Научни чуда во Ку`ран

Член од
22 јуни 2013
Мислења
13
Поени од реакции
7
Болеста е од Шејтанот, Аллах како најдобар, најголем, најљубовен... не прави лоши работи за човекот!
Е сега, или Шејтанот е поголем и Аллах не дал ајет и лек во неговите списи, или Аллах сепак не се заморува со луѓето... или пак Аллах и боговите не постојат и за се да ја окривиме природата...

Абе луѓе и вие муслимани, кои научни вистини во света книга, зошто сами си ја плукате верата со вакви простачки изјави со кои правите да изгледате ниско, неинтелегентно и премногу... како да кажам... екстремистички изгледате... насилни во начинот на буткање на вашата света книга кај секој под нос.
Мавнете ја таа книга од нас аман... :)
Ме изморивте... на сите страни муслимански бладања за разбирање на светот од пред 1300 години... и научни вистини!
Да - ако ставеш камен врз камен, тие не паѓаат ако висината е 0.56 од тежината на ѕидот што се крева во воздух! Ете ви вистина, да ја докажете инаку е бладање!
Се разбираме?
Куран и научни вистини = 0! И не ова факториел од нула!
Se ismevas na muslimanite za veruvanje vo Bog, veruvanje vo Pratenik,Sveta kniga a tvojata ideologija sto ja siris ke iskoristam nekolku citati za da bide jasna:

За да полесно го разбереме овој систем, а и за да може да ја објасниме нашата сказна, ќе прибегнеме кон една од нашите свети книги, која на практичарот му дава клуч кон Божественото.
Погледни тоа е разоткриено од Аиваз, пратеникот на Хоор-паар-краат.
Будали се тие што луѓето ги обожуваат; и нивните Богови и нивните луѓе се будали.
Islamot ne dozvoluva obozuvanje na luge,svetci,ikoni,amajlii i bilo kakvi stvorenia bozji zatoa sto nie sme bozja kreacia i ne mozeme da go zamislime bog.Sekoja zamisla i objasnuvanje na Bog e nasa kreacija a ne bog.

Со Богот и Обожувателот јас сум ништо: тие не ме гледаат. Тие како да се на земјата; Јас сум Небо и нема друг Бог освен мене, и мојот господ Хадит.
За чистата волја, неослабена од причина, ослободена од страста за резултат, секој пат е совршен.
49. Поништени се сите ритуали, сите искушенија, сите зборови и знаци. Ра-Хоор-Куит го зазеде своето седиште на Исток за време на Рамноденицата на Боговите; и нека Асар биде со Иса, кои исто така се едно. Но тие не се од мене. Нека Асар биде обожувател, Иса страдалник; Хоор во неговото тајно име и сјај е Господ што иницира.
Se smees na muslimanite, a kaj tebe ima bogovi,knigi,pratenici zmii..
--- надополнето: 2 јули 2013 во 22:17 ---
Па токму тие термини беа посочени како аргумент и со нив беше демантирано тоа тврдење.
Значи како прво, во куранот се вели дека земјата и небото биле едно и биле раздвоени! Тоа во никој случај не е она што науката го открива. Земјата се формира дури после речиси 10 милијарди години од биг бенгот, и таа не е одвоена од универзумот туку е дел од него.
Ne naogas kontradikcii tuku teras svoj inaet zemas citat od sredina i togas dobiva drugo znacenje i se ismevas.
Eve i jas ke te citiram taka na pogorniot citat:

Земјата се формира дури после речиси 10
I da se zapnam samo vo toj del, ke dojdi deka velis zemjata se formira posle 10. 10 casot? Znaci sekojden posle 10 casot se formira zemja. E vaka ti pravis so citatite zemeni od sredina i davajki im sosem novo i nelogicno znacenje.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Tocno li e deka Alah gi kreiral denot,nokta ,sonceto i mesecinata ?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265

