Екипо, за 49м2 која би била најдобра:
TOSHIBA SHORAI EDGE RAS-18J2KVSG-E
TOSHIBA SHORAI EDGE RAS-B16J2KVSG-E
SAMSUNG AR18RXFPEWQNEU
MITSUBISHI Heavy Premium
Дали Тошиба 16 ќе врши работа?
Самсунгот е најефтин, но дали е?
Ova vazi za site novopeceni korisnici na temava.
Za da dobiete bilo kakov sovet kako bi vi preporacale klimatizer prvo treba da go opisete vasiot prostor sto sakate da go klimatizirate.
- Volumen na prostorot t.e m2
-Mesto kade se naoga prostort pr.Gevgelija,Stip,Bitola,Skopje,Berovo itn.
-Temperatura do koja posakuvate da se greete,primer (jas na -10 nadvor sakam da mi e doma 25c),mi bara teloto toplicko.
-Edinecna prostorija,celosna,ili poveke prostorii(primer,stan od 49m2,ili pk edna celosna prostorija vo forma na pravoagolnik,kvadrat,
-Mestopolozba na grejniot prostor ,sever ,zapad itn.
-Te gree nekoj odozdola,odozgora,levo,desno itn.
-Stan,kuka,prodavnica itn.
-Stepen na izolacija ,vid dograma.
-Najvazno e tavanot oti tamu moze da ima i preku 50% na toplotni zagubi.
-Kaze te ni so sto ste go greele do sega prostorot i kolkava priblizno vi bila potrosuvackata na toj energens.
Ili pak da ni kazete direkno kolku vi se energetskite toplinski zagubi so Delta T nkoja sakate da greete,no poradi sto ne znaete zatoa pogore opisete poopsirno,kako bi se doslo do nekoja priblizna procenka.
E sega za tvojot konkreten slucaj,mozi da ti e dovolno i od 16btu, a moze da ti bide i nedovolno i 22btu.
Nemame nikakvi podatoci.
Eve jas kaj mene si staviv vo 40m2 od 24btu.
A eve ke ti dadam uste eden sovet od iskustvo,da odbegnuvas klimatizer za pregolema kvadratura a da ima mala vnatresna edinica so mala povrsina na izduf,pa bila i 7kw jaka.
Za vo 49m2 otvoren prostor nikako ne preporacuvam vn.edinica 80cm sirina pa makar bila i premium (najvisoka kasa).Premnogu e bucna.Ke trba da raboti na maksimum za da napravi 7-8 promeni na vozduhot vo zavisnost od izolacijata pod 0c, a toa e nekonforno.