашање национализам од нивна страна тие се расисти. а за нашиве европејци ќути жити се, немој да ги браниш тоа се гниди од најдолен вид земи прочитај им ги текстовите тие не зборат против национализам тие зборат против Македонците генерално, ако треба ќе пратам некој линк, зборат против мене, моето семејство, колегите...
Koj kako gi cita rabotite.Vo ovaa drzava nema Evropejci po difolt.Site sme Evropejci i do sega bas i ne sum procital nesto protiv mene moeto semejstvo ili prijatelite.Stavovi vo edna demokratija imalo i ke ima ,ne sme ednoumie.
Tie sto go delat narodot na patrioti i predavnici se najlosite.Za mene site se Makedonci.Osven eden Vraniskovski koj se odrodil.E za nego mislam deka ne treba da mu se dava na vaznost.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Koj kako gi cita rabotite.Vo ovaa drzava nema Evropejci po difolt.Site sme Evropejci i do sega bas i ne sum procital nesto protiv mene moeto semejstvo ili prijatelite.Stavovi vo edna demokratija imalo i ke ima ,ne sme ednoumie.
Tie sto go delat narodot na patrioti i predavnici se najlosite.Za mene site se Makedonci.Osven eden Vraniskovski koj se odrodil.E za nego mislam deka ne treba da mu se dava na vaznost.
Па кога сите сме Македонци освен оние кој сами и јавно се одрекле од тоа,кој кур треба да ги слушаме “дркотниците“ на Геро и компанија за “виткање кичми“ па за “разумни компромиси“ и слични срања?Нека си ги задоволуваат страстите некаде во друга држава,каде ќе наидат на одобрување нивните ставови за смена на вековното име од оваа држава и од овој народ,овде нема место за таквите “Македонци“.:toe:

Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
сега ќе ти најдам, па читај.
еве ти за твоето потекло: http://okno.mk/node/850
а еве и една фабрикација, да не помешаш случајно со плоштад ова не се однесува на тој собир ова е текст за онаа кутра збирштина што проба да направи протест:
Универзитет под опсада

Објавено во: Дневник | 22.05.09 | 3 Коментари

Со масовна демонстрација на сила на студентскиот протест, македонската полиција грубо ја наруши автономијата на универзитетот „Св. Кирил и Методиј”.
Тешко и горко на тој универзитет кој со полиција се брани од - своите студенти. Ги презирам сите професори што кукавички го премолчеа овој срам.
Ајде сите да упатиме слободарски повик: Полицијата надвор од универзитетот!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Каде е Геровски, имаше јака плунка. Заварува профили со неа. Ај баш следниот број дали со 72-јка фонт ќе пиши на насловна за збудалените (заблудените) грци.
А Фуере? Или џогира, вози точак, сади дрвце негде па е мноогу зафатен. Али за нашите лајна секогаш е тука батката, секоја чест.

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
па.. тоа му е Јob Description..

Ти знаеш дека западов фунционира само по „тесна специјализација“, така да горе споменатив е „спецјализиран“ само за НАШИ лајна..

Kajgana Shop

На врв Bottom