Јас немам проблем со боговите и книгите. Имам проблем со вашиот фанатизам, имам проблем со верникот и неговото дејствување меѓу различните од него! Вашиот проблем, а и ограничување е тоа што велите постои еден бог и тој е Алах. Сите други се никој и ништо! Не бидува така... како што вие се навредувате, и другите верници од други религии се навредуваат со вашита изјави! И тоа заради ставот дека Алах е вистинскиот другите се копилиња од богови! Не така...
А за „Книгата на Законот“, ќе те оставам сам да ја коментираш во светлото на своето разбирање, јас немам право да ти солам памет што кажува и како се чита таа книга! Не сум муслиман да си ги бранам четивата! :D

Не се смеам на муслиманите, јас ве сожалувам! И жалам навистина што верата ви е се, а човекот ништо!

Исламот е небитно што дозволува, ако си го прифатил, за тебе важат тие правила - за другите НЕ! Не го прави исламот апсолутна точка со која некој може мене или некој друг што не верува во вашите сказни и богови и закони да биде суден со истите!

Извини што се смеам на „научните вистини“ во твојата света книга. Мислев дека содржи духовни вистини и некаква надеж за после смртта, а не дека твојот бог е научник или пак Мухамед напишал научно дело! Вие ги пласирате овие идеи, наше е или да се смееме или да ви се чудиме.

Нема тука трте мрте... Реков, на македонци ислам не е мудро да се проповеда, ама вие пак си терате по свое и се чудите зошто ви се смее некој...
Да не сакаш да се сложам со тебе? :)

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Јас немам проблем со боговите и книгите. Имам проблем со вашиот фанатизам, имам проблем со верникот и неговото дејствување меѓу различните од него! Вашиот проблем, а и ограничување е тоа што велите постои еден бог и тој е Алах. Сите други се никој и ништо! Не бидува така... како што вие се навредувате, и другите верници од други религии се навредуваат со вашита изјави! И тоа заради ставот дека Алах е вистинскиот другите се копилиња од богови! Не така...
А за „Книгата на Законот“, ќе те оставам сам да ја коментираш во светлото на своето разбирање, јас немам право да ти солам памет што кажува и како се чита таа книга! Не сум муслиман да си ги бранам четивата! :D

Не се смеам на муслиманите, јас ве сожалувам! И жалам навистина што верата ви е се, а човекот ништо!

Исламот е небитно што дозволува, ако си го прифатил, за тебе важат тие правила - за другите НЕ! Не го прави исламот апсолутна точка со која некој може мене или некој друг што не верува во вашите сказни и богови и закони да биде суден со истите!

Извини што се смеам на „научните вистини“ во твојата света книга. Мислев дека содржи духовни вистини и некаква надеж за после смртта, а не дека твојот бог е научник или пак Мухамед напишал научно дело! Вие ги пласирате овие идеи, наше е или да се смееме или да ви се чудиме.

Нема тука трте мрте... Реков, на македонци ислам не е мудро да се проповеда, ама вие пак си терате по свое и се чудите зошто ви се смее некој...
Да не сакаш да се сложам со тебе? :)

Концептот на “проповедањето“ т.е тврдењето дека муслиманите во подфорум религија на тема “исламски прашања“ шират ислам е смешно и апсудрдно.Затоа постои овој подфорум(да се презентира или репрезентира одредена верска припадност ....).
Инаку,сатанчето си е љубител на човекот кој се идентифицира со него и неговите карактеристики преку неговиот пат на просветлување(или постанување свој бог) али сатанчето де факто е бетер шлајм од сите други религии(кој од старт ги нарекува смешни и лажни поради тоа што “бог не е тој туку некој друг“ и поради тоа што просветлувањето оди по една друга патека што персоната си ја избрала).Шта да ти причам:Ароганција пар екселанс.
Исламот е таков каков што е, може да ти се допаѓа или не.Никој не те присилува да бидеш муслиман,си живееш во твое идеално секуларно опшество(уживај човече...).

Инаку,смешен ми е ставот “на македонци не проповедај ислам“,звучи како јеховините дома да ти дошле(не дека толку се досадни и оптеретени муслиманите со вас овде,туку вие премногу се оптеретивте со нив,некако искомплексирано ми личите) ама ајде,терајте ...

