Која е вистинската вера/религија?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.269
Поени од реакции
12.272
Јас знам на што ти мислиш, но другите не знам дали знаат на што мислиш! Пробај да бидеш недвосмислен, во врска на верите и за кој зборуваш, за верата или за верниците. И тоа што го кажуваш, за Десните не е точно, затоа и ставив цитати, ако не друго(колку се може).
Материјалната страна не владее со сите! Ниту пак Сатаната(како симбол за таа материјалност)!
Постои малцинство во овој материјален лавиринт, за кои другите сметаат дека се аристократија, па затоа не се замараат со материјалното!(судат според самите себе нели)
Можеби се во право! Можеби не!
Постои универзална вера(ај нека биде и религија, како сакате) која некако тешко допира до широките маси. Зошто, па мислам дека тука ќе те подржам во твојот став, дека луѓето сепак се владеат по таа особина, материјалната!

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
За мене најдобра религија е Native American Spirituality. Сега незнам баш како им се вика религијата, мислам дека имаат повеќе имиња, ама за мене е најприфатлива.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Oнаа во која човек верува, е најдобрата религија.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.089
За мене најдобра религија е Native American Spirituality. Сега незнам баш како им се вика религијата, мислам дека имаат повеќе имиња, ама за мене е најприфатлива.
Мислам дека анимизам практикуваат они,ако грешам поправите ме.Инаку мислам дека Анимизмот е вистинската религија,бидејќи е прв систем на верување кај човекот.

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Напротив, сите се раѓаме како верници. Нашата основна егзистенција, преживувањето зависи од нашиот капацитет да веруваме, тоа е наша богодадена особина. Како воопшто сме станале ова што сме ако не сме верувале дека на пример нашите родители ќе ни дадат сирупче кога сме биле болни а не отров? Како сме се довериле во рацете на пријатели, роднини, партнери, лекари, наставници... За секој ден од нашиот живот е потребна вера... Не, никој не се раѓа како атеист!
Не знам за какви приказни за заплашување зборуваш! Дедо Боже??? Не е ни чудо што си „алергичен“ на денешниве религии, верата и религијата се две дијаметрално спротивни нешта. Религијата само потсвесно те уверува дека правиш нешто добро за да ти се врати добро. Никогаш ритуалот никому не дал живот. Тоа се само празни и искривени обреди кои немаат врска со вистинската вера. Зошто мислиш дека под дејство на образовниот процес верниците станале атеисти? Зарем Галилео, Коперник, Њутн, Ајнштајн ... основоположници на современите науки го изгубиле умот кога јавно декларирале дека веруваат во Бог? Како тие не успеале да го докажат непостоењето на Бог или да го сменат своето мислење со своите научни тези?
Вистинската вера не се бара во денешниве цркви, религии... наречи ги како сакаш. Но која е вистинската ќе ти каже само срцето. Тоа не е испит, ниту чин, ниту обред, ниту филозофија... тоа е нешто што кога ќе го најдеш одвнатре ќе знаеш дека е вистинското. Јас сум високо образована личност. Бев атеист. Ја барав смислата на животот како и секој млад човек. Немав предрасуди кон ниту една религија, култ, верување. Истражував... Јас ја најдов мојата вера и мојот Бог. Не ти кажувам за приказни, туку за искуствено доживување кое е реалност во мојот живот - секој ден.
Сакам да кажам... ако сакаш да купиш кола нема да одиш во сендвичара, нели? Така... ако сакаш да провериш кој е вистинскиот Бог и дали воопшто го има, не го барај во религиите како филозофии, туку читни од Коранот, Библијата... секоја религија ја темели својата доктрина на нешто.Истражи сам... може да се изненадиш!
Deteto koga se ragja ne znae za Bog i religiite sto se vo svetot, vo taa smisla toa e ateist. Ateist e covek koj ne veruva vo Bog, no ima verba vo sebe i iima nekoi svoi veruvanja. Primerot so roditelite ne e dobar zasto verbata vo niv i verata vo Bog ne e isto.
Ako ne znaes deka decata rastat so takvi prikazni togas ne znam kade zivees. Mislam deka kaj nas e najnormalno decata od mali noze da rastat so odredeni prikazni, najcesto kazuvani od postarite, tie se najcesto najgolemite vernici. Kako i da e, najgolemiot broj na vernici se onie vernici od strav, i toa ne mozes da go poreknes, dovolno e samo da zboruvas so random lugje na ulica i postavi im prasanje zosto veruvaat vo Bog i dali moze da se odrecat od nego ako se vernici.

