Минимализам

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.826
Поени од реакции
6.429
Има љубители на Минимализмот? Историски гледано својот зачеток го има веројатно во Јапонската архитектура, замав во западносеверната страна на светот зема од кај 60ти.
Има многу претставници кои твореле во стилов последниот век. Од јапонецот Тадао Андо до британецот Џон Паусон.
Ја ќе ја почнам темата со мојот омилен, шпанецот Алберто Кампо Баеза.

Канцеларија во Замора | ШПАНИЈА

Архитект: Алберто Кампо Баеза.
Локација: Кале Обиспо Мансо, бр. 1, 49001 Замора, Шпанија.
Дизајн: Тим составен од Алберто Кампо Баеза, Пабло Фернандез Лоренцо,
Пабло Редондо Диез, Алфонсо Гонзалес Гаисан, Франциско Бланко Веласко.
Површина: 12100,0 м2.
Година на проектот: 2012 година.
Фотографии: Хавиер Каљехас.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Source: https://www.archdaily.com/304715/zamora-offices-alberto-campo-baeza

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.591
Поени од реакции
37.519
68540e051c5dc84c9c86266a9879c18d.jpg

...архитектонскиот минимализам (надворешна така и внатрешна декорација) како едноставен и функционален домашен дизајн кај нас не ноаѓа примена, па ниту во приградски места каде би се вклопило со природниот пејсаж со чувство на просторност, а кој би изградил куќа од газобетони блокови со обичен рамен покрив или со мала падина, отворени тераси лоцирани на различни страни од куќата, со голема веранда, чии ѕидови можат да бидат направени од стакло од таван до под, прозорците и вратите исто така можат да биде целата висина на ѕидот.

66c371ee0d15102d33d7018d08cf204d.jpg

...додека во интериерот, внатрешноста, просториите треба да бидат што е можно поотворени, без да се натрупува мебелот, за да се создаде чувство на воздушна слобода во домот, се користи осветлување на повеќе нивоа, се поставува голема количина стаклен мебел и огледални површини, ние сме спротивното од тоа со натрупен намештај и поради малите стамбени простории, а и куќите повеќе идат во висина отколку во ширина!

d845c2a183a24af0893092074a5b3f9d.jpg

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.826
Поени од реакции
6.429
Позната техника на градење во скандинавските земји е јагленисување на површината од дрвото. Се спалува само површинскиот слој на дрвото, дур да поцрни и тој вака станува отпорен на габи, влага, студ и се остало шо можи да го разјади и упропасти дрвото.

Вила со четири агли | СУОМЕН ТАСАВАЛТА

Архитекти: Аванто АГ.
Локација: Финска.
Површина: 78,0 м2.
Година на проектот: 2010 година.
Фотографии: Андерс Портман и Мартин Зомершилд.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.826
Поени од реакции
6.429
Куќа кон бесконечноста | Кадиз | ШПАНИЈА

Архитект: Алберто Кампо Баеза.
Локација: Кадиз, Шпанија.
Површина: 900,0 м2.
Година на проектот: 2014 година.
Фотографии: Хавиер Калехас.
Градежништво: PanoramAH!

Image

Image

Image

Image
Image

Image

Image

Image

Image

Source: https://www.archdaily.com/529098/the-house-of-the-infinite-alberto-campo-baeza

Термите во Валс | Граубинден | ШВАЈЦАРИЈА

Архитекти: Питер Зумтор, Марк Лолигер, Томас Дуриш и Рајнер Вајчис.
Локација: Граубинден, Швајцарија.
Година на проектот: 1996 година.

Image

Image

Image

Извор

извор

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Source I:https://www.archdaily.com/13358/the-therme-vals
Source II:https://www.archdaily.com/798360/peter-zumthors-therme-vals-through-the-lens-of-fernando-guerra

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.232
Поени од реакции
30.460
Одвратен архитектонски правец.
Склоп на бездушност/психијатриска болница/корпорациска канцеларија.

Член од
23 август 2024
Мислења
456
Поени од реакции
978
Одвратен архитектонски правец.
Склоп на бездушност/психијатриска болница/корпорациска канцеларија.
Не си во право. Минимализмот е грд кај екстериерите, но за уредување интериери е супериорен. Не можам никако да најдам едно видео што го гледав на Јутјуб, во животот немам видено поубаво внатрешни уредување. Дава некоја психолошка чистина.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.232
Поени од реакции
30.460
Не си во право. Минимализмот е грд кај екстериерите, но за уредување интериери е супериорен. Не можам никако да најдам едно видео што го гледав на Јутјуб, во животот немам видено поубаво внатрешни уредување. Дава некоја психолошка чистина.
Монохроматиката и премногу аглови е неприродна за човекот.

Член од
23 август 2024
Мислења
456
Поени од реакции
978
Монохроматиката и премногу аглови е неприродна за човекот.
Не знам што мислиш под премногу агли, во минималистички уреден дом нема повеќе агли од обично. И не мора да биде монохроматски. Поентата е да не се трупаат предмети и селски шари. Минимализмот кај внатрешното уредување значи чистина и елеганција.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.232
Поени од реакции
30.460
Не знам што мислиш под премногу агли, во минималистички уреден дом нема повеќе агли од обично. И не мора да биде монохроматски. Поентата е да не се трупаат предмети и селски шари. Минимализмот кај внатрешното уредување значи чистина и елеганција.
Нема што да се дискутира.
Мене овој стил ме фрустрира.
Луѓето од секогаш си ги украсувале домовите со шаренило и украси.

Член од
23 август 2024
Мислења
456
Поени од реакции
978
Нема што да се дискутира.
Мене овој стил ме фрустрира.
Луѓето од секогаш си ги украсувале домовите со шаренило и украси.
Не разбираш, сега ќе ти објаснам. Кога се работи за вкусови јас сум arbiter elegantiarum. Она за што јас велам дека е убаво или уметност, тоа е убаво или уметност. Без разлика дали се работи за уредување, музика, литература, неважно, јас сум критериумот. Изборот ти е или да се сложиш со мене, или да бидеш сељак без вкус.

ОК?

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.069
Поени од реакции
2.550
a tropical brutalism so boho elementi moze li?

1726516358752.jpeg

Kajgana Shop

На врв Bottom