Единствено што се слагам со тебе е дека темава е непотребна.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Смешно? Воопшто не е смешно. Не гледам некој да се смее, ами ги критикува и Мухамед и неговиот начин на живот и исламот како начин на живот и добро е тоа. Демократија. Кај инаку ќе смееше муслиман да проповеда и зборува јавно за ислам? Смее некој да зборува за друга религија во исламска држава? Ќе лета глаата нели? :)

Ароганција ми велиш? Ти ништо уште не си видел по се изгледа... не ги скокај текстовите на муслиманите. Ќе видиш ароганција, и тоа е така бидејќи демократијата не им чинела сакале шеријат. Абе марш :)
Не ти е ароганција кога муслиман ќе каже како Иса е само пророк но не и божји син на некој христијанин, а ова ти е ароганција? Не ти е ароганција кога некој муслиман вели неверници а мисли на сите што не се муслимани?
Бре :) Многу бре, ем арогантни ем осетливи и навредливи :)

Исламот е таков каков што е и нема потреба некој муслиман да убедува луѓе на форумов како таа книга содржи некакви „научни тајни“. Јас реков дека муслиманинот со вакви изјави сам си ја исмева верата и својата света книга. Да беше коранот научно дело, немаше да биде света книга врзана за духовниот развој.
Така? Така!

Реков, на македонци не им проповедајте ислам како да е тоа најдоброто, глупо е. Погледнете го форумот и темите ислам - дали се сложивте некаде? НЕ!
Дали ќе се сложите? НЕ!
Дали едната и другата религија (христијанство и ислам) се спротивни една на друга максимално и едни за други велат дека се неверници? ДА!
Што е муабетот сега? :)
Научните чуда во коранот :)
Абе ајде ти се молам...

Некаде по форумов еден забеган пак го оправдуваше сунетот со медицинскиот зафат што се врши во одредени ситуации. Па и јас се бањам секој ден, па не велам дека сум крстен! Лудости!

П.С. И не реков на одредена тема, ами насекаде по форумов 5-6 братчиња си подаваат топката околу исламот. Не знам што не им текне на оние од форумот на исламски центар да регистрираат 100-200 акаунти и да ни објаснат нам неверниците што е што!

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Смешно? Воопшто не е смешно. Не гледам некој да се смее, ами ги критикува и Мухамед и неговиот начин на живот и исламот како начин на живот и добро е тоа. Демократија. Кај инаку ќе смееше муслиман да проповеда и зборува јавно за ислам? Смее некој да зборува за друга религија во исламска држава? Ќе лета глаата нели? :)

Ароганција ми велиш? Ти ништо уште не си видел по се изгледа... не ги скокај текстовите на муслиманите. Ќе видиш ароганција, и тоа е така бидејќи демократијата не им чинела сакале шеријат. Абе марш :)
Не ти е ароганција кога муслиман ќе каже како Иса е само пророк но е и божји син на некој христијанин, а ова ти е ароганција? Не ти е ароганција кога некој муслиман вели неверници а мисли на сите што не се муслимани?
Бре :) Многу бре, ем арогантни ем осетливи и навредливи :)

Исламот е таков каков што е и нема потреба некој муслиман да убедува луѓе на форумов како таа книга содржи некакви „научни тајни“. Јас реков дека муслиманинот со вакви изјави сам си ја исмева верата и својата света книга. Да беше коранот научно дело, немаше да биде света книга врзана за духовниот развој.
Така? Така!

Реков, на македонци не им проповедајте ислам како да е тоа најдоброто, глупо е. Погледнете го форумот и темите ислам - дали се сложивте некаде? НЕ!
Дали ќе се сложите? НЕ!
Дали едната и другата религија (христијанство и ислам) се спротивни една на друга максимално и едни за други велат дека се неверници? ДА!
Што е муабетот сега? :)
Научните чуда во коранот :)
Абе ајде ти се молам...