Ako pravime muabet za vera, togas sekoj individualno moze da si veruva vo sto saka, i toa da go napravi podobar covek, znaci tuka treba sekoj sam da si go najdi patot (osven ako ne mu e ispran mozokot sekako), no prasanjeto bese i koja e vistinskata religija. Jas bi rekol vo denesno vreme nema takva, site lazat za profit, i ne biraat sredstva da stignat do sto povekje vernici. Ete zatoa jas sum ateist, ne veruvam deka koj i da e Bog od bilo koja religija postoi, odnosno e pravilno prikazan od soodvetnata religija.
Sum cital od Biblijata i po malku od Koranot, i sekako deka ima poucni raboti, no dokolku go baram Bog (kakov i da e) definitivno nema da go baram vo tie religiski knigi.

A moze da kazes na koja religija pripagjas ti?

P.S. Ne sum siguren za drugite naucnici, no Ajnstajn ne bil vernik po definicija vo nekoja od religiive, toj imal poinakva pretsava za Bog.
No i Ajnstajn i drugite koi gi nabroja bile lugje, nezavisno od toa sto bile genijalci vo svoite oblasti i ne mozeme da kazeme deka taa religija e prava ili lazna samo zatoa sto nekoj naucnik veruval ili ne veruval vo nesto.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Nasata vera e original a vasata falc, bez razlika so vie vikate deka nasata e falc a vasata original!!!!!!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Najdobra religija i najrasprostraneta e fiskalniot materijalizam i gruevizam, osven judizmot kade negovite sledbenici veruvaat vo sopstvenikot na najgolemiot sindzir na prodavnici vo Germanija vo 30 godini od minatiot vek.

Freedom2say

only the sky is the limit
Член од
23 август 2010
Мислења
196
Поени од реакции
229
Deteto koga se ragja ne znae za Bog i religiite sto se vo svetot, vo taa smisla toa e ateist. Ateist e covek koj ne veruva vo Bog, no ima verba vo sebe i iima nekoi svoi veruvanja. Primerot so roditelite ne e dobar zasto verbata vo niv i verata vo Bog ne e isto.
Kako i da e, najgolemiot broj na vernici se onie vernici od strav, i toa ne mozes da go poreknes, dovolno e samo da zboruvas so random lugje na ulica i postavi im prasanje zosto veruvaat vo Bog i dali moze da se odrecat od nego ako se vernici.
Ako pravime muabet za vera, togas sekoj individualno moze da si veruva vo sto saka, i toa da go napravi podobar covek, znaci tuka treba sekoj sam da si go najdi patot (osven ako ne mu e ispran mozokot sekako), no prasanjeto bese i koja e vistinskata religija. Jas bi rekol vo denesno vreme nema takva, site lazat za profit, i ne biraat sredstva da stignat do sto povekje vernici. Ete zatoa jas sum ateist, ne veruvam deka koj i da e Bog od bilo koja religija postoi, odnosno e pravilno prikazan od soodvetnata religija.
Sum cital od Biblijata i po malku od Koranot, i sekako deka ima poucni raboti, no dokolku go baram Bog (kakov i da e) definitivno nema da go baram vo tie religiski knigi.

A moze da kazes na koja religija pripagjas ti?

Верба и вера не се една иста работа. Верба повеќе би го идентификувала како доверба, а вера е цврсто да веруваш во нешта кои во моментот не ги гледаш но си уверен во нивното постоење. Секако, не зборувам за перење мозок. Јас лично многу ја барав смислата на човековото постоење. Татко ми беше комунист и атеист. Баба ми ме носеше по цркви и манастири и лично, уште од дете не сум се наоѓала себеси таму. Сум видела сешто во животот. Сум отишла кај гледачки, бајачки, надрилекари, дури и кај оџа... не да ги користам нивните услуги, туку да да го најдам тоа што го барам. Трето око и Арка ми беа омилените списанија со години. Сум пробала да практикувам будизам/ хиндуизам, читав за кабалата, ме привлекуваше и окултното. Имам пробано хипноза, верував во реинкарнација, астрална проекција, дури и бев поборник за феминизам и полигамија, слободни бракови и слободна хомосексуална ориентација. Кога и да слушнев нешто ново, одев да научам повеќе. Никогаш не сум поверувала во ништо што ми кажале другите, секогаш сум истражувала сама да го проверам тоа што сум го чула. Но едно со сигурност можам да кажам - ништо од тоа не ме направи подобар човек.
Вистинска религија???? Се согласувам со тебе дека нема ништо чисто, се е за профит. И затоа пак тврдам дека секој треба да открие сам. Но не си во право кога викаш дека не би го барал Бог во „религиозните“ книги. Ако Коранот е основата за Исламот, треба да го барам муслиманскиот бог во таа книга. А дали ќе го најдам е сосема друга работа. Не може христијанскиот бог да го барам во Ведантата или не знам во филозофијата! Христијанската религија се темели на Библијата, тоа е основата, сакал или не, признал или не! А она што луѓе го искривувале со векови за профит, моќ или слава е друга приказна!
Инаку, многу ми е глупаво да се изјаснам како припадник на христијанската религија. За мене зборот религија има само по себе некое навредливо значење. Повеќе би рекла дека сум христијанка, не припаѓам на религија туку на Богот во кој верувам. На Христос.

Член од
10 септември 2010
Мислења
273
Поени од реакции
25
vistinskata religija e ateizmot .... pod 2 bi ja stavil budizmot mnogu mi e jako toa so shaolin filmovite

T

Tetro

Гостин
У која се делат највеќе пари, таа е вистинската :)

Кога би давале доволно за да живееш раскошно де.

F

Frankie Yale

Гостин
И атеизмот се претвара во религија, јас знам дека господ не постои, не верувам во него, така да можете да ме викате атеист, неверник, ќафир итн. јас не се сметам себеси за атеист зошто и тоа е еден вид на религиско етикетирање.... Единствено што претерано ме нервира кај атеистите, е што не ја почитуваат религијата на другите, мислат дека се над другите, дека тие што што веруваат се прости, слепи... И јас не верувам во господ и сметам дека религиите се создадени од човекот не од Бога но сепак ги почитувам сите религии од ислам до будизам и никогаш немам кажано нешто навредливо за некоја религија...

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
И атеизмот се претвара во религија, јас знам дека господ не постои, не верувам во него, така да можете да ме викате атеист, неверник, ќафир итн. јас не се сметам себеси за атеист зошто и тоа е еден вид на религиско етикетирање.... Единствено што претерано ме нервира кај атеистите, е што не ја почитуваат религијата на другите, мислат дека се над другите, дека тие што што веруваат се прости, слепи... И јас не верувам во господ и сметам дека религиите се создадени од човекот не од Бога но сепак ги почитувам сите религии од ислам до будизам и никогаш немам кажано нешто навредливо за некоја религија...
Ne e dobro da generaliziras. Dali samo ateistite ne pocituvaat odredeni cuvstva i veruvanja? Dali vernicite na odredna religija ne mislat deka tie se onie pravi vernici, a drugite veruvaat vo lazni religii, i so toa se stavaat nad drugite? Dali samo atesitite znaat da kazat na vernicite deka se glupi i veruvaat vo prikazni, ili i vernicite znaat da kazat deka nie sme slepi?
I ne me sfakjaj pogresno, ne opravduvam nikakvi navredi, i sekako treba da se pocituvame megju sebe. No takvi navredi i omalovazuvanja ima vo site "tabori".
Izgleda zaboravate deka SITE sme lugje, a posle toa sekoj pripadnik na svojata religija. Zalno e kolku religiski podelbi ima na denesnicava, a znaeme deka takvi podelbi imalo i vo minatoto........i ke ima se duri ne isceznat religiite, ili ne se obedinat vo 1 (sto e nevozmozno.....barem jas taka mislam) o_O

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Религиозните луѓе се игнорантни инаетчии.
Атеистите претенциозно одбиваат да го прифатат незнаењето.
Скептиците се единствените на кои не може да им се замери, го прифаќаат незнаењето и секогаш се во право кога ќе ти речат „дека не си во право“.

Кратко и јасно.

F

Frankie Yale

Гостин
Сметам дека религиозните луѓе (барем овде) се потолерантни... Муслиманите ги прифаќаат христијаните и обратно, нема навреди на верска основа... Комити, шверцери, чкембари тоа тргам на страна... Ама атеистите ги смеетат религиозниоте луѓе за еден вид на пониска човечка класа и мене ми е чудно како толку луѓе веруваат во нешто за што никогаш немало доказ ама го прифаќам тоа мислење и го почитувам тоа мислење зошто христијанството и исламот постојат повеќе од илјаду години а јас сум на оваа земја само 17-18 години...

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Сметам дека религиозните луѓе (барем овде) се потолерантни... Муслиманите ги прифаќаат христијаните и обратно, нема навреди на верска основа... Комити, шверцери, чкембари тоа тргам на страна... Ама атеистите ги смеетат религиозниоте луѓе за еден вид на пониска човечка класа и мене ми е чудно како толку луѓе веруваат во нешто за што никогаш немало доказ ама го прифаќам тоа мислење и го почитувам тоа мислење зошто христијанството и исламот постојат повеќе од илјаду години а јас сум на оваа земја само 17-18 години...
Pak ke ti kazam, ne generaliziraj. Jas sum ateist pa ne gledam taka na vernicite...........

Kajgana Shop

На врв Bottom