Машките не знаат да почитуваат жена

Член од
25 август 2019
Мислења
117
Поени од реакции
163
Индивидуално е како ќе те третираат, како ќе се поставиш таков фидбек ќе добиеш а ако веќе генерализираме јас повеќе би рекла дека жените меѓусебно не се почитуваат отколку што е случај односот маж кон жена.
Можам да се сложам. На пример јас девојките кои патат за лајкови ги игнорирам најмногу што можам.
 
Член од
19 декември 2017
Мислења
139
Поени од реакции
142
Ова од видео за "како да де биде алфа и да се ебне нешто" или од книга за еволуција на Хомо Сапиенс? Пошто едно и друго немаат веза, каков црн нелимитиран секс, ќе ве убие јутјубот бе деца.
Ако ти сакаш да бидеш со една цел живот ок за тебе, не сите сакаат моногамска врска. Голем дел од машките избираат "soulmate" зошто тоа мислат им гарантира сигурен и редовен секс колку само се лажат. Доколку има можност ниту едно машки при здрав памет нема да одбие нелимитиран секс со нелимитиран број на женски, само емотивец кој верува во митот на soulmate можеби.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
415
Поени од реакции
482
Па не би рекол дека моногамијата е прифатена од било какви емотивни побуди. Повеќе е општествен кодекс, наметнат одамна а во сегашно време прифатен како норма на однесување.
Самото поразувачко во таа норма е нејзиното применување и во периодот на избор на моногамен партнер!
Едноставно нормата која е креирана за бракот се турка да се применува и во предбрачниот период, со што се стеснува можноста за правилен избор на брачен партнер. Одтаму и кодексот на невиност и ред други норми, кои во основа ја таргетираат женската популација. Секое одстапување води кон изопштување или во најмала рака етикетирање, како непожелен член на општеството, демек дроља, ку... и што ли не.
За разлика од топикстартерот, јас сум на мнение дека во денешно време, нивото на почитување на жената е многу поголемо од порано. Исклучоците, кои впрочем и ја навеле на спротивен заклучок, само го потврдуваат моето мнение.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
802
Поени од реакции
1.121
Ако ти сакаш да бидеш со една цел живот ок за тебе, не сите сакаат моногамска врска. Голем дел од машките избираат "soulmate" зошто тоа мислат им гарантира сигурен и редовен секс колку само се лажат. Доколку има можност ниту едно машки при здрав памет нема да одбие нелимитиран секс со нелимитиран број на женски, само емотивец кој верува во митот на soulmate можеби.
Знаеш ти нешто, било што за еволутивниот развој на Хомо-сапиенс-сапиенс, имаш добри 216000 години и зошто и како била потребна моногамијата за да тој вид опстане, во какви заедници живееле и каков бил меѓусебниот однос на половите?
Знам дека одговорот е ништо, затоа тука е јутјуб.


Ето ти нешто полесно за почеток.
Како си замислуваш дека мажите цело време биле со дигнат кур, знаеш колку мали заедници биле тоа? Пошто жената ефизички дупло послаба лесно би можел да ја силува било кој и за 3-4 генерации ќе имаш дефектни потомци кои меѓу себе ќе имаат уште подефектни итн. и видот ќе изумре. Мислете малку со главата не со клиповите на јутјуб.

Па не би рекол дека моногамијата е прифатена од било какви емотивни побуди. Повеќе е општествен кодекс, наметнат одамна а во сегашно време прифатен како норма на однесување.
Самото поразувачко во таа норма е нејзиното применување и во периодот на избор на моногамен партнер!
Едноставно нормата која е креирана за бракот се турка да се применува и во предбрачниот период, со што се стеснува можноста за правилен избор на брачен партнер. Одтаму и кодексот на невиност и ред други норми, кои во основа ја таргетираат женската популација. Секое одстапување води кон изопштување или во најмала рака етикетирање, како непожелен член на општеството, демек дроља, ку... и што ли не.
За разлика од топикстартерот, јас сум на мнение дека во денешно време, нивото на почитување на жената е многу поголемо од порано. Исклучоците, кои впрочем и ја навеле на спротивен заклучок, само го потврдуваат моето мнение.
Не се општествени него еволутивни причини за моногамија.

Не ја пресликувајте денешната состојба на минатото како во цртан филм. Во минатото хедонизмот носел смрт, едно ебење надвор од брак можело да резултира со смрт на цела фамилија. Пример ебачот фаќа сексуално преносива болест за која лек имало колку и смисол во постовиве на темава, ја пренесува на сопругата, за кој месец двајцата се во гроб и во зависност колку деца имаат, им се заканува смрт од глад.
Мислиш дека имало социјална мрежа низ тие 200К+ години? :)

Имаш куп студии кои укажуваат дека моногамниот брак кој се базира на верност и почитување е најздрава средина за развој на човечко битие од раѓање, дакле најдобри шанси за опстанок и развој имаат деца од таква средина.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
415
Поени од реакции
482
Не се општествени него еволутивни причини за моногамија.

Имаш куп студии кои укажуваат дека моногамниот брак кој се базира на верност и почитување е најздрава средина за развој на човечко битие од раѓање, дакле најдобри шанси за опстанок и развој имаат деца од таква средина.
Студии, чии студии? На некој што потекнува од полигамно општество има нешто такво? Нема! Па нормално дека инквизиторите ќе ја воспеваат и оправдуваат инквизицијата!Ова како паралела, не како директна компарација!
Да не одиме така далеку оффтоп, ама полигамијата постои сеуште во денешно време! Јес да тие заедници се во изумирање, но не како резултат на непрактикување на моногамијата, туку под општествениот притисок и болестите кои им ги донеле пропагаторите на моногамијата!
Да не се претвори ова во дискусија околу јајцето и кокошката, подобро да се вратиме на темата, нормално ако се има аргументи, кои можат да придонесат на формирање став, држи вода прашањето на топикстартерот или не?
 
На врв Bottom