Некаде по форумов еден забеган пак го оправдуваше сунетот со медицинскиот зафат што се врши во одредени ситуации. Па и јас се бањам секој ден, па не велам дека сум крстен! Лудости!

П.С. И не реков на одредена тема, ами насекаде по форумов 5-6 братчиња си подаваат топката околу исламот. Не знам што не им текне на оние од форумот на исламски центар да регистрираат 100-200 акаунти и да ни објаснат нам неверниците што е што!
Па од старт овде колабираме и секој изиграва подобар од некого а исти се сите(јас за тебе неверник,ти за мене неверник,јас за христијанинот неверник,тој за мене и.т.н).
Не ги скокам(ни едните ни другите),доза објеткивност(што во овој подфорум и тоа како недостига).
Инаку,како што рече,глупаво е да се очекува да се сложам јас со христијанинот и тој со мене(два различити концепти за исти персони) али можам да научам од него и неговата религија гледајќи објективно на работите(ако нормално сум заинтересиран).Бидејќи,затоа е подфорумов(што не знаеме,да спознаеме или научиме,да дебатираме со доза на објективност).
Исмевањето од старт ја руши таа клима и тој амбиент(штом си дошол со непочит кон некого,како очекуваш почит?).Демократски е али не е коректно кон соговорникот.
Ако подфорумов не е со таа цел и намена,ондак зошто воопшто постои?
Тогаш постои за мерење “муда“,чии се поголеми,чии смрдат повеќе и.т.н...мислам,нон сенсе е...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
За мене секој е човек, верата не ми е битна, човечноста да. Не можам да кажам дека си неверник ниту според мојата животна философија... :)
Зошто постои овој подфорум религија?
Па демек за културно и религиозно разбирање помеѓу разликите - ама за тоа треба сите да имаат 50 години, поминато многу искуство и религиозно, и меѓу луѓето.... Вака ништо.

Член од
22 јуни 2013
Мислења
13
Поени од реакции
7
Jas neznam koj kako vi se obratil i sto vi zboruval, no se dodeka sme svedoci na falbi "cij bog e posilen" i koj poseduva poveke od univerzumot, ocigledno ni edniot ni drugiot ja razbrale sustinata na duhovnoto ucenje niti ke ja razbere nekogas.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ne naogas kontradikcii tuku teras svoj inaet zemas citat od sredina i togas dobiva drugo znacenje i se ismevas.
Eve i jas ke te citiram taka na pogorniot citat:

I da se zapnam samo vo toj del, ke dojdi deka velis zemjata se formira posle 10. 10 casot? Znaci sekojden posle 10 casot se formira zemja. E vaka ti pravis so citatite zemeni od sredina i davajki im sosem novo i nelogicno znacenje.
Ако има контекст кој јас сум го изоставил, зошто досега не го објаснивте? Ако во случајот што го наведе ти застанеш на 10 и не се доискажеш, јас ќе го потенцирам контекстот кој си го изоставил - дека не се работи за десет часот, туку за десет милијарди години. Во случајов такво нешто немаше.

Јас посочив неколку сури (Сура 71:15,16 и сура 37:6) во сура 71 се кажува дека постојат седум неба и дека сонцето, месечината и ѕвездите се наоѓаат на некој од овие седум. Во сура 37:6 се вели дека ѕвездите се на најблиското небо. Никој не се ни осврна на нив да го посочи контекстот кој наводно е изоставен.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Ако има контекст кој јас сум го изоставил, зошто досега не го објаснивте? Ако во случајот што го наведе ти застанеш на 10 и не се доискажеш, јас ќе го потенцирам контекстот кој си го изоставил - дека не се работи за десет часот, туку за десет милијарди години. Во случајов такво нешто немаше.

Јас посочив неколку сури (Сура 71:15,16 и сура 37:6) во сура 71 се кажува дека постојат седум неба и дека сонцето, месечината и ѕвездите се наоѓаат на некој од овие седум. Во сура 37:6 се вели дека ѕвездите се на најблиското небо. Никој не се ни осврна на нив да го посочи контекстот кој наводно е изоставен.
Какви неба какви глупости,сега во 21 век верувајте и на науката.Неписмени така си ги објаснувале природните појави во предисторијата,но сега се се мери и емпириски се докажува така да ова со седум неба,тоа се приказни за мали деца,но за жал сеуште постојат радикални структури кои и убиваат во името на некаков Бог.

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
Oва поглавје спаѓа во едно од највеличенствените и најочигледни докази за совршенството на Куранскиот израз.
Во Куранот никогаш нема да го најдете терминот ембриологија, но затоа во него ќе најдете сè што таа наука изучува. Тоа е наука чиј предмет на проучување е развивањето на ембрионот во стомакот на мајката. Што мислите, дали некој пред објавата на Куранот говорел или докажувал било што во врска со ова прашање? или пак за време на објавата? или пак, во вековите непосредно после објавата? Не, ама баш никој.

Прв детален забележан говор за оваа тема е оној кој го наоѓаме во Куранот, затоа што и тоа спаѓа во скриеното. Кој од нас е свесен за своето создавање во стомакот на мајката? Аллах Едииот ги знае сите детали на тој величествен процес низ кој сите сме поминале. Во Куранот можеме да најдеме ајети (цитати) кои потполно прецизно говорат за развојот на детето во стомакот на мајката, а тие ајети се присутни веќе 14 векови. Современата медицина во целина ја потврдува нивната вистинитост и точност за описот. За муслиманите тие ајети не се „однекаде”, не се „мистерија”. За нив тие се вистински зборови на Возвишениот Аллах џ.ш., а еве ги тие зборови:

12. Ние човекот, од посебна глина го создадовме. 13. Потоа како капка семе на сигурно место го ставаме . 14. Потоа капката семе како засирена крв ја правиме; потоа од засирената крв создаваме парче месо; од парчето месо создаваме коски, а потоа коските со месо ги обвиткуваме; и потоа, го оживуваме како сосема друго суштество. - Па нека е Возвишен Аллах, Најубавиот Создател ! (Ел-Муминун, 12- 14)
http://en.wikipedia.org/wiki/Keith_L._Moore

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Oва поглавје спаѓа во едно од највеличенствените и најочигледни докази за совршенството на Куранскиот израз.
Во Куранот никогаш нема да го најдете терминот ембриологија, но затоа во него ќе најдете сè што таа наука изучува. Тоа е наука чиј предмет на проучување е развивањето на ембрионот во стомакот на мајката. Што мислите, дали некој пред објавата на Куранот говорел или докажувал било што во врска со ова прашање? или пак за време на објавата? или пак, во вековите непосредно после објавата? Не, ама баш никој.

Прв детален забележан говор за оваа тема е оној кој го наоѓаме во Куранот, затоа што и тоа спаѓа во скриеното. Кој од нас е свесен за своето создавање во стомакот на мајката? Аллах Едииот ги знае сите детали на тој величествен процес низ кој сите сме поминале. Во Куранот можеме да најдеме ајети (цитати) кои потполно прецизно говорат за развојот на детето во стомакот на мајката, а тие ајети се присутни веќе 14 векови. Современата медицина во целина ја потврдува нивната вистинитост и точност за описот. За муслиманите тие ајети не се „однекаде”, не се „мистерија”. За нив тие се вистински зборови на Возвишениот Аллах џ.ш., а еве ги тие зборови:

12. Ние човекот, од посебна глина го создадовме. 13. Потоа како капка семе на сигурно место го ставаме . 14. Потоа капката семе како засирена крв ја правиме; потоа од засирената крв создаваме парче месо; од парчето месо создаваме коски, а потоа коските со месо ги обвиткуваме; и потоа, го оживуваме како сосема друго суштество. - Па нека е Возвишен Аллах, Најубавиот Создател ! (Ел-Муминун, 12- 14)

http://en.wikipedia.org/wiki/Keith_L._Moore

Kajgana Shop

На врв Bottom