Колку навистина знаеме за алое вера?

Член од
3 декември 2009
Мислења
18
Поени од реакции
1
Дали знаевте дека...

- Ова растение се споменува уште во Стариот Завет 6000 години пред Исус.
- Алое вера е билка која содржи повеќе од 280 потврдени состојки, полезни за човековото здравје, па со право се нарекува најкомплексно растение
- Алоето спаѓа во групата лилјани а не кактуси како што многумина мислат
- Преработката на самото растение е можеби и најбитната работа, зашто за 5-6 часа по откинувањето на алоето се губат корисните состојки
- Еден лист тежи 1,5-2 килограми
- Алоето покрај другите го користела и најубавата жена на светот, Клеопатра, за негување на нејзината убавина
- Алоето е најдобриот имуностимулатор и имуномодулатор
- Содржи природен против-воспалителен ефект
- Најчесто споменуваните позитивни критики се за успешното справување со стомачните тегоби и проблемите на дигестивниот систем, псоријазата, егземата и други кожни болести
- Многу погрешно е мислењето дека алоето е лек против рак!!! Тоа има силно изразено антиканцерогено дејство (има својство да ги препознава слободните радикали и успешно да се справува со нив).
- Алоето е идеално за постоперативен третман, закрепнување на организмот
- АЛОЕТО Е ОДЛИЧНО ЗА СЕКОЈ ЗДРАВ ЧОВЕК!ТОА НЕ Е ЛЕК, ТУКУ БИЛКА КОЈА ВИ ПОМАГА ДА ГО ОДРЖИТЕ ВАШИОТ ОРГАНИЗАМ ВО ОДЛИЧНА ФОРМА!!!

 

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Едно време имав вакво во саксија ми беше како цвеќе многу ми се допагаше и после открив дека било алое вера:toe:
Го земав од моја пријатека затоа што многу и се размножиле во саксијата па даваше на сите,а богами нејзиното алое вера беше високо околу еден метар.
А вака насадено може ли да се користи за нешто или мора да е преработено?
 
Член од
3 декември 2009
Мислења
18
Поени од реакции
1
Ima nekolku vida na aloe vera sto moze da se konzumiraat. Jas zboruvam, i sum koristela Aloe Barbadensis Miller, najlekovitoto aloe. Da, da sekako preraboteno se koristi, ama mnogu e biten nacinot na prerabotka za zadrzuvanje na site korisni svojstva na rastenieto. Vnimavajte koi proizvodi i od koi proizvoditeli gi koristite!!! :salut:
 
Член од
3 декември 2009
Мислења
25
Поени од реакции
1
ima preku 300 vida na aloe...no najkoristenoto e bash toa VISTINSKO ALOE ili ALOE VERA BARBADENSIS MILLER.... jas pijam aloe od FOREVER LIVING PRODUCTS i sum prezadovolna ...mi pomogna vo stomacnite dizbalansi...i isto koritam krema za lice so ALOE I PROPOLIS...i First sprej...gledam deka ima golemi pdobruvanja od samo mesec ipol koristenje :)
 
Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Едно време имав вакво во саксија ми беше како цвеќе многу ми се допагаше и после открив дека било алое вера:toe:
Го земав од моја пријатека затоа што многу и се размножиле во саксијата па даваше на сите,а богами нејзиното алое вера беше високо околу еден метар.
А вака насадено може ли да се користи за нешто или мора да е преработено?
Еден метар алоето само во Мексико расте мислам...
 
Член од
3 декември 2009
Мислења
18
Поени од реакции
1
Еве уште некои инетерсни факти за алоето. Се извинувам што не го преведов текстот и за латиницава :) но се надевам дека нема да биде многу проблем, суштината е лесно да се спознае:wink:

Aloja Vera - Čudotvorna Lekovita Biljka

"Kao sto je sloboda vecita borba za slobodu, tako je i zdravlje vecita borba za zdravlje. Samo su se metodi te borbe kroz vekove menjeli i usavrsavali. Pobediti bolest znaci osloboditi se straha, od smriti" - kaze Dr. Jovan Tucakov nas eminentni poznavalac ljekovitog Bilja, u knjizi "Lecenje Biljem". Narod kaze "samo zdzrav covek je slobodan". Zdravlje je nase najvece bogatstvo a to shvatimo tek kad ga izgubimo.

Covek je deo prirode. Sve monoteisticke religije sveta propovedaju da je Bog stvorio coveka po sopstvenom liku, a prirodu po meri coveka. Razvoj civilizacije je udaljio coveka od prirode i izbacio ga iz prirodne ravnoteze postojanja i zivljenja.

U vecitoj potrazi za srecom, covek je stvorio enormni broj pogodnosti za lagodniji zivot. Sisao je sa konja u automobil. Iz automobila se popeo u avion, iz aviona u interplanetarnu raketu itd. Razvojem komunikacija, posebno televizije, covek je uneo ceo svet u kucu i time "zakovao" sebe za kauc. Nacin ishrane je takodje usaglasio sa trendom u ostalim oblastima - sto brze to bolje. Sporet na drva je zamenjen sa sporetom na struju, da bi ovaj bio zamenjen sa mikrotalasnom pecnicom, koja ubija i poslednji trag zivota u hrani. Ova lista bi mogla biti mnogo duza, a da jos uvek ne nabroji sve.

Posebno mesto na ovoj listi "blagodeti" zauzima spasonosna pilula.

Savremeni nacin nacin zivota je evidentno udaljio coveka od prirode, zasuo ga nezdravom hranom i zagadjenom sredinom, ispunio stresom i za resenje svih problema obilato nudi spasonosnu pilulu za sve. Vise nije tajna ni za koga da prekomerna upotreba lekova dugorocno moze naneti vise stete nego koristi.

Shvatajuci ovu realnost, mnogi ljudi su zadnjih decenija poceli sve vise traziti resenja za svoje zdravstvene tegobe u prirodi, koristeci organski proizvedenu hranu i lekovito bilje. Proizvodi na bazi lekovitog bilja su ponovo poceli ulaziti u nase domove i tako na najprirodniji nacin donositi olaksanje zdravlja, bez pratecih negativnih posledica.

Aloja Vera biljka se nalazi na samom vrhu liste od preko 30000 registrovanih biljaka, hranljivih i lekovitih za ljudsku vrstu. Sadrzi mnostvo hranljivih i lekovitih supstanci koje u biohemijskim reakcijama sinergetski deluju povoljno na skoro sve bioloske funkcije naseg tela. Biohemijske reakcije su vrlo komplikovani medjuzavisni biohemijski procesi.

Aloja Vera - Tihi Isceljitelj

Aloja vera je jedna od najstarijih i najlekovitijih biljka. Sopminje se u zapisima antickih lekara, u Bibliji (Jevandjelje po Jovanu, glava 19, stih 39 i 40), kao i u tekstovima vecine utemeljivaca savremene medicine. Za nju su znale sve stare kulture. Stari narodi su ratovali za podrucja na kojima je uspevala ova biljka. Svoja "magicna svojstva" je potvrdjivla milenijumima i biva ponovo otkrivena sredinom proslog veka. Zahvaljujuci razvoju tehnologije i FLP-u, Aloja Vera je danas dostupna ljudima sirom sveta (u preko 100 zemalja).

Zbog njenih cudotvornih svojstava, Aloja vera je tokom vremena u raznim delovima sveta nazivana mnogim predivnim imenima, kao sto su: biljka besmrtnosti, fontana mladosti, tihi iscelitelj, biljka zivota, nebeski blagoslov, harmonicni lek, pustinjski ljiljan...

Ovu skromnu biljku vekovima i milenijumima okruzuju razni mitovi i legende, tako da je u nekim drevnim kulturama poprimila bozanski status. Savremeni istrazivaci fenomena lekovitog delovanja ove biljke skloni su poredjenju misterije Aloje vere sa misterijom Stvaranja.

Dr. Ivan Danhof kaze: "Ako bi Aloja vera bila otkrivena danas i njene znacajne isceljujuce osobine istrazene, bila bi slavljena kao cudotvorni lek ovog stoljeca." To je dovoljan razlog da se malo blize upoznamo sa njiom.

Aloja Vera Biljka

U prirodi postoji vise od 250 vrsta Aloje vere, ali samo cetri imaju znacajna lekovita svojstva. Najlekovitija i najbogatija vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i ostalim korisnim sastojcima je Aloe Barbadensis Miller, poznata pod nazivom Aloja vera, sto znaci prava Aloja.

Biljka Aloja vera je poreklom iz Afrike i vremenom se prosirila na skoro sve kontinente. U Ameriku su je u 15. veku doneli Jezuiti koji su pratili Spanske osvajace. Uspeva samo u toplim i susnim klimatskim podrucijima. Oblikom podsjeca na kaktus, ali botanicki pripada familiji ljiljana, zajedno sa crnim i belim lukom. Aloja vera ima dugacke tvrde, zelene listove u obliku maca, ostrih vrhova i sa bodljama na krajevima listova. Listovi rastu u obliku rozete direktno iz zemlje. Kad procveta daje svetlozuti cvet. Cvet se nalazi na vrhu stabljike koja izranja iz sredista biljke i znatno nadvisuje listove u kojima je gel. Rod Aloje vere pripada vecoj familiji biljaka pod nazivom kseroidi, koje su u stanju zatvoriti svoje stome (sicusne otvore u epidermi lista) i tako sacuvati rezerve vode u biljci. Sposobnost ocuvanja vode omogucava joj da prezivi duga susna razdoblja. Zbog posebne hemijske gradje, u stanju je da skoro trenutno zatvori svako ostecenje na kori lista i tako sprcava gubitak tecnosti.

Najvecu lekovitost gela biljka dostize nakon cetvrte godine starosti. Unutarnji gel izlozen spoljnim uticajima u kratkom vremenu oksidirata gubeci na delotvornosti. Kod komericialne prerade je jako vazno da se postrojenja za stabilizaciju gela nalaze u neposrednoj blizini plantaze.

Sastav Aloja Vera Gela

Aloja Vera je prava riznica hranjivih i lekovithih fito jedinjenja koja se nalaze u gelu (unutrasnjosti lista). Biljka sadrzi kompleksnu smesu od preko 250 bioloski dostupnih aktivnih supstanci koje su u toj prirodnoj ravnotezi najdelotvornije. Ova biljka je i dalje predmet naucnih istrazivanja. Razvojem nauke i tehnologije, lista njenih sastojaka i korisnih svojstava sve se vise prosiruje.

U prirodnom Aloja vera gelu nalaze se 12 vitamina, 20 minerala, 18 amino kiselina, 16 enzima, mnostvo mono i polisaharida, antrakinona i njihovih derivata, lignina, saponina, sterola, mono i poliestera i nezasicenih esencijalnih masnih kiselina. Taj sastav je cini najkompletnijom lekovitom biljkom i objasnjava njeno mnogostruko farmakolosko delovanje.

Vitamini

12 vitamnina medju kojima: A (beta karotin), C (askorbinska kiselina), E (tokoferol i tokotrienol), B1 (tijamin), B2 (riboflavin), B3 (nijacinamid), B6 (piridoksin) i B12 koji se veoma retko nalazi u biljnom svetu.

Minerali

Vise od 20 minerala, medju kojima: kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum, gvozdje, hrom, bakar, cink i selen.

Aminokiseline

Aloja vera obezbedjuje 18 aminokiselina od mogucih 22 koji ljudski organizam zahteva, a od toga 7 od 8 esencijalnih aminokiselina koje organizam ne proizvodi pa se moraju unositi.

Enzimi

Mnogi emzimi koji su neophodni za pavilno funkcionisanje ljudskog organizma su identifikovani u Aloji veri, medju kojima se nalaze: peroksidaza, amilaza, katalaza, lipaza, celulaza, karboksipeptidaza, amilaza i alkalna fosfataza.

Lekovita Dejstva Aloje Vere

Iskustva miliona ljudi sirom sveta tokom milenijuma potvrdjuju efikasnost dejstva Aloje vere na poboljsanje i ocuvanje zdravlja. Nauka jos uvek nije u potpunosti objasnila sve mehanizme delovanja Aloje vere. Pretpostavka je da ce njena "magicna" svojstva zasnivaju na sinergetskom delovanju mnostva prisutnih aktivnih sastojaka.

Aloja vera za koju vecina ljudi zna da blagotvorno deluje na kozu, jos blagotvornije deluje iznutra - kad se pije. U poslednjih trideset godina, sa razvojem odgovarajuceg procesa stabilizacije, gel Aloje vere postaje nezamenjiv u ocuvanju i poboljsanju zdravlja.

Raznovrsna Upotreba Aloje Vere

Aloja vera je kod spoljne upotrebe najkorisnija kao prva pomoc kod raznih vrsta toplotnih povreda i rana, bilo vatrom, smrzavanjem, vrelom vodom, elektricnom strujom, radiaciom ili suncanjem. Otklanja bol, sprecava infekcije, zaustavlja krvarenje i znatno ubrzava zarastanje. U dermatologiji pomaze kod: ekcema, herpesa, agergije, psorijaze, gljivicnih infekcija, osipa, lisajeva, pubertetskih bubuljica i crvenila od pelena.

Zadnjih decenija Aloja vera je postala Eldorado kozmetickih kompanija i veoma je zastupljena u proizvodima za negu koze, kose, usne duplje i zuba.

Aloja vera kod redovne oralne upotrebe dovodi u ravnotezu skoro sve funkcije organizma od uredne probave od zdravog sna. Snabdeva telo vitalnim sastojcima (vitamini, minerali, amino kiseline, enzimi, saponini, polisaharidi i antrakinoni) neophodnim za normalan rad organizma. Vrsi detoksifikaciju celog organizma. Stimulise rad jetre i bubrega. Regulise probavu, absorbciju i praznjenje digestivnog trakta. Deluje povoljno na endokrini sistem, ukjucujuci pankreas i tiroidnu zljezdu, kao i na krvotok. Ublazava nuz-pojave kod hemo terapije i terapije radiacijom. Odklanja zamor i iscrpljenost. Povecava imunitet organizma. Deluje anti-bakteriski, anti-virusno, anti-fungicidno. Otklanja reumatske smetnje i bolove. Smiruje upalne procese u zglobovima i misicima. Podmladjuje i odlaze biolosku starost.

Aloja vera gel, u bilo kojoj dozi nije toksican, nema negativnih pratecih efekata i ne moze se predozirati.

Kako Doci do Prave Aloje Vere i Od Cega Zavisi Njen Kvalitet?

Proizvodnjom preparata od Aloje vere se bavi vise desetina proizvodjaca sirom sveta. Samo mali broj od njih na trziste iznosi cistu pravu Aloja veru, a medju njima je FLP prva u rangu. Prava prirodna Aloja vera je samo ona Aloja vera koja je posle prerade u boci zadrzala prvobitna prirodna svojstva u neizmenjenom obliku i sastavu. Samo takva Aloja vera poseduje teraputsko dejstvo i pozitivno utice na ukupno zdravstveno stanje.

Vazno: Proizvodi koji sadrze samo mali procenat prave Aloje vere, kao i proizvodi nastali koristenjem neadekvatnih tehnologija, nemaju terapeutskih vrednosti jer delotvornost Aloja vera gela zavisi od kvaliteta.

Kvalitet prave konzumne Aloje vere prevashodno zavisi od sirovine, nacina prerade i postupka stabilizacije. Prerada koriscejem samo unutrasnjeg sadrzaja lista - gela eliminise potrebu za filtriranjem, pri cemu gel zadrzava sve aktivne komponente u prirodnoj ravnotezi. Cilj stabilizacije jeste vremensko ocuvanje prirodne potpuntnosti Aloja vera gela u neizmenjenom stanju. Ovo se postize hladnim postupkom stabilizacije koji sprecava termicku razgradnju aktivnih supstanci, kao i upotrebom prirodnih ekstrakta za konzerviranje: papaja, morska trava, svila kukuruza i limun.

Osnova svih FLP Aloja vera proizvoda je Aloja vera gel dobijen na opisani nacin. Forever Living Products (FLP) kompanija je vlasnik patenta za postupak stabilizacije , a takodje i najveci proizvodjac, preradjivac i distributer proizvoda na bzai Aloje vere i svetu. Najveci potrosaci ovih proizvoda su Nemacka i Japan.

"U vreme u kojem se veliki deo covecanstva veoma udaljio od prirodnog nacina zivota i u kojem je izlozen opasnostima da oboli zbog svog pogresnog stava prema zivotu, ponovo bi trebalo da nadjemo put do lekovitih biljaka koje nam priroda poklanja odvajkada." kaze poznata travarka Marija Treben u svojoj knjizi "Zdravlje iz Bozije Apoteke".

 
C

cige

Гостин
Тоа има силно изразено антиканцерогено дејство (има својство да ги препознава слободните радикали и успешно да се справува со нив).
Може некој да ми ја објасни оваа реченица?
 

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ќе побарав научни статии ама глеам дека е во Алтернативна медицина..
 

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.386
А како се конзумира Алоевера, како салата свежо, се суши и пуши, чај?
 

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.146
Јао оној сокон што е изгор скап е преубав човече, се осеќам ептен блажено кога го пијам. Само ептен мора битна прилика да е за да си купам, малце поефтин да е редовно ќе го пијам. Совршенство.
 
B

beaverknight

Гостин
Јао оној сокон што е изгор скап е преубав човече, се осеќам ептен блажено кога го пијам. Само ептен мора битна прилика да е за да си купам, малце поефтин да е редовно ќе го пијам. Совршенство.
За кој сок зборуваш, ме заинтересира. :D
А, да, и кај го има.
 

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.146
За кој сок зборуваш, ме заинтересира. :D
А, да, и кај го има.
Па ја го имам видено само кај мене на бензинска кај Макпетрол, не сум сигурен за името, али такво е едно зелено пластично паковање, 100 денари, и кога го пиеш има како цели парчиња. Превкусно е. Ама за наш стандард изгор е тоа за сок у пм, no escape from Balkan :D
 
B

beaverknight

Гостин
Па ја го имам видено само кај мене на бензинска кај Макпетрол, не сум сигурен за името, али такво е едно зелено пластично паковање, 100 денари, и кога го пиеш има како цели парчиња. Превкусно е. Ама за наш стандард изгор е тоа за сок у пм, no escape from Balkan :D
Indeed :D
 

Kajgana Shop

На врв Bottom