- Член од
- 17 септември 2022
- Мислења
- 1.072
- Поени од реакции
- 2.570
se ima deseno ednash da zatreba
Свекор ми има многу убав систем за decluttering во гаражата, кој сакам да го применам за сѐ низ куќа. Има 3 реда полици вертикално. На првиот ред, односно на полиците кои му се најдостижни, има алати кои ги користи секојдневно. Ако нешто не се користи повеќе од три месеци, оди на вториот ред. Ако ништо од тоа што е на вториот ред не му затреба во рок од 6 месеци, оди на третиот ред. После година дена ако не ги отвори кутиите од третиот ред, ги донира некаде. Вика: не гледај што има, давај само! Ако прегледаш што има внатре, секогаш ќе се најде нешто што ќе ти „затреба“ за секој случај.
Ние порано живеевме во куќа, а сега сме во стан, и никако да сфатат дека го немаме тој простор како во куќа, за да чуваме се.Во психологијата постои состојба, да не ја наречам болест, која се нарекува диспософобија или hoarding disorder. Лушето кои ја имаат оваа состојба се неспособни да исфрлат било каков предмет од куќата, и не се му наоѓаат некаква измислена потреба или вредност.
Оваа состојба во послаба или посилна форма ја имам приметено кај многу луѓе од постарата генерација. Претпоставувам дека е предизвикана од живот во немаштија, живот во кој тешко се доаѓало во посед на било каков корисен предмет.
Ние порано живеевме во куќа, а сега сме во стан, и никако да сфатат дека го немаме тој простор како во куќа, за да чуваме се.
Дополнително немаме ни тераса, ни подрум. Јас живеев некоја година под кирија и сфатив дека апсолутно нема потреба за многу ствари по дома ама домашниве не можам да ги одвикнам. Имаме преку 30 шољи за кафе, чаши за вода, за бело вино, за црвено вино, за пиво. Куп сервиси за ручање, неотворени. Не знам колку постелнини, јоргани, како да држиме хотел. Све што е 1+1 гратис обавезно се купува. Може немам место да прднам ама затоа имам 10 средства за чистење прозори на пример. Секое чистење ми е ноќна мора, само пребришувам ствари и ги враќам назад а знам дека не нашле примена никогаш.
Knigi/stripovi i ostanati materijali za chitanje se kupuvaat ili se e digitalno?Потполно те разбирам, верувај ми. Кога бев млад и живеев со родителите го имав истиот проблем. Ајде вишок на чаши и сервиси, мајка ми не фрлаше ниту картони во кој бил заштитен некој предмет кој го купила. Цела среќа што живеевме во голема куќа, па имаше една соба да го чува цело тоа непотребно ѓубре. Сакам да знаеш дека луѓето кои страдаат од диспозофобија чувствуваат голем психолошки притисок кога треба да фрлат некој предмет, па ако баш не мораш, немој да инсистираш.
Кога ќе се тргнеш од дома и ќе почнеш да живееш сам, ќе си уредиш како сакаш. Во мојата куќа сега нема никакви предмети по полиците, сувенири презирам од дното на душата, и буквално се што не треба веднаш фрлам. И пак ми се чино дека има вишок предмети. Прегледај го приврзокот 429562
Имам огромна библиотека која еднаш за малку ќе ја продадев цела. Дел ми е на полиците во работната соба, дел во кутии. Инаку, минимализмот при уредувањето вели дека ако имаш библиотека таа не треба да биде изложена, туку треба книгите да ги чуваш на прекриени полици.Knigi/stripovi i ostanati materijali za chitanje se kupuvaat ili se e digitalno?
Абе не им вршам притисок, ама им велам да не купуваат нови ствари ако веќе дома имаме такви 5.Потполно те разбирам, верувај ми. Кога бев млад и живеев со родителите го имав истиот проблем. Ајде вишок на чаши и сервиси, мајка ми не фрлаше ниту картони во кој бил заштитен некој предмет кој го купила. Цела среќа што живеевме во голема куќа, па имаше една соба да го чува цело тоа непотребно ѓубре. Сакам да знаеш дека луѓето кои страдаат од диспозофобија чувствуваат голем психолошки притисок кога треба да фрлат некој предмет, па ако баш не мораш, немој да инсистираш.
Кога ќе се тргнеш од дома и ќе почнеш да живееш сам, ќе си уредиш како сакаш. Во мојата куќа сега нема никакви предмети по полиците, сувенири презирам од дното на душата, и буквално се што не треба веднаш фрлам. И пак ми се чини дека има вишок предмети.
Zoshto bash na prekrieni (pokrieni?) polici?Имам огромна библиотека која еднаш за малку ќе ја продадев цела. Дел ми е на полиците во работната соба, дел во кутии. Инаку, минимализмот при уредувањето вели дека ако имаш библиотека таа не треба да биде изложена, туку треба книгите да ги чуваш на прекриени полици.
Затоа што ако се на отворени полици делуваат шарено и го уништуваат естетското доживување кое сака да го постигне минимализмот.Zoshto bash na prekrieni (pokrieni?) polici?
Premnogu zamaranje za neshto koe treba da te dovede vo sostojba na ne zamaranje.Затоа што ако се на отворени полици делуваат шарено и го уништуваат естетското доживување кое сака да го постигне минимализмот.
Па еднаш се замараш за потоа да не се замараш. Не е многу тешко книгите да ги ставиш во затворен простор. Минимализмот е концепт, еднаш ако го прифатиш лесно потоа го спроведуваш.Premnogu zamaranje za neshto koe treba da te dovede vo sostojba na ne zamaranje.
Затоа секоја генералка е хорор.Абе не им вршам притисок, ама им велам да не купуваат нови ствари ако веќе дома имаме такви 5.
Стварно сме кнап во мал стан, не знам како не се гушат
@Византиецот бега од ментеше.Може бегам од темата ,ама гледам и ,,Византиецот стално бега од темите