Колку сме искрени самите со себе?

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.409
Поени од реакции
4.781
...првиот рефлексен одговор би бил...секако дека се слушам,иначе како би живеел така
...но,дали е навистина така,или ако сакате колку сме искрени сами на себе?
...многупати досега сум дошол во таква ситуација и можам за мене да си кажам дека тешко ми оди од рака тоа :)
...и како "шлаг на тортата" од сета оваа ујдурма произлегува филозофскиот прашање...е оти така?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.637
Поени од реакции
37.598
... е оти де? секој си има своја добра и лоша половина, која ќе доминира зависи од расположение и од околината и тука ОП ! ќе скокне и искреноста ако е доминантна добрата половина, кога ете поради некое присуство или врнежливо време ќе дојде другата половина во тебе она лошата и ќе ти рече ,,што ги вртиш бе, лажи ги сите па и себе, прај си ќеф,, и ти ОП! ќе бидеш неискрен, па дури сам са собом :)

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.409
Поени од реакции
4.781
...обично за таа популарна добра и лоша страна од нас е крив социолошкиот фактор кој знае само непотребно да ја отежни нашаата идентификација како индивидуи
...кога ќе го изолираме тој фактор тогаш доаѓаме до он вистинското "јас" на кое тешко ни оди од рака да му бидеме искрени....или?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.637
Поени од реакции
37.598
... грешка,
добрата страна е како ангел со сите добри страни кој му нуди спокојство и среќа на човекот, но ТОЈ,човекот секогаш сака да го проба и забранетото овошје било од радозналост било од мирно седење и тогаш излегува тоа ѓаволче од него ќе го гурне ангелот за момент, доволно да биде тоа што не е, за инат на самиот себе само затоа што тоа е во човечка природа ! :)

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
855
Никогаш не сум искрена сто процентно, ни пред себе, нит пред Бога, ни пред некој друг, ни на форумов, ни на....секогаш имам некоја мала лага за утеха ;)

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.409
Поени од реакции
4.781
....па добро де бијонс,човечкиот род многу години се радуваше на црно-белата фотографија додека не откри начин да ја направи во боја....така и со теоријата за добрата и лошата страна од нас или како ти милуваше ангелчиња и демони и...бабароги :)
...има нешто подлабоко во нашите битија ;)

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.298
Поени од реакции
13.184
Бистрата и реална глава,чесноста,како и искреноста самиот пред себе е клуч за успехот,во животот.Никогаш не треба да забораваме кој сме,што сме,од каде сме,кој ни се возможностите,и кој ни се потенцијалите.Искрено треба да се оцниме,за да ги подобиме личните перформанси и слабите страни.
Еве јас на пример,сум брутално искрен пред себе.НО никако не се подценувам!

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Јас мислам дека баш самите со себе сме најискрени.
Кон никого не сме искрени дотолку колку што сме искрени кон себе.
Дури и кога се лажеме, знаеме дека се лажеме.
Според една јапонска мудрост, секој човек има три лица. Првото го покажува пред светот, второто пред пријателите и семејството, а третото не го покажува никому. Тоа лице го знаеме само ние самите. Значи колку и да се трудиме, сами од себе не можеме да избегаме и затоа сметам дека баш со себе сме најискрени.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.669
Поени од реакции
31.572
Така е, ама не боли толку кога друг ќе те заебе;)
,,,vo greshka si bidejki sistemskata falinka vo nashiot um i psiha nikogash nema da dozvoli nie sAmite na sebe da sme krivi za neshto i kako surogat za poglednuvanje vo ogledalo tuka e sekogash nekoj drug kako prichina za sopstvenata greshka,,,,a sosema sprotivno e najpoveke boli koga samite ke se sjebeme oti sme svesni na faktot deka site informacii i alatki za reshavka na katadnevieto se kaj nas,,,nie sme tie shto odlucbuvame za se,,, a toa deka sekogash e nekoj drug vinovnik e samo udiranje na ladni krpi samisebe taka da bolkata i onoj gorchliv vkus deka samite sme se deeeebelo zaebale e mnogu pogolem otkolku koga aj pa i neka bide ,,drug ke ne zafrkne,,,
shto se odnesuva do toa dali sme iskreni ,,,makar i kon samite sebe iskrenosta e ko vistinata,,,nikoj ne ja nashol iskrenosta ta nie da ja najdeme i ja pokazheme makar i kon samite sebe shto e najteshkiot del so sebesoochuvanje
,,,iskrenosta kon samite sebe e najskrieniot del na nashata lichnost,,sekogash e najlesno vinata da se bara i najde na drugo mesto sekade i sekogash samo ne kaj nas,,,
,,,podvoenosta ambivalentnosta na nashata lichnost nema ama bash nikakva vrska so iskrenosta kon samite sebe ,,,,egoto pa makar bilo toa i belo nikogash nema da dozvoli samite na sebe da sme si vinovni,,,
,,,za priznavanje na vinata pred samite sebe potrebno e mnogu povisoko nivo na svesnost otkolku shto denes ja imame kako mentalni bitija,,,
,,,a i shto bi bilo so svetov i vekov ako sekogash vinata bi ja barale kaj nas samite,,,ednostavno fakanje dvaeset i kec,,,
,,,,odtuka pricbinata za iskrenosta pred samite sebe e navistina tezhok proces na nadgraduva je na svesnosta kako lichna pridobivka na personalitetot,,,,
,,,ne.be ne,,,koj jas kriv neeeee nema shansa,,,,
,,,,,

Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
855
,,,vo greshka si bidejki sistemskata falinka vo nashiot um i psiha nikogash nema da dozvoli nie sAmite na sebe da sme krivi za neshto i kako surogat za poglednuvanje vo ogledalo tuka e sekogash nekoj drug kako prichina za sopstvenata greshka,,,,a sosema sprotivno e najpoveke boli koga samite ke se sjebeme oti sme svesni na faktot deka site informacii i alatki za reshavka na katadnevieto se kaj nas,,,nie sme tie shto odlucbuvame za se,,, a toa deka sekogash e nekoj drug vinovnik e samo udiranje na ladni krpi samisebe taka da bolkata i onoj gorchliv vkus deka samite sme se deeeebelo zaebale e mnogu pogolem otkolku koga aj pa i neka bide ,,drug ke ne zafrkne,,,
shto se odnesuva do toa dali sme iskreni ,,,makar i kon samite sebe iskrenosta e ko vistinata,,,nikoj ne ja nashol iskrenosta ta nie da ja najdeme i ja pokazheme makar i kon samite sebe shto e najteshkiot del so sebesoochuvanje
,,,iskrenosta kon samite sebe e najskrieniot del na nashata lichnost,,sekogash e najlesno vinata da se bara i najde na drugo mesto sekade i sekogash samo ne kaj nas,,,
,,,podvoenosta ambivalentnosta na nashata lichnost nema ama bash nikakva vrska so iskrenosta kon samite sebe ,,,,egoto pa makar bilo toa i belo nikogash nema da dozvoli samite na sebe da sme si vinovni,,,
,,,za priznavanje na vinata pred samite sebe potrebno e mnogu povisoko nivo na svesnost otkolku shto denes ja imame kako mentalni bitija,,,
,,,a i shto bi bilo so svetov i vekov ako sekogash vinata bi ja barale kaj nas samite,,,ednostavno fakanje dvaeset i kec,,,
,,,,odtuka pricbinata za iskrenosta pred samite sebe e navistina tezhok proces na nadgraduva je na svesnosta kako lichna pridobivka na personalitetot,,,,
,,,ne.be ne,,,koj jas kriv neeeee nema shansa,,,,
,,,,,
Па тоа бе шутраченце, ти ништо не ме разбра:)
Јас на себе ке си опростам ама на некој друг малку потешко;)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.669
Поени од реакции
31.572
Па тоа бе шутраченце, ти ништо не ме разбра:)
Јас на себе ке си опростам ама на некој друг малку потешко;)
,,,,prvata stavka,,,neee jas sum toj shto nishto ne razbal,,,apropo vo prilog na tezata,,,:),,,
,,,a za vtoroto,,,chekaj malku ke dojdeme i do samosebe sozhaluvanjeto odnosno proshtevanjeto na samitesebe ili kon drugite,,, :):icon_mrgr:

Kajgana Shop

На врв Bottom