Коњи

Член од
22 ноември 2011
Мислења
375
Поени од реакции
450
На трла :) Во Македонија овчарството е екстензивно номадско, така да коњите сеуште се користат по трлата за пренесување на дрва и опрема.Честопати се основно и единствено превозно средство на планините, и генерално добро се грижат за нив.Коњите на циганите кои ги гледаме низ градовите како пренесуваат стари предмети, пластика и сл се сосема друга приказна, за нив ретко кој се грижи. Сепак бројката на коњи во Македонија опаѓа, едноставно, нема повеќе потреба за нив, а пак коњичкиот спорт е скап за наши стандарди за да се развие помасовно.
 

Doc Holliday

Модератор
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.813
Поени од реакции
3.852
Дали тој со цигла боја и бела грива е хафлингер или мене ми се чини така?
 
Член од
22 ноември 2011
Мислења
375
Поени од реакции
450
Не :) ова се се варијации на босански брдски (ридски) коњ но далеку од тоа дека се 100% чистокрвни примероци од оваа раса која е најраспространета низ земјите на поранешна Југославија. Е сега оваа раса многу е мешана со англиски полнокрвни но и ладнокрвни коњи кои се користеле за влеча на запреги така да се направила мешавина на коњи која најдобро била прилагодена за поднебјето во кое се наоѓа. Затоа на пример кај нас коњите не се многу крупни но се цврсти и издржливи и погодни за престој во планините каде товарот повеќе го носат на грб отколку што го влечат. Погоре од Србија на пример па преовладуваат потешките и ладнокрвни коњи кои влечат запреги, но не се снаоѓаат најдобро на многу стрмни планински терени. Тоа сто сакам да кажам е да не бараш чистокрвни раси овде, затоа што и ги нема. Чистокрвни рааси мислам дека можат да се најдат кај нас само кај оние што служат за јавање и коњички спортови, од работните мислам дека нема воопшто или ако има чистокрвни примероци, не се повеќе од 4-5
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.783
Поени од реакции
2.331
Au ovoj englezov,preubavo sustestvo
 

perez9

расипано јајце
Член од
30 декември 2013
Мислења
1.014
Поени од реакции
959
На трла :) Во Македонија овчарството е екстензивно номадско, така да коњите сеуште се користат по трлата за пренесување на дрва и опрема.Честопати се основно и единствено превозно средство на планините, и генерално добро се грижат за нив.Коњите на циганите кои ги гледаме низ градовите како пренесуваат стари предмети, пластика и сл се сосема друга приказна, за нив ретко кој се грижи. Сепак бројката на коњи во Македонија опаѓа, едноставно, нема повеќе потреба за нив, а пак коњичкиот спорт е скап за наши стандарди за да се развие помасовно.
По гнавени животни нема, како што ги гнават и тепаат циганите...

Па да го искапат и средат, то не иди во предвид.....
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.783
Поени од реакции
2.331
Одамна не е активна темава...еве од мене една преубава божанствена раса...Липицанер, сликан во Липица, домот на Липицанерот, каде се наоѓа кралската ергела

Кобила која е пуштена на испаша.


Еден од неколкуте приплодњаци, во кралската ергела(според тоа што ни кажаа, лепотанов вреди некаде околу 50.000евра)

Вака изгледа кралската ергела, и е само за привилигираните момци.


Нежната страна на лепотанов...

и за крај еден многу убав натпис...
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.783
Поени од реакции
2.331
Липицанската раса има неколку линии.(ваљда знаеш од сточарство што е линија :D).Епа те прашувам од кој линии има коњи таму.Дали од сиглави,дали од плуто
Сточарство :pos::pos::pos: Еден од најдосадните предмети на факс.
Голема пракса не ме интересира колега ;) Јас само уживам во присуството на коњ, ништо повеќе. :)
Единствено што имам слушнато е дека има испитно прашање кај професорот, за липицанерот, и сум слушнала дека им кажал дека 6 раси(може и линии) учествувале во неговото создавање. Кои, што и како, сигурна сум дека ни тој не знае. :D
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.528
Кои, што и како, сигурна сум дека ни тој не знае. :D
Eве што успеав да најдам на страницава за Липице
http://www.lipica.org/en/stable/stud-farm/breeding-herd
Одгледување коњи во фармата Липице вклучува животни кои се класифицирани во класична линии на пастуви и класична семејствата на кобили според нивното потекло.
Класичните линии на пастуви и класичните семејствата на кобили се развиени во Липице на крајот на 19 век.
Класични линии на пастуви
Classical lines of stallions


 • Pluto (Pluto senior,1765)
 • Conversano (Conversano senior,1767)
 • Neapolitano (Neapolitano senior,1770)
 • Maestoso (Maestoso senior, 1773)
 • Favory (Favory senior,1779)
 • Siglavy (or. a. Siglavy senior, 1810)
Класични линии на кобили
Classical lines of mares

 1. Sardinia (Sardinia, 1776, Lipica)
 2. Spadiglia (Spadiglia, 1778, Lipica)
 3. Argentina (Argentina 1767, Lipica
 4. Africa (Africa, leta 1747, Kladruby)
 5. Almerina (Almerina, 1769, Kladruby)
 6. Presciana/Bradamanta (Presciana, 1782/1777, Kladruby)
 7. Englanderia (Englanderia, 1773, Kladruby)
 8. Europa (Europa, 1774, Kladruby)
 9. Stornella/Fistula (Stornella/Fistula, 1771, Kopčani)
 10. Ivanka/Famosa (Ivanka/Famosa, 1754/1773, Kopčani)
 11. Deflorata (Deflorata, 1767, Frederiksborg)
 12. Capriola (Capriola, 1785 Kladruby)
 13. Rava (Rava, 1755, Kladruby)
 14. Gidrana (Gidrane, 1841, Lipica)
 15. Djebrin (100 Generale Junior, 1824, Babolna)
 16. Mercurio (60 Freies Gestuet, 1806, Radautz)
 17. Theodorosta (Theodorosta, 1870, Bukovina)

Веројатно професорот ова не го ни знаел напамет, а кој може ова да го запомни?
 
На врв Bottom