Македонци-печалбари во Авганистан

Член од
18 јули 2009
Мислења
91
Поени од реакции
32
За оние кои познаваат некој занает а не можат да се снајдат тука - сигурно се исплати да се појде. Платата е над 4000 долари месечно за водоинсталатери, електричари, дограмаџии... Пред година - две аплицирањето беше полесно, но сега е тесно (ваљда ради надворешната политика на САД, нема нови работни места бидејќи нема проширување на базите). Досега, барем колку што имам јас разбрано од луѓе кои биле во Авганистан - базите Баграм и Салерно, нема никакви цивилни жртви од ко е почната војната во Авганистан. Убаво е тоа што сите цивилни работници се хранат заедно со војниците (што значи дека храната е од врвен квалитет и доста разновидна), има нешто како ''трговски центар'' каде може да се најде доста квалитетна електроника (компјутери, телефони, часовници) која е со доста поволна цена. Има цркви, кафанчиња, сателитска телевизија, се организираат забави по повод познати празници како велигден, божик... Доколку некој стварно појде за да заработи пари, а не за да се куропеца и троши пари како што тоа го прават босанците (печалат, одат дома, јадат пијат и се враќаат за да поработат уште малце за да можат да го доплатат тоа што го изеле и испиле), мислам дека се исплаќа и тоа како. Доколку некој е заинтересиран за условите во базата - нека праша - татко ми беше во Авганистан па доста дознав од него. Поздрав

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Инаку во Авганистан во овој момент се присутни двете најголеми американски компании кои се логистика на Американската војска.Едната е Дајнакорп и го држи југот на Авганистан,и Флуор кој го држи северот на Авганистан.Нормално има еден куп субконтрактори кои работат и за едната и за другата компанија,но секако платите се помали.Кај нас во МК се најпопуларни Дајнакорп кои се малку шкрти на пари,ама полесно се влегува и Флуор кој е недопирлив,и да се влезе таму треба да имате коњски нерви:vozbud:.Исто така тука е и Еколог кој има своја канцеларија во Тетово,па кој сака бујрум.......

Инаку од Балканот најзастапени се Македонците и Босанците,но има и луге од Хрватска и Косово....Ние можеби не сме најидеалните:):):):),ама Босанците се на врв на табелата за трошење.....Затоа се тука по 4-5 години а немаат заработено ни денар.......Ама пак ке речам сето тоа е индивидуално,и кој како си размислува.Зошто проектот се привршува,базите се затвораат,така да прашање е уште колку време ке останеме тука.Е сега кој размислува со есап,или е дојден со план ке заработи нешто,а кој не парите ке ги потроши на глупости........

Значи пак ке речам,заработуваме месечно цифра која повекето и не ја замислувале дека некогаш ке ја заработат во својот живот.........Но го ризикуваме својот живот за една рака долари повеке за нашите фамилии да живеат поудобен живот.......

Статистиката кажува дека во Куманово дневно кога има прилив од Авганистан се вадат 500000долари....Тоа е сериозна сума на пари.....Но трагедијата да е поголема,ретки се тие кои инвестирале во свој бизнис......Повекето ги ставаат парите во банка,ги орочуваат на подолг период и живеат од камата.......Е сега дали е сето тоа исправно не знам....Секој со свој памет

Во прилог еве една веб страна каде се сите компании кои работат на вакви проекти,па кој сака нека си ја проба среката
www.your-poc.com

Ако ве интересира нешто поконкретно прашајте.....:)
--- надополнето: Oct 22, 2012 3:03 AM ---
Не можам да сфатам,значи си отишол во пичке си материне,си ризикуваш живот за добри пари и после истите пари ги спичкуваш на таблетс,ајфон и што ти ја знам што.

Ако си паметен можеш куќа да си изградиш со заработените пари,или кола да си купиш.

Убава е парата,ама слушам има и здравствени ризици,знам вакцини им стааат ама......
Секакви луге ке сретне човек тука......Мојата покојна баба велеше,синкооо од полуписмено да бегаш:vozbud:.......Не се размислува трезвено,тоа е проблемот.....
Инаку со вакцини сме избушени ко швајцарско сирење:pos:,така да и го...на да јадеме нема да ни биде ништо.Инаку првата недела-две додека не се прилагодиш на климата,носето ке ти тече од сабајле,ке кашлаш,вртоглавица....Ама после немаш гајле...

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Авганистан е убава земја (пустинска) само што има премногу пукање убивање и има војна. Бев на мала прошетка до Индија по работа и враќајќи се останав два дена во Авганистан. Наутро стани пукање, навечер пак неможеш да заспиеш од викотници. И Кабул е прекрасен град.

Член од
1 октомври 2012
Мислења
40
Поени од реакции
46
Mene (demek) me interesiraat uslovi, klima, troshoci,.... i kakov e patot za "regrutacija" ?
Па што прашуваш ако не те интересира.
И онака не те интересира, џабе ќе објаснувам.
Кај се аплицира знај некој?
Дали фирмата што вработува има претставници во Битола?
Моментално трета фирма го превзеде цел авганистан, засега ништо не се знае, али биди сигурен дека нема претставништво во битола, сега сите доаѓаат во скопје.
Мене ме интересира на која страна е пријавувањето за работник во Афганистан има ли и некое претставништво во Скопје или Куманово ? Кои работи може да ги извршува работникот ?
За да појдеш во авганистан треба да имаш некое искуство, како работа со клими, механичар, виљушкар итд, треба да имаш соодветно CV кое нема да биде пренатрупано а сепак лесно за да се разбере.
Можеш да работиш све што постои како работа.
А што работите таму? За потребите на Американската армија? Или за се што нема домашен кадар? Газдите се Американци или Авганистанци?
Она за кое имаме најдобри квалификации.
Шефови се американци а некогаш има и од други краеви, како од кај нас, белци од јужна африка итд.
Не можам да сфатам,значи си отишол во пичке си материне,си ризикуваш живот за добри пари и после истите пари ги спичкуваш на таблетс,ајфон и што ти ја знам што.

Ако си паметен можеш куќа да си изградиш со заработените пари,или кола да си купиш.

Убава е парата,ама слушам има и здравствени ризици,знам вакцини им стааат ама......
Тоа ќе го купиш еднаш и го имаш засекогаш пошто овде немаш попаметна работа освен одкако ќе заврши работното време да киснеш на интернет, сепак ти остануваат пари за да изградиш нешто ако имаш идеја и желба тоа да го оствариш, повеќето од луѓето се расфрлаат со парите најверојатно зашто претходно немале ништо па сега мислат дека го стигнале врвот, такви ќе видиш многу сите биле по 5, 6 и 8 години по ова пустиниве а сеуште живеат некаде под кирија .
Вакцини добиваш без гајле али секогаш постои мал ризик, се зависи од тоа колку твоето тело е имун и борец со болестите зашто секогаш постои 1% .

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Јас не велам дека сум некој кој само ги крие под перница:vozbud::vozbud::vozbud:,ама во споредба со останатите сум цвеке:icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr:.Сепак треба лугето да не заборават од каде доагаат,и со која цел се тука,ако воопшто имаат некоја цел.Дали самите пари го поматуваат умот,или е нешто друго не можам да разберам.....Живее со татко му и мајка му,а ми купува таблет од 800долари...Па чекај малку.....Прво она што е приоритет(значи кредит,стан,кука,итн)па на карај и за луксуз.....Е сега има и изроди кои не потрошиле ни долар на себе,па и тоа не оди нели?

Но секогаш вели една поговорка:крајот го краси или го гнаси делото......
Крајот ке каже дали сме згрешиле или сме постапиле правилно.....Но има една многу интересна работа,кажуваат тие што се 4-5години тука.Велат ако се навлечеш на овакви проекти,тогаш од тебе ништо не бидува.Со време да прекине човек,колку се заработило толку,зошто не можеш да ги поседуваш сите пари на земјата.

Лугето после вакви проекти многу тешко се навикнуваат на цивилизација.Нормално е зошто заработувал 190000денари месечно сега ке оди за 12000денари да работи.Јок нема шанса.Затоа повекето се одлучуваат да се вратат назад,најверојатно поради парите или поради авантурата.Сите не сме :tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:ама не сме свесни за тоа.Кој повеке кој помалку:pipi:.

Но пред да доагате прво расчистете со минатото,ако сакате светла иднина....Немојте да мислите дека минатото ке остане позади вас.И тука ке ве стигне,не се секирајте....Само е прашање на време кога..........

Во секој случај шанса која не се пропушта,и нормално партијата шах да се изигра до крај....

DéJà Vu

hehehehe
Член од
6 мај 2012
Мислења
813
Поени од реакции
446
има некој тука шо е со искуство да го прашам нешто околу работата?

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Би ви кажал на оние понеупатените во оваа работа,да ја видат и другата страна од целата ситуација,не само финансиската.
Има и една полоша страна,не важи за сите,да не кажам индивидуално е.
Ова го пишувам од туѓо искуство,значи луѓе што биле таму или уште се таму и кои ми кажуваат нивни искуства. Јас никогаш не сум бил,сакав да одам но после неколку совети,мислам дека не би одел.Парите се добри ама на кој што му е поважно.
Имено,голем дел од тие што биле таму се женети,кој со деца кој без деца.Дел се сами,дел со девојки. Скоро сите од нив,у меѓувреме или откако се вратиле имале лични проблеми,имале брачни проблеми,социјални,здравствени итн.
Велат: 5 години сум таму,децата пораснаа не ни прометив,не ме познаваат,немам блискост со нив. Само пари ми бараат и бегаат.со жената ја изгубив онаа близина што ја имав,ме гледа со други очи,да не зборам за гласините што се слушаат дека ја гледале со овој оној,гости дома сум имал често итн..
Други,велат девојка ми со која бев 4 год во врска дур бев таму беше супер,дур и праќав пари,скапи парфеми,мобилни,лаптопи,облека, беше добро,откако се вратив,немав многу заштедено,не работев ништо овде,немав други пари,девојката ме откачи зашто немам да и купам нешто скапо.
Трети се вратиле со сериозни здравствени проблеми,некој неможе деца да има,некој закачил некакви инфекции,и во зависност кој колку си поштуе секс за пари,таму е рај за тие.
секс за пари за беспари за свашта,плус бакшиш болест,нормално.
Има и такви кои се психички пореметени,цитирам еден другар: не гранатираа цела вечер,паднаа неколку гранати многу блиску,и сабајлето гледаме надвор еден од тие вработените го погодила граната дур бил у некој склад,парчиња насекаде од него. Моравме да го собираме у кеси и да исчистиме сето тоа. Па да ве прашам вас овде колку сте способни да го направите истото?
Тој истиот ке дојде тука,ке потроши 1000 долари за една вечер,ке не собере сите ке не части до бесвест а него фацата му е ко на зомби,не се гледа никаква емоција освен насолзени очи.
Воглавно тоа е отприлика у кратки црти околу неубавата страна. Нормално пак ке кажам тоа е индивидуално,зависи од човекот со која причина оди,колку е ментално и здравствено силен и колку е карактер да каже одам една или две години и си доаѓам,не одам пак назад.
Некој седи 10 год,некој си доаѓа после 3 месеци.
Не е точно што кажува Носталгија дека нема загинати цивили. Напротив има доста,не којзнае каква бројка но има. За разлика од Американските војници кои скоро секојдневно се самоубива по некој од нив што неможе да го издржи сето тоа а неможе да се врати.

B

Beck's

Гостин
Mi se pruzi i mene moznosta da probam rabota u Afghanistan, iako nemav koj znae kolku potreba od toa, imav nekoi svoi celi sto sakav da gi postignam. Znaci od prviot den sto otidnav rekov deka odma stom gi soberam parite za svoite planovi ke se vratam doma i ne idam vise, tokmu toa i se sluci, iako site mi vikaa eeeee site taka razmisluvavme na pocetokot ama ete ne veke so godini, imase i sto bile tamu duri po 8 godini. Znaci ako slucajno ostanuvate tamu nad 3 godini, sansite se golemi da ostanete tamu se dodeka kompanijata ve odpusti a za toa mali se sansite, dokolku ne napravite nekoj problem.

Mene mi bea potrebni tocno 13 meseci, tolku i si ostanav i normalno deciden vo svoite nameri im rekov vo kompanijata deka vise nema da idam. 6 meseci bef vo Dwyer i 7 meseci vo Lagman, znaci vo juzniot del. Za razlika od drugite sto idat so DynCorp i rabotat ko zanaetcii, jas bev preku Ecolog i toa kako Supervisor. Lesen i zabaven post. No vo Ecolog za razlika od drugite kompanii platite se duplo pomali, iako nie vo Ecolog imame svoi privilegii sto drugite gi nemaat. Kako na primer svoj Yard, svoja kancelarija/mesto za spienje, svoj internet bez proxy, TV i satelitska i tkn. Ednostavno imav rabota so moi luge Albanci, a ne so Amerikanci koi se idioti koa se vo uloga na sefovi.

Rizik skoro nemase prvite 6-7 meseci, no posle pri pocetok na proleta imase malce poveke. Sum go slusnal zvukot na proektilot nad glava, padnala i blisku ponekogas, no seto toa sekoj go znae pred da ide i istoto go podpisuva vo svojot dogovor za rabota. Gore dole pre dobro iskustvo za sekoj, mnogu cesto treba sam da se snajdes, da gi pokazes svoite menagerski sposobnosti i to. Najdobroto nesto e da se sprijatelis so vojskata pa oni celo vreme posle ke ti osigurat razni materiali za tvoite potrebi. Po moe mislenje vredi da se proba no sekako da se ide so edna cel, i da ne se zaboravis tamu so godini, posto posle 3-4 godini pominati tamu, veke nema da bides istiot covek a toa sekoj ke go primeti koa ke se vratis doma.

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Би ви кажал на оние понеупатените во оваа работа,да ја видат и другата страна од целата ситуација,не само финансиската.
Ова го пишувам од туѓо искуство,значи луѓе што биле таму или уште се таму и кои ми кажуваат нивни искуства. Јас никогаш не сум бил,сакав да одам но после неколку совети,мислам дека не би одел.Парите се добри ама на кој што му е поважно.
Имено,голем дел од тие што биле таму се женети,кој со деца кој без деца.Дел се сами,дел со девојки. Скоро сите од нив,у меѓувреме или откако се вратиле имале лични проблеми,имале брачни проблеми,социјални,здравствени итн.
Велат: 5 години сум таму,децата пораснаа не ни прометив,не ме познаваат,немам блискост со нив. Само пари ми бараат и бегаат.со жената ја изгубив онаа близина што ја имав,ме гледа со други очи,да не зборам за гласините што се слушаат дека ја гледале со овој оној,гости дома сум имал често итн..
Други,велат девојка ми со која бев 4 год во врска дур бев таму беше супер,дур и праќав пари,скапи парфеми,мобилни,лаптопи,облека, беше добро,откако се вратив,немав многу заштедено,не работев ништо овде,немав други пари,девојката ме откачи зашто немам да и купам нешто скапо.
Трети се вратиле со сериозни здравствени проблеми,некој неможе деца да има,некој закачил некакви инфекции,и во зависност кој колку си поштуе секс за пари,таму е рај за тие.
Има и такви кои се психички пореметени,цитирам еден другар: не гранатираа цела вечер,паднаа неколку гранати многу блиску,и сабајлето гледаме надвор еден од тие вработените го погодила граната дур бил у некој склад,парчиња насекаде од него. Моравме да го собираме у кеси и да исчистиме сето тоа. Па да ве прашам вас овде колку сте способни да го направите истото?
Тој истиот ке дојде тука,ке потроши 1000 долари за една вечер,ке не собере сите ке не части до бесвест а него фацата му е ко на зомби,не се гледа никаква емоција освен насолзени очи.
Воглавно тоа е отприлика у кратки црти околу неубавата страна. Нормално пак ке кажам тоа е индивидуално,зависи од човекот со која причина оди,колку е ментално и здравствено силен и колку е карактер да каже одам една или две години и си доаѓам,не одам пак назад.
Не е точно што кажува Носталгија дека нема загинати цивили. Напротив има доста,не којзнае каква бројка но има. За разлика од Американските војници кои скоро секојдневно се самоубива по некој од нив што неможе да го издржи сето тоа а неможе да се врати.
Значи да се разбереме една работа.Мразам кога ке каже некој дека сум кажал нешто,а нема вистина.Инаку за цивили дека има погинато и повредено има.Па нели читате весници.Нели во почетокот на октомври беше нападната базата Бастион каде беше сместено педерчето принц хари.Нели во тој напад беше повреден дечко од Куаново кој работеше во истата база како шофер на автобус,Е тој истиот дечко со три шрапнели во раката,спаси 6 Американски војници да не ги масакрираат...Читајте малку

За Авганистан и јас кога бев во МК,слушав разни приказни но се додека не се осети на своја кожа,никој нека не кажува приказни во туго име,или искуство.Такви рибарски приказни сум слушал и јас.Како прво ако некој го погоди граната,најмалку ке ги тераат цивилите да го собираат од бункер.....Нормални ли сте што зборувате...Тука се војува,а се знае кој војува,кој менува сијалици,кој копа,кој чисти...........Оооооо,Божеееееее

Точно е дека по извесен период човек се менува.Скоро бев на одмор и искрено се чувствував како тугинец во мојот роден град.Но тоа е тоа.Се менуваш,почнуваш да размислуваш поинаку.Се чудиш како лугето можат да работат за 10000денари(а и ти си бил истиот).Гледаш како лугето денгубат по цел ден.Тебе ти е чудно зошто таму на секој час ти заработуваш пари.Не знаеш што да разговараш со лугето,зошто си надвор од случувањата,а да е трагедијата поголема,сите те гледаат поинаку(еве го овој сега е полн со долари),а никој не прашува како е таму,дали е опасно,дали вреди да се ризикува,и сл.

Е сега ако си нормална личност,и размислуваш рационално,и имаш своја цел која треба да ја исполниш тогаш ке се чуавш и ке се пазиш од секаква работа,дали е болест или нешто друго...
--- надополнето: 22 октомври 2012 во 15:21 ---
Значи да се разбереме една работа.Мразам кога ке каже некој дека сум кажал нешто,а нема вистина.Инаку за цивили дека има погинато и повредено има.Па нели читате весници.Нели во почетокот на октомври беше нападната базата Бастион каде беше сместено педерчето принц хари.Нели во тој напад беше повреден дечко од Куаново кој работеше во истата база како шофер на автобус,Е тој истиот дечко со три шрапнели во раката,спаси 6 Американски војници да не ги масакрираат...Читајте малку

За Авганистан и јас кога бев во МК,слушав разни приказни но се додека не се осети на своја кожа,никој нека не кажува приказни во туго име,или искуство.Такви рибарски приказни сум слушал и јас.Како прво ако некој го погоди граната,најмалку ке ги тераат цивилите да го собираат од бункер.....Нормални ли сте што зборувате...Тука се војува,а се знае кој војува,кој менува сијалици,кој копа,кој чисти...........Оооооо,Божеееееее

Точно е дека по извесен период човек се менува.Скоро бев на одмор и искрено се чувствував како тугинец во мојот роден град.Но тоа е тоа.Се менуваш,почнуваш да размислуваш поинаку.Се чудиш како лугето можат да работат за 10000денари(а и ти си бил истиот).Гледаш како лугето денгубат по цел ден.Тебе ти е чудно зошто таму на секој час ти заработуваш пари.Не знаеш што да разговараш со лугето,зошто си надвор од случувањата,а да е трагедијата поголема,сите те гледаат поинаку(еве го овој сега е полн со долари),а никој не прашува како е таму,дали е опасно,дали вреди да се ризикува,и сл.

Е сега ако си нормална личност,и размислуваш рационално,и имаш своја цел која треба да ја исполниш тогаш ке се чуавш и ке се пазиш од секаква работа,дали е болест или нешто друго...

F

FuckYouAll

Гостин
Би одел, шо да не, да си заработам некој долар:icon_mrgr:
Ама пред некој ден наполнав 20 години и работно искуство ми е скоро 0, освен ако не им требит таму за тетратки праење или на рампа да дремам, ама си постоет курсеви.
За некоја година не планирам да сум надвор од МК, ма кај сакат нека е.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
З Досега, барем колку што имам јас разбрано од луѓе кои биле во Авганистан - базите Баграм и Салерно, нема никакви цивилни жртви од ко е почната војната во Авганистан.
Извинување до Носталгија,мислев дека ти го напиша ова.
Како што реков,не е лично мое искуство но луѓето што ми го кажувале ова ми се лично мои другари и блиски роднини.Не кажувам јас што сум читал некаде.Затоа и знам дека не лажат нит измислуваат.
Секој со своја среќа и причина оди,не реков да не одат туку да знаат дека секоја работа има две страни,добра и лоша,овде никој не напиша ништо такво,луѓето ке помислат дека мед и млеко тече таму. Не е баш така.
--- надополнето: 22 октомври 2012 во 15:41 ---
[
Епа овој чистел таму.Тоа му било работата. Ако не веруваш ке ти дадам контакт па слушнете се,инаку дечкото откако се врати одеше 6 месеци на психијатар за две години поминати во Авганистан.

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Извинување до Носталгија,мислев дека ти го напиша ова.
Како што реков,не е лично мое искуство но луѓето што ми го кажувале ова ми се лично мои другари и блиски роднини.Не кажувам јас што сум читал некаде.Затоа и знам дека не лажат нит измислуваат.
Секој со своја среќа и причина оди,не реков да не одат туку да знаат дека секоја работа има две страни,добра и лоша,овде никој не напиша ништо такво,луѓето ке помислат дека мед и млеко тече таму. Не е баш така.
--- надополнето: 22 октомври 2012 во 15:41 ---

Епа овој чистел таму.Тоа му било работата. Ако не веруваш ке ти дадам контакт па слушнете се,инаку дечкото откако се врати одеше 6 месеци на психијатар за две години поминати во Авганистан.
Извинување прифатено друже;).....Инаку ова за чистењето малку ми е чудно ама тука се е можно,не велам не.....Има разлика од база до база......Во секој случај се надевам дека е добар,и дека е се во ред со него.....:)

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Извинување прифатено друже;).....Инаку ова за чистењето малку ми е чудно ама тука се е можно,не велам не.....Има разлика од база до база......Во секој случај се надевам дека е добар,и дека е се во ред со него.....:)
Сега да,фала на новата девојка од пред неколку месеци,инаку многу лошо ми изгледаше.

Kajgana Shop

На врв Bottom