Крвавата страна на црквата

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
covek toa bilo PORANO site kolele besele, ako zememe pa i nasive popovi samo gledaat pari da soberat

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Znaci sakas da gi nabroime "grevovite", na hristijanskite crkvi(primetete go i-to za mnozina :p ) od minatoto do denes? Ili nesto loso razbrav?..

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
^Poor Knight напиша:
Znaci sakas da gi nabroime "grevovite", na hristijanskite crkvi(primetete go i-to za mnozina :p ) od minatoto do denes? Ili nesto loso razbrav?..
Ne, edmostavno dali uste lugeto se privrzani na crkvata i pokraj se

С

Сатори

Гостин
И од целата погоре дискусија, пак доаѓаме до заклучок, дека покрај се луѓето се будали затоа што веруваат во Црквата, а не бо Бог, сам по себе!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Член на раководството напиша:
Ти не знаеш колку ..... неуко звучиш, за Православните христијани Католичката црква е еретичка иако се нарекува Христијанска та затоа и не можиш да ставиш знак еднакво помеѓу тие две организации.
И спротивното важи : што значи и православната црква во очите на католичката е еретичка организација.

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Да тоа и го спомнав веќе погоре , ”За еден католик православните се еретици, за еден православен католиците се еретици...” у ствари поентата ми е дека се дискутира за работи за кои се нема познавања
Ај да не звучам грубо, ама ми изгледа дека или си глуп или се правиш. И католичката и православната се христијански. Зашто може да се склучи брак меѓу католици и православни. А не меѓу христијани и муслимани, ако не ја сменат верата. Наведено беше ХРИСТИЈАНСКАТА ЦРКВА, ниту православна ниту католичка. Така да...

S

Sith_Lord

Гостин
Почитуван члену на раководството- според тебе можеби сите цркви освен твојата се ЕРЕТИЧКИ и не заслужуваат да бидат наречени христијански. Од објективна гледна точка на некој кој не се замара со давање такви придавки, секоја црква која ја прифаќа библијата како божјо слово, Исус Христос како божји син и крстот како симбол е Христијанска црква, без разлика дали е Католичка, Православна, Баптистичка, Методистичка, Протестантска итн.
Значи, овде се разгледуваат злосторствата на сите цркви кои себесе се нарекуваат Христијански. Ако некој не ја потенцира специфично црквата чија "крвава страна" ја опишува не значи дека е неук, туку во најлош случај мрзелив.

Sith

S

Sith_Lord

Гостин
Ти реков дека називот христијанска црква наместо Католичка или која и да е се користи заради мрза а не незнаење, а ти продолжуваш да цепидлачиш. Ако, нека е и така. Еве, нека се нарекува темава Крвавата страна на *insert name here* Црква. Хепи нау? Пи*ку матер, зошто се фаќаш за ситници? Или остани on topic или не замарај.

Sith

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Јас стварно мислам, дека секоја тема ја упропастуваш, со тоа што сите ти објаснуваат дека земјата се врти околку сонцето а не сонцето околу земјата.
Јас не сум поп за да знам дали може брак да се вклучува, ниту ме интересира. Само знам дека и католоците и православните се христијани!!!!!!!!!!!!
А ти можеш уште една година да збориш, се додека не добиеш бан од некој администратор.
Предлагам да продолжиме со темата

S

Sith_Lord

Гостин
Не е цепидлачење..... тоа е факт, тоа е општопозната вистина, тоа е реалноста, мораш да се помириш со тоа дека Католичката цркава ја имала инквизицијата а другите не........
Кој рече дека не сум "помирен" со тој факт? (мислам кој освен ти?)
Реков дека нема потреба да се нагласува тоа бидејќи тоа ебано СЕ ПОДРАЗБИРА ебате беља! Кога ќе се спомне инквизиција и христијанска црква се мисли на Католичката црква. Читај меѓу редови, и (ќе повторам уште еднаш) немој да цепидлачиш.

ДАЈ ГО СЕГА КОНКРЕТНОТО ПРАШАЊЕ!
Не можеш да го согледаш конкретното прашање? Еве јас ќе ти го нацртам- Наведете ги злосторствата и прогоните вршени од страна на Христијанската/ите Црква/и! Сите срања што ги вршеле сите оние организации кои себеси во некоја точка од времето се нарекувале христијански. Е сега, откако тоа ќе го направиш, фино ти рече девојчето на почетокот на темата- како и дали тоа го оправдуваш?

Sith

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Е ај да видиме... да ти одговориме

Католичката црква вршела прогони на ”еретици” спалување на книги кој биле во спротивност или ја доведувале во сомнеж нивната догма
денес иако насилните сретства се минато Католичката црква преку своите служби прати и дава свои оценки и мислења за одредени идеи од областа на литературата или филмот или музиката а кои мислења во средини каде таја има големо влијание доведува и до неприкажување или изводење на тие дела

Православната црква немала инструмент на инквизиција и не вршела прогони ниту спалувања на книги ниту мачела мартретирала луѓе оквалификувани како еретици

Лутерани Адвентисти, Протестанти, Реформисти Баптисти, Калвинисти, Методисти Квекери) не ми е познато дека некогаш со сила или терор ја наметнувале својата вера (во еден период и самите припадници биле под удар на Католичката црква како еретици) а некои од нив се и директно спротивни на носење оружје или било какво насилство

Е сега не знам дали сакаш и за исламот да кажам пошто и тоа е верба во едниот Бог и Исус како пророк?
Abe ti si stvarno poremeten ili treniras za toa.... Da veruvas vo bog e edno, da bides lojalen na crkvata e drugo.
OK sega mi odgovori i prekini so predavanja ziti se. Ima i drugi luge na forumov

S

Sith_Lord

Гостин
:aplauz::aplauz::aplauz:

Е ај да видиме... да ти одговориме

Католичката црква вршела прогони на ”еретици” спалување на книги кој биле во спротивност или ја доведувале во сомнеж нивната догма
денес иако насилните сретства се минато Католичката црква преку своите служби прати и дава свои оценки и мислења за одредени идеи од областа на литературата или филмот или музиката а кои мислења во средини каде таја има големо влијание доведува и до неприкажување или изводење на тие дела

Православната црква немала инструмент на инквизиција и не вршела прогони ниту спалувања на книги ниту мачела мартретирала луѓе оквалификувани како еретици

Лутерани Адвентисти, Протестанти, Реформисти Баптисти, Калвинисти, Методисти Квекери) не ми е познато дека некогаш со сила или терор ја наметнувале својата вера (во еден период и самите припадници биле под удар на Католичката црква како еретици) а некои од нив се и директно спротивни на носење оружје или било какво насилство

Е сега не знам дали сакаш и за исламот да кажам пошто и тоа е верба во едниот Бог и Исус како пророк?
Браво! Нели не беше тешко? Сега кажи, дали ги оправдуваш тие (не)дела на Црквата (се подразбира дека зборам за Католичката) или пак не? И толку се бара од тебе. Ништо повеќе. Само да ја демонстрираш твојата способност за водење на нормална, што би рекол дедо ми људска дискусија.

Sith

S

Sith_Lord

Гостин
Why am I not surprised? Добро- зошто баш ги оправдуваш? Сметаш дека верниците требало да се доведат под ред, или нешто слично на тоа? Баш ме интересира...

Sith

S

Sith_Lord

Гостин
Само заради тоа што причина за тие прогони постоела (одржување на моќта и влијанието на католичката црква) не значи дека тоа е автоматски и оправдување. Ние сме денес во состојба да судиме за тие неморални чинови, и да се осигураме дека нема да дозволиме нешто такво да се повтори. Неповолните услови никогаш не се оправдување. Човекот има избор и одговара за своите постапки. Од таа причина сметам дека е апсурдно и смешно да се оправдуваат злоделата од минатото само бидејќи можеби нивните причинители имале добри намери и во дадените услови тоа бил полесниот излез од проблемот.

Sith

Kajgana Shop

На врв Bottom