Минимализам

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.953
Поени од реакции
12.562
Карактерот т.е. внатрешниот емотивен импулс кој што знае да менува нијанси а кој сепак, суштински, има некаква цврста и речиси непроменлива основа, без разлика дали е основана генетски или социјално или и двете, директно влијае врз редот или хаосот или некои нивни комбинации на нашето интимно опкружување. И обратно. Геометриите т.е. формите околу нас, боите, распоредот и нивните соодноси можат да влијаат на емоционално ниво а со тоа на нашите мисли и дела, а со нив директно и врз нашата иднина, се разбира.

Овој минимализмот можеби е практичен и на некој начин изгледа кул, ама мене некако ми делува како некакво безидејно, како ладнокрвно, како монотоно сивило кое на подолги стази има тенденција дури и најшаренолоките и најведри карактери да ги претвори во тажни биороботи.
Мене барем така ми делува.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.826
Поени од реакции
6.429
И покрај нашите музички, турбо-фолк версус опера и политички, Македонија версус Бугарска македонија, разлики, со Ставрета сум на истата страница кога е само овај стил по прашање, минимализмот ме смирува. Не мора ни да е толку раслечен ко тој на Мјес Ван дер со Германскиот Павилион во Барселона, каде буквално само неколку плочи мермер се во игра во просторот. Иако, јасно е дека преферирам радикална едноставност. Ко куќата во Кадиз на Алберто или Термите во Швајцарија.

Но, често знај да ме плени и историски минимализам. Пример Партенонот, ја го вклучувам во минимализам. Патернот на столбови кој се повторуваат, со иста висина и исти дијаметар, исто растојаније, смирува. Веројатно во таа повторлива низа на перфектоста се крие човечкиот порив за достигнување на совршеноста, на поредокот. Кога една физичка потврда на фактот - јас не сум само уште едно друго животно овде.

Примери за ова од Вашингтон Д.Ц. Меморијалот е горе долу копија на оригинални храмој кој го краселе нашиот полуостров, еднаш одамна. Изграден е само од италијански Карара мермер, дал би можел да биде пребоен во шаренила? Да. Но прашањето е, а зошто? Кога симетријата е толку совршена зошто би му додавал било што.

Lincoln Memorial Pano #4 by josullivan.59, on Flickr

The Lincoln Memorial
by Amalia Liogas, on Flickr

The Lincoln Memorial
by Richard Walker, on Flickr

Вашингтон има доста перфектна архитектура, не за џабе е град на американската елита, онаа апослутната.
Ова е градбата на Националниот Градежен Музеј - посветен на љубителите на архитектура (ЈАААА!).
Иако е неокласика со фасада од цигли, сепак повторувачкиот патерн на столбој во внатрешноста и вертикални прозори, поделени со мермерната хоризонтална резба, ме смирува. Во ова би гледал неколку часа и никад не би ми било доста.

Source:https://www.nbm.org/about/historic-home/
Image

Столбовите кој јас ги бев нарекол, растопена Бронза.

Image

Image

Неокласика во архитектурата, толерирам. Барокот ме гуши. Ми се врти во главата во барокни ентериери во Франција. Премногу од се, не секогаш е подобро.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.826
Поени од реакции
6.429
Ок да се вратам на тема,
бирото за архитектура Рекс пред некоја година ја заврши зградата 2050 М Стрит во Вашингтон. Позната по тоа дека е првата стаклена фасада, чиј прозори се свиткани конкавно. Ова креира ефект на Калеидоскоп кога се гледа однадвор. Ако мислевте дека ексериерот е пре-перфектен, чекај да го видите интериерот, сликите буквално личат на рендер/АИ, а не како зградата да е вистинска - иако градбата е веќе завршена. Ептен ако загледаш во детали ќе ги видиш градежните материјали.

МИНИМАЛИЗАМ КОЈ НЕ ПРАВИ КОМПРОМИС НА ТЕМАТА КВАЛИТЕТ.

2050 М Стрит | ВАШИНГТОН ДЦ | САД | 2019
Рекс Биро за Архитектура ЊУЈОРК

Идејата на Мјес е евидентно присутна овде, и се гледа дека Архитектите сакале да оддадат почит на неговото Геније - ѕидови од камен ко уметничко дело на природата, многу дрво за топлина, чисти линии.

Оникс Бела Роса на ѕидовите + подови и тавани од махагон. Суреално.

Извор: https://rex-ny.com/project/m-street/

Последно уредено:

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.826
Поени од реакции
6.429
Во тоа време Мјес со неговите идеали и ветил и на една друга граѓанка на Минеаполис, дека ќе и изгради модерна куќа, со интелектуално склопен простор за сите намени, од темел - за само 8.000 евра. Тоа и го сторил. Мјес е обвинуван дека бил Комунист за време на неговото творештво во САД. Самата Гѓа Франсворт имала секој викенд, протести и собирања пред нејзиниот двор од Анти-Комунисти.
Денес die Amis, го слават ко татко на Нацијата и отвараат Фондации во негово име. Go figure.
Требало да си остани да си твори таму кај што си се родил, Германија, ЕВРОПА.

Куќата Фарнсворт | САД | 1951
Архитект: Лудвиг ван Мјес.
Стил: Модернизам - Минимализам.
Клиент: Едит Фарнсворт.

Куќта е на некој 90 километри од центарот на Чикаго,
дизајнирана е од германскиот татко на Модернизмот,
Лудвиг ван Мјес, познат само како Мјес.

Извор: Викимедија, Категорија: Куќата Франсворт

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom