Гладиус
notusually
- Член од
- 14 август 2008
- Мислења
- 5.508
- Поени од реакции
- 1.728
Откако го изгледав Twilight, се решив да ја прочитам и книгата. И денес добивам коментар од еден соученик како таа книга била женска.
Ова ме натера да отворам дебата врз основа на што се делат книгите, филмовите, песните...
Неколку пати до сега за многу филмови имам слушнато коментари од стилот:
„А, не глеам ја такви филмови со љубовни причи. Женски се“
„Како не бе, ја не сум женско па такви песни да слушам“
„Не читам такви книги со типци папучари. Многу е женска приказната“
И цело време се мислам, како така се прави таа класификација. Зар за еден филм да биде машки треба вос ебе да содржи убиства и тепачки? Зар една музика за да не биде женска треба да биде тежок рап или рок?
Дали пак оние кои коментираат за доредени книги дека се женски, воопшто и читаат книги.
Сметам дека секое уметничко парче е вредно само по себе и како такво нема зошто да се класифицира како male only или female only...
Што мислите вие?
Ова ме натера да отворам дебата врз основа на што се делат книгите, филмовите, песните...
Неколку пати до сега за многу филмови имам слушнато коментари од стилот:
„А, не глеам ја такви филмови со љубовни причи. Женски се“
„Како не бе, ја не сум женско па такви песни да слушам“
„Не читам такви книги со типци папучари. Многу е женска приказната“
И цело време се мислам, како така се прави таа класификација. Зар за еден филм да биде машки треба вос ебе да содржи убиства и тепачки? Зар една музика за да не биде женска треба да биде тежок рап или рок?
Дали пак оние кои коментираат за доредени книги дека се женски, воопшто и читаат книги.
Сметам дека секое уметничко парче е вредно само по себе и како такво нема зошто да се класифицира како male only или female only...
Што мислите вие?