Кајгана психолог

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.825
Поени од реакции
1.579
Пред некое време ти пишав еден мал совет а сега еве налетав на видео кое е многу слично да не речам исто со советот што ти го дадов:
Искрено јас сакам да побарам професионална помош како психолог неможам повеќе не сум наспан, се чуствувам депресивно исплашено. Можеби премногу глупости ми се случија во последно време и се морав да поминам и сеуште поминуваам сам. Незнам едноставно сум преокупиран со ужасни соништа. Тргнав да барам што значат и ист сон има три различни толкувања.

jovankrstevski1

ТАТА_МАТА
Член од
2 декември 2012
Мислења
855
Поени од реакции
602
Тргнав да барам што значат и ист сон има три различни толкувања.
Токму така. Затоа на пример ако еден човек сонува вода, тоа може да е убав спомен од некој одмор, додека за друг да е кошмар поради тоа што водата активира потисната траума од смрт на близок од поплава.
Затоа толкувачите на сонови се смешни. Нудат едно решение за сите.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.147
Поени од реакции
9.825
Незнам едноставно сум преокупиран со ужасни соништа.
Добро ако не ти е проблем можеш овде да ги споделиш со нас така ќе ти се намали стравот и ужасот. Да видиме за што се работи...
Автоматски споено мислење:

Токму така. Затоа на пример ако еден човек сонува вода, тоа може да е убав спомен од некој одмор, додека за друг да е кошмар поради тоа што водата активира потисната траума од смрт на близок од поплава.
Затоа толкувачите на сонови се смешни. Нудат едно решение за сите.
Добро сега нема да погаѓаме. Човекот конкретно знае што сонува и сигурно ќе го опише сонот. Немора да се толкува според соновник.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.825
Поени од реакции
1.579
Добро ако не ти е проблем можеш овде да ги споделиш со нас така ќе ти се намали стравот и ужасот. Да видиме за што се работи...

Добро сега нема да погаѓаме. Човекот конкретно знае што сонува и сигурно ќе го опише сонот. Немора да се толкува според соновник.
Ова го сонував неколку пати менза , околу мене сите роднини доаѓа братучет ми и ми вика бог да го прости , а јас сум цел во бунило кој е умрен неможам да раберам и се будам. Последно сонував како кумата која почина пред 1 дена како фамилијарно ни дошле на гости и јас дури ја прашав ти нели умре? Таа само се насмеа.

Член од
20 мај 2023
Мислења
594
Поени од реакции
2.673
Ова го сонував неколку пати менза , околу мене сите роднини доаѓа братучет ми и ми вика бог да го прости , а јас сум цел во бунило кој е умрен неможам да раберам и се будам. Последно сонував како кумата која почина пред 1 дена како фамилијарно ни дошле на гости и јас дури ја прашав ти нели умре? Таа само се насмеа.
Ќе исчезнат ваквите сонови со тек на време, посебно овие со смртни случаи.
Кога почина татко ми пред година дена, после погребот не знам колку пати го сонував. Го сонував како седи у соба, како оди по спратот нагоре-надолу, како ми збори нешто, го сонував како му го гледам телото на гробишта. Немаше недела, а да не ми се појави на сон. Со тек на време исчезнаа таквите соништа.
Веројатно е од преголема емотивност и у твојов случај, може све ти се случува ненадејно и не можеш да го испроцесираш во стварноста, не ти е верно едноставно...

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.147
Поени од реакции
9.825
Обично умирачки и сонови за умрени може да значи и созревање. Буквално твое лично созревање. Знам дека се морбидни твоите сонови меѓутоа колку почесто ги сонуваш и се навикнуваш треба да ти се намали стравот. Нели логично кога нешто почесто гледаш со тек на време се намалува стравот затоа што ти е познато. Тоа се е потсвесно нешто што е потиснато на јаве на сон се прикажува.
Ќе исчезнат ваквите сонови со тек на време, посебно овие со смртни случаи.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.538
Поени од реакции
3.313
@macko i Кажи нешто повеќе за тебе од типот-Дали си верник,дали постиш..дали си стомакоугодувач и дали го гледаш оној вепар од Србија кај гнете по ресторани и расправа за храната..дали си тетовиран..etc..

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.607
Поени од реакции
37.558
...еве ќе ти посветам повеќе внимание, се надевам дека ќе ме разбереш и ќе се потрудиш тоа што напротив те плаши и загрижува не се труди да го сопреш, затоа што не можеш, не е под твоја контрола, потсвесно е тоа, но ти можеш да го насочиш во друг правец, да размислиш поинаку и да го гледаш тоа како позитивно, ете што не би бил ти нешто посебно за разлика од другите и да имаш ете некоја природна моќ, да можеш да исконтактираш и со другиот ,,паралелен свет,,.

...ти пишуваш за луѓе кои починале и ти доаѓаат на сон со различна цел во твојата глава, пушти нека ,,ти кажат,, постави се како слушател, ти имаш посебна моќ, зошто тоа да те плаши, напротив треба да те направи посилен, зошто ти си посебен и различен од другите кои не сонуваат.

...еве личен пример, ми доаѓа на сон една комшивка, почината баба подолго време, ниту ја имам спомнато, нит ништо ми вели ,,каде е ќерка ми?", на тоа јас на сон, свесна дека е почината и велам ,,оди види си сама на нејзина врата од станот, што ми доаѓаш кај мене", ами вели ,, не ми отвара, да те замолам да и пренесеш да ми ја даде шамијата ми студи на глава", а јас пак во продолжеток прецизирам ,, каква марама и од каде или било каква?", а починатата во мојот сон во продолжеток ми вели ,, не сакам било каква шамија, туку таа зелена со цветови која е во горниот дел од регалот од лева страна, таа ја сакам", на тоа јас и велам ,,добро, сега ај оди си од пред моја врата" ја затворив и тогаш се разбудив...аууу си помислив колку реалистички.

...помина извесно време, јас веднаш не и кажав на комшивката ми беше глупо, ама еднаш по скалите ја сретнав и као, како си, што си, ја болело глава врзана на чело, се сетив на сонот и и' реков сето тоа, она као чекај малку, влезе внатре и излезе со една зелена со цветчиња шамија и ми вика ,,оваа ли" ? аууу, језива работа, ја најде точно на местото каде и го кажав сонот, јас на шала, а ова испадна сериозно необјасливо, па таа ја даде потоа на некоја друга жена шамијата за душа на мајка и', со тоа таа баба одамна почината не ми дојде веќе на сон.

...зборот ми беше, остави така, не се плаши, само пренасочувај ги работите во позитивна смисла, инаку тоа што е писание и судбина никој не може да промени сонил или несонил.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.147
Поени од реакции
9.825
Наидов на интересно видео на тема МРАЧНА ПСИХОЛОГИЈА или манипулирање со тактики за засрамување (Shaming tactics) Dark Psychology. Верувам припаѓа на оваа тема и интересно е да се преслуша. Оние кои се упатени и се запознаени со овие тактики имаат способност да манипулираат со луѓето во околината што ги опкружува а најчесто тоа манипулирање се случува и во работната околина...За мене не е нешто ново бидејќи од поодамна сум запознаен со овој феномен бидејќи сум искусил на сопствена кожа што се вели :)

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.825
Поени од реакции
1.579
...еве ќе ти посветам повеќе внимание, се надевам дека ќе ме разбереш и ќе се потрудиш тоа што напротив те плаши и загрижува не се труди да го сопреш, затоа што не можеш, не е под твоја контрола, потсвесно е тоа, но ти можеш да го насочиш во друг правец, да размислиш поинаку и да го гледаш тоа како позитивно, ете што не би бил ти нешто посебно за разлика од другите и да имаш ете некоја природна моќ, да можеш да исконтактираш и со другиот ,,паралелен свет,,.

...ти пишуваш за луѓе кои починале и ти доаѓаат на сон со различна цел во твојата глава, пушти нека ,,ти кажат,, постави се како слушател, ти имаш посебна моќ, зошто тоа да те плаши, напротив треба да те направи посилен, зошто ти си посебен и различен од другите кои не сонуваат.

...еве личен пример, ми доаѓа на сон една комшивка, почината баба подолго време, ниту ја имам спомнато, нит ништо ми вели ,,каде е ќерка ми?", на тоа јас на сон, свесна дека е почината и велам ,,оди види си сама на нејзина врата од станот, што ми доаѓаш кај мене", ами вели ,, не ми отвара, да те замолам да и пренесеш да ми ја даде шамијата ми студи на глава", а јас пак во продолжеток прецизирам ,, каква марама и од каде или било каква?", а починатата во мојот сон во продолжеток ми вели ,, не сакам било каква шамија, туку таа зелена со цветови која е во горниот дел од регалот од лева страна, таа ја сакам", на тоа јас и велам ,,добро, сега ај оди си од пред моја врата" ја затворив и тогаш се разбудив...аууу си помислив колку реалистички.

...помина извесно време, јас веднаш не и кажав на комшивката ми беше глупо, ама еднаш по скалите ја сретнав и као, како си, што си, ја болело глава врзана на чело, се сетив на сонот и и' реков сето тоа, она као чекај малку, влезе внатре и излезе со една зелена со цветчиња шамија и ми вика ,,оваа ли" ? аууу, језива работа, ја најде точно на местото каде и го кажав сонот, јас на шала, а ова испадна сериозно необјасливо, па таа ја даде потоа на некоја друга жена шамијата за душа на мајка и', со тоа таа баба одамна почината не ми дојде веќе на сон.

...зборот ми беше, остави така, не се плаши, само пренасочувај ги работите во позитивна смисла, инаку тоа што е писание и судбина никој не може да промени сонил или несонил.
Ова ме присети на толку реалниот сон кој ми се оствари како што кажав.
Сонувам поворка и погребалната кола оди пред мене , а јас држам венец , се вртам сите роднини околу мене плачат и јас прашувам кој умрел?? Како прашав колата подудри нешто и сандакот падна се отвори кофчегот и во него беше чичко ми... Недела дена потоа човекот загина на работно место. Оттогаш ми е апсолутно страв од вакви сонови... Еднаш дури го сонував како поправа нешто на кровот на куќата , а јас го прашувам што прави , а тој ете им течело тука па менував керамиди, а и да ти кажам сакав да ги видам моите и сега ќе си одам назад. Чичо чекај како е таму горе? Додро е не се секирај ти за горе.
Исто сонот за неверството седам во некој парк или незнам каде и ја гледам мојата тогашна девојка како се бакнува со друг ги следев дури го сонив цел сексуален чин што се случува . Се будам и знаеш што месец дена не помина ми призна дека ме изневерила.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.607
Поени од реакции
37.558
Сонувам поворка и погребалната кола оди пред мене , а јас држам венец , се вртам сите роднини околу мене плачат и јас прашувам кој умрел?? Како прашав колата подудри нешто и сандакот падна се отвори кофчегот и во него беше чичко ми... Недела дена потоа човекот загина на работно место. Оттогаш ми е апсолутно страв од вакви сонови... Еднаш дури го сонував како поправа нешто на кровот на куќата , а јас го прашувам што прави , а тој ете им течело тука па менував керамиди, а и да ти кажам сакав да ги видам моите и сега ќе си одам назад. Чичо чекај како е таму горе? Додро е не се секирај ти за горе.
Исто сонот за неверството седам во некој парк или незнам каде и ја гледам мојата тогашна девојка како се бакнува со друг ги следев дури го сонив цел сексуален чин што се случува . Се будам и знаеш што месец дена не помина ми призна дека ме изневерила.
...е ако де, нека помине, отвори врата, не смееш да мислиш дека ти си причината, единствено тоа што треба да биде ќе биде, никој не побегнал од судбина, а ти ете може имаш некоја натприродна моќ па ти се сонува, ама се вознемируваш на лошите работи и затоа ги памтиш и се будиш, убавите работи на сон ги доживуваш среќно и не ги памтиш.
... ако не си направил ништо лошо и не си нанел зло и неправда кон некого, не треба да се плашиш од ништо, па ни од соништата било овакви или онакви.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.607
Поени од реакции
37.558
многу придавате пажња на небитни работи како соништа.
...не е баш така, се сонуваат незгодни работи и не може да се биде онака рамнодушен, посебно ако се случува често.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.904
Поени од реакции
42.601
...не е баш така, се сонуваат незгодни работи и не може да се биде онака рамнодушен, посебно ако се случува често.
има и за тоа лек. Некое антидепресивче или антипсихотиче некој период и ко кукурек ќе биде.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.147
Поени од реакции
9.825
Па тоа е добро ете твоите сонови се како некое претчувство и ти не си крив за тоа ниту треба да се плашиш. Да речеме како некој благослов да имаш. Ете и сам ги следиш и анализираш твоите сонови. Секој на твое место истото би го правел. Важно е дека си свесен за твојата ситуација не е нешто да ти се причинува или да претпоставуваш туку точно знаеш за што се работи. Нема потреба да се плашиш ниту нешто ќе смениш тоа е твојата потсвест. Би можел пред спиење да си пивнеш 2-3 пива за полесно да заспиеш а со тоа и твојата потсвест малку да ја одмориш. После две три пива или вино чисто се сомневам дека нешто ќе сонуваш туку ќе спиеш ко јагне.

Недела дена потоа човекот загина на работно место.
Да но ти не си крив за тоа. Ниту ти сам не си верувал во сонот што си го сонил. Тоа ете се случило и нема никаква врска со тебе. Не си ни бил свесен дека нешто ќе му се случи. Ти дури и да си му го кажел сонот на чичко ти немало ништо да смени.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom