Матните превирања на Дедо Киро.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Дали смртта на Мијалков е несреќа или атентат?

Снежана Лупевска
22.03.2006
Киро Глигоров По 15 години, внукот на првиот македонски министер за внатрешни работи Јордан Мијалков го отвора досието. Се сомнева на атентат. Мислењата на тогашните функционери се поделени, но речиси никој не говори јавно.
За едни, Мијалков загинал затоа што брзал за Белград на средба со српскиот генерал Грачанин. За други, несреќата е по налог на Милошевиќ и македонските тајни служби.
За претседателот Глигоров, се е чисто. Се повикува на извештајот од комисијата на МВР. Истражувале тогашниот прв човек на државната безбедност Слободан Богоевски и Павле Трајанов како потсекретар.
„Ми рече, одам за Белград. Како, велам, така, што имаш работа? Вели, ме покани колегата од таму да разговараме и ќе ни дадат 100 тенкови. Велам, слушај, ти знаеш што пишува во Уставот, јас сум врховен командант на војската и полицијата. Ти во Белград не може да одиш. Му забранив да оди. Тој не ме послуша, седна во колата“, рече Киро Глигоров, поранешен претседател на РМ.
Мијалков починал од трауматски шок во врањската болница. Кога стасале Богоевски и Трајанов, веќе било доцна. Во нивниот извештај стои, автомобилот излетал од патот поради неприлагодена брзина.
Токму Богоевски сега е советник на Груевски. Денеска не беше достапен да ги коментира неговите изјави.
Несреќата се случила во време кога се очекувала интерпелација на Мијалков поради несогласувања со тогашната СКМ-ПДП, но и кога на Македонија и претстоело отцепување од Југославија.
Случајот Мијалков официјално е затворен, семејството не побарало дополнителна истрага.

Мој Коментар : Никогаш не сум го сакал а нема ниту да го сакам. Не ми е чист и секогаш играл дволично. Погоре напишаново е уште еден доказ дека матните игри се почнати од него. :pishtoldz

Α да. Не е заради Тупурковски туку заради курвинската политика на Дедо Киро што сме денес на ова дереџе. :star:

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Macedalien напиша:
...„Ми рече, одам за Белград. Како, велам, така, што имаш работа? Вели, ме покани колегата од таму да разговараме и ќе ни дадат 100 тенкови. Велам, слушај, ти знаеш што пишува во Уставот, јас сум врховен командант на војската и полицијата. Ти во Белград не може да одиш. Му забранив да оди. Тој не ме послуша, седна во колата”, рече Киро Глигоров, поранешен претседател на РМ.
...-А пред околу недела дена на локаланата „Скај-нет” телевизија како гостин на Јанко Илковски во емисијата „Јади Бурек” беше некогашниот министер за финансии, Никола Груевски кој е инаку син на сестрата на загинатиот(убиениот) Јордан Мијалков.Меѓу многу други теми, ја поткачија и темата за смртта на неговиот вујко.Тогаш Груевски јасно кажа дека Јордан Мијалков воопшто не сакал да оди за Белград и веќе неколку пати одбивал тоа да го стори, но морал да отиде најпосле одкако Киро Глигоров лично и директно го побарал тоа од него!
-И јас не само што не го сакам Киро, туку е единствен македонски политичар кој го мразам од дното на душата и поради многу други причини...меѓу другото и за тоа што одкако првиот македонец-војник во ЈНА загина во судирите во некогашната СФРЈ па се до одземанјето на евиденцијата за воените обврзници од страна на Мијалков, со амон на Киро Глигоров во ЈНА од Македонија отидоа уште 3-4 класи млади регрути а некои од нив никогаш не се вратија. А глигоров вети јавно на насобраната толпа пред Македонскиот Парламент дека Македонија нема да испраќа повеќе регрути во ЈНА. Лажеше додека беше на власт, продолжува и сега. Абе луѓе, баталете го, треба да се избрише името негово и да не постои воопшто во историјата на Македонија како политичар, најголемата утка на македонската политика и резил невиден за државава е неговото име.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Одамна е јасно дека врз Мијалков бил извршен атентат, ова не е ништо ново.

Нема да коментирам дали Дедо Киро знаел што му спремаат на Јордан, ама сипмтоматична ми е некако неговата изјава :

Ми рече, одам за Белград. Како, велам, така, што имаш работа? Вели, ме покани колегата од таму да разговараме и ќе ни дадат 100 тенкови. Велам, слушај, ти знаеш што пишува во Уставот, јас сум врховен командант на војската и полицијата. Ти во Белград не може да одиш. Му забранив да оди. Тој не ме послуша, седна во колата

Зашто му забранил? Логични одговори има два:

1. Знаел што му е зготвено на неговиот министер, па му проработила совеста некако индиректно да му го спаси животот, без притоа да го разочара Слобо.

2. Ја дава оваа изјава дека му забранил, само за да се огради од одговорноста и можните сомневања. Можеби навистина тој го натерал да оди.

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Мијалков беше убиен

.

а атентати тешко се спремаат без знаење на претседателот, освен ако се спрема атентат ВРЗ претседателот...

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Serdarot напиша:
а атентати тешко се спремаат без знаење на претседателот, освен ако се спрема атентат ВРЗ претседателот...
Во тој случај, знае(ше) премиерот! :)

Член од
27 февруари 2006
Мислења
49
Поени од реакции
0
Mandrak напиша:
...-А пред околу недела дена на локаланата „Скај-нет” телевизија како гостин на Јанко Илковски во емисијата „Јади Бурек” беше некогашниот министер за финансии, Никола Груевски кој е инаку син на сестрата на загинатиот(убиениот) Јордан Мијалков.Меѓу многу други теми, ја поткачија и темата за смртта на неговиот вујко.Тогаш Груевски јасно кажа дека Јордан Мијалков воопшто не сакал да оди за Белград и веќе неколку пати одбивал тоа да го стори, но морал да отиде најпосле одкако Киро Глигоров лично и директно го побарал тоа од него!
-И јас не само што не го сакам Киро, туку е единствен македонски политичар кој го мразам од дното на душата и поради многу други причини...меѓу другото и за тоа што одкако првиот македонец-војник во ЈНА загина во судирите во некогашната СФРЈ па се до одземанјето на евиденцијата за воените обврзници од страна на Мијалков, со амон на Киро Глигоров во ЈНА од Македонија отидоа уште 3-4 класи млади регрути а некои од нив никогаш не се вратија. А глигоров вети јавно на насобраната толпа пред Македонскиот Парламент дека Македонија нема да испраќа повеќе регрути во ЈНА. Лажеше додека беше на власт, продолжува и сега. Абе луѓе, баталете го, треба да се избрише името негово и да не постои воопшто во историјата на Македонија како политичар, најголемата утка на македонската политика и резил невиден за државава е неговото име.
Taka e! Boris Trajkovski bese izmislen za nego!

si ebale majkata od prviot do posledniot.

:icon_lol:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Smrtta na Jordan Mijalkov - Gligorov pak lazhe!

Ednookiot Kiki pak lazhe za da bilo kako da se iskupi pred da zamine vo pekolot. Problemot so celosnoto razbivanje na lagite na Gligorov e shto morame da se oslonime na lichnosti od tipot na Niki Kjusev, koj ne ednash bil izigran od ednookiot Kiki. Sepak mislam deka rabotata e poprilichno jasna okolu smrtta na Joki.

Глигоров и Кљусев со противречни верзии за смртта на Мијалков

Диана Младеновска

Дали првиот министер за внатрешни работи на самостојна Македонија, Јордан Мијалков, на денот на неговата погибија тргнал за Белград по сопствена иницијатива или бил испратен од тогашниот претседател Киро Глигоров е дилема со која 15 години се занимава јавноста. Глигоров и тогашниот премиер Никола Кљусев деновиве излегоа со противречни изјави за околностите под кои на 19 декември 1991 година се случила сообраќајната несреќа на патот Скопје - Белград.

„Седев сам во канцеларијата. Немаше никого. Еве го него во чизми: Јас, вели, одам за Белград. Како за Белград? Што имаш работа? Па, ме покани колегата оттаму да разговараме. И ќе ни дадат сто тенка. Викам, слушај, ти знаеш што пишува во Уставот. Јас сум врховен командант на војската и на полицијата. Ти во Белград не можеш да одиш. Утре ќе објават сто тенка. А, потоа? Тие тенкови ни припаѓаат и нам. Треба да ги поделиме”. Таа, изјава на Глигоров беше објавена пред неколку дена во „Утрински весник”, откако лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, кому Мијалков му бил вујко, јавно изрази сомневање во официјалната верзија за несреќата. Академикот Кљусев, кој сега е еден од најблиските соработници на Груевски, има поинаква верзија.

- На фаталниот ден, 19 декември, Владата имаше седница. Го извикаа Јордан да излезе. По кратко време се појави на вратата и ми мавна со раката да излезам. Ми кажа дека му се јавил претседателот Глигоров и ми пренесе дека му телефонирал Петар Грачанин, министер за внатрешни работи на Југославија, да замине на состанок во Белград оти ќе дошле и другите републички министри. Го прашав дали мисли дека треба да оди, а тој рече оти не му се оди. У, мајчина му, реков, не оди. Но, него пак го повикаа на телефон, бидејќи Глигоров повторно му се јавил да го убедува да тргне за Белград. Јордан не се врати да ме извести, отиде дома да си го земе нужниот прибор за пат и тргна со кола, во која освен шоферот немал никого од неговата безбедност - вели Кљусев.

Разногласијата ги разбрануваа духовите. Освен дилемата за тоа кој го пратил Мијалков на пат, се отворија и нови прашања за кои многумина имаат свои објаснувања, но повеќе од нив одбиваат јавно да ги изнесат своите приказни. Деновиве повторно се актуализира и прашањето кој од тогашните државни функционери бил вистински македонски патриот, а кој му служел на Белград.

Во кабинетот на Глигоров вчера ни рекоа дека немаат што да додадат на изјавата според која првиот претседател му забранил на Мијалков да оди во Белград. Кљусев го негира тоа и го предизвика Глигоров „да ја каже вистината”.

- Има многу нерасчистени работи во случајот, особено кога се знае дека претходно се вршеше силен притисок за сменување на Мијалков, а во Собранието дури беше поднесена интерпелација. На негово сменување инсистираа Глигоров и тогашниот претседател на Собранието Стојан Андов. Мијалков тоа го знаеше и подготвуваше материјали да одговори на интерпелацијата, но тие негови материјали никогаш не беа пронајдени - тврди Кљусев.

Владината комисија што требало да ја истражи несреќата, според Кљусев, никогаш не излегла пред Владата со детален извештај, ами само со усно образложение според кое тоа било несреќен случај. Комисијата ја водел тогашниот потпретседател на Владата Блаже Ристовски, а во неа членувале министрите за правда и за здравство, Ѓорѓи Наумов и Перко Колевски.

Академикот Ристовски изјави дека не нашле никаков основа за сомневање.

- И ние во првиот момент помисливме дека е ликвидиран, но по истрагата констатиравме дека нема докази за намера, иако остана нејасно зошто Мијалков тргнал и зошто толку брзал да стаса во Белград, особено кога се знае дека токму во тоа време беше многу болен - вели Ристовски.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=696&ArticleID=44270

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Доброутро Мисирков - старо е ова